Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Molenlanden 2020

Geldend van 03-12-2020 t/m heden

Intitulé

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Molenlanden 2020

Het college van Molenlanden besluit:

  • 1.

    Het inkoop- en aanbestedingsbeleid 2020 vast te stellen waarbij:

    -het drempelbedrag bij werken voor enkelvoudig aanbestedingen per 15 november 2020, wordt vastgesteld op € 150.000,-

    - het drempelbedrag bij diensten en leveringen voor enkelvoudig onderhandse aanbestedingen per 15 november 2020 wordt vastgesteld op € 50.000,-.

  • 2.

    De gemeenteraad te informeren met een raadsinformatiebrief.

INHOUDSOPGAVE 

Inleiding3 

1.Juridische uitgangspunten4 

1.1Naleven relevante wet- en regelgeving4 

1.2Uniforme documenten4 

1.3Algemene beginselen bij Inkoop4 

1.3.1Algemene beginselen van het aanbestedingsrecht4 

1.3.2Algemene beginselen van behoorlijk bestuur4 

1.4Mandaat en volmacht4 

1.5Afwijkingsbevoegdheid4 

1.6Algemene voorwaarden bij Werken4 

1.7Algemene voorwaarden bij Leveringen en Diensten4 

1.8Elektronisch inkopen4 

1.9Klachtenregeling5 

2.Economische uitgangspunten6 

2.1Product- en marktanalyse6 

2.2Onafhankelijkheid en keuze voor de ondernemersrelatie6 

2.2.1Onafhankelijk6 

2.2.2Keuze ondernemersrelatie6 

2.3Raming en financiële budget6 

2.4Economisch meest voordelige inschrijving (aanbieding)6 

2.5Administratieve lasten6 

2.6Samenwerkingsverbanden6 

3.Ideële uitgangspunten7 

3.1Integriteit7 

3.1.1Bestuurlijke en ambtelijke integriteit7 

3.1.2Integriteit Ondernemers7 

3.2Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)7 

3.2.1Arbeidsre-integratie7 

3.2.2Duurzaamheid7 

3.2.3Innovatie7 

3.3Lokaal MKB7 

3.4Kracht van Kernen / burgerparticipatie8 

4.De inkoopstrategie9 

Bijlage 1Definities en toelichtingen10 

Bijlage 2 

INLEIDING

Jaarlijks geeft de gemeente Molenlanden ongeveer 50 miljoen euro uit aan verschillende producten, diensten en werken. Deze inkopen zijn nodig voor het aanschaffen of onderhouden van publieke voorzieningen en voor het in stand houden en functioneren van de gemeentelijke organisatie. Hiervoor handelt de gemeente binnen de wettelijke kaders, zoals bijvoorbeeld de Aanbestedingswet. 

Eigen gemeentelijk Inkoopbeleid- en aanbestedingsbeleid geeft invulling aan de beleidsvrijheid die de wetgeving biedt. De gemeente kan daarbij sturen op de manier waarop de inkopen tot stand komen, hetgeen juist voor een publieke organisatie van belang is. Het geeft immers mogelijkheden om – naast het primaire gebruiksdoel van de inkopen – bijvoorbeeld ook maatschappelijke effecten, duurzaamheid, het lokaal ondernemersklimaat en kansen voor mensen met een afstand van de arbeidsmarkt te stimuleren.  

In het Inkoopbeleid- en aanbestedingsbeleid liggen dus niet alleen de kaders vast waarbinnen wordt ingekocht, maar ook welke uitgangspunten de gemeente met haar inkopen hanteert en nastreeft.  

Ter zake onderscheiden we in dit inkoopbeleid drie uitgangspunten: 

  • 1.

    Juridische uitgangspunten; 

  • 2.

    Economische uitgangspunten; 

  • 3.

    Ideële uitgangspunten. 

Dit inkoopbeleid geeft richting aan de manier hoe aan deze uitgangspunten invulling wordt gegeven. Het is hiermee een door het College vastgesteld kader waarbinnen de ambtelijke organisatie de inkopen vormgeeft. 

