Vertegenwoordigingsbesluit Commissaris van de Koningin in Limburg 2013

Geldend van 19-07-2013 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-07-2013

Intitulé

Vertegenwoordigingsbesluit Commissaris van de Koningin in Limburg 2013

Vertegenwoordigingsbesluit Commissaris van de Koning in Limburg 2013 (Vertegenwoordigingsbesluit CdK 2013)

Artikel 1 Begripsbepalingen

In het kader van dit besluit wordt verstaan onder:

  • a

    . Het college: het college van Gedeputeerde Staten van Limburg;

  • b

    . De directie: de secretaris/algemeen directeur en/of de directeur als bedoeld in de artikelen 1, 3 en 6 van het Directiestatuut Provincie Limburg;

  • c

    . Clustermanagers: de clustermanagers als bedoeld in artikel 1 van het Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg 2013 en Mandaatbesluit directie Provincie Limburg 2013;

  • d

    . Programmamanagers en projectmanagers: programmamanagers en projectmanagers als bedoeld in artikel 1 van het Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg 2013 en Mandaatbesluit directie Provincie Limburg 2013;

  • e

    . Teammanager: teammanager als bedoeld in artikel 1 van het Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg 2013 en Mandaatbesluit directie Provincie Limburg 2013;

  • f

    . Openbaar mandaatregister: register als bedoeld in het Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg 2013 en Mandaatbesluit directie Provincie Limburg 2013;

  • h

    . Machtigingslijst: lijst met verleende machtigingen en ondervolmachten;

  • i

    . Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg 2013: Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg 2013, vastgesteld door Gedeputeerde Staten d.d. 25 juni 2013;

  • j

    . Mandaatbesluit directie Provincie Limburg 2013: Mandaatbesluit directie Provincie Limburg 2013, vastgesteld door de directie van de Provincie Limburg d.d. 1 juli 2013.

Artikel 2 Volmacht en machtiging

  • 1 . Aan de directie, de secretaris/algemeen directeur en de clustermanagers, programmamanagers en projectmanagers en teammanagers (dan wel hun plaatsvervangers), voor zover passend binnen hun werkterrein, wordt ter uitvoering van door of namens het college bevoegd genomen beslissingen, volmacht en machtiging verleend tot het namens en onder verantwoordelijkheid van de Commissaris van de Koning vertegenwoordigen van de provincie.

  • 2 . De leden van de directie, de clustermanagers, programmamanagers en projectmanagers en teammanagers, voor zover passend binnen hun werkterrein, zijn bevoegd tot het in voorkomende gevallen vertegenwoordigen van de provincie in civiele gedingen.

  • 3 . De functionarissen genoemd in het tweede lid zijn bevoegd ambtenaren en externe adviseurs te machtigen de provincie in civiele gedingen te vertegenwoordigen.

Artikel 3 (Onder) volmacht en machtiging

  • 1 . De in artikel 2, eerste lid, bedoelde functionarissen, kunnen ter uitoefening van de hen verleende volmacht en machtiging schriftelijk (onder)volmacht en machtiging verlenen aan de adjunctclustermanagers/teammanagers. De clustermanager subsidies kan schriftelijk (onder)volmacht en machtiging verlenen aan senioren.

  • 2 . De Commissaris van de Koning kan aan de in artikel 2, eerste lid, bedoelde functionarissen schriftelijk toestemming verlenen voor het verlenen van een (onder)volmacht en machtiging die afwijkt van het eerste lid.

  • 3 . In incidentele gevallen kunnen de directie of de clustermanagers, programmamanagers en projectmanagers en teammanagers schriftelijk ondervolmacht of machtiging verlenen aan een niet-ondergeschikte.

  • 4 . Het verlenen van machtiging geschiedt zonodig onder het stellen van voorwaarden en beperkingen en blijft achterwege voorzover de aard van de machtiging zich daartegen verzet.

  • 5 . Elke verleende (schriftelijke) machtiging wordt aangetekend op een machtigingslijst, die wordt opgenomen in hetzelfde openbaar Mandaatregister dat ten behoeve van het college wordt gebruikt. Wijzigingen worden op overeenkomstige wijze opgenomen.

Artikel 4 Informatieplicht

De ge(vol)machtigden stellen de Commissaris van de Koning en hun leidinggevenden in kennis van krachtens (onder)volmacht of machtiging te verrichten of reeds verrichte handelingen, waarvan zij moeten aannemen dat kennisneming door de Commissaris van de Koning of de leidinggevenden van belang is. De Commissaris van de Koning en de leidinggevenden kunnen zich door de ge(vol)machtigden laten informeren over de krachtens (onder)volmacht of machtiging verrichte handelingen.

Artikel 5 Inwerkingtreding + overgangsrecht

  • 1. Dit besluit treedt in werking de dag na uitgifte van dit Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 juli 2013.

  • 2. Het Vertegenwoordigingsbesluit Commissaris van de Koningin in Limburg 2006, laatstelijk gewijzigd bij besluit van 15 december 2009 (Provinciaal Blad 2009, nr. 88) wordt per 1 juli 2013 ingetrokken.

  • 3. Voor de uitoefening van verleende (onder)volmachten of machtigingen vóór de inwerkingtreding van dit besluit blijft het Vertegenwoordigingsbesluit Commissaris van de Koningin in Limburg 2006 van toepassing, ook na 1 juli 2013.

  • 4. Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan de leden van de directie, de afdelingshoofden en hun plaatsvervangers.

Artikel 6 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Vertegenwoordigingsbesluit CdK 2013.

Ondertekening

De Commissaris van de Koning voornoemd,
 
drs. Th.J.F.M. Bovens
 
Uitgegeven, 18 juli 2013  

Toelichting

Algemeen Het onderhavige besluit heeft betrekking op de vertegenwoordiging van de provincie, waarbij de provincie als rechtspersoonlijkheid bezittend openbaar lichaam moet optreden. Gedeputeerde Staten zijn meestal beslissingsbevoegd, doch de Commissaris van de Koning treedt op als vertegenwoordiger.

Artikel 2 Bij vertegenwoordiging van de provincie buiten rechtsgedingen moet worden gedacht aan de verlening van volmacht tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, veelal de ondertekening van overeenkomsten (convenanten daaronder begrepen) of het doen van aanbestedingen. Volmacht is de privaatrechtelijke tegenhanger van mandaat uit het publiek recht.

De volmacht/machtiging betreft vertegenwoordigingshandelingen inzake besluiten van Gedeputeerde Staten. In de meeste gevallen zal het om besluiten door of namens Gedeputeerde Staten gaan. Als uitgangspunt geldt, dat ingeval van besluitvorming krachtens (onder)mandaat, de vertegenwoordiging buiten rechte door dezelfde functionaris plaats heeft. Hoewel het derhalve meestal ambtenaren zullen zijn, die de vertegenwoordiging zullen verrichten, kan het in specifieke situaties gewenst zijn dat de Commissaris van de Koning zelf dan wel een individuele gedeputeerde daarvoor het meest in aanmerking komt. In dit laatste geval kan een incidentele volmacht worden verleend.

Het tweede en derde lid van artikel 2 betreft de vertegenwoordiging van de provincie (als rechtspersoon) in rechte. Daarbij gaat het om vertegenwoordiging in civielrechtelijke procedures.

Artikel 3, lid 3 In incidentele gevallen komt het voor dat het verlenen van een schriftelijke ondervolmacht aan een niet ondergeschikte wenselijk is. Hierbij valt met name te denken aan medewerkers van een notariskantoor in standaard- en routinematige gevallen. Daartoe is in dit artikellid de mogelijkheid geopend