Regeling vervallen per 01-01-2014

Verordening winkeltijden gemeente Lisse

Geldend van 02-04-2012 t/m 31-12-2013

Intitulé

Verordening winkeltijden gemeente Lisse

De gemeenteraad van de gemeente Lisse;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 januari 2006, nr. 2794 en het initiatiefvoorstel tot wijziging van de Verordening inzake de winkeltijden d.d. 5 januari 2010 nr. R 355 ;

gelet op de Winkeltijdenwet en het bepaalde in artikel 149 van de Gemeentewet;

1e wijziging: gelet op het bepaalde in de Winkeltijdenwet en de artikelen 147, 147a en 149 van de Gemeentewet

besluit

vast te stellen de volgende verordening:

Verordening inzake de winkeltijden.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet;

  • b.

    feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.

Artikel 2 Beslistermijn

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders beslist op een aanvraag van een ontheffing binnen acht weken.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethouders kan de beslissing voor ten hoogste vier weken verdagen.

Artikel 3 Overdracht van de ontheffing

  • 1.

    Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

  • 2.

    In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

Artikel 4 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Het college van burgemeester en wethouders kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

  • f.

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 5. Zon- en feestdagenregeling

  • 1.

    De verboden genoemd in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b van de wet, gelden niet op ten hoogste twaalf, door het college aan te wijzen, zondagen of feestdagen per kalenderjaar.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elke deel van de gemeente afzonderlijk. Hierbij worden drie delen onderscheiden:

    • a.

      Centrumgebied; de begrenzing van het centrumgebied wordt als gebied 1 weergegeven op de kaart ‘gebiedsindeling’ die als bijlage bij deze verordening hoort;

    • b.

      Poelpoldergebied; de begrenzing van het Poelpoldergebied wordt als gebied 2 weergegeven op de kaart ‘gebiedsindeling’ die als bijlage bij deze verordening hoort;

    • c.

      Buitengebied; de begrenzing van het buitengebied wordt als gebied 3 weergegeven op de kaart ‘gebiedsindeling’ die als bijlage bij deze verordening hoort.

Artikel 6 Openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen

  • 1.

    het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet vervatte verboden ten behoeve van winkels, die gesloten zijn op de in die verboden bedoelde zon en feestdagen tussen 0 en 16.00 uur.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethouders kan voor ten hoogste 1 winkel ontheffing verlenen.

  • 3.

    De ontheffing wordt verleend voor de periode van één jaar op basis van het door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde roulatiesysteem

  • 4.

    Aan de ontheffing worden de volgende voorschriften verbonden:

    • a.

      de winkel dient gesloten te zijn tussen 0.00 en 16.00 uur;

    • b.

      er dienen uitsluitend of hoofdzakelijk eet en drinkwaren te worden verkocht, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid van de Drank- en Horecawet.

  • 5.

    De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Artikel 7 Ontheffing zon en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voorzover deze betrekking hebben op de zondag, nieuwjaarsdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste of tweede kerstdag, ten behoeve van:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      het uitstallen van goederen;

  • 2.

    De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen, beurzen kunst-ateliers en galeries.

Artikel 8 Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon en feestdagen

Het college van burgemeester en wethouders kan bepalen dat de vrijstelling genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele gemeente of voor een of meer delen van de gemeente..

Artikel 9 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden van artikel 2 van de wet, voorzover deze betrekking hebben op werkdagen.

  • 2.

    De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Artikel 10 Toerisme

De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet gelden, in verband met de toeristische aantrekkingskracht van de gemeente, gedurende de periode van 15 maart tot 1 juni, niet:

  • 1.

    voor de verkoop van snijbloemen, bloembollen, souvenirs, prentbriefkaarten, foto- en filmartikelen, suikerwerk, chocolade, zuivelartikelen, brood, banket, geringe eetwaren, spijzen en consumptie-ijs;

    • a.

      op zondag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en de dag waarop de verjaardag van de koningin wordt gevierd, van 12.00 tot 20.00 uur, alsmede van 09.00 tot 12.00 uur voor winkels gelegen op het tentoonstellingsterrein van de ‘Stichting Nationale Bloembollen Tentoonstelling Keukenhof’ en op ten behoeve van deze tentoonstelling geëxploiteerde parkeerterreinen;

    • b.

      op Goede Vrijdag en de overige werkdagen van 18.30 tot 20.00 uur;

    • c.

      op zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur;

  • 2.

    uitsluitend voor de verkoop van snijbloemen en bloembollen:

    • a.

      op zondag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en de dag waarop de verjaardag van de koningin wordt gevierd van 09.00 tot 20.00 uur;

    • b.

      zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur;

    • c.

      op Goede Vrijdag en de overige werkdagen van 18.30 tot 20.00 uur.

