Regeling vervallen per 27-09-2013

Winkeltijdenverordening Medemblik

Geldend van 27-09-2013 t/m 26-09-2013

Intitulé

Winkeltijdenverordening Medemblik

De raad van de gemeente Medemblik,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet

B E S L U I T:

Vast te stellen de navolgende verordening: Winkeltijdenverordening Medemblik. WINKELTIJDENVERORDENING MEDEMBLIK

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

a.    de wet: de Winkeltijdenwet;

b.    feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag en tweede Kerstdag.

Artikel 2 Beslistermijn

1.    Het college van burgemeester en wethouders beslist op een aanvraag om ontheffing binnen acht weken.

2.    Het college van burgemeester en wethouders kan de beslissing voor ten hoogste acht weken verdagen.

Artikel 3 Overdracht van de ontheffing

1.    Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

2.    In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

Artikel 4 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Het college van burgemeester en wethouders kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

a.    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

b.    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

c.    het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

d.    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

e.    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

f.    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

1.    De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a. en b. van de wet, gelden niet op ten hoogste twaalf, door het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen zon- en feestdagen per kalenderjaar.

2.    De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk.

Artikel 6 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

1.    Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag en eerste of tweede Kerstdag, ten behoeve van:

a.    bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

b.    het uitstallen van goederen.

2.    De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen, beurzen, kunstateliers en galeries.

Artikel 7 Ontheffing zon- en feestdagenregeling t.b.v. recreatiecentra en kampeerterreinen gevestigde winkels

1.    Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag een ontheffing verlenen van de verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b, van de wet, ten behoeve van op recreatiecentra en kampeerterreinen gevestigde winkels, één en ander met dien verstande dat in deze winkels uitsluitend of in hoofdzaak goederen en waren mogen worden verkocht aan personen die in of op deze centra en terreinen verblijf houden.

2.    Een ontheffing als bedoeld in het eerste lid kan slechts de openstelling op zon- en feestdagen van bedoelde winkels betreffen van 08.00 uur tot 18.00 uur.

Artikel 8 Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon- en feestdagen

Het college van burgemeester en wethouders kan bepalen dat de vrijstelling als genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele gemeente of voor een of meer delen van de gemeente.

Artikel 9 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

1.    Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen.

2.    De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

 

Artikel 10 Toerisme

De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet gelden, in verband met de toeristische aantrekkingskracht, niet van 8.00 tot 18.00 uur op zondag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag in de kern Medemblik.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2011.

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Winkeltijdenverordening Medemblik”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Medemblik, gehouden op 3 januari 2011
De griffier,                              De voorzitter,
Bekendgemaakt: 13 januari 2011
 

Nota-toelichting Toelichting bij artikel 10 van de Winkeltijdenverordening Medemblik

Toelichting bij artikel 10 van de Winkeltijdenverordening Medemblik Met deze toelichting bij het toerismeartikel uit de Winkeltijdenverordening geven wij gevolg aan  de motiveringsplicht als bedoeld in artikel 3, lid 7 Winkeltijdenwet (Wtw). Deze motivering omvat in ieder geval twee onderdelen. In de eerste plaats moeten wij motiveren dat is voldaan aan de voorwaarden voor toepassing van artikel 3, lid 3, onder a van de Wtw. In de tweede plaats geeft de motivering van het besluit een grondig inzicht in de belangenafweging die aan het besluit ten grondslag ligt (artikel 3, lid 6 Wtw). De hierna gegeven motivering voldoet aan de wettelijke eisen. Toepassingsvoorwaarden

Wij hebben op grond van artikel 3, lid 3 Wtw de bevoegdheid om bij verordening als deze vrijstelling te verlenen van het verbod om winkels op zon- en feestdagen geopend te hebben. Deze bevoegdheid is aan voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn gesteld in artikel 3, lid 3 onder a van de Wtw. Er dient binnen de gemeente Medemblik sprake te zijn van:

1. op de gemeente of een deel daarvan gericht toerisme met een substantiële omvang;

2. toerisme waarvan de aantrekkingskracht geheel of nagenoeg geheel is gelegen buiten de verkoopactiviteiten die door de vrijstelling mogelijk worden gemaakt (het toerisme is autonoom). De vaststelling of aan deze voorwaarden is voldaan, vergt een beoordeling van alle feiten en omstandigheden van het geval, die nauw verweven is met de specifieke situatie van deze gemeente. Wij hebben daarom een zekere beoordelingsvrijheid, die de rechter bij zijn toetsing behoort te respecteren.

