Verordening beslistermijn schuldhulpverlening gemeente Mook en Middelaar 2021

Geldend van 01-02-2021 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2021

Intitulé

Verordening beslistermijn schuldhulpverlening gemeente Mook en Middelaar 2021

De raad der gemeente Mook en Middelaar,

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 5 januari 2021

Gelet op artikel 4a derde lid van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening;

Gelet op het advies van de raadscommissie d.d. 19 januari 2021;

Gelet op het advies van de Adviesraad Sociaal Domein d.d. 14 december 2021;

Besluit:

vast te stellen de Verordening beslistermijn schuldhulpverlening gemeente Mook en Middelaar 2021.

Artikel 1 Begrippen

Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt hebben dezelfde betekenis als in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en in de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2 Beslistermijn schuldhulpverlening

De beschikking tot schuldhulpverlening of de afwijzing ervan, zoals bedoeld in artikel 4a, eerste lid, van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, wordt genomen binnen een termijn van acht weken na de dag waarop het eerste gesprek, zoals bedoeld in artikel 4, eerste lid, van die wet, heeft plaatsgevonden.

Artikel 3 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op 1 februari 2021 en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

  • 2.

    Dit besluit wordt aangehaald als: Verordening beslistermijn schuldhulpverlening gemeente Mook en Middelaar 2021.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad, gehouden op 28 januari 2021.

De griffier,

mr. M.A.M. van Arensbergen

De voorzitter,

mr. drs. W. Gradisen

Toelichting

Algemeen

De Verordening beslistermijn schuldhulpverlening geeft uitvoering aan artikel 4a, derde lid, van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), zoals deze met ingang van 1 januari 2021 geldt. Artikel 4a van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is ingevoerd bij Wet van 24 juni 2020 tot wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Stb. 239).

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Begrippen

De begrippen die al zijn omschreven in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en in de Algemene wet bestuursrecht zijn niet in deze verordening gedefinieerd. Dit heeft tot gevolg dat als deze definities in de betreffende wetten wijzigen, deze ook in deze verordening wijzigen.

Artikel 2 Beslistermijn schuldhulpverlening

De wet regelt dat inwoners met problematische schulden bij de gemeente terecht kunnen voor onder meer advies, schuldbemiddeling of een saneringskrediet. Het uitgangspunt is dat schuldhulpverlening breed toegankelijk is. Daarbij is van belang dat het voor de inwoner duidelijk is binnen welke termijn na het eerste gesprek over de hulpvraag wordt besloten of de inwoner voor een schuldenregeling in aanmerking komt.

Daarom is bij de genoemde wetswijziging in navolging van het advies van de Nationale Ombudsman besloten een wettelijke termijn op te nemen waarbinnen de gemeente na het eerste gesprek over de hulpvraag moet besluiten of iemand voor een schuldenregeling in aanmerking komt. Niet alleen burgers dienen zich aan wettelijke termijnen te houden. Ook van een dienende overheid mag verwacht worden dat zij op een verzoek van een burger binnen een redelijke, door de raad in een gemeentelijke verordening vastgestelde, termijn reageert. Deze termijn mag volgens artikel 4a, derde lid, van de wet niet langer zijn dan acht weken. Dit is gelijk aan de maximale redelijke termijn die in artikel 4:13, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht wordt gesteld.

De beslistermijn is uit oogpunt van uniformiteit en uitvoerbaarheid bepaald op 8 weken. De gemeente spant zich in om zo spoedig mogelijk een beschikking af te geven. In de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen de termijn korter kan zijn, maar dat lukt alleen als de aanvrager volledige medewerking verleent.

Artikel 3 Inwerkingtreding en citeertitel

Dit artikel behoeft geen toelichting.