De basis voor dit inkoopbeleid is dat voorafgaande aan een individuele (concrete) inkoop zal worden afgewogen, hoe en in welke mate aan de drie uitgangspunten invulling gegeven wordt. Uiteraard is hierbij rechtmatigheid en het naleven van de relevante wet- en regelgeving als vanzelfsprekend een gegeven. De te volgen inkoopprocedure (enkelvoudig onderhands, meervoudig onderhands, Nationaal Openbaar dan wel Europees Openbaar) echter niet. Deze wordt bepaald door (een) concrete afweging(-en) op basis van een Inkoopstrategie. Bij de inkoopstrategie worden de vastgestelde drempelbedragen, zoals opgenomen in Bijlage 2, als uitgangspunt genomen voor de keuze van de inkooppocedure. Met dit geactualiseerde inkoopbeleid wordt een verdere professionalisering van de Inkoopfunctie nagestreefd.  

Leeswijzer: 

Dit Inkoop- en aanbestedingsbeleid beoogt aan te geven hoe de gemeente Molenlanden met haar privaatrechtelijke bevoegdheden betreffende Inkoop omgaat en is ingedeeld in vier hoofdstukken: 

Hoofdstuk 1 Juridische uitgangspunten; 

Hoofdstuk 2 Economische uitgangspunten; 

Hoofdstuk 3 Ideële uitgangspunten; 

Hoofdstuk 4 De Inkoopstrategie. 

In de bijlage worden bepaalde definities verder toegelicht. Om het Inkoop- en aanbestedingsbeleid goed leesbaar te houden zijn de definities blauw en schuingedrukt. 

1. JURIDISCHE UITGANGSPUNTEN

1.1 Naleven relevante wet- en regelgeving

Rechtmatigheid is een gegeven. Belangrijke kaders hierbij zijn het Burgerlijk Wetboek en de Aanbestedingswet

1.2 Uniforme documenten

De Gemeente zal zoveel mogelijk uniforme documenten hanteren, tenzij een concreet geval dit niet toelaat. Uniformiteit in de uitvoering draagt eraan bij dat Ondernemers weten waar ze aan toe zijn. De Gemeente past bij de betreffende Inkoop dan ook in beginsel de volgende Richtsnoeren toe: 

  • -Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW 2016) bij Werken of aan Werken gerelateerde Leveringen en Diensten

  • -Gids Proportionaliteit (2016). 

1.3 Algemene beginselen bij Inkoop 1.3.1 Algemene beginselen van het aanbestedingsrecht

De Gemeente neemt bij Overheidsopdrachten en Concessieovereenkomsten vanaf de Europese drempelwaarden en bij overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten onder de Europese drempelwaarden met een duidelijk grensoverschrijdend belang de algemene beginselen van het Europese aanbestedingsrecht in acht. 

1.3.2 Algemene beginselen van behoorlijk bestuur

De Gemeente neemt bij haar Inkopen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht. 

1.4 Mandaat en volmacht

Inkoop vindt plaats met inachtneming van de vigerende mandaat- en volmachtregeling van de Gemeente. De Gemeente wil slechts gebonden zijn aan verbintenissen en verplichtingen op basis van rechtsgeldige besluitvorming en civielrechtelijke vertegenwoordiging. 

1.5 Afwijkingsbevoegdheid

Afwijkingen van dit Inkoop- en aanbestedingsbeleid zijn slechts mogelijk en toegestaan op basis van een vooraf genomen en deugdelijk gemotiveerd besluit van het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente en voor zover een en ander op basis van de geldende wet- en regelgeving mogelijk is. 

1.6 Algemene voorwaarden bij Werken

Bij het sluiten van overeenkomsten die betrekking hebben op werken zullen (afhankelijk van het betreffende werk) de UAV of de UAV-GC worden toegepast. 

1.7 Algemene voorwaarden bij Leveringen en Diensten

Voor het inkopen van leveringen en diensten worden de gemeentelijke Inkoopvoorwaarden (volgens VNG-model), de DNR of de GIBIT in beginsel toegepast. Afhankelijk van de Inkoop zal hieraan invulling worden gegeven middels de Inkoopstrategie (zie hoofdstuk 4). 

1.8 Elektronisch inkopen

De Gemeente is verplicht bij Europese aanbestedingen, alle communicatie met ondernemingen, inclusief de inschrijving, elektronisch te laten verlopen. De Gemeente streeft er, in verband met eenduidigheid, kostbesparingen en duurzaamheid, naar om het elektronisch aanbesteden (e-aanbesteden) voornoemd ook onder de Europese drempelwaarden toe te passen. 

1.9 Klachtenregeling

Er is een klachtenregeling en een klachtenmeldpunt ingesteld via IBMN waaraan de Gemeente deelneemt. 

