Beleidsregels Stimuleringsfonds Wmo 2015

Geldend van 14-03-2017 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels Stimuleringsfonds Wmo 2015

In deze beleidsregels wordt nader uitgewerkt wanneer een initiatief in aanmerking kan komen voor een bijdrage uit het stimuleringsfonds. Het stimuleringsfonds is een nieuw fonds naast de bestaande subsidiemogelijkheden die de gemeente binnen het sociaal domein biedt.

Periode

In de jaren 2017 en 2018 kan gebruik worden gemaakt van het stimuleringsfonds.

Wie komt in aanmerking?

Rechtspersonen zonder en met winstoogmerk, bijvoorbeeld een coöperatie, vereniging of stichting, B.V ’s of N.V. ’s en natuurlijke personen die een aanbod hebben gericht op welzijn, wonen of zorg van de inwoners in de gemeente Midden-Drenthe.

Voorwaarden subsidie

Algemeen

Om voor een subsidie in aanmerking te komen, moet worden voldaan aan de voorwaarden die zijn benoemd in de Algemene subsidieverordening.

Aanvullende voorwaarden

De subsidie is bedoeld om organisaties in Midden-Drenthe de mogelijkheid te bieden vernieuwende projecten op het gebied van wonen, welzijn en zorg te starten waar de burgers in Midden-Drenthe bij gebaat zijn. Er staat nadrukkelijk “starten” omdat de subsidie bedoeld is om vernieuwing te stimuleren. Subsidiemogelijkheden op basis van het klein dorpenbeleid en “Vitaal platteland (tot en met 2018)” zijn voorliggende voorzieningen ten opzichte van een subsidie op basis van het stimuleringsfonds.

Doelstellingen project

Het project moet innovatieve oplossingen bieden voor maatschappelijke behoeften van inwoners in de gemeente Midden-Drenthe. Bijvoorbeeld nieuwe vormen van samenwerking. Het project heeft daarnaast in elk geval de volgende twee doelstellingen. Het project:

  • -

    draagt bij aan het welbevinden van de inwoners van de gemeente;

  • -

    beoogt op termijn kosten te besparen. Bijvoorbeeld doordat het project een preventieve werking heeft en daarom op termijn eraan kan bijdragen dat er minder beroep op maatwerkvoorzieningen gedaan hoeft worden.

Hoogte subsidie

De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal € 25.000,- per aanvraag. Per kalenderjaar is er een subsidieplafond van toepassing dat overeenkomt met het bedrag dat in de gemeentelijke begroting is opgenomen voor het stimuleringsfonds. De aanvragen worden beoordeeld op volgorde van de datum van ontvangst. De subsidie is niet structureel maar eenmalig en voor maximaal een periode van een jaar.

Aanvraag

De subsidieaanvraag moet uiterlijk binnen zes weken voor het tijdstip van aanvang van de activiteit bij het college worden ingediend. Bij de aanvraag zit in elk geval een plan waarin staat wanneer wordt gestart en wat de duur van de activiteit is.

Ook staat beschreven:

  • -

    wat de doelstellingen zijn en wat de beoogde resultaten zijn;

  • -

    de te bereiken doelgroep;

  • -

    de inhoud, uitvoering en planning, waarbij wordt aangegeven hoe het plan bijdraagt aan het beschreven doel;

  • -

    de raming en dekking van de kosten;

  • -

    hoe de resultaten van het project worden geborgd na afloop van de subsidieperiode.

Betaling

Het subsidiebedrag wordt als voorschot in een keer uitbetaald.

Verantwoording

Binnen 6 weken na afloop van de subsidietermijn moet er een aanvraag tot definitieve vaststelling bij het college worden gedaan. De aanvraag tot vaststelling moet worden voorzien van:

  • -

    een financiële verantwoording;

  • -

    in hoeverre in het project de beschreven resultaten zijn behaald;

  • -

    een beschrijving van het vervolg van het project.