Verordening gemeentelijk fonds gezondheidszorg

Geldend van 20-02-2003 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-02-2003

Intitulé

Verordening gemeentelijk fonds gezondheidszorg

Titel I. Begripsbepalingen

Artikel 1.

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    het fonds: het gemeentelijk fonds gezondheidszorg, bestaande uit het batig saldo van de ontbonden vereniging Het Groene Kruis, afdeling Beilen;

  • -

    de commissie: de adviescommissie gemeentelijk fonds gezondheidszorg.

Titel II. Het Fonds

Artikel 2.

  • 1. Het fonds is een voorziening, ten behoeve van projecten en voorzieningen voor de maatschappelijke gezondheidszorg, waaronder wordt verstaan de wijkverpleging, de preventieve gezondheidszorg en de verbetering van de volksgezondheid in het algemeen, die niet op een andere wijze gefinancierd kunnen worden.

  • 2. Uit het fonds worden middelen beschikbaar gesteld voor projecten van maximaal 2 jaar, dan wel voor eenmalige voorzieningen op het gebied van de gezondheidszorg.

  • 3. De projecten of voorzieningen dienen een bijdrage te leveren aan de gezondheidssituatie van de bevolking van de gemeente Midden-Drenthe of groepen daaruit.

  • 4. Erkende instellingen dan wel rechtspersoonlijkheid bezittende organisaties kunnen een bijdrage uit het fonds aanvragen ter financiering van projecten dan wel voorzieningen, zoals in dit artikel vermeld.

Titel III. De Commissie

Artikel 3.

  • 1. Er is een commissie ter voorbereiding op de beslissing op een aanvraag, ingediend bij burgemeester en wethouders, om een bijdrage uit het fonds.

  • 2. a. De commissie bestaat uit 3 leden, te benoemen door burgemeester en wethouders met inachtneming van het gestelde sub b, c en d. b. De commissie staat onder voorzitterschap van een door burgemeester en wethouders aan te wijzen ambtenaar. Bij diensafwezigheid treedt diens plaatsvervanger op. c. In de commissie hebben als lid zitting de directeur van de GGD Drenthe en een vertegenwoordiger uit de bevolking van de gemeente Midden-Drenthe met affiniteit met de gezondheidszorg. Bij afwezigheid van deze leden treden hun plaatsvervangers op. d. De vertegenwoordiger uit de bevolking van de gemeente Midden-Drenthe en diens plaatsvervanger worden door burgemeester en wethouders benoemd voor de duur van de zittingsperiode van de raad.

  • 3. Het secretariaat van de commissie wordt bekleed door een door burgemeester en wethouders aan te wijzen ambtenaar. Burgemeester en wethouder wijzen tevens een plaatsvervanger aan.

  • 4. a. De commissie vergadert zo dikwijls de voorzitter haar bijeenroept of tenminste twee leden het verlangen daartoe kenbaar maken. b. De commissie neemt omtrent de door haar te geven adviezen geen besluiten indien niet alle leden of hun plaatsvervangers aanwezig zijn. c. De commissie besluit bij meerderheid van stemmen over het uit te brengen advies. Van minderheidsstandpunten wordt bij het advies melding gemaakt, indien deze minderheid zulks verlangt.

  • 5. a. De commissie is bevoegd, in voorkomende gevallen, advies in te winnen bij de daartoe naar haar oordeel in aanmerking komende deskundigen. b. Indien aan de advisering, zoals genoemd onder a, kosten zijn verbonden, vraagt de voorzitter van de commissie eerst toestemming aan burgemeester en wethouders.

Titel IV. Behandeling van de aanvraag

Artikel 4

  • 1. a. De aanvraag om een bijdrage uit het fonds wordt ingediend bij burgemeester en wethouders, die de aanvraag zo spoedig mogelijk in handen van de commissie stellen. b. Burgemeester en wethouders beslissen, de commissie gehoord, binnen 2 maanden op het verzoek om een bijdrage.

  • 2. a. Er wordt slechts een bijdrage verstrekt indien en voor zover de aanwezige middelen in het fonds daarvoor toereikend zijn b. De maximale verstrekking uit het fonds bedraagt per kalenderjaar in beginsel het bedrag aan rentebaten uit het fonds. c. In voorkomende gevallen kunnen burgemeester en wethouders afwijken van het gestelde onder b.

  • 3. Burgemeester en wethouders kunnen nadere voorwaarden stellen aan het verlenen van een bijdrage.

  • 4. Burgemeester en wethouders stellen aanvrager schriftelijk in kennis van hun beslissing. Bij een afwijzende beslissing geschiedt dit onder vermelding van de reden van afwijzing.

  • 5. a. Binnen 1 jaar na verlening van de bijdrage dient de aanvrager schriftelijk rekening en verantwoording af te leggen aan burgemeester en wethouders. b. In voorkomende gevallen kunnen burgemeester en wethouders vrijstelling verlenen van het gestelde onder a.

Titel V. Slotbepalingen

Artikel 5.

Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen voor de gevallen waarin deze verordening niet voorziet.

Artikel 6.

Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening gemeentelijk fonds gezondheidszorg”

Artikel 7.

Deze verordening treedt in werking de dag na vaststelling van deze verordening door de raad.

Met inwerkingtreding van deze verordening vervalt de Verordening gemeentelijk fonds gezondheidszorg, zoals vastgesteld op 16 december 1993 door de voormalige gemeente Beilen.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad,
gehouden op 30 januari 2003,
de griffier/loco-secretaris,
de voorzitter,
J.Pit
R.W. ter Avest