Subsidieregeling voor het groot onderhoud van kerktorens in de gemeente Noordoostpolder

Geldend van 15-03-2003 t/m heden

Intitulé

Subisidieregeling voor het groot onderhoud van kerktorens in de gemeente Noordