Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Loon op Zand houdende regels omtrent vergunninghouderparkeren Uitvoeringsbesluit Vergunninghouderparkeren Lievekenshoek en omgeving 2018

Geldend van 01-04-2018 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Vergunninghouderparkeren Lievekenshoek en omgeving 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Loon op Zand;

overwegende dat het van belang is voor een goede verdeling van de beschikbare parkeerplaatsen in de Lievekenshoek nadere uitwerkingsregels vast te stellen van de Parkeerverordening Loon op Zand 2002

gelet op artikelen; 225 van de Gemeentewet en B en C van de Parkeerverordening gemeente Loon op Zand 2002

b e s l u i t e n :

vast te stellen het

Uitvoeringsbesluit Vergunninghouderparkeren Lievekenshoek en omgeving 2018

Artikel 1 Aanwijzen belanghebbendenplaats

Het college wijst voor vergunninghouders de volgende weggedeelten aan waar gedurende de tijd van parkeerregulering uitsluitend met een vergunning, als bedoeld in artikel B, lid 1 van de Parkeerverordening gemeente Loon op Zand 2002 geparkeerd mag worden:

  • -

    Lievekenshoek

  • -

    Poorthuys

  • -

    Raadhuisstraat (ter hoogte van huisnummer 1 t/m 29)

  • -

    Anton Pieckplein (ter hoogte van huisnummer 37 t/m 52)

afbeelding binnen de regeling

De parkeerplaatsen die vallen in de vergunninghouderzone worden aangegeven door bord E9 uit bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Artikel 2 Tijden belanghebbendenparkeren

Op de parkeerplaatsen aangeduid met een bord E9 of gelegen binnen een zone aangeduid met bord E9 in het aangewezen gebied mag vrij geparkeerd worden, behalve tussen 16.00 en 21.00u. Tussen 16.00u en 21.00u mag uitsluitend door vergunninghouders geparkeerd worden. Dit geldt voor alle dagen van de week.

Artikel 3 Maximaal aantal uit te geven vergunningen

  • 1. Per adres worden maximaal 2 vergunningen uitgegeven

Artikel 4 Bewonersvergunning

  • 1. Het college kan op aanvraag een bewonersvergunning verlenen aan degene, die

    • a.

      houder is van een motorvoertuig, niet zijnde motorvoertuig in de zin van artikel 5:8 ‘Parkeren grote voertuigen’ van de APV, én;

    • b.

      volgens de Basisregistratie Personen (BRP) woonachtig is op een adres in het gebied waar parkeren met een vergunning tussen 16.00 en 21.00 noodzakelijk is.

  • 2. De parkeervergunningszone wordt ingesteld ten behoeve van de personen, die houder / eigenaar zijn van een motorvoertuig én woonachtig aan een van de volgende adressen:;

    • -

      Lievekenshoek 1 t/m 29

    • -

      Poorthuys 7 t/m 215

    • -

      Raadhuisstraat 1 t/m 29 (alleen oneven nummers)

    • -

      Anton Pieckplein 9 t/m 52

  • 3. Peperstraat 14 t/m 26 (even nummers)

  • 4. Een vergunning wordt uitsluitend verleend voor het gebied waar de aanvrager woont.

  • 5. Indien het in het eerste lid van dit artikel bedoelde adres over een eigen parkeervoorziening (zie artikel 5) beschikt, zou kunnen beschikken of had kunnen beschikken, wordt deze in mindering gebracht op het aantal vergunningen dat worden verkregen.

  • 6. Op één vergunning kunnen maximaal twee kentekens worden vermeld, waarvan op enige moment maximaal één kenteken tegelijk actief kan zijn/gebruikt kan worden.

  • 7. Een vergunning wordt verleend voor de periode van een jaar.

  • 8. Aan bedrijven wordt geen vergunning verleend.

  • 9. Het college kan in bijzondere gevallen ook een vergunning verlenen aan een eigenaar of houder van een motorvoertuig die niet voldoet aan één van de in het eerste lid genoemde vereisten.

Artikel 5 Eigen parkeervoorziening

  • 1. Onder een eigen parkeervoorziening wordt in ieder geval verstaan:

    • a.

      een parkeergelegenheid op eigen terrein

    • b.

      een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken op de openbare weg;

    • c.

      een parkeerplaats in een parkeervoorziening die is gebouwd (mede) ten behoeve van de woning. Dit geldt ook als wordt afgezien van het gebruik ervan.

Artikel 6 Bezoekersvergunning

  • 1. Het college kan op aanvraag een vergunning verlenen voor bezoek als aanvrager volgens de Basisregistratie Personen (BRP) woonachtig is in een gebied als bedoeld in artikel 2 van dit besluit.

  • 2. Per adres wordt maximaal één bezoekersvergunning verstrekt.

  • 3. Een bezoekersvergunning wordt verleend voor een jaar.

  • 4. Aan bedrijven wordt geen bezoekersvergunning verleend.

  • 5. De bezoekersvergunning is bedoeld voor bewoners van de vergunninghouderzone en hun bezoekers. Bij misbruik van de vergunning kan deze worden ingetrokken door het college.

  • 6. Het college kan aan een bezoekersvergunning ook andere voorschriften en beperkingen verbinden.

