Beleid verblijfsontzeggingen 2017

Geldend van 05-12-2017 t/m heden

Intitulé

BELEID VERBLIJFSONTZEGGINGEN 2017

Inhoud

  • -

    Beleid verblijfsontzeggingen 2017

  • -

    Aanwijsbesluiten gebieden verblijfsontzeggingen

  • -

    Instructie voor de politie inzake het verwijderingsbevel voor de duur van acht uur

  • -

    Instructie voor de politie inzake het verwijderingsbevel voor de duur van veertien dagen

  • -

    Mandaatbesluit verblijfsontzeggingen 2017

  • -

    Toelichting op het beleid

Besluit van de burgemeester van Midden-Drenthe van 13 november 2017

BELEID VERBLIJFSONTZEGGINGEN 2017 en AANWIJSBESLUITEN GEBIEDEN VERBLIJFSONTZEGGINGEN

In artikel 2:2 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Midden-Drenthe 2017 (hierna: Apv) is bepaald dat de burgemeester in het belang van de openbare orde een verbod kan opleggen aan een persoon om zich in een aan hem bekendgemaakt gebied te bevinden gedurende een aantal uren. Deze bevoegdheid geldt voor het gehele grondgebied van de gemeente Midden-Drenthe. In dit beleid worden twee gebieden aangewezen. In deze gebieden hebben zich vaker incidenten voorgedaan die de openbare orde hebben verstoord. Dat neemt niet weg dat het onder omstandigheden mogelijk is dat de burgemeester ook buiten deze aangewezen gebieden gebruik maakt van zijn bevoegdheid om een verblijfsontzegging op te leggen. Deze mogelijkheid is hem gegeven in artikel 2:2 van de Apv. Het beleid is dan van overeenkomstige toepassing. Het spreekt voor zich dat de burgemeester in dat geval zijn besluit extra motiveert voor wat betreft het gebied waarop de verblijfsontzegging betrekking heeft.

Verblijfsontzeggingen worden opgelegd voor de duur van acht uur en 14 dagen. Wanneer de politie ordeverstorende gedragingen constateert die op grond van bepaalde artikelen van de Apv, de Opiumwet, de Wet wapens en munitie of het Wetboek van strafrecht strafbaar zijn gesteld, wordt aan de overlastveroorzaker een verblijfontzegging voor de duur van acht uur opgelegd voor het gebied waarin de veroorzaker is aangehouden.[1] Bij de volgende overtreding binnen een half jaar volgt een waarschuwing voor een verblijfsontzegging van 14 dagen en wordt een verblijfontzegging van acht uur opgelegd. Bij een derde overtreding binnen een half jaar volgt een verblijfontzegging van 14 dagen. Het uitreiken van verblijfontzeggingen is gemandateerd aan het (waarnemend) sectorhoofd van district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland.

[1] Zie 'Instructie voor de politie inzake het verwijderingsbevel voor de duur van acht uur' voor een opsomming van deze artikelen.

Bij een overtreding van de verblijfsontzegging wordt de overtreder aangehouden en volgt een proces-verbaal wegens een overtreding van artikel 184 van het Wetboek van strafrecht.

Aan te wijzen gebieden

In dit beleid worden twee vaste gebieden aangewezen waar verblijfsontzeggingen betrekking op hebben.[1]

[1] Zie onderaan het beleid voor de kaarten van de gebieden.

NS Stationsgebied

Het NS-Stationsgebied betreft het gebied Stationslaan vanaf de Oosterstraat tot aan het gebied De Zuidmaten, tot en met huisnummer 17.

Het NS Stationsgebied wordt aangewezen als vast omlijnd gebied waar verblijfsontzeggingen betrekking op hebben omdat er al jaren sprake is van drugs en alcohol gerelateerde zaken. Behalve het gebruik van alcohol en drugs wordt er ook gedeald in verdovende middelen. In 2016 hebben er drie incidenten plaatsgevonden. In het eerste kwartaal van 2017 heeft er één incident plaatsgevonden. Het ging bij deze incidenten om overlast van verwarde personen of overlast in verband met alcohol en/of drugs.

Centrum Beilen

Het Centrum Beilen betreft de volgende straten: Torenlaan, Julianastraat, Perkstraat, Kruisstraat, Kerkstraat, Hekstraat, Hofstraat, Karspelstraat, Schultenstraat, Esweg, Linthorst Homanweg, Nassaukade, Ventweg Zuid, Markt, Brinkstraat, Raadhuisstraat, Ettenstraat, Kampstraat, Prins Bernhardstraat, Ventweg Noord en Raadhuisplein.