Wij stellen vast dat, om de hiernavolgende redenen, aan deze toepassingsvoorwaarden is voldaan. 1. Autonoom toerisme met een substantiële omvang

In de kern Medemblik is sprake van autonoom toerisme met een substantiële omvang. In deze kern zijn namelijk een aantal unieke toeristische trekpleisters c.q. voorzieningen aanwezig op grond waarvan deze gemeente zich onderscheidt van andere gemeenten: De toeristische trekpleisters in Medemblik en directe omgeving zijn:

- Museumstoomtram Hoorn – Medemblik;

- Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij;

- Kasteel Radboud;

- Nederlands Stoommachinemuseum;

- Gemaal Lely;

- Historische stadskern met 83 rijksmonumenten en 25 provinciale monumenten;

- Verschillende jachthavens, waaronder 3 in de historische kern;

- Internationaal watersportcentrum: Regatta Centrum Medemblik, waar talrijke   

  (top)zeilevenementen worden gehouden, zoals Delta Lloyd Regatta en 24-uurs-race;

- Natuur- en recreatiegebied “De Vooroever”. Deze trekpleisters worden onder meer genoemd in: VVV Medemblik, website van de gemeente Medemblik, Wikipedia, tripadvisor, vakantiereiswijzer.nl, zoover, dagjeuitmedemblik.nl, uitzinnig.nl, dagjeweg.nl, uitmetkinderen.nl, dagjeuit.com, zeilcharter.nl

Regatta Centrum Medemblik

Het Regattacentrum Medemblik is dé topsportlocatie voor zeilen en tevens het startpunt voor onderzoek, trainingen en wedstrijden op zoet water. De gemeente Medemblik heeft een actief evenementenbeleid. 

A). Zeilevenementen

Jaarlijks worden er zo’n 17 (top)zeilevenementen bij het Regattacentrum aan de Vooroever gehouden met een nationale en een internationale uitstraling zoals: Delta Lloyd Regatta, Junior World Championship, European Championship, Delta Lloyd 24 uursrace en Delta Lloyd Open Dutch Championship.

B). Overige evenementen

Behalve de zeilevenementen kent de kern Medemblik ook tal van andere – meerdaagse - evenementen. De gemeente ondersteunt de Stichting Evenementen Medemblik (STEM) die uitvoering geeft aan veel van deze evenementen. Daarnaast geeft de gemeente een aantal grote evenementen een financiële ondersteuning. Masterplan Medemblik Watersportgemeente.

De raad heeft onlangs ingestemd met het “Masterplan Medemblik Watersportgemeente”; een plan voor de positionering van Medemblik als watersportgemeente met als doel de versterking van het toeristisch- economisch product. a. Autonoom toerisme Sedert 1968 rijdt de Museum Stoomtram Hoorn- Medemblik in de historische driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen. De route is opgenomen in de Europese Route van het Industrieel Erfgoed. Het aantal reizigers groeit van jaar tot jaar.

Het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij is geopend in 1982 en geniet regionale en landelijke bekendheid. Ook Kasteel Radboud, Gemaal Lely en het  Stoommachinemuseum zijn bekende bezoekerstrekkers.

Daarnaast heeft Medemblik verschillende jachthavens, waarvan een aantal midden in de historische stadskern. Eén van de jachthavens in het stadscentrum is ook de aanleghaven van de Bruine Vloot. Deze havens trekken veel bezoekers, met name ook in de weekends.

De aanwezigheid van hotels, recreatie- en bungalowparken, campings en B&B’s in en rondom Medemblik onderstrepen het toeristisch karakter.

De vele evenementen in de kern Medemblik zijn bekend tot in de wijde omgeving en trekken veel bezoekers, zowel van dagjesmensen als van toeristen.