2. ECONOMISCHE UITGANGSPUNTEN

2.1 Product- en marktanalyse

Inkoop vindt plaats op basis van een voorafgaande product- en marktanalyse, tenzij dit gelet op de waarde of de aard van de overheidsopdracht niet wordt gerechtvaardigd. Een productanalyse leidt tot inzicht in de aard van het ‘product’ en de relevante markt(vorm). Een marktanalyse leidt tot het inzicht in de relevante markt(vorm), de Ondernemers die daarop opereren en hoe de markt- en mogelijke machtsverhoudingen zijn (bijvoorbeeld: kopers- of verkopersmarkt). Een marktconsultatie met Ondernemers kan onderdeel uitmaken van de marktanalyse. 

2.2 Onafhankelijkheid en keuze voor de ondernemersrelatie 2.2.1 Onafhankelijk

De Gemeente streeft naar onafhankelijkheid ten opzichte van Ondernemers (Contractanten) zowel tijdens als na de contractperiode. De Gemeente moet in beginsel vrij zijn in het maken van keuzes bij haar Inkoop (waaronder de keuze van Ondernemer(-s) en Contractant(en), maar ook vanwege de naleving van de (Europese) wet- en regelgeving. 

2.2.2 Keuze ondernemersrelatie

Gedurende de contractperiode kan bij de Contractant afhankelijkheid ontstaan van de Gemeente door bijvoorbeeld de te behalen doelstellingen, resultaten, productontwikkelingen (innovatie) of het creëren van prikkels. De Gemeente kiest in dat geval voor de meest aangewezen ondernemersrelatie. De mate van (on)afhankelijkheid in een ondernemersrelatie wordt onder andere bepaald door de financiële waarde van de opdracht, switchkosten, mate van concurrentie in de sector (concentratiegraad) en beschikbaarheid van alternatieve Ondernemers. 

2.3 Raming en financiële budget

Inkoop vindt plaats op basis van een deugdelijke en objectieve voorafgaande schriftelijke raming van de (overheids-) opdracht. De raming is ook van belang om de financiële haalbaarheid van de (overheids-) opdracht te bepalen. De Gemeente wil immers niet het risico lopen dat zij verplichtingen aangaat die zij niet kan nakomen. 

2.4 Economisch meest voordelige inschrijving (aanbieding)

De Gemeente streeft bij haar Inkopen naar de economisch meest voordelige inschrijving (aanbieding). De economisch meest voordelige inschrijving kan gestalte krijgen door (het gunningscriterium op basis van de) beste prijs-kwaliteitverhouding, de laagste kosten berekend op basis van kosteneffectiviteit of de laagste prijs. 

2.5 Administratieve lasten

Zowel de Gemeente als Ondernemers verrichten vele administratieve handelingen tijdens het inkoopproces. De Gemeente verlicht deze lasten door bijvoorbeeld proportionele eisen en criteria te stellen en door een efficiënt inkoopproces uit te voeren. Concreet kan de Gemeente hiertoe digitaal Inkopen (en aanbesteden). De Gemeente maakt – indien van toepassing – gebruik van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). 

2.6 Samenwerkingsverbanden

De Gemeente hanteert als uitgangspunt dat zij oog heeft voor samenwerking bij Inkoop. Dit geldt zowel voor samenwerkingen binnen de eigen organisatie als voor samenwerkingen met andere gemeenten of aanbestedende diensten. Deze samenwerkingsverbanden kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op inkoopsamenwerking, milieuactiviteiten, werkvoorzieningsschappen, belastingen, handhaving en veiligheid, ICT, P&O en sociale regelgeving.  

3. IDEËLE UITGANGSPUNTEN

3.1 Integriteit 3.1.1 Bestuurlijke en ambtelijke integriteit

De Gemeente heeft hoog in het vaandel staan, dat haar bestuurders en ambtenaren integer handelen. De bestuurders en ambtenaren houden zich aan de vastgestelde gedragscodes. Zij handelen zakelijk en objectief, waardoor bijvoorbeeld belangenverstrengeling wordt voorkomen. 

3.1.2 Integriteit Ondernemers

De Gemeente wil enkel zaken doen met integere Ondernemers die zich niet bezighouden met criminele of illegale praktijken. 