Artikel 11 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op 1 april 2006.

  • 2.

    De Verordening inzake winkelsluiting wordt per 1 april 2006 ingetrokken.

1e wijziging: Verordening treedt in werking 1 dag na die van de bekendmaking.

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden gemeente Lisse.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad van de gemeente Lisse in zijn openbare vergadering van 23 februari 2006
B. Blonk mevr. C. Langelaar
griffier voorzitter

Toelichting bij artikel 10 van de Verordening Winkeltijden gemeente Lisse

Met deze toelichting bij het artikel gericht op toerisme uit de Verordening Winkeltijden gemeente Lisse geven wij gevolg aan de motiveringsplicht als bedoeld in artikel 3 lid 7 Winkeltijdenwet (Wtw). Deze motivering dient in ieder geval twee onderdelen te bevatten. In de eerste plaats moet worden gemotiveerd dat is voldaan aan de voorwaarden voor toepassing van artikel 3, derde lid, onder a. Daarnaast dient de motivering van het besluit inzicht te geven in de belangenafweging die aan het besluit ten grondslag ligt (artikel 3, lid 6). De hierna gegeven motivering voldoet aan deze eisen.

Toepassingsvoorwaarden

Wij hebben op grond van artikel 3 lid 3 Wtw de bevoegdheid om bij verordening als de onderhavige vrijstelling te verlenen van het verbod om winkels op zon- en feestdagen geopend te hebben. Deze bevoegdheid is aan voorwaarden gebonden. Deze voorwaarden zijn gesteld in artikel 3 lid 3 onder a van de Wtw.

Er dient binnen de gemeente sprake te zijn van 1) op de gemeente of een deel daarvan gericht toerisme met een substantiële omvang, 2) mits de aantrekkingskracht voor dat toerisme geheel of nagenoeg geheel is gelegen buiten de verkoopactiviteiten die door de vrijstelling mogelijk worden gemaakt (het toerisme dient autonoom te zijn).

De vaststelling of aan deze voorwaarden is voldaan, vergt een beoordeling van alle feiten en omstandigheden van het geval, die nauw verweven is met de specifieke situatie van deze gemeente. Wij hebben daarom een zekere beoordelingsvrijheid. Wij stellen vast dat, om de hierna volgende redenen, aan deze toepassingsvoorwaarden is voldaan.

1. Autonoom toerisme met een substantiële omvang

Van oudsher komen veel toeristen in het voorjaar naar de bollenvelden, de bloemententoonstelling “De Keukenhof”en het bloemencorso. De bloemententoonstelling “De Keukenhof” trekt in 9 weken 800.000 bezoekers per jaar. De Keukenhof is daarmee de 14e dagattractie van Nederland. Gemeten in bezoekersaantallen per dag staat de bloemententoonstelling zelfs op nummer één.

“De Keukenhof heeft een internationaal karakter. Het merendeel van de bezoekers komt in de weekeinden of op feestdagen naar Lisse. Integraal onderdeel van het tentoonstellingsterrein zijn enkele winkels die producten zoals bloembollen, snijbloemen en souvenirs verkopen. Toeristen komen op de eerste plaats naar “De Keukenhof”en niet naar de aldaar gevestigde winkels. Vandaar dat er sprake is van autonoom toerisme.

Daarnaast is er sprake van toerisme met een substantiële omvang. Er wonen ruim 22.000 inwoners in Lisse. Zoals uit het hiervoor genoemde blijkt, trekt “De Keukenhof” elk jaar een veelvoud aan mensen.

2. Winkelopenstelling ten behoeve van het toerisme

De openstelling van winkels op zon- en feestdagen is zowel qua gebied als qua producten beperkt. De openstelling ziet uitsluitend op het tentoonstellingsterrein van “De Keukenhof” en dan voor een beperkt assortiment producten dat gericht is op toeristen. Daarnaast worden er door enkele mensen/bedrijven vanaf een standplaats in het voorjaar bloembollen etc. verkocht. Het gaat daarom om winkelopenstelling specifiek gericht op het toerisme.

3. Inventarisatie belangen

“De Keukenhof”, de standplaatshouders en het Koop Centrum Lisse zijn in de gelegenheid gesteld om een reactie te geven op het voornemen om een motivering aan de Verordening Winkeltijden Lisse toe te voegen. Vanuit “De Keukenhof” is aan gegeven, dat zij graag de huidige regeling willen handhaven.

 

4. Omschrijving/afweging belangen

Bij de afweging van de belangen zijn de volgende punten meegenomen:

a.     Belangen werknemers;

b.     De zondagsrust;

c.     De leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde;

d.     Werkgelegenheid en economische bedrijvigheid.

 

a.    Belangen werknemers De belangen van werknemers om al dan niet op zondag te werken, worden beschermd door artikel 5:6 van de Arbeidstijdenwet. In artikel 7:670, negende lid van het Burgerlijk Wetboek is expliciet opgenomen dat de werknemer niet ontslagen mag worden vanwege het enkele feit dat hij weigert op zondag arbeid te verrichten indien bedrijfsomstandigheden hiertoe nopen. Gelet op het hiervoor genoemde wordt met artikel 10 van de Verordening Winkeltijden gemeente Lisse geen onevenredige inbreuk gemaakt op de positie van het betreffende winkelpersoneel.

b.    De zondagsrust De zondagsrust wordt gewaarborgd door de Zondagswet. Op grond daarvan mag de kerkgang tussen 10.00 en 13.00 uur niet worden verstoord. Het bepaalde in artikel 10 van de Verordening Winkeltijden gemeente Lisse maakt geen (onaanvaardbare) inbreuk op de zondagsrust. Ook omdat de verkoop uitsluitend buiten de bebouwde kom plaatsvindt.

c.     De leefbaarheid, de veiligheid en openbare orde De verkoop vindt in de praktijk sinds een groot aantal jaren plaats. Het betreft geen uitbreiding van het aantal zon- en feestdagen, maar een voortzetting van de huidige situatie. De openstelling van winkels op het Keukenhofterrein, dan wel de verkoop vanuit standplaatsen levert in de praktijk geen (noemenswaardige) overlast op voor leefbaarheid, veiligheid en/of de openbare orde.

d.     Werkgelegenheid en economische bedrijvigheid

Een ander punt dat voor de afweging van belang is, is werkgelegenheid en economische bedrijvigheid. In de korte periode dat “De Keukenhof”geopend is, dienen de bezoekers gefaciliteerd te worden, zodat zij ook buiten de reguliere openingstijden van winkels souvenirs, bloembollen etc. kunnen kopen. Voor “De Keukenhof” en de ondernemers die hier een winkel hebben zou het een economische strop zijn als de verkoop niet langer is toegestaan. Ook omdat dit zorgt voor een stuk werkgelegenheid in de Duin- en Bollenstreek.

Bijlage bij artikel 5 van de Verordening inzake winkeltijden 2006, gewijzigd 16 december 2010, kenmerk W018675.

Overzichtstekening

Winkelgebied:

  • 1:

    centrum

    • Noordgrens is de zandsloot tussen de Heereweg en de Ringvaart van de Haarlemmermeer.

    • Oostgrens is de gemeentegrens lopende door de Ringvaart van de Haarlemmermeer tussen de Zandsloot en Greveling.

    • Zuidgrens lopende door de Greveling vanaf de Ringvaart van de Haarlemmermeer afbuigend door de Rijnsloot en volgt de 1e Poellaan tot de Heereweg naar de Westelijke Randweg.

    • Westelijke grens vanaf de kruising Westelijke Randweg/ Heereweg in Noordelijke richting de Westelijke randweg volgende tot de Zandsloot.

  • 2:

    poelpolder

    • Noordgrens lopende vanaf de 1e Poellaan door de Rijnsloot afbuigend door de Greveling tot de Ringvaart van de Haarlemmermeer.

    • Oostgrens is de gemeentegrens lopende door de Ringvaart van de Haarlemmermeer tussen de Greveling tot zuidelijke grens van de Wijk”Lisse Rond”

    • Zuidgrens volgt vanaf de Ringvaart van de Haarlemmermeer de zuidelijke wijkgrens “Lisse Rond” volgt de Rooversbroekdijk in westelijke richting tot de Ringsloot.

    • Westelijke grens Lopende in Noordelijke richting door de Rijnsloot vanaf de 2e Poellaan door tot de 1e Poellaan

  • 3:

    buitengebied

    • De grens beschrijving voor buitengebied volgt de gehele gemeentegrens, met uitzondering van de hierboven omschreven 2 winkelgebieden.