Daarnaast wordt Medemblik vanwege de vele fiets- en vaarroutes bezocht door talloze recreanten, juist ook vanwege de stadskern met de horecagelegenheden waar men kan vertoeven. De historische stadskern is monumentaal van karakter en heeft een recreatieve winkelfunctie ook en vooral door de vele (zeil)boten die in de havens liggen.

b. Substantiële omvang Dit toerisme is substantieel gelet op de navolgende cijfers:

Uit eerder onderzoek blijkt dat Medemblik gemiddeld tussen de 300.000 – 400.000 (dag)toeristen trekt, per auto, fiets, boot en stoomtram.  Enkele voorbeelden: 

 De Museumstoomtram Hoorn- Medemblik trekt gemiddeld 110.000 bezoekers per jaar waarvan 60% een tijd in Medemblik verblijft. Dit tegen een inwonersaantal van de kern Medemblik van 8.343 inwoners;

- Het Bakkerijmuseum trekt jaarlijks gemiddeld 48.000 bezoekers;

- Ook de andere musea zijn samen goed voor gemiddeld 40.000 bezoekers per jaar;

- De grotere evenementen, zoals bijvoorbeeld het Oldtimersfestival en de Westfriese Waterweken trekken ca. 5.000 – 12.000 bezoekers;

- De gemeentehaven en de Pekelharinghaven trekken samen ruim 36.000 personen;

- De Westerhaven trekt gemiddeld 12.000 bezoekers;

- In de Oosterhaven meren jaarlijks ruim 1.250 passagiersschepen af die zo’n 19.500

passagiers aan boord hebben;

- De ontvangsten van de toeristenbelasting bedragen jaarlijks zo’n € 67.000;

- De ontvangsten van de watertoeristenbelasting bedragen € 89.000;

- Aan forensenbelasting wordt er jaarlijks € 46.000 ontvangen;

- Voor de gemeentelijke havens wordt er jaarlijks gemiddeld € 182.000 ontvangen. 2. Winkelopenstelling ten behoeve van het toerisme De toeristische trekpleisters zijn gelegen in de historische kern van Medemblik.

De openstelling van de winkels is nodig ten behoeve van het bezoek van toeristen aan de toeristische trekpleisters, omdat het wenselijk is dat toeristen tijdens hun verblijf boodschappen kunnen doen. Met name de watersporters die Medemblik bezoeken, maken hier op grote schaal gebruik van.

Nu aan de toepassingsvoorwaarden van artikel 3, lid 3, onder a van de Wtw is voldaan is de raad bevoegd van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 3, lid 3 onder a gebruik te maken. In artikel 10 van de Winkeltijdenverordening Medemblik maakt de gemeenteraad gebruik van deze bevoegdheid. 3. Inventarisatie van de verschillende belangen

De raad mag deze bevoegdheid toepassen na afweging van de daarbij betrokken belangen (artikel 3, lid 6 van Wtw). De raad is verplicht in ieder geval de volgende belangen in de afweging te betrekken:

a.  Werkgelegenheid en economische bedrijvigheid in de gemeente, waaronder mede

wordt begrepen het belang van winkeliers met weinig of geen personeel en van

  winkelpersoneel;

b.  De zondagsrust;

c.  De leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde in de gemeente. Werkgelegenheid en economische bedrijvigheid

In de kern Medemblik is sprake van veel economische bedrijvigheid. We hebben in de kern Medemblik ongeveer  60  winkels die bijna allemaal zijn gevestigd in het historische gedeelte van de kern Medemblik. Er is een behoefte aan een winkelopenstelling op zon- en feestdagen. De detailhandel profiteert van het grote aantal watersporters en overige toeristen dat ook op zondag het oude centrum aandoet. De gemeente Medemblik kent al zeker 10 jaar de toerismepaling in de winkeltijdenverordening. In eerste instantie was de vrijstelling op grond van de toerismebepaling beperkt tot het tijdvak van 1 april tot 1 oktober, voor de verkoop van watersportartikelen, brood, kruidenierswaren, fotobenodigdheden, vis en souvenirs.

Begin 2010 heeft de raad een nieuwe winkeltijdenverordening vastgesteld waarbij het toeristische regime is uitgebreid. Het toeristische regime geldt nu voor alle winkels in de kern Medemblik en gedurende het gehele jaar. Dit past geheel in het gemeentelijk beleid om te komen tot een verlenging van het toeristisch seizoen. Doordat het toeristische regime nu voor alle winkels geldt, krijgen ondernemers meer vrijheid in hun bedrijfsvoering waardoor nieuwe kansen ontstaan. Hierdoor zouden er meer banen in de detailhandel kunnen ontstaan wat de lokale economie ten goede komt.

