Regeling vervallen per 31-12-2020

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nederweert houdende regels omtrent leefbaarheidsinitiatieven (Beleidsregel Leefbaarheidsinitiatieven Nederweert 2020)

Geldend van 08-04-2020 t/m 30-12-2020

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nederweert houdende regels omtrent leefbaarheidsinitiatieven (Beleidsregel Leefbaarheidsinitiatieven Nederweert 2020)

Burgemeester en wethouders van Nederweert;

Overwegende dat het wenselijk is om nadere regels te stellen voor het toekennen van incidentele en/of projectsubsidie ten behoeve van activiteiten op het terrein van maatschappelijke ondersteuning en in het bijzonder op het terrein van initiatieven ter verbetering van de leefbaarheid in kernen, wijken, buurten en straten;

Gelet op het bepaalde in hoofdstuk 2 en in het bijzonder artikel 2.1. lid 4 van het Uitvoeringsbesluit Subsidies Nederweert 2019;

Besluiten:

vast te stellen de Beleidsregel Leefbaarheidsinitiatieven Nederweert 2020.

luidend als volgt:

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Voor toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    organisatie: een organisatie die rechtspersoonlijkheid bezit die zich ten doel stelt om zonder winstoogmerk activiteiten te verrichten ten behoeve van de ingezetenen van de gemeente Nederweert;

  • b.

    natuurlijk persoon: inwoner van de gemeente Nederweert;

  • c.

    initiatief: een met gebruikmaking van de subsidie te leveren product, activiteit, prestatie of dienst die qua inhoud, aanpak of werkwijze bijdraagt aan:

    • de participatie van kwetsbare groepen aan de samenleving en/of

    • de bevordering van de saamhorigheid en leefbaarheid in de kern, wijk of buurt, dan wel ondersteuning biedt aan het werk van vrijwilligers;

Artikel 2. Subsidiëring

  • 1. Burgemeester en wethouders kunnen op aanvraag aan een organisatie of aan een natuurlijk persoon subsidie verstrekken als bijdrage in de kosten van een activiteit die zich minimaal richt op één van onderstaande criteria:

    • a.

      het bevorderen van de saamhorigheid en leefbaarheid van de Nederweerter samenleving;

    • b.

      het bevorderen van sociale activering en tegengaan van sociale uitsluiting;

    • c.

      het bevorderen van betrokkenheid tussen bewoners en groepen van bewoners in de kernen, wijken buurten of straten;

    • d.

      het inzetten van vrijwilligers en/of het opzetten van ondersteunende activiteiten voor vrijwilligers;

  • 2. De subsidie wordt beschikbaar gesteld voor initiatieven die over het algemeen

    • a.

      kunnen rekenen op een draagvlak voor het initiatief in de directe omgeving;

    • b.

      niet eerder hebben plaatsgevonden in de betreffende wijk, buurt of straat, dan wel voor een tweede keer een geringe ondersteuning verdienen;

    • c.

      zoveel mogelijk worden georganiseerd in samenwerking met andere (maatschappelijke) organisaties;

    • d.

      binnen een half jaar na de start zijn uitgevoerd;

    • e.

      worden uitgevoerd door vrijwilligers;

    • f.

      geen commercieel belang dienen.

  • 3. Geen subsidie wordt verleend voor

    • personeelskosten;

    • bestaande traditionele activiteiten zoals kermis, Sinterklaas, St. Maarten etc.

  • 4. Een activiteit die heeft plaatsgevonden voordat over de aanvraag om subsidie is beslist, komt niet voor subsidiëring in aanmerking.

Artikel 3. De aanvraag

  • 1. De aanvraag kan worden gedaan via de gemeentelijke website (e-formulier), e-mail of brief.

  • 2. In de aanvraag wordt opgenomen:

    • wie de activiteit organiseert;

    • voor welke activiteit een subsidie wordt gevraagd;

    • op welke wijze draagt het initiatief bij aan de verbetering van de leefbaarheid;

    • voor wie de activiteit is bedoeld;

    • waar en wanneer de activiteit wordt uitgevoerd;

    • de kostenraming (met eventuele inkomsten);

    • de publiciteit voor de activiteit.