3.2 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 3.2.1 Arbeidsre-integratie

Bij Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) spelen onderwerpen als arbeidsre-integratie, arbeidsomstandigheden en - indien passend - social return een rol. De Gemeente heeft oog voor de sociaal zwakkeren in de samenleving. Zij stimuleert daarom - waar mogelijk en doelmatig - de participatie van arbeidsgehandicapten in het arbeidsproces. Daarnaast worden werken, leveringen en/of diensten geweerd die onder niet aanvaardbare arbeidsomstandigheden (zoals kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie van werknemers, niet-betaling van leefbaar loon) tot stand komen of zijn gekomen. 

3.2.2 Duurzaamheid

Bij MVI speelt duurzaamheid, waaronder de begrippen Total Cost of Ownership (TCO), levensduurkosten, circulair inkopen, en verduurzaming van materiaalgebruik een belangrijke rol. Per concrete inkoop geval zal bijvoorbeeld worden afgewogen of een TCO-benadering bij de betreffende inkoop aangewezen is. Zo’n benadering maakt financiële afwegingen mogelijk gedurende de levenscyclus van een product, werk of dienst en is bijvoorbeeld relevant bij circulair inkopen en bouwen en bij de verduurzaming van materiaalgebruik. Hiertoe wordt niet alleen gelet op aanschafkosten, maar ook op beheers-, gebruiks- en onderhoudskosten, 'sloopkosten', afvoerkosten, (eventueel) hergebruik en dergelijke. 

3.2.3 Innovatie

Bij MVI speelt innovatie een rol. De Gemeente moedigt - daar waar mogelijk - innovatiegericht Inkopen (en aanbesteden) aan. Bij innovatiegericht Inkopen wordt gezocht naar een innovatieve oplossing of laat de Gemeente ruimte aan de Ondernemer om een innovatieve oplossing aan te bieden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een volledig nieuwe innovatieve oplossing, maar ook om de verdere ontwikkeling van de eigenschappen van een bestaand ‘product’. 

3.3 Lokaal MKB

Bij een enkelvoudig- of een meervoudig onderhandse offerte aanvraag houdt de gemeente, waar 

het binnen de kaders van geldende wet- en regelgeving mogelijk is, rekening met de lokale/regionale economie en lokale/regionale ondernemers. Bij een meervoudige onderhandse offerte aanvraag streeft de gemeente minimaal twee lokale/regionale partijen uit te nodigen, tenzij de belangen van de gemeente Molenlanden daarmee niet gediend zijn. “Lokal sourcing” kan bijdragen aan de doelmatigheid van de 

gemeente inkoop. 

3.4 Kracht van Kernen / burgerparticipatie

De Gemeente wil de kracht van de kernen gebruiken en is alert op opdrachten die de kern(-en) beter kan uitvoeren. Daarnaast stelt de Gemeente, voor opdrachten die zich daarvoor lenen, samen met de inwoners/cliëntenraad het Programma van Eisen op en beoordelen gezamenlijk de aanbiedingen.  

4. DE INKOOPSTRATEGIE

Professioneel inkopen houdt onder andere in, dat zorgvuldig en bewust wordt nagedacht over een voorgenomen inkoop en dat alle daarmee verband houdende relevante aspecten schriftelijk worden vastgelegd. Bijvoorbeeld ook in verband met controle en verantwoording.  

De inkoop- of aanbestedingsprocedure wordt bepaald aan de hand van een zogenaamde ‘inkoopstrategie’ die per concrete inkoop voor het specifieke geval wordt geschreven. 

Een juist gebruik van een inkoopstrategie leidt er onder meer toe, dat bewust keuzes worden gemaakt en dat kan worden voldaan aan de motiveringsverplichtingen die vanuit de aanbestedingsregels op de Gemeente rusten. Denk daarbij aan de artikelen 1.4 en 1.5 Aanbestedingswet 2012 en/of aan het “Pas toe, of leg uit-beginsel” (in verband met de bij AMVB aangewezen Richtsnoeren ARW 2016 en Gids Proportionaliteit). 

Zoals in de inleiding van dit inkoopbeleid is beschreven, wordt zorgvuldig bepaald op welke manier aan de inkoop invulling wordt gegeven.  

  • a.

    De inkoop van leveringen en diensten gelijk aan of groter dan € 5.000,--, maar kleiner dan € 15.000,-- exclusief BTW wordt vooraf deugdelijk schriftelijk gemotiveerd op basis van een verkorte inkoopstrategie. 

  • b.

    De inkoop van werken gelijk aan of groter dan € 5.000,--, maar kleiner dan € 50.000,-- exclusief BTW wordt vooraf deugdelijk schriftelijk gemotiveerd op basis van een verkorte inkoopstrategie. 