Artikel 7 kosten van de een vergunning

  • 1. Een parkeervergunning (zowel bewoners- als bezoekersvergunning) is gratis voor de aanvrager.

  • 2. Bij verlies of diefstal waarbij een nieuwe vergunning nodig is, worden de kosten (€ 25,00) voor vervanging verhaald op de aanvrager. Dit geldt zowel bij de bewoners- als bij de bezoekersvergunning.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking op 1 april 2018

Artikel 9 Citeertitel

Het onderhavige besluit kan worden aangehaald als ‘Uitvoeringsbesluit Vergunninghouderparkeren Lievekenshoek en omgeving 2018’.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van XX-XX-XX
Het college van burgemeester en wethouders,
de gemeentesecretaris, de burgemeester,

Algemene toelichting

Het uitwerkingsbesluit vindt zijn grondslag in de vigerende Parkeerverordening gemeente Loon op Zand.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Aanwijzen belanghebbendenplaats

Artikel B van de Parkeerverordening bepaalt dat het college gebieden aan mag wijzen waar uitsluitend met een vergunning geparkeerd mag worden.

Aan de vergunning kunnen geen rechten ontleend worden voor een vaste parkeerplaats of beschikbaarheid van plaatsen.

Artikel 2 Tijden vergunning houder parkeren

Bewoners die de enquete hebben ingevuld, hebben aangegeven dat hun voorkeur uitgaat naar een parkeerregime dagelijks van 16.00u tot 21.00u. Dit zijn de tijden waarop bewoners thuiskomen en de meeste parkeeroverlast ervaren. Met deze tijden worden ook werkers uit het centrum en bezoekers van de nabij gelegen horeca geweerd, terwijl toch grote delen van de dag de parkeercapaciteit voor een ieder beschikbaar blijft.

Artikel 3 Maximaal aantal uit te geven vergunningen

Volgens artikel c van de Parkeerverordening, kan het college een maximum stellen aan het aantal uit te geven vergunningen. Het streven is echter om de bestaande capaciteit zo optimaal mogelijk te benutten. Hierbij wordt rekening gehouden met de vraag naar parkeerplaatsen door bewoners en bezoekers gedurende de tijden die voor het parkeervergunningsgebied gelden. Meestal betekent dit dat er meer vergunningen kunnen worden verstrekt dan er parkeerplaatsen zijn.

Artikel 4 Bewonersvergunning

Volgens C, lid 3 van de Parkeerverordening, kan het college nadere regels stellen voor het aanvragen en verlenen van een vergunning.

Om voor een bewonersvergunning in aanmerking te komen moet men, volgens de Basisregistratie Personen (BRP), woonachtig zijn in het gebied waar uitsluitend parkeren met een vergunning mogelijk is en een motorvoertuig bezit. Het is dus niet mogelijk om een vergunning voor een ander gebied aan te vragen.

Een eerste bewonersvergunning kan ook niet aangevraagd worden als de aanvrager beschikt over een eigen parkeervoorziening, zoals een parkeergelegenheid op eigen terrein. Zie artikel 8 van dit besluit.

Een caravan of aanhangwagen valt niet onder de wettelijke omschrijving van een motorvoertuig waardoor ze niet parkeervergunningsplichtig zijn voor het parkeren in een parkeervergunninggebied. Wel gelden hiervoor de regels uit de APV dat ze maximaal 3 dagen op een openbare parkeerplaats geparkeerd mogen worden

Lid 6 van dit artikel geeft het college de mogelijkheid om in bijzondere gevallen een vergunning te verlenen als de aanvrager niet voldoet aan één van de gestelde eisen.

Belanghebbenden mogen op alle openbare parkeerplaatsen, binnen het gebied waar de vergunning voor afgegeven is, parkeren.

Artikel 5 Eigen parkeer voorziening

Volgens artikel D van de Parkeerverordening, kan het college nadere regels stellen voor het aanvragen en verlenen van een vergunning.

Bij het aanvragen van een bewonersvergunning worden de volgende parkeerplaatsen afgetrokken van het aantal vergunningen dat een bewoner kan aanvragen;

  • -

    (mogelijkheid tot) parkeerplaats in gebouwde, gemeenschappelijke parkeervoorziening.

  • -

    Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

  • -

    Parkeerplaats op eigen erf. (hiervoor worden de rekenwaarden gebruikt uit paragraaf 5.10 uit de ‘Uitwerking Parkeerbeleid Loon op Zand, juni 2016).

Niet meegenomen worden de garages bij woningen, carport of eventuele los gehuurde garageboxen.

Artikel 6 Bezoekersvergunning

Per adres wordt 1 bezoekersvergunning verstrekt. De parkeerplaatsen in Lievekenshoek en Poorthuys zijn in beginsel bedoeld voor de bewoners. Bezoekers kunnen ook gebruik maken maken van de blauwe zone. De vergunninghouderregeling geldt daarnaast slechts een beperkt aantal uren per dag. Zodoende moet 1 bezoekersvergunning per huishouden voldoende zijn.

Artikel 7 Kosten van een vergunning

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting

Artikel 8 Inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.

Artikel 9 Citeertitel

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.