Artikel 4. Verlenen en vaststellen

  • 1. Bij een subsidieverlening van een bedrag lager of gelijk aan € 500,00 vindt gelijktijdig de vaststelling plaats.

  • 2. Bij een subsidieverlening van een bedrag hoger dan € 500,00 dient binnen vier weken na beëindiging van de activiteit, een aanvraag tot subsidievaststelling te worden ingediend, onder overlegging van bewijsmiddelen.

  • 3. Binnen acht weken na een correcte en volledige aanvraag tot subsidievaststelling stellen burgemeester en wethouders de subsidie vast.

Artikel 5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking en eindigt per 31 december 2020.

De Beleidsregel Leefbaarheidsinitiatieven Nederweert zoals die op 23 juli 2019 is vastgesteld wordt ingetrokken bij de inwerkingtreding van die thans vastgestelde beleidsregel.

Artikel 6. Citeerregel

Deze regeling wordt aangehaald als: Beleidsregel Leefbaarheidsinitiatieven Nederweert 2020.

Ondertekening

Nederweert, 31 maart 2020

Burgemeester en wethouders van Nederweert,

De secretaris,

Drs. J.C.T. Bakens

De burgemeester,

B.M.T.J. Op de Laak

Toelichting Beleidsregel Leefbaarheidsinitiatieven Nederweert 2020

De cursieve tekst in deze toelichting is een aanvulling op de eerder vastgestelde regeling/toelichting.

Algemeen

Bij de begrotingsbehandeling 2018 e.v. heeft de gemeenteraad van Nederweert een voorstel aangenomen om budget vrij te maken voor leefbaarheidsinitiatieven vanuit de kernen. Hierdoor wil de raad gedurende een periode van 3 jaar bezien of een dergelijke stimuleringsregeling een bijdrage levert aan de bevordering van de leefbaarheid in de kernen, wijken, buurten en straten.

Ambitie: betrokken burgers en leefbaarheid

Nederweert vindt het belangrijk dat haar inwoners zich goed voelen in hun leefomgeving. De gemeente wil dan ook meten hoe tevreden burgers zijn en erop sturen dat alle inwoners prettig wonen. Zij is voorstander van ‘samen aanpakken’, burgers die samen zorgen voor sociale samenhang in dorpen en wijken en ondersteunt graag initiatieven die dit versterken. Vrijwilligers spelen daarbij een belangrijke en actieve rol. Te denken valt aan het rijke verenigingsleven in Nederweert en de wijk- en dorpsprojecten die mede dankzij vrijwilligers mogelijk zijn.

Ambitie: betrokken burgers en vrijwilligers

De gemeente wil de betrokkenheid van burgers bij de samenleving bevorderen. Wie zich wil en kan inzetten voor zijn omgeving en zijn naasten, kan erop rekenen dat de gemeente hem of haar daarin faciliteert. Burgers, voor wie maatschappelijke deelname geen vanzelfsprekendheid vormt, kunnen erop rekenen dat de gemeente hen stimuleert tot participatie. Nederweert wil bereiken dat inwoners die (nog) geen vrijwilliger zijn, zich uitgedaagd voelen om bij te dragen aan een prettige samenleving.

Voor de realisatie van deze ambities worden gelden beschikbaar gesteld, voor een periode van 3 jaren (2018-2020).

Het is nu aan de inwoners van Nederweert om gebruik te maken van deze mogelijkheid om een bijdrage te ontvangen voor activiteiten die kunnen bijdragen tot verbeteringen van de leefbaarheid in kernen en wijken evenals de bevordering van de inzet van vrijwilligers en de waardering daarvoor.

De regeling die thans is ontworpen biedt de mogelijkheid om zonder veel voorwaarden (vooraf) een bijdrage te ontvangen voor activiteiten op het brede terrein van wonen, welzijn en zorg.