  • c.

    De inkoop van leveringen en diensten gelijk aan of groter dan € 15.000,-- exclusief BTW en de inkoop van werken gelijk aan of groter dan € 50.000,-- exclusief BTW wordt vooraf deugdelijk schriftelijk gemotiveerd op basis van een uitgebreide inkoopstrategie 

Zie ook onderstaand schema: 

 

Leveringen en Diensten 

Werken 

Schriftelijke motivering op 

basis van een verkorte 

inkoopstrategie 

Van € 5.000 tot € 15.000,- 

Van  € 5.000 tot € 50.000,- 

 

Schriftelijke motivering op 

basis van een uitgebreide inkoopstrategie 

Vanaf € 15.000,- 

Vanaf € 50.000,- 

 

Bedragen exclusief BTW 

De verkorte inkoopstrategie bevat minimaal: De doelstelling van de inkoop, aard en raming van de opdracht, de ondernemerskeuze en de inkoopprocedure. 

De uitgebreide inkoopstrategie bevat naast de hierboven genoemde onderdelen van de verkorte inkoopstrategie minimaal een product-/marktanalyse en een analyse / afweging betreffende maatschappelijk verantwoord inkopen (zie paragraaf 3.2). 

De afdeling inkoop draagt zorg voor een praktisch instrument waarmee een deugdelijke inkoopstrategie kan worden vormgegeven. 

  • het drempelbedrag bij werken voor enkelvoudig aanbestedingen per 15 november

  • 2020, wordt vastgesteld op € 150.000,-

  • het drempelbedrag bij diensten en leveringen voor enkelvoudig onderhandse aanbestedingen per 15 november 2020 wordt vastgesteld op € 50.000,-.

 

Vastgesteld tijdens de collegevergadering van de gemeente Molenlanden, gehouden op 25 februari 2020.

de secretaris,

drs. F. Jonker

de burgemeester,

drs. T.C. Segers MBA

Ondertekening

BIJLAGE 1 DEFINITIES EN TOELICHTINGEN

Aanbestedingsregels 

Het geheel van geldende geschreven en ongeschreven rechtsregels bij inkoop en aanbesteden voortvloeiende uit nationale en Europese wet- en regelgeving en jurisprudentie. 

Aanbestedingswet 

De vigerende Aanbestedingswet 2012. 

Algemene beginselen van behoorlijk bestuur 

Relevant bij Inkoop onder meer: ‘Zorgvuldigheidsbeginsel’, ‘fairplay beginsel’, ‘evenredigheids- (proportionaliteits-) beginsel’, ‘gelijkheidsbeginsel’, ‘motiveringsbeginsel’ en ‘vertrouwensbeginsel’. 

Algemene beginselen van het Europese aanbestedingsrecht 

‘Gelijkheidsbeginsel’ (‘gelijke behandeling’ en/of ‘verbod van discriminatie naar nationaliteit’), ‘transparantiebeginsel’, ‘evenredigheidsbeginsel’ en ‘wederzijdse erkenning’. 

Circulair inkopen 

Borgen dat de producten, werken en/of diensten die worden ingekocht volgens de principes van de circulaire economie zijn gemaakt of tot stand zijn gekomen en dat de producten, werken en/of ook na gebruik weer opnieuw zullen worden verwerkt. 

Concessieovereenkomsten 

Concessieopdrachten als genoemd in artikel 1.1 Aanbestedingswet. 

Contractant 

De in de Overeenkomst genoemde wederpartij van de Gemeente. 

Diensten 

Diensten als genoemd in artikel 1.1 Aanbestedingswet. 

DNR 

De Nieuwe Regeling 2011, algemene (uitvoerings-)voorwaarden op het gebied van architecten en ingenieurs opdrachten of (de) opvolgers van die algemene (uitvoerings-) voorwaarden. 

Europese drempelwaarden 

De financiële bedragen ter bepaling of een opdracht Europees moet worden aanbesteed. De drempelbedragen worden tweejaarlijks per EU-verordening gewijzigd. 

Gemeente 

De gemeente Molenlanden.  

GIBIT 

De Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT 2016 of (de) opvolgers van die algemene (uitvoerings-) voorwaarden. 

IBMN 

Inkoopbureau Midden-Nederland.

Inkoop 

(Rechts)handelingen van de Gemeente gericht op de verwerving van werken, leveringen of diensten en die een of meerdere facturen van een Ondernemer met betrekking tot bedoelde werken, leveringen of diensten tot gevolg hebben. 

