Regeling vervallen per 01-01-2012

Handhavingsverordening WWB en WIJ Medemblik

Geldend van 01-01-2012 t/m 31-12-2011

Intitulé

Handhavingsverordening WWB en WIJ Medemblik

De raad van de gemeente Medemblik,

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

gelet op de Wet werk bijstand, de Wet investeren in jongeren en op artikel 149 van de Gemeentewet;

B E S L U I T:

Vast te stellen de navolgende verordening: Handhavingsverordening WWB en WIJ Medemblik.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 begripsbepaling

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

a. de raad : de gemeenteraad van de gemeente Medemblik;

b. het college : het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Medemblik;

c. de wet : de Wet werk en bijstand en de Wet investeren in jongeren;

Hoofdstuk 2 Opdracht aan het college

Artikel 2 opdracht aan het college

Het college zorgt voor de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de wet waaronder de bestrijding van fraude en ook misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet.

Hoofdstuk 3 Hoogwaardig handhaven

Artikel 3 preventie

1. Om misbruik en oneigenlijk gebruik van bijstand te voorkomen en tegen te gaan verstrekt het college vroegtijdig informatie over de aan het recht op bijstand verbonden rechten en plichten alsmede over de consequenties van misbruik en oneigenlijk gebruik van bijstand.

2. Het college draagt zorg voor een optimale dienstverlening met het doel de nalevingbereidheid van regels onder bijstandsgerechtigden te vergroten.

Artikel 4 repressie

1. Het college zet in op vroegtijdige detectie en afhandeling van misbruik en oneigenlijk gebruik van bijstand.

2. Het recht op bijstand en de rechtmatigheid van de verstrekte bijstand wordt gecontroleerd door middel van heronderzoeken en themacontroles.

3. Het College draagt zorg voor het op efficiënte wijze verkrijgen en onderzoeken van relevante informatie van de belanghebbende en derden met betrekking tot de bijstandsaanvraag of voortzetting van de bijstandsuitkering.

4. Alle informatie over vermoedelijk misbruik of oneigenlijk gebruik van bijstand, waaronder begrepen informatie van medewerkers en tips, wordt centraal binnen de gemeente Medemblik geregistreerd en onderhouden met inachtneming van de Wet bescherming persoonsgegevens.

5. Het college neemt in het kader van fraudebestrijding deel aan door interventieteams aangeboden projecten.

6. Indien de belanghebbende onjuiste, onvolledige of in het geheel geen inlichtingen verstrekt die van belang zijn of kunnen zijn voor de hoogte, de duur of de voortzetting van de bijstand, verlaagt het College de bijstand conform hetgeen hierover bepaald is in de Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand, onverminderd de mogelijkheid tot terugvordering van de eventueel ten onrechte ontvangen bijstand.

Hoofdstuk 4 Verantwoording

Artikel 5 verantwoording

Het college informeert de gemeenteraad minimaal eenmaal per 2 jaar over de uitvoering en de resultaten op het gebied van handhaving.

Hoofdstuk 5 Slotbepalingen

Artikel 6 hardheidsclausule

In bijzondere gevallen, wanneer onverkorte toepassing van deze verordening zou leiden tot een klaarblijkelijke hardheid op grond van specifieke individuele situaties, kan het college gemotiveerd beslissen om af te wijken van een of meer bepalingen van deze verordening.

Artikel 7 onvoorziene omstandigheden

In gevallen, de uitvoering van deze verordening betreffende, waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

Artikel 8 inwerkingtreding

De verordening treedt in werking op 1 januari 2011.

Artikel 9 citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als "Handhavingsverordening WWB en WIJ Medemblik".

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Medemblik, gehouden op 3 januari 2011.
De griffier, De voorzitter,

Nota-toelichting Algemeen

Artikel 8a WWB schrijft voor dat de gemeenteraad regels dient te stellen voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand, alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet. Op 1 oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren in werking getreden. De WIJ verplicht gemeente om te investeren in de arbeidsinschakeling van alle jongeren, ook bij een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daartoe moeten gemeenten jongeren in beginsel een werkleeraanbod doen. Afgeleide van het werkleeraanbod is een inkomensvoorziening voor jongeren vanaf 18 jaar als de jongere onvoldoende inkomsten heeft. Waar het college de opdracht heeft gekregen de Wij uit voeren, is het de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad om een vijftal verordeningen vast te stellen. De handhavingsverordening is één van die verordeningen.

Een goed handhavingsbeleid is belangrijk omdat dit voorkomt dat onterecht gemeenschapsgeld wordt uitgegeven. Als misbruik en oneigenlijk gebruik goed bestreden wordt, vergroot dit het draagvlak van de bijstandsverstrekking onder burgers. Een goed handhavingsbeleid beperkt de uitgaven op het Inkomensdeel, zodat meer kan worden ingezet op armoedebestrijding en reïntegratie.

In het kader van effectieve fraudebestrijding is terugvordering van ten onrechte of tot een te hoog bedrag verleende bijstand belangrijk. Niet tot terugvordering overgaan, betekent een verlaging van de drempel om tot frauderen over te gaan. Frauderen mag niet lonend zijn. Bovendien komen ontvangsten uit teruggevorderde bijstand volledig ten gunste van de gemeentekas en zouden kunnen worden ingezet voor armoedebestrijding en reïntegratie. Daarnaast is terugvordering belangrijk in het kader van gelijke behandeling. Er moet worden voorkomen dat sommigen in een bevoorrechte positie raken. Terugvordering is een bevoegdheid van het college. Deze bevoegdheid en hoe hier mee om wordt gegaan is opgenomen in het debiteurenbeleid.