Artikelsgewijze toelichting.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Dit artikel geeft enkele begripsomschrijvingen. Onder a. en b. wordt aangegeven dat zowel natuurlijke personen (=dus elke burger) als rechtspersonen (= verenigingen of stichtingen) een subsidieaanvraag kunnen doen.

Onder c. wordt een omschrijving gegeven van het begrip initiatief. Het wordt de uitdaging van initiatiefnemers om voor Nederweert activiteiten te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan de participatie van kwetsbare groepen, evenals bevordering en stimulering van de saamhorigheid en leefbaarheid. Van belang daarbij is ook de inzet van vrijwilligers die daarbij een voorbeeldfunctie vervullen. De activiteiten kunnen betrekking hebben op vele terreinen: zorg en ondersteuning, cultuur, ontmoeting en ontspanning. Kortweg: de bevordering van de leefbaarheid in de breedste zin van het woord.

In het tweede lid van artikel 2 worden aan de betreffende initiatieven aanvullende voorwaarden verbonden.

Artikel 2.Subsidiëring

In het eerste lid wordt het doel van de regeling omschreven. Er wordt aangegeven op welke terreinen de activiteiten betrekking dienen te hebben en sluit aan op de begripsomschrijving van ‘initiatief’. Het is een ruime omschrijving, zodat alle ruimte wordt gegeven om lokaal invulling te geven aan de inhoud.

In het tweede lid worden de voorwaarden vermeld waaraan de activiteiten dienen te voldoen om voor een subsidie in aanmerking te komen. Een ‘oude’ bepaling dat het initiatief vernieuwend dient te zijn is geschrapt. Er wordt een draagvlak in de buurt/kern dan wel de directe omgeving van/voor het initiatief verlangd.

De mogelijkheid wordt geboden om eenzelfde initiatief nog eens te ondersteunen als een zinvol en succesvol initiatief voor een tweede keer wordt genomen.

Daarnaast wordt samenwerking met andere verenigingen/instellingen aanbevolen en dient de inzet van vrijwilligers plaats te vinden. De uitvoering van het initiatief duurt maximaal een half jaar. Krijgt het initiatief een structureel karakter dan zal op een andere wijze de financiering daarvan dienen plaats te vinden, eventueel via een financiële bijdrage van de gemeente (bijv. een waarderings- of budgetsubsidie). Een commercieel belang is uitgesloten.

Het derde lid kent twee uitzonderingen. Als een professionele instelling een bepaalde activiteit die onder deze regeling valt wenst uit te voeren, wordt de reguliere inzet van de beroepskrachten niet vergoed. Activiteiten die al (jarenlang) bestaan komen niet voor een bijdrage in aanmerking.

Het vierde lid vermeldt dat als een activiteit al is gestart voordat over een subsidieaanvraag is beslist (bijv. in het geval van een te laat ingediende aanvraag), de aanvraag wordt afgewezen.

Artikel 3.De aanvraag

Het eerste lid geeft de wijze aan waarop de aanvraag om een subsidie kan worden ingediend. Het formulier op de website geeft tevens invulling van hetgeen wordt gevraagd in lid 2. Wat er gevraagd wordt spreekt voor zich en zijn de reguliere zaken die men dient te beoordelen bij het voorbereiden van een initiatief/activiteit.

Artikel 4.Verlenen en vaststellen

Het eerste lid bepaalt dat bij het verlenen van een subsidie tot € 501,00 geen afrekening van de werkelijke kosten hoeft plaats te vinden. Het subsidiebedrag wordt overgemaakt en er is geen verplichting om een financiële verantwoording af te leggen. Dat mag natuurlijk wel, zodat de aanvrager kenbaar maakt waarvoor de subsidie is aangewend.

Lid 2 geeft aan dat bij een verleend subsidie vanaf € 500.-- , er wel een financiële verantwoording door de aanvrager wordt verstrekt, op basis waarvan de subsidie definitief kan worden vastgesteld. Er kan dan sprake zijn van terugbetaling van teveel ontvangen voorschot/subsidie.

In lid 3 ligt de verantwoordelijkheid voor de gemeente om binnen acht weken een besluit te nemen op de subsidieafrekening, zoals bedoeld in het tweede lid.