Regeling vervallen per 01-07-2021

Verordening op de elektronische bekendmaking

Geldend van 24-01-2017 t/m 30-06-2021

Intitulé

Verordening op de elektronische bekendmaking

De Raad van de gemeente Meierijstad;

Overwegende, dat artikel 139 van de Gemeentewet bepaalt dat algemeen verbindende voorschriften in werking treden door bekendmaking in een elektronisch gemeenteblad;

dat het wenselijk is ook andere besluiten bekend te maken of van aanvragen of ontwerpbesluiten kennisgeving te doen in het elektronisch gemeenteblad;

gelezen het voorstel van de Stuurgroep fusie Meierijstad;

gelet op de artikelen 139 en 147, eerste lid van de Gemeentewet en de artikelen 2:14 tweede lid, 3:12 en 3: 42 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

b e s l u i t

vast te stellen de:

Verordening op de elektronische bekendmaking

Artikel 1 Definities

  • a.

    het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meierijstad;

  • b.

    de burgemeester: de burgemeester van de gemeente Meierijstad;

  • c.

    gemeenteblad: een elektronische uitgave voor bekendmaking als bedoeld in artikel 139, eerste en tweede lid, van de Gemeentewet en artikel 3:42, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

  • d.

    bericht:(ontwerp-) besluit, aanvraag, melding, beslissing of mededeling

Artikel 2 Gemeenteblad

  • 1.

    Tenzij de wet een andere vorm van bekendmaking of kennisgeving dwingend voorschrijft, vindt in het gemeenteblad, naast de wettelijk voorgeschreven bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften:

    • a.

      de bekendmaking plaats van de volgende besluiten:

      • 1.

        beleidsregels en overige besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht (besluiten van algemene strekking), en

      • 2.

        overige door het college of de burgemeester, ieder voor zover bevoegd, aan te wijzen be-sluiten;

    • b.

      de kennisgeving plaats van de door het college of de burgemeester, ieder voor zover bevoegd, aan te wijzen berichten.

      • 1.

        Het gemeenteblad geeft het college uit op www.officielebekendmakingen.nl of op een nader door het college te bepalen internetadres.

      • 2.

        Een gemeenblad bevat:

        • a.

          de titel gemeenteblad;

        • b.

          de naam van het college als uitgevend bestuursorgaan;

        • c.

          de datum van de uitgifte;

        • d.

          het volgnummer;

        • e.

          het bevoegde tot de gemeente behorende bestuursorgaan bij het besluit of het object, en

        • f.

          het (ontwerp-) besluit of het bericht, of de zakelijke inhoud ervan met de vermelding waar en wanneer dit of de bijbehorende bijlage ter inzage ligt.

Artikel 3 Andere bekendmakingen

Het college of de burgemeester, ieder voor zover bevoegd, kan:

  • a.

    in bijzondere omstandigheden bepalen dat een besluit of ontwerp ervan op een andere geschikte wijze wordt bekendgemaakt of kennisgegeven;

  • b.

    de berichten aanwijzen waarvoor de kennisgeving uitsluitend elektronisch geschiedt als bedoeld in artikel 2:14, tweede lid, van de Awb, door plaatsing op de gemeentelijke website www.Meierijstad.nl

Artikel 4 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    Alsdan vervallen de volgende verordeningen:

    • a.

      Verordening elektronische bekendmaking gemeente Schijndel 2014, vastgesteld door de gemeenteraad van Schijndel bij besluit van 30 januari 2014;

    • b.

      Verordening elektronische kennisgeving Sint-Oedenrode 2014, vastgesteld door de gemeenteraad van Sint Oedenrode bij besluit van 27 mei 2014;

    • c.

      Verordening op de elektronische bekendmaking, vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad van Veghel op 12 december 2013.

Ondertekening

Vastgesteld in de openbare vergadering van 2 januari 2017

De Raad voornoemd

De griffier,

A.F.J. Franken

De voorzitter,

M.A. Fränzel MSc

Toelichting Verordening op de elektronische bekendmaking

Algemeen

Elektronische bekendmaking verordeningen

Met ingang van 1 januari 2014 komt artikel 139, eerste tot en met vierde lid, van de Gemeentewet te lui-den:

1. Besluiten van het gemeentebestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden, verbinden niet dan wanneer zij zijn bekendgemaakt in het gemeenteblad.

2. De uitgifte van het gemeenteblad geschiedt elektronisch op een algemeen toegankelijke wijze. Na de uitgifte blijft het gemeenteblad elektronisch op een algemeen toegankelijke wijze beschikbaar. Indien elektronische uitgifte geheel of gedeeltelijk onmogelijk is, voorziet het gemeentebestuur in een vervangende uitgave. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden omtrent het bepaalde in de eerste en tweede volzin nadere regels gesteld.

3. In afwijking van het eerste lid kan een besluit als bedoeld in dat lid bepalen dat een bij het besluit behorende bijlage wordt bekendgemaakt door terinzagelegging.

4. Voor het inzien van een overeenkomstig het eerste lid bekendgemaakt besluit worden geen kosten in rekening gebracht

Vanaf 1 januari 2014 zijn gemeenten en andere decentrale overheden dus wettelijk verplicht hun regel-geving uitsluitend elektronisch bekend te maken. Daarvoor is in opdracht van het Ministerie van Binnen-landse zaken de Gemeenschappelijke Voorziening voor Officiële Publicaties (GVOP) ontwikkeld. De GVOP maakt de regeling bekend, zodat deze in werking treedt, én maakt deze vervolgens raadpleegbaar in de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving (CVDR), een landelijke voorziening die sinds 1 janua-ri 2011 geraadpleegd kan worden via www.overheid.nl. Met de GVOP beschikt de gemeente straks over een elektronisch Gemeenteblad voor de bekendmaking van verordeningen dat aan alle wettelijke eisen voldoet.

Elektronische bekendmaking en kennisgeving van andere (ontwerp) besluiten en berichten

Bekendmaking is een vereiste voor de inwerkingtreding van een besluit en is wettelijk geregeld in artikel 3:40 en volgende van de Awb.

Bekendmaking van besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht geschiedt door verzending of uitreiking ervan aan belanghebbenden, waaronder de aanvrager. (3:41 Awb)

Bekendmaking van besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht geschiedt door ken-nisgeving van het besluit of van de zakelijke inhoud ervan in een van overheidswege uitgegeven al dan net elektronisch blad (3:42 Awb).

Daarnaast is kennisgeving van aanvragen, meldingen en (ontwerp)besluiten (in deze verordening aan-geduid als berichten) van belang. Een kennisgeving is bedoeld om andere in de gelegenheid te stellen een zienswijze of bezwaar in te dienen tegen een (ontwerp)besluit. (bijv. 3:12 Awb). Op grond van artikel 2:14, lid 2 Awb is het mogelijk om bij verordening te bepalen dat de kennisgeving van terinzagelegging van besluiten uitsluitend elektronische geschiedt. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft dit bevestigd in o.a. de uitspraak van 15 augustus 2012. (LJN BX4676).

Deze verordening biedt het college of de burgemeester, ieder voor zover bevoegd, de mogelijkheid om berichten aan te wijzen waarvan de kennisgeving uitsluitend elektronisch plaatsvindt. Berichten hebben betrekking op een (ontwerp-) besluit, aanvraag, melding of andere beslissing.

Bij berichten kan daarnaast gedacht worden aan niet formele algemene mededelingen zoals ophaaltij-den van huishoudelijk afval e.d.

Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk uitsluitend elektronisch wordt gepubliceerd. Dat kan zijn in het ge-meenteblad bij formele berichtgeving en op de website bij informatieve mededelingen.

Voordelen elektronische bekenmaking en kennisgeving

De opkomst van de elektronische media, in het bijzonder van internet, en de daaruit voortvloeiende mo-gelijkheden om burgers snel, goedkoop en volledig te informeren, geven steeds meer gemeenten in Nederland aanleiding officiële berichten elektronisch, al dan niet in een in een gemeenteblad, digitaal te publiceren. Daarbij kan o.a. worden gedacht aan (ontwerp)besluiten en vergunningaanvragen voor bou-wen, kappen, slopen, milieu, etc.

De voorkeur voor plaatsing van overheidsinformatie op internet houdt verband met de grotere toeganke-lijkheid van informatie die via dit medium wordt aangeboden. Het gebruik van internet heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het gebruik van internet in Nederland steeg in huishoudens van 16% in 1998 naar 78% in 2005. Op dit moment ligt het internetgebruik naar schatting van het Bureau Statistiek tussen de 86-94% en zal alleen maar toenemen in de toekomst. Over het geheel genomen heeft Nederland op dit moment de hoogste internetdichtheid in de Europese Unie. Voor degenen die (nog) niet beschikken over een internetverbinding, bestaat de mogelijkheid om in openbare gelegenhe-den, zoals bibliotheken, buurthuizen e.d., van elektronische informatie kennis te nemen. Voor Meierijstad is dit o.a. mogelijk in het publieksplein van het Stadhuis. Elektronische informatie is op veel plaatsen toegankelijk, is 24 uur per dag beschikbaar en kan gedurende lange tijd kosteloos worden geraadpleegd.