Ook het Centrum Beilen wordt aangewezen als een vast omlijnd gebied waar verblijfsontzeggingen betrekking op hebben omdat er al jaren sprake is van drugs en alcohol gerelateerde zaken. In 2015 hebben er 18 incidenten plaatsgevonden en in 2016 16 incidenten. In het eerste kwartaal van 2017 hebben er reeds zes incidenten plaatsgevonden. Het ging bij deze incidenten om overlast van verwarde personen of overlast in verband met alcohol en/of drugs.

Het aanwijsbesluit van 19 maart 2013, in werking getreden op 27 maart 2013, met als titel: AANWIJZINGSBESLUIT, betreffende het centrum van Beilen, wordt, inclusief kaart en feiten- en termijnentabel, ingetrokken met de inwerkingtreding van dit besluit.

Dit besluit treedt de dag na bekendmaking in werking.

T. Baas,

burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe

afbeelding binnen de regeling afbeelding binnen de regeling

INSTRUCTIE VOOR DE POLITIE INZAKE HET VERWIJDERINGSBEVEL VOOR DE DUUR VAN ACHT UUR

  • 1.

    De orde verstorende gedragingen die moeten worden belet, beëindigd en voorkomen door oplegging van een bevel tot verwijdering uit gebieden genoemd onder 2 voor de duur van acht uur, zijn de volgende gedragingen genoemd in de daarbij opgenoemde artikelen:

    • -

      niet voldoen aan een bevel of vordering: artikel 184 Wetboek van strafrecht (hierna Sr);

    • -

      baldadigheid: artikel 424 Sr;

    • -

      o penbaar dronkenschap: artikel 453 en 426 Sr;

    • -

      samenscholing en ongeregeldheden: artikel 2:1 Algemene plaatselijke verordening gemeente Midden-Drenthe 2017 (hierna: APV) verbod om op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden;

    • -

      overtreden van verblijfsontzegging: artikel 2:2 APV;

    • -

      betreden van een gesloten lokaal of woning: artikel 2:18 APV;

    • -

      hinderlijk gedrag op openbare plaatsen: artikel 2:23 APV lid 1, sub b; zich op of aan de weg zodanig op te houden dat aan weggebruikers of aan bewoners van nabij de weg gelegen woningen onnodig overlast of hinder veroorzaakt wordt (bijv. het gebruiken van verdovende middelen op straat);

    • -

      bedelarij: 2:23a APV

      verbod op passief en actief bedelen;

    • -

      verboden drankgebruik: artikel 2:24 APV

      verbod om op de weg alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben;

    • -

      verboden gedrag bij of in gebouwen: artikel 2:25 APV

      verbod om zich zonder redelijk doel in een trapportaal, portiek of poort op te houden en/of zich zonder redelijk doel in, op of tegen een raamkozijn of een drempel van een gebouw te zitten of te liggen;

    • -

      hinderlijk gedrag in voor het publiek toegankelijke ruimten: artikel 2:26 APV

      o.a. het misbruiken van portalen, wachtruimten voor het openbaar vervoer, parkeergarages en rijwielstallingen;

    • -

      drugshandel op straat: artikel 2:42 APV en/of artikel 2 en 3 Opiumwet*;

    • -

      straatprostitutie: artikel 3:9 APV

      verbod op tippelen;

    • -

      geluidhinder: artikel 4:1 APV en 431 Sr;

    • -

      natuurlijke behoefte doen: artikel 4:5 APV

      verbod om op een openbare plaats een natuurlijke behoefte te doen buiten de daarvoor bestemde plaatsen;

    • -

      ventverbod: 5:15 APV;

    • -

      geweldsdelicten en diefstallen;

    • -

      het voorhanden hebben van wapens als strafbaar gesteld in de Wet wapens en munitie.

    * Met dien verstande dat als het gaat om het aanwezig hebben van een middel als bedoeld in art. 2 of 3 van de Opiumwet alleen een verblijfsontzegging kan worden opgelegd als de aangetroffen hoeveelheid groter is dan de gebruikershoeveelheid als bedoeld in de richtlijnen van het college van procureurs-generaal

  • 2.

    De gebieden waarvoor een bevel tot verwijdering voor de duur van acht uur kan worden opgelegd zijn de volgende:

    • -

      Gebied 1: NS Stationsgebied

      Het NS Stationsgebied betreft het gebied Stationslaan vanaf de Oosterstraat tot aan het gebied De Zuidmaten, tot en met huisnummer 17.

