Regeling vervallen per 03-03-2011

Verordening commissie straatnaamgeving

Geldend van 04-02-1999 t/m 02-03-2011

Intitulé

Verordening commissie straatnaamgeving

Raadsbesluit

De raad van de gemeente Nieuwegein;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 december 1998;

gelet op artikel 82 van de Gemeentewet;

b e s l u i t :

vast te stellen de: “VERORDENING COMMISSIE STRAATNAAMGEVING”, luidende als volgt:

DE COMMISSIE

Artikel 1

Er is een commissie die adviseert aan het college van burgemeester en wethouders inzake de straatnaamgeving, hierna te noemen de commissie.

TAAK

Artikel 2

De commissie brengt gevraagd en ongevraagd schriftelijk advies uit aan het college van burgemeester en wethouders over:

  • 1.

    de verdeling van de gemeente in wijken en buurten en het aanduiden met nummers, zo nodig aangevuld met letters of namen;

  • 2.

    het toekennen van namen aan delen van de openbare ruimte en aan gemeentelijke bouwwerken.

SAMENSTELLING EN BENOEMING

Artikel 3

  • 1. De commissie bestaat uit:

    • a.

      een lid van het Directie Team;

    • b.

      een lid van de politie District Lekstroom;

    • c.

      een lid van de Brandweer;

    • d.

      een deskundige van PTT Post;

    • e.

      een deskundige met een aardrijkskundige of geschiedkundige achtergrond;

    • f.

      een medewerker van het bureau Gevic van de Sector Stadsbeheer.

  • 2. De leden worden door het college van burgemeester en wethouders benoemd.

  • 3. De zittingsduur van de leden is voor onbepaalde tijd.

  • 4. Het lid dat de hoedanigheid op grond waarvan hij lid van de commissie is verliest, treedt op dat moment af ais commissielid.

  • 5. De leden kunnen tussentijds ontslag nemen. Zij doen daarvan schriftelijk mededeling aan de voorzitter van de commissie, die zo spoedig mogelijk maatregelen treft om in de vacature te voorzien.

VOORZITTER

Artikel 4

  • 1. De commissie benoemt uit haar midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter.

  • 2. De voorzitter heeft in de commissie stemrecht.

SECRETARIS

Artikel 5

  • 1. Het college van burgemeester en wethouders wijzen een gemeenteambtenaar als secretaris en plaatsvervangend secretaris van de commissie aan.

  • 2. De secretaris is geen lid van de commissie.

  • 3. De secretaris dient de commissie desgevraagd van advies.

WIJZE VAN VERGADEREN

Artikel 6

De commissie komt bijeen:

  • 1.

    wanneer de voorzitter dit nodig acht;

  • 2.

    op verzoek van het college van burgemeester en wethouders;

  • 3.

    op schriftelijk verzoek van een lid van de commissie onder opgaaf van de reden.

Artikel 7

De commissie vergadert en besluit niet in het openbaar.

Artikel 8

De oproeping voor de vergadering geschiedt door of namens de voorzitter. De agenda en vergaderstukken worden twee weken voor de vergadering aan de leden toegezonden.

Artikel 9

  • 1. De commissie vergadert niet indien niet de voorzitter of de plaatsvervangend voorzitter en tenminste de helft van het aantal leden, tegenwoordig zijn.

  • 2. Wanneer het vereiste aantal leden niet aanwezig is, belegt de voorzitter binnen één week een nieuwe vergadering en stelt de leden daarvan terstond schriftelijk in kennis. In deze laatste vergadering kunnen besluiten worden genomen ongeacht het aantal aanwezige leden.

  • 3. De besluiten van de commissie worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staken van stemmen beslist de voorzitter.

  • 4. De secretaris heeft een adviserende stem.

Artikel 10

Het advies van de commissie aan het college van burgemeester en wethouders bevat voor zover relevant de zienswijzen van de leden van de commissie.

Artikel 11

De leden van het college van burgemeester en wethouders en de raadsleden kunnen de vergaderingen van de commissie desgewenst bijwonen. Zij kunnen aan de discussie deelnemen.

DESKUNDIGEN

Artikel 12

De voorzitter is, eigener beweging of daartoe uitgenodigd door de commissie, bevoegd ambtenaren en andere deskundigen uit te nodigen tot het deelnemen aan de vergaderingen van de commissie.

TEKENEN VAN STUKKEN

Artikel 13

  • 1. De stukken van de commissie worden ondertekend namens het college van burgemeester en wethouders door de voorzitter. De voorzitter kan de secretaris machtigen bepaalde stukken namens hem te ondertekenen.