Inkoopfunctie 

De functie binnen de Gemeente die uit oogpunt van haar taak bevoegd en verantwoordelijk is voor het tegen betaling verkrijgen van werken, leveringen of diensten van derden (-ondernemers) ter verwezenlijking van (een) doelstelling (-en) van de gemeente. 

Leveringen 

Leveringen als genoemd in artikel 1.1 Aanbestedingswet. 

Ondernemer 

Een ‘aannemer’, een ‘leverancier’ of een ‘dienstverlener’. 

Overeenkomst 

De met de Inkoop beoogde en/of (uiteindelijk) gerealiseerde overeenkomst (overheidsopdracht). 

Overheidsopdrachten 

Overheidsopdrachten (voor Werken, Leveringen of Diensten) als bedoeld in artikel 1.1 Aanbestedingswet 

UAV  

Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 of (de) opvolgers van die algemene (uitvoerings-) voorwaarden. 

UAV-GC  

Uniforme Administratieve Voorwaarden voor geïntegreerde contracten 2005 of (de) opvolgers van die algemene (uitvoerings-) voorwaarden. 

Relevante wet- en regelgeving 

De voor de gemeente-praktijk meest relevante wet- en regelgeving: De Aanbestedingswet 2012, de Europese Richtlijnen 2014/24/EU (klassiek) en 2014/23/EU (concessies), de Rechtsbeschermingsrichtlijn 2007/66/EG (tot wijziging van de Richtlijnen 89/665/EG en 92/13/EEG), de (CPV-) Verordening (EG) nr. 213/2008, de geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU)en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU), de geschreven en ongeschreven algemene beginselen van behoorlijk bestuur, de algemene beginselen van het Gemeenschapsrecht, het Burgerlijk Wetboek en de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie, het Europese Gerecht van eerste Aanleg, de Nederlandse Hoge Raad, de gerechtshoven, de rechtbanken en de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Verder zijn in verband met inkoop en aanbesteding de artikelen 212 t/m 215 van de Gemeentewet relevant. 

Werken 

Werken als genoemd in artikel 1.1 Aanbestedingswet. 

 

 

 

VOORKEUR 

TOEGESTAAN 

TOEGESTAAN met gemotiveerde afwijking en akkoord door inkoop 

 

 € 0 - € 30.000,-  

Enkelvoudig onderhands 

Meervoudig onderhands 

 

 € 30.000 - € 70.000  

Meervoudig onderhands 

Enkelvoudig onderhands 

 

 € 70.000  tot Europees drempelbedrag *  

Meervoudig onderhands 

Nationaal  

Enkelvoudig onderhands 

 

 Europees drempelbedrag*  

Europees 

Europees 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WERKEN met opdrachtwaarde 

VOORKEUR 

 

TOEGESTAAN 

TOEGESTAAN met gemotiveerde afwijking en akkoord door inkoop 

TOEGESTAAN met gemotiveerde afwijking en akkoord door gemeente secretaris 

 € 0 - € 10.000,-  

Enkelvoudig onderhands 

Meervoudig onderhands 

 € 10.000 - € 50.000  

Meervoudig onderhands 

Enkelvoudig onderhands 

 € 50.000 - € 1,5 milj.  

Meervoudig onderhands 

Nationaal  

Enkelvoudig onderhands 

 € 1,5 milj  tot Europees drempelbedrag*  

Nationaal 

Europees 

Meervoudig onderhands 

Enkelvoudig onderhands 

 Europees drempelbedrag*  

Europees 

Europees 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECIALE DIENSTEN ** 

VOORKEUR 

TOEGESTAAN 

TOEGESTAAN met gemotiveerde afwijking en akkoord door gemeente secretaris 

 

 € 0 - € 10.000,-  

Enkelvoudig onderhands 

Meervoudig onderhands 

 

 € 10.000 - € 150.000  

Meervoudig onderhands 

Enkelvoudig onderhands 

 

 € 150.000 - € 750.000  

Meervoudig onderhands 

Nationaal aankondigen 

Enkelvoudig onderhands 

 

 > € 750.000*  

Europees aan- en afkondigen 

Europees aan- en afkondigen 

 

 * Europees drempelbedrag wijzigt elke 2 jaar  

 

 

 

 

 ** Voor sociale en andere specifieke diensten geldt een verlicht aanbestedingsregime