    • -

      Gebied 2: Centrum Beilen

      Het Centrum Beilen betreft de volgende straten: Torenlaan, Julianastraat, Perkstraat, Kruisstraat, Kerkstraat, Hekstraat, Hofstraat, Karspelstraat, Schultenstraat, Esweg, Linhorst Homanweg, Nassaukade, Ventweg Zuid, Markt, Brinkstraat, Raadhuisstraat, Ettenstraat, Kampstraat, Prins Bernhardstraat, Ventweg Noord en Raadhuisplein.

  • 3.

    Onverlet de bevoegdheden van de politie uit andere hoofde dient onverwijld, indien één of meerdere van voormelde gedragingen wordt geconstateerd een bevel te worden gegeven om zich te verwijderen uit het gebied voor de duur van acht uur.

  • 4.

    Ter zake wordt proces-verbaal opgemaakt waarin onder meer worden opgenomen de plaats van de gedraging(en) en een omschrijving van de gedraging(en), zoveel mogelijk onder vermelding van relevante bijkomende omstandigheden en de mededeling dat het bevel is uitgereikt.

  • 5.

    Het geven van het bevel namens mij is gemandateerd aan het sectorhoofd van district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland. Daarnaast heb ik toegestaan dat het sectorhoofd deze bevoegdheden onder mandateert aan de opsporingsambtenaren bedoeld in artikel 141 aanhef en onder b, Wetboek van Strafvordering.

  • 6.

    Het bevel wordt niet opgelegd indien verwacht mag worden dat de gedraging zich niet zal voortzetten of herhalen na een “gewoon” bevel tot verwijdering.

  • 7.

    Het sectorhoofd van district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland informeert mij over opgelegde verblijfsontzeggingen door terstond een afschrift van een opgelegde verblijfsontzegging aan mij toe te zenden.

  • 8.

    Het sectorhoofd van district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland draagt zorg voor een juiste uitvoering en toepassing van deze instructie.

  • 9.

    Deze instructie treedt de dag na bekendmaking in werking.

T. Baas

burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe

INSTRUCTIE VOOR DE POLITIE INZAKE HET VERWIJDERINGSBEVEL VOOR DE DUUR VAN 14 DAGEN

  • 1.

    Het sectorhoofd van district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland houdt voor elk van de gebieden genoemd in de instructie voor toepassing van de 8-uursbevelen (bijlage 2) een lijst bij van alle personen tegen wie door de politie proces-verbaal is opgemaakt ter zake van de in die instructie genoemde overlastgevende gedragingen.

  • 2.

    De persoon die op de onder 1. genoemde lijst voorkomt kan, indien tegen hem/haar voor de tweede maal binnen een periode van zes maanden proces-verbaal wordt opgemaakt ter zake van de onder 1. bedoelde gedragingen, door een door het sectorhoofd van district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland daartoe aangewezen politieambtenaar worden gehoord met betrekking tot zijn overlastgevend gedrag. Hij wordt er daarbij tevens op gewezen voortaan overlastgevend gedrag achterwege te laten en ontvangt de waarschuwing dat aan hem, bij de volgende (derde) aanhouding in hetzelfde gebied ter zake van overlastgevend gedrag als bedoeld onder 1. binnen de periode van zes maanden na de eerste aanhouding, door mij een verblijfsverbod voor dat gebied voor de duur van 14 dagen wordt opgelegd. Aan de betrokkene dient hiervan een schriftelijke bevestiging te worden uitgereikt.

  • 3.

    De het sectorhoofd van het district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland levert mij terstond na de derde aanhouding de afschriften aan van de processen-verbaal die jegens personen die voor de derde maal zijn aangehouden wegens overlastgevend gedrag in hetzelfde gebied, alsmede de eventueel beschikbare overige rapportages en/of bevindingen betreffende die personen. Hij informeert mij tevens over de datum en de wijze waarop betrokkene bij gelegenheid van de tweede aanhouding omtrent het voortzetten van zijn overlastgevend gedrag is gehoord en welke uitlatingen betrokkene daarbij eventueel deed.

  • 4.

    Aan personen jegens wie, binnen hetzelfde gebied, voor de derde keer binnen een periode van zes maanden, een proces-verbaal ter zake van de gedragingen als bedoeld onder 1 wordt opgemaakt, zal door mij, voor het gebied waarbinnen de overtredingen hebben plaatsgevonden, een verblijfsverbod voor de duur van 14 dagen worden opgelegd.

  • 5.

    Dit verbod wordt zo spoedig mogelijk namens mij door een hulpofficier van justitie, die daartoe door het sectorhoofd van district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland is ondergemandateerd, uitgereikt aan de betrokkene. Van deze uitreiking wordt proces-verbaal opgemaakt.

  • 6.

    Het sectorhoofd van district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland draagt zorg voor een juiste uitvoering en toepassing van deze instructie.

  • 7.

