Regeling vervallen per 01-07-2021

Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving Mook en Middelaar

Geldend van 20-02-2020 t/m 30-06-2021

Intitulé

Verordening elektronische bekendmaking en kennisgeving Mook en Middelaar

De raad van de gemeente Mook en Middelaar;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 3 december 2019;

gelet op het advies van de raadscommissie d.d. 21 januari 2020;

gelet op de artikelen 2:14 lid 2, 3:12, lid 1 en 3:42, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 139, 147, lid 1 en 149 van de Gemeentewet;

overwegende, dat het noodzakelijk is om regels te stellen voor de elektronische bekendmaking en terinzagelegging van (ontwerp)besluiten en beleid(svoornemens) van bestuursorganen van de gemeente Mook en Middelaar;

B E S L U I T:

vast te stellen de volgende verordening:

Verordening op de elektronische bekendmaking en kennisgeving Mook en Middelaar

Artikel 1. Elektronisch Gemeenteblad

  • 1.

    De gemeente Mook en Middelaar geeft een gemeenteblad uit.

  • 2.

    Het gemeenteblad wordt elektronisch uitgegeven en is raadpleegbaar middels de website https://www.officielebekendmakingen.nl.

  • 3.

    Het gemeenteblad verschijnt telkens wanneer daartoe aanleiding bestaat.

Artikel 2. Bekendmaking

  • 1.

    Algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en andere besluiten van algemene strekking worden bekendgemaakt in het elektronische gemeenteblad, tenzij bij wet- of regelgeving een andere wijze van bekendmaken is voorgeschreven.

  • 2.

    De besluiten, zoals bedoeld in het eerste lid, worden in hun geheel opgenomen in het elektronische gemeenteblad. In afwijking van de voorgaande zin kan een besluit, zoals bedoeld in het eerste lid, bepalen dat een bij het besluit behorende bijlage wordt bekendgemaakt door terinzagelegging. Indien het in het geheel elektronisch bekendmaken van beleidsregels of een besluit van algemene strekking lastig uitvoerbaar is kan worden volstaan met het opnemen van een gedeelte of een samenvatting vergezeld van de mededeling dat de gehele beleidsregels of het gehele besluit van algemene strekking ter inzage ligt/liggen op het gemeentehuis.

  • 3.

    De bekendmaking van besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht en die niet kunnen worden toegezonden of uitgereikt worden bekendgemaakt door publicatie in het gemeenteblad. De publicatie heeft geen betrekking op gegevens die op grond van de toepasselijke privacywetgeving niet mogen worden geopenbaard.

  • 4.

    Bekendmaking in het gemeenteblad is niet van toepassing op besluiten op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 3. Kennisgeving

  • 1.

    Als bij wettelijk voorschrift is bepaald dat de kennisgeving van ontwerpbesluiten, besluiten, aanvragen, andere berichten of de kennisgeving van de zakelijke inhoud daarvan, van gemeentewege moet geschieden in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad dan wel op andere geschikte wijze, dan vindt deze kennisgeving plaats in het gemeenteblad.

  • 2.

    Onverminderd het bepaalde in lid 1 kan het bevoegde bestuursorgaan van de gemeente naast de elektronische kennisgeving, ook op een niet-elektronische wijze kennisgeving doen voor zover dat naar haar oordeel gewenst is.

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in lid 1 vinden de kennisgevingen die betrekking hebben op aanvragen en besluiten die gericht zijn tot een of meer belanghebbenden en waarbij de belangen van derden betrokken (kunnen) zijn elektronisch plaats.

  • 4.

    De kennisgeving heeft geen betrekking op gegevens die op grond van de toepasselijke privacywetgeving niet mogen worden geopenbaard.

Artikel 4. Bijzondere omstandigheden

  • 1.

    Het bevoegde bestuursorgaan van de gemeente kan in bijzondere omstandigheden bepalen dat besluiten als bedoeld in artikel 2 op andere geschikte wijze worden bekendgemaakt.

  • 2.

    Het bepaalde in artikel 2, lid 1 is niet van toepassing in gevallen waarin artikel 176 van de Gemeentewet van toepassing is.

Artikel 5. Afschriften

Een ieder kan op zijn verzoek een afschrift verkrijgen van de besluiten zoals gepubliceerd in het gemeenteblad. De Legesverordening is hierop van toepassing.

Artikel 6. Inwerkingtreding en intrekking

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel 7. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als de ‘Verordening op de elektronische bekendmaking Mook en Middelaar’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 30 januari 2020

De raad voornoemd,

De griffier,

A.W. Peters-Sengers

De voorzitter,

mr. drs. W. Gradisen

BIJLAGE Toelichting

In verband met de elektronische ontwikkelingen en onzekerheden over uitgaven van huis-aan-huis bladen is het noodzakelijk om een verordening op de bekendmaking vast te stellen. Op 1 juli 2009 is de Wet elektronische bekendmaking in werking getreden, waarbij o.a. de bekendmakingartikelen in de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht zijn gewijzigd. De wet geeft gemeenten de mogelijkheid om besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht, langs elektronische weg bekend te maken. Voor algemene verbindende voorschriften geldt al een plicht om deze via een elektronisch gemeenteblad bekend te maken.

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) heeft zich uitgesproken over de juridische kaders voor het elektronisch bekendmaken.

In haar uitspraken van 15 augustus 2012 nr. 201105354/1/A4 (prov. Limburg), 15 augustus 2012 nr. 201102433/1/A4 (Deventer) en 15 augustus 2012 nr. 201101170/1/A4 (Losser) heeft de ABRS geconcludeerd dat kennisgeving via internet een geschikte wijze van bekendmaking van een ontwerpbesluit kan zijn (art. 3:12, lid 1 Awb). Wel stelde de ABRS vast dat ook art. 2:14 lid 2 Awb van toepassing is. Dat betekent dat uitsluitend plaatsing op een website alleen kan indien er ook een wettelijk voorschrift is die dat mogelijk maakt/bepaalt.

DROP (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties) is het landelijke systeem waarmee decentrale overheden op een eenvoudige wijze kunnen publiceren. E.e.a. maakt onderdeel uit van www.overheid.nl.

In het Besluit bekendmaking en beschikbaarstellingregelgeving decentrale overheden zijn nadere regels vastgesteld. Het college dient er zorg voor te dragen dat de nodige maatregelen worden getroffen ter waarborging van de betrouwbaarheid en de beveiliging ven de elektronische uitgifte en de beschikbaarstelling van het gemeenteblad. De Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden bevat hiertoe nadere (technische) eisen. Met gebruik van DROP voldoen we aan deze voorwaarden.

Artikel 1

In artikel 3, eerste lid, van het Besluit bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden is geregeld dat indien het gemeenteblad elektronisch wordt uitgegeven, dat gebeurt door plaatsing op een door het college van burgemeester en wethouders te bepalen internetadres. Het internetadres waar het gemeenteblad van de gemeente Mook en Middelaar zich bevindt is te raadplegen via https://www.oficielebekendmakingen.nl.

Artikel 2

Lid 1

De gemeentewet (artikel 139) verplicht de gemeente om algemeen verbindende voorschriften bekend te maken in een elektronisch gemeenteblad. Daarnaast geeft artikel 3:42, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht gemeenten de mogelijkheid om besluiten van algemene strekking en beleidsregels elektronisch bekend te maken. In dit artikel is geregeld dat de bekendmaking van deze besluiten elektronisch in het gemeenteblad zal plaatsvinden.

Lid 2

Op grond van artikel 140, lid 1, Gemeentewet zijn gemeenten verplicht de tekst van de algemeen verbindende voorschriften volledig elektronisch te publiceren aangezien ze anders niet in geconsolideerde vorm voor een ieder elektronisch beschikbaar zijn. Een uitzondering maakt de wet alleen voor bijlagen waarvan in het besluit is aangegeven dat deze bekend worden gemaakt door terinzagelegging. Naast het volledig elektronisch publiceren van de algemeen verbindende voorschriften is er in deze verordening voor gekozen om beleidsregels en andere besluiten van algemene strekking volledig op te nemen in het gemeenteblad. Pas als dat technisch niet mogelijk blijkt kan volstaan worden met het publiceren van een gedeelte of een samenvatting met daarbij de mededeling dat het gehele besluit ter inzage ligt op het gemeentehuis.

Lid 3

In sommige gevallen is bekendmaking door toezending of uitreiking aan de geadresseerde niet goed mogelijk. Te denken valt aan het geval waarin een besluit tot toepassing van bestuursdwang niet kan worden uitgereikt of toegezonden aan de overtreder, omdat het bestuursorgaan diens identiteit niet kent of niet over diens correcte adres beschikt. Elektronische bekendmaking is dan een andere geschikte wijze van bekendmaking met als gevolg dat een latere uitreiking aan de persoon zelf niet een nieuwe termijn voor bezwaar of beroep doet ontstaan. Besluiten worden niet in hun geheel opgenomen, wanneer dat op grond van toepasselijke privacywetgeving niet is toegestaan.

Lid 4

Ruimtelijke plannen worden in lid 4 uitgezonderd van de besluiten die in het gemeenteblad worden opgenomen. Deze besluiten zijn volgens wettelijk voorschrift beschikbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl. In de kennisgeving in het gemeenteblad wordt voor de ruimtelijke plannen doorverwezen naar www.ruimtelijkeplannen.nl

Artikel 3

Lid 1

Op grond van jurisprudentie is uitsluitend elektronische kennisgeving van terinzagelegging van ontwerpbesluiten, besluiten, aanvragen, andere berichten of de kennisgeving van de zakelijke inhoud daarvan slechts mogelijk, indien dit bij verordening is bepaald. Het onderhavige artikellid biedt hiervoor de grondslag.

Lid 2

Voor bepaalde groepen in de samenleving kan de omschakeling naar digitale berichtgeving lastig zijn. De publicaties in de Ter Sprake of een ander huis-aan-huisblad zullen daarom vooralsnog worden voortgezet. Dit zal een politiek-bestuurlijke afweging blijven. De kennisgeving in het huis-aan-huis blad is slechts een service aan het publiek waarbij wordt verwezen naar de rechtsgeldige bekendmaking op elektronische wijze.

Lid 3

Besluiten die gericht zijn tot een of meer belanghebbenden worden bekendgemaakt door verzending of uitreiking aan die belanghebbenden. Derde-belanghebbenden moeten ook kennis kunnen nemen van de inhoud van dit soort besluiten, zoals bijvoorbeeld van een omgevingsvergunning of van een ontheffing op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. Derhalve wordt van dergelijke besluiten ook elektronisch kennis gegeven.

Lid 4

Besluiten worden niet in hun geheel opgenomen, wanneer dat op grond van toepasselijke privacywetgeving niet is toegestaan.

Artikel 4

Lid 1

In de situatie dat er sprake is van een calamiteit, waardoor elektronische bekendmaking niet mogelijk is, zal het bestuursorgaan van de gemeente een andere wijze van bekendmaking moeten gaan hanteren.

Dit gebeurt bij wijze van uitzondering gedurende de bijzondere omstandigheid dat de berichten niet elektronisch bekend kunnen worden gemaakt. Het college kiest in dat geval voor een andere wijze van bekendmaking, bijvoorbeeld via de krant.

Lid 2

Op grond van artikel 176 Gemeentewet kan de burgemeester algemeen verbindende voorschriften geven die ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar nodig zijn. Hij maakt deze voorschriften bekend op een door hem te bepalen wijze. Deze besluiten zijn daarom uitgezonderd van de toepassing van deze verordening.

Artikel 5

Een ieder kan op verzoek een papieren afschrift van de in het gemeenteblad gepubliceerde besluiten verkrijgen, tegen betaling van de kosten van het maken van een afschrift.

Artikel 6

Spreekt voor zich

Artikel 7

Spreekt voor zich.