Nadere regels ter voorkoming van geluidhinder bij evenementen

Geldend van 07-05-2009 t/m heden

Intitulé

Nadere regels ter voorkoming van geluidhinder bij evenementen

De Burgemeester en Burgemeester en wethouders van Nederweert, ieder voor wat betreft hun bevoegdheden;

Overwegende, dat het voor evenementen en overige activiteiten waarbij muziek ten gehore wordt gebracht, ter voorkoming van geluidshinder wenselijk is nadere regels te stellen;

Gelet op het bepaalde in artikel 2:25, lid 6 en artikel 4:6, lid 3 van de Algemene Plaatselijke Verordening en het bepaalde in de Algemene Wet bestuursrecht

B e s l u i t e n:

De navolgende nadere regels ter voorkoming van geluidhinder bij evenementen vast te stellen:

In tabel 1 is een overzicht gemaakt van het soort evenement en de maximaal toegestane gevelbelasting ter hoogte van woningen en het tijdstip van het beëindigen van muziek.

Figuur 1

  • 1. Voor evenementen met geluid in open lucht, én niet gelegen op de open aangehorigheden van een regulier horecapand of in de onmiddellijke nabijheid daarvan gelegen gedeelten van de openbare weg, geldt als maximale equivalente geluidsnorm aan de gevel van woningen van derden 70 dB(A). De muziek dient uiterlijk om 01.00 uur te zijn beëindigd. Indien de erop volgende dag een werkdag is dient de muziek uiterlijk om 24.00 uur te zijn beëindigd (categorie I).

  • 2. Voor evenementen met geluid in open lucht, én niet gelegen op de open aangehorigheden van een regulier horecapand of in de onmiddellijke nabijheid daarvan gelegen gedeelten van de openbare weg geldt als maximale equivalente geluidsnorm aan de gevel van woningen van derden 80 dB(A). De muziek dient uiterlijk om 01.00 uur te zijn beëindigd. Deze eindtijd geldt voor dagen dat geen werkdag (maandag tot en met vrijdag) volgt. Voor dagen waarop een werkdag volgt geldt als eindtijd 24.00 uur. Tijdens de kermisdagen geldt dat de maandag en dinsdag niet beoordeeld worden als werkdag (categorie II).

  • 3. Voor de kermis wordt jaarlijks door de burgemeester de locatie vastgesteld. Geluid, vanwege alle kermisattracties tezamen zullen, voor wat betreft de maximale geluidbelasting, als één attractie gezien. Hierbij geldt als maximale equivalente geluidsnorm aan de gevel van woningen van derden 85 dB(A). De openstelling van de kermis dient uiterlijk om 24.00 uur te zijn beëindigd (categorie IV).

  • 4. Evenementen met een puur commercieel karakter en gehouden op de open aangehorigheid bij een regulier horecapand, worden toegestaan voor maximaal 4 dagen of dagdelen per jaar en per aanvrager, met een maximum van 3 aaneengesloten dagen (categorie V).Hierbij geldt een maximale equivalente geluidbelasting van 85 d(A), waarbij de muziek uiterlijk om 1.00 uur beëindigd moet zijn. Deze eindtijd geldt voor dagen dat geen werkdag (maandag tot en met vrijdag) volgt. Voor dagen waarop een werkdag volgt geldt als eindtijd 24.00 uur. Tijdens de kermisdagen geldt dat de maandag en dinsdag niet beoordeeld worden als werkdag.

  • 5. Evenementen in de open lucht en vallend onder categorie III, zijnde de grote evenementen, worden enkel toegestaan bij speciale maatschappelijke aanvaardbare gelegenheden. Per evenement zal door de burgemeester, aan de hand van door de organisatie ingebrachte akoestische berekeningen, worden bepaald welke geluidsnorm tot welk tijdstip aan de gevel van woningen toelaatbaar wordt geacht.

  • 6. Onverminderd het gestelde in bovengenoemde artikelen mag het aantal dagen of dagdelen per jaar dat evenementen van de categorieën II tot en met V gepaard gaande met geluid, in een bepaald gebied (gebied = woningen waarbij de gevelbelasting meer bedraagt dan 50 dB(A) tussen 23.00 en 01.00 uur), het aantal van zes niet overschrijden. Hierbij worden de kermisdagen buiten beschouwing gelaten.

  • 7. Tijdens het evenement dient namens de organisatie een persoon aanwezig te zijn die aanspreekbaar en verantwoordelijk is voor de naleving van deze nadere regels of de in de vergunning opgenomen voorschriften. De APV-vergunning, voor zover van toepassing, dient op verzoek van de politie of toezichthoudende ambtenaren te worden overgelegd.

  • 8. Controle op de voorgeschreven geluidsniveau zal geschieden overeenkomstig de Handleiding meten en rekenen industrielawaai van maart 1999, uitgegeven door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In afwijking van voornoemde handleiding zal de bedrijfsduurcorrectie, etmaalwaardetoeslag en de muziektoeslag niet worden toegepast en mag worden gemeten op een hoogte van 1,5 m voor de gevel van een woning.

    Ingeval van muziekgeluid kan worden volstaan met één meting of berekening van voorgenoemde handleiding, indien aan de navolgende vereisten wordt voldaan:

    • a.

      het geluid afkomstig uit de inrichting, moet op de aangegeven beoordelingsplaats als muziekgeluid herkenbaar zijn en het geluidsniveau van het muziekgeluid moet ten minste 5 dB(A) hoger dan het achtergrondgeluidniveau zijn;

    • b.

      het geluid dient ter hoogte van de van toepassing zijnde gevel gemeten te worden gedurende minimaal 1 minuut .

  • 9. Het bevoegd bestuursorgaan kan bepaalde voorschriften buiten toepassing laten of hiervan afwijken vanwege bijzondere omstandigheden, indien toepassing hiervan zou leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard en er geen nadelige effecten ontstaan dan wel kunnen ontstaan voor derde-belanghebbende(n) wier belangen met het/de voorschrift(en) wordt beschermd.

Ondertekening

Nederweert,
Burgemeester en wethouders voornoemd,
De secretaris, De burgemeester,
W.M.H. van Grimbergen H.F.M. Evers
De burgemeester voornoemd,
H.F.M. Evers