    Deze instructie treedt de dag na bekendmaking in werking.

T. Baas

burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe

Mandaatbesluit verblijfsontzeggingen 2017

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • -

    verblijfontzeggingen: wat hieronder wordt verstaan in artikel 2:2 lid 1 van de Algemene plaatselijke verordening Midden-Drenthe 2017 (het door of namens de burgemeester in het belang van de openbare orde bekendgemaakte verbod zich te bevinden op of in de bekendmaking aangewezen gebieden gedurende de uren daarin genoemd).

  • -

    Beleid: het Beleid verblijfsontzeggingen 2017; het besluit van de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe tot het aanwijzen van bepaalde gebieden waarbinnen verblijfsontzeggingen kunnen worden opgelegd.

  • -

    Apv: de Algemene plaatselijke verordening Midden-Drenthe 2017.

  • -

    Instructie van acht uur: instructie voor de politie inzake het verwijderingsbevel voor de duur van acht uur.

  • -

    Instructie van 14 dagen: instructie voor de politie inzake het verwijderingsbevel voor de duur van 14 dagen.

Artikel 2 Mandaat aan de politie

  • 1.

    Het sectorhoofd van het district Drenthe van de eenheid Noord-Nederland van de politie is bevoegd tot het opleggen van verblijfontzeggingen.

  • 2.

    Ondermandaat door het sectorhoofd van het district Drenthe aan de opsporingsambtenaren als bedoeld in artikel 141 aanhef en onder b van het Wetboek van strafvordering tot het opleggen van een verblijfsontzegging voor de duur van acht uur is toegestaan.

  • 3.

    Ondermandaat door het sectorhoofd van het district Drenthe aan de (hulp)officieren van justitie tot het opleggen van een verblijfsontzegging voor de duur van 14 dagen is toegestaan.

  • 4.

    De bevoegdheden zoals genoemd in de eerste drie leden van dit artikel kunnen alleen conform artikel 2:2 van de Apv, de instructie van acht uur, de instructie van 14 dagen en het Beleid worden uitgevoerd.

  • 5.

    Het bepaalde in dit besluit is van overeenkomstige toepassing in geval van machtiging aan ondergeschikten en bij vervanging.

Artikel 3

De bevoegdheden in het kader van (bezwaar- en beroeps)procedures, die voortvloeien uit het opleggen van verblijfsontzeggingen in de in het Beleid omschreven gebieden, blijven voorbehouden aan de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit verblijfsontzeggingen 2017.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na die waarop het is bekendgemaakt.

Ondertekening

Burgemeester van Midden-Drenthe,
T. Baas

Toelichting op het beleid

Aanleiding/voorgeschiedenis

In 2013 heeft de burgemeester een besluit vastgesteld waarin een gebied aangewezen wordt waarbinnen aan een persoon een verblijfsontzegging kan worden opgelegd. Gezien de huidige overlast die wordt ervaren in Beilen, bestaat er aanleiding om de bestaande verblijfsontzegging aan te passen aan de actuele situatie. Er wordt overlast ervaren binnen het centrum van Beilen en het gebied bij het station in Beilen. Dit blijkt uit gegevens van de politie. Het betreft drugs- en alcohol gerelateerde zaken en overlast van verwarde personen.

Voorstel

Toelichting voorstel

Om adequaat op te kunnen treden tegen verstoringen van de openbare orde in de genoemde gebieden is het aanwijzen van gebieden waarbinnen een verblijfsontzegging kan worden opgelegd een juiste oplossing. Het aanwijzen van deze gebieden geeft de politie handvaten om namens de burgemeester op te treden tegen overlastgevend gedrag, het gedrag te beëindigen en te voorkomen dat het zich herhaalt. Het moet worden gezien als een excessenregeling die in het geval van excessen moet worden toegepast. Er is daarom ook gekozen voor een getrapte benadering. In eerste plaats wordt een ontzegging voor de duur van acht uur opgelegd, vervolgens nogmaals een ontzegging van acht uur met een waarschuwing voor 14 dagen en tenslotte een ontzegging van 14 dagen. Ter onderbouwing van de redenen voor de verblijfsontzeggingen is aangesloten bij de bestuurlijke rapportage van de politie. Tegelijk met het vaststellen van het beleid, mandateert de burgemeester zijn bevoegdheden aan de districtchef van de politie die vervolgens deze bevoegdheden weer kan mandateren aan onder zijn verantwoordelijkheid werkzame opsporingsambtenaren en (hulp)officieren van justitie. Om dit te bewerkstelligen stelt de burgemeester een mandaatbesluit en twee instructies vast over hoe deze bevoegdheden uitgeoefend moeten worden.