Wij zijn van mening dat artikel 10 van de Winkeltijdenverordening Medemblik een duidelijk belang dient in het kader van de werkgelegenheid en de economische bedrijvigheid. Winkelpersoneel en winkeliers met weinig of geen personeel

Artikel 5:6 van de Arbeidstijdenwet beschermt het personeel tegen het werken op zondag. Het personeel kan hiertoe niet worden verplicht. In artikel 7:670, lid 9 van het Burgerlijk Wetboek is expliciet opgenomen dat de werknemer niet ontslagen mag worden vanwege het feit dat hij weigert op zondag arbeid te verrichten. Voor winkeliers met weinig of geen personeel wordt het moeilijker hun winkel op zondag te openen. Vanwege concurrentie is er meer druk op deze winkel om ook op zondag geopend te zijn. In het algemeen heeft de openstelling geen gevolgen voor het personeel omdat deze ondernemers geen personeel in dienst hebben. In 2010 is de Winkeltijdenverordening Medemblik 2010 vastgesteld en is het toeristisch regime uitgebreid. Alle winkels binnen de kern Medemblik mogen het gehele jaar op zondag en enkele aangewezen feestdagen van 08.00 tot 18.00 uur geopend zijn. Daardoor werd het bijvoorbeeld ook voor Deen mogelijk om op zondag geopend te zijn. Deen maakt hiervan gebruik door hun winkel op zondag te openen. De MEVO is gevraagd om een evaluatie van de zondagsopenstelling. De meerderheid van de leden van de MEVO geeft aan niet gelijk gebruik te maken van de zondagsopenstelling, maar zij stelt de ondernemersvrijheid op prijs. De wenselijkheid verschilt per branche. Zondagsrust in de gemeente

De zondagsrust wordt gewaarborgd door de Zondagswet. Op grond daarvan mag de kerkgang tussen 10.00 uur en 13.00 uur niet worden verstoord. Op grond van artikel 10 van de Winkeltijdenverordening Medemblik mogen winkels van 08.00 uur tot 18.00 uur geopend zijn. In Medemblik is de supermarkt van Deen  geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Bij de gemeente zijn nog nooit klachten binnengekomen over de verstoring van de kerkgang door de zondagopenstelling. De overige winkels die gebruik maken van de zondagopenstelling zijn, voor zover bekend, niet vóór 12.00 uur geopend. In de zomermaanden is de bakkerij geopend tussen 08.00 uur en 11.00 uur. Leefbaarheid, veiligheid en openbare orde in de gemeente

Nagegaan is of tijdens de zondagsopenstelling klachten zijn binnen gekomen in het winkelgebied gerelateerd aan veiligheid en openbare orde. Er zijn sinds de zondagopenstelling nog nooit klachten binnen gekomen bij de gemeente. Wij verwachten dat in de toekomst ook niet. Er is voldoende parkeergelegenheid voor het winkelend publiek binnen de kern Medemblik. Op dat gebied is er geen overlast geweest de laatste tijd en de in de toekomst verwachten wij die ook niet. Indien er in de toekomst toch klachten over de zondagopenstelling komen waaruit blijkt dat de leefbaarheid, veiligheid en openbare orde wordt verstoord, kan het bevoegd gezag de benodigde maatregelen nemen. 4. Weging van de belangen

Het doel van de Wtw is onder meer het borgen van de zondagsrust door zondagopenstelling van winkels te verbieden. Dit is de hoofdregel. Dit belang heeft de raad betrokken en gewogen. Echter, dit belang is van onvoldoende gewicht gebleken, na afweging van andere betrokken belangen. Wij hebben alle belangen gewogen en constateren met betrekking tot artikel 10 van de Winkeltijdenverordening Medemblik dat:

a. de koopzondag voor de economische bedrijvigheid en werkgelegenheid van de lokale economie een duidelijk belang heeft;

b. de koopzondag geen onevenredige inbreuk maakt op de positie van het betreffende winkelpersoneel;

c. de koopzondag geen onevenredige inbreuk maakt op de zondagsrust, de leefbaarheid, veiligheid en openbare orde. Nu aan de toepassingsvoorwaarden van artikel 3, lid 3 onder a van de Wtw is voldaan, is uw raad bevoegd van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 3, lid 3 onder a gebruik te maken. In artikel 10 van de Winkeltijdenverordening Medemblik maakt uw raad gebruik van deze bevoegdheid. Dit artikel luidt als volgt: Artikel 10 Toerisme

De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet gelden, in verband met de toeristische aantrekkingskracht, niet van 08.00 tot 18.00 uur op zondag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag in de kern Medemblik.