Regeling richtlijnen toetreding

Geldend van 22-10-2015 t/m heden

Intitulé

Regeling richtlijnen toetreding

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen

Deze nadere Regeling, vastgesteld door het Algemeen Bestuur van 21 oktober 2015, is een uitwerking van artikel 33 van de Modulaire Gemeenschappelijke regeling Rijk van Nijmegen (MGR).

Hieronder wordt een aantal algemene uitgangspunten geformuleerd op het gebied van de te volgen procedure en de uitgangspunten voor het berekenen van de toetredingskosten.

Paragraaf 1. Procedure van toetreding

  • 1. De gemeente die wil toetreden maakt bij het algemeen bestuur van de MGR kenbaar te willen toetreden tot de Gemeenschappelijke Regeling. Dit is de start van deze procedure.

  • 2. Het algemeen bestuur van MGR bevestigt de ontvangst daarvan schriftelijk en informeert vervolgens de gemeente die wil toetreden dat zij kennis heeft genomen van het verzoek van deze gemeente.

  • 3. De financiële, juridische, personele en organisatorische consequenties worden door het dagelijks bestuur van de MGR in kaart gebracht. Bij het in kaart brengen van deze aspecten is een onafhankelijke deskundige betrokken.

  • 4. Het algemeen bestuur van de MGR neemt een besluit over het al dan niet toe willen staan van toetreding door de gemeente die dat verzoek heeft gedaan en bij een positief besluit ten aanzien daarvan over de voorwaarden tot toetreding inclusief de toetredingskosten, waarbij de financiële, juridische, personele en organisatorische consequenties worden betrokken.

  • 5. Het besluit van het algemeen bestuur van de MGR, zoals bedoeld in sub 4, wordt schriftelijk bekend gemaakt aan de gemeente met het verzoek tot toetreding.

  • 6. Mocht het algemeen bestuur besluiten de toetreding van de gemeente die dat verzocht heeft niet te willen toestaan, dan kan deze gemeente verzoeken om een besluit van de bestuursorganen van de deelnemende gemeenten over het al dan niet toestaan van toetreding. In dat geval maakt zij dit binnen zes weken na dagtekening van de beschikking zoals bedoeld in paragraaf 1, sub 5 kenbaar.

  • 7. In de situatie zoals bedoeld in paragraaf 1, sub 6 stelt het algemeen bestuur een voorstel op voor de bestuursorganen van de deelnemende gemeenten, dat ter besluitvorming wordt toegestuurd aan de colleges en raden van de aan de MGR deelnemende leden. Mochten de deelnemende gemeenten unaniem besluiten toetreding wel te willen toestaan, neemt het algemeen bestuur een nieuw besluit waarin de voorwaarden tot toetreding zijn opgenomen. Dit besluit wordt schriftelijk bekend gemaakt aan de gemeente met het verzoek tot toetreding.

  • 8. In het geval van een positief besluit van het algemeen bestuur of een besluit zoals bedoeld in paragraaf 1, sub 7 stelt het dagelijks bestuur van de MGR een voorstel op tot aanpassing van de Gemeenschappelijke Regeling MGR. Deze wordt ter besluitvorming toegestuurd aan de colleges en raden van de deelnemende leden van de Gemeenschappelijke Regeling MGR. Alleen als alle colleges en raden van de deelnemende gemeenten akkoord gaan met toetreding van de nieuwe gemeente tot de MGR vindt toetreding plaats, onder de voorwaarden die zijn opgenomen in de beschikking van het algemeen bestuur van de MGR.

  • 9. Een hiertoe door het algemeen bestuur van MGR aangewezen gemeente, in casu de gemeente Nijmegen, (zie artikel 26 WGR en artikel 39 MGR) stuurt de hierboven genoemde besluiten naar Gedeputeerde Staten van de Provincies Gelderland en Limburg.

  • 10. De gemeente Nijmegen draagt op de gebruikelijke wijze zorg voor de bekendmaking van de toetreding, conform het gestelde in artikel 26 lid 2 WGR. De aanpassing van de MGR gaat in op de feitelijke datum van toetreden.

  • 11. Het algemeen bestuur neemt een besluit zoals bedoeld in paragraaf 1, sub 4 op het verzoek binnen 5 maanden na ontvangst van het verzoek. Het dagelijks bestuur kan de beslistermijn verdagen met maximaal 3 maanden.

Paragraaf 2. Richtlijn berekening toetredingskosten

  • 1. Voordat een gemeente formeel kenbaar maakt toe te willen treden tot de MGR (het voornemen tot toetreden), kan de MGR verzocht worden te inventariseren welke voorwaarden en toetredingskosten zoals beschreven in paragraaf 1 sub 4 met toetreding gepaard gaan. Op basis hiervan maakt het dagelijks bestuur van de MGR een quick-scan die een indicatief karakter heeft en waaraan de betreffende gemeente geen rechten kan ontlenen.

  • 2. Alle kosten die met toetreding tot de MGR gepaard gaan, komen ten laste van de toetredende gemeente.

  • 3. De kosten van de in paragraaf 1, artikel 3 genoemde onderzoeken, inclusief de kosten van de inzet van de onafhankelijke deskundige, komen ten laste van de partij die wil toetreden nadat het voornemen tot toetreden formeel bekend is gemaakt. Ook indien toetreding uiteindelijk niet wordt toegestaan, zijn deze kosten verschuldigd. De MGR doet redelijkerwijs al het mogelijke om deze kosten voor de toetredende gemeente zo laag mogelijk te houden.

  • 4. De toetredingskosten die worden gemaakt door de toetreding worden alleen ten laste gebracht indien het besluit tot toetreding, zoals bedoeld in paragraaf 1 sub 8 daadwerkelijk is genomen. De toetredingssom is opgebouwd uit:

    • a.

      Eenmalige kosten op toetredingsdatum: de noodzakelijke investeringen die ten behoeve van de toetreding worden gemaakt;

    • b.

      Tijdelijke kosten, contant gemaakt tegen de waarde op de toetredingsdatum: de transitiekosten die gedurende 2 jaar na toetreding noodzakelijk zijn om projectmatig de bedrijfsvoeringsactiviteiten te integreren;

    • c.

      Structurele kosten contant gemaakt tegen de waarde op de toetredingsdatum: de extra exploitatiekosten (boven de exploitatiekosten van de reguliere dienstverlening) die als gevolg van de toetreding gedurende een periode van maximaal 5 jaar worden gemaakt;

    • d.

      Een tegemoetkoming in de initiële stichtingskosten van de MGR.

  • 5. Als sprake is van een algemene reserve, wordt de toetredende gemeente verplicht naar rato een bedrag in de algemene reserve te storten.

    Hierbij wordt ‘naar rato’ gedefinieerd als financiële bijdrage die de desbetreffende gemeente bij toetreding zou gaan leveren aan de MGR, gedeeld door totaal aan bijdragen aan de MGR.

  • 6. De op grond van deze regeling vastgestelde toetredingsvergoeding kan in maximaal vier jaarlijkse termijnen na de formele toetreding worden betaald.

  • 7. De hoogte en de wijze van berekening van de toetredingskosten wordt ter toetsing voorgelegd aan een accountant die hierover zal rapporteren in rapport van feitelijke bevindingen.

Paragraaf 3. Slotparagraaf

Deze Regeling treedt na bekendmaking in werking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van 21 oktober 2015,

De secretaris,

­I. Hol­

­­­De voorzitter,­

Drs. H.M.F. Bruls