  • 2. De stukken van procedurele aard worden door de secretaris ondertekend.

SLOTBEPALINGEN

Artikel 14

In gevallen waarin deze verordeningen niet voorziet, beslist de voorzitter van de commissie.

CITEERTITEL EN INWERKINGTREDING

Artikel 15

Deze verordening wordt aangehaald als "Verordening voor de commissie straatnaamgeving".

Artikel 16

Deze verordening treedt in werking op de dag nadat zij is bekend gemaakt.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 4 februari 1999;

de secretaris, de voorzitter,

TOELICHTING

Algemeen

Straatnamen zijn om verschillende redenen van belang. Zo maakt de indeling van een gemeente in straten het mogelijk dat enerzijds de burgers en anderzijds dienstverlenende instanties als politie, brandweer, ambulance en posterijen, zich snel kunnen oriënteren in een gemeente.

Ook is de indeling van een gemeente in straten voor de gemeente zelf van belang. In vrijwel alle gemeentelijke registraties komen immers straatnamen voor en wordt gesorteerd op de alfanumerieke volgorde van straatnamen.

Straatnamen ontstaan echter niet zomaar. Namen moeten immers worden toegekend aan straten. Er moeten namen worden bedacht. Daarbij dienen deze namen aan allerlei eisen te voldoen.

Zo moeten de namen bijvoorbeeld bruikbaar zijn in de spreektaal en dienen zij uniek te zijn. Ook is een bepaald systematiek onontbeerlijk.

Vandaar dat in onze gemeente Nieuwegein reeds een commissie straatnaamgeving is die de straatnaamgeving voorbereidt.

De taak van een dergelijke adviesgroep omvat doorgaans het gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over het toekennen van straatnamen op basis van een goede historische onderbouwing onder inachtneming van uitgangspunten als vindbaarheid, systematiek, het vaststellen van de juiste schrijfwijze, antecedentenonderzoek bij gebruik van persoonsnamen, aardrijkskundig- en geschiedkundig onderzoek enz.

Met het oog op deze eisen is een goed geregelde commissie, waarin verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd, noodzakelijk.

De commissie straatnaamgeving kan geheel op eigen initiatief namen bedenken voor straten. Op dit gebied bestaan geen voorschriften of richtlijnen van hogere overheden.

De commissie straatnaamgeving is een commissie van advies aan het college van burgemeester en wethouders.

De bevoegdheid tot het toekennen van namen aan straten berust derhalve bij het college van burgemeester en wethouders.

Op grond van artikel 147 van de Gemeentewet is de gemeenteraad bevoegd verordeningen vast te stellen en dus ook de verordening voor de commissie straatnaamgeving.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikel 2

De commissie straatnaamgeving geeft niet alleen namen aan wijken en buurten. Ook het toekennen van namen aan delen van de openbare ruimte en aan gemeentelijke bouwwerken behoort tot haar taak.

Dit laatste is mede noodzakelijk met het oog op het feit dat bouwondernemingen/projectontwikkelaars nogal eens namen toekennen aan bouwwerken zonder rekening te houden met de uitgangspunten die de commissie straatnaamgeving hanteert bij de toekenning van namen.

Een en ander betekent dat bouwondernemingen/projectontwikkelaars in het geval zij namen willen toekennen aan bouwprojecten, voor de straatnamen contact moeten opnemen met de commissie straatnaamgeving.

Artikel 3

In de huidige commissie straatnaamgeving zijn deze disciplines reeds vertegenwoordigd, behalve het onder f genoemde.

Artikel 4

Het verdient aanbeveling om het commissielid dat lid van het Directie Team is te benoemen als voorzitter van de commissie.

Artikel 5

De secretaris en de plaatsvervangend secretaris worden aangewezen door het college van burgemeester en wethouders. Deze personen zijn geen lid van de commissie. Het verdient aanbeveling deze personen uit het ambtelijk apparaat (bij voorkeur uit de sector Stadsontwikkeling) afkomstig te laten zijn.

Artikel 6

De commissie wordt in ieder geval door de voorzitter bijeen geroepen wanneer nieuwe straatnamen moeten worden toegekend of straatnamen moeten worden herzien. Ook kan de commissie worden bijeengeroepen op verzoek van het college van burgemeester en wethouders en de leden van de commissie onder opgaaf van de reden.

Artikel 12

Nu de secretaris afkomstig is uit het ambtelijk apparaat en gelet op de samenstelling van de commissie is er zoveel deskundigheid in de commissievergadering bijeengebracht dat het uitnodigen van andere ambtenaren en deskundigen kan worden beperkt.