Het elektronisch gemeenteblad kan via de door het Rijk ontwikkelde GVOP (zie onder Bekendmaking verordeningen) worden gepubliceerd op de site www.officielebekendmakingen.nl . Deze site biedt de mogelijkheid een gratis abonnement te nemen op de e-mailservice bekendmakingen’. Hiermee wordt de abonnee met enige regelmaat automatisch via de email op de hoogte gebracht van relevante ontwikke-lingen in de directe woonomgeving. Ook zijn er tegenwoordig speciale apps te downloaden voor de smartphone en Ipad die in eenzelfde informatiebehoefte voorzien.

Door de vaststelling van de Verordening op de elektronische bekendmaking kunnen de publicaties in de Stadskrant komen te vervallen. Bij wijze van service kan in het begin nog enige tijd in de Stadskrant een verwijzing naar de digitale bekendmaking in het gemeenteblad plaatsvinden. Benadrukt zal worden dat het gemeenteblad het enige officiële medium is voor bekendmakingen waar rechten aan ontleend kun-nen worden.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Geen toelichting

Artikel 2

Lid 1 aanhef en onder a 1

Naast de wettelijk verplichte bekendmaking van de verordeningen zal het gemeenteblad ook gebruikt worden voor de formele:

a. bekendmaking van beleidsregels;

b. bekendmaking van besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht ( besluiten van algemene strekking) . Het betreft hier concretiserende besluiten van algemene strekking zoals de aanwijzing van hondenuitlaatroutes.

c. kennisgeving van door het college of de burgemeester (ieder voor zover bevoegd) aan te wijzen

  • 1.

    aanvragen (bijv. aanvragen om evenementenvergunningen)

  • 2.

    meldingen (op grond van de APV of Wabo)

  • 3.

    ontwerpbesluiten (bijv. ontwerp- omgevingsvergunning waartegen zienswijzen kunnen worden ingediend) en

  • 4.

    besluiten (bijv. evenementenvergunning of omgevingsvergunning waartegen bezwaar of beroep kan worden ingediend.

In beginsel vindt publicatie alleen in het gemeenteblad plaats. Daarnaast kan bij wijze van service in een ander medium een verwijzing naar de formele bekendmaking plaatvinden.

Sommige besluiten dienen op basis van bijzondere wetten op een andere wijze bekend te worden ge-maakt. Het betreft de noodverordening, ruimtelijke plannen en verkeersbesluiten.

Lid 1, aanhef onder a 2.

Op grond van deze bepaling kunnen andere besluiten worden aangewezen. Gedacht kan hierbij worden aan besluiten gericht tot een of meer belanghebbenden die niet kunnen worden toegezonden of uitge-reikt (bijv. omdat adres of identiteit niet bekend is). Op dit moment is het op grond van artikel 2:14, lid 1 Awb nog niet mogelijk een dergelijk besluit uitsluitend op te nemen in een elektronisch gemeenteblad. Zodra deze mogelijkheid wel aanwezig is kan het bevoegd bestuursorgaan besluiten dat bekendmaking uitsluitend in het gemeenteblad geschied.

Lid 2, aanhef en onder b.

Op grond van dit lid kan het bevoegde orgaan besluiten kennisgeving van berichten op te nemen in het gemeenteblad. Artikel 3 maakt het daarnaast mogelijk om kennisgeving van berichten uitsluitend te doen op de website van de gemeente. Het zal hier met name gaan om informele mededelingen. De ervaring met het GVOP zal moeten leren welk medium uiteindelijk de voorkeur zal verdienen.

Lid 3 onder f.

Verordeningen, beleidsregels en besluiten van algemene strekking worden integraal opgenomen in het gemeenteblad. Bij kennisgeving van (ontwerp) besluiten die tot een of meerdere personen zijn gericht (besluiten op aanvraag) zal dat, in ieder geval zolang nog geen ervaring is opgedaan met de werking van het GVOP, nog niet het geval zijn. Het besluit zelf wordt integraal ter visie gelegd.

Artikel 3

Met deze bepaling kan in bijzonder omstandigheden worden afgeweken van de algemene uitgangspun-ten. Te denken valt aan informele mededelingen, zoals de evenementenkalender, de ophaaltijden van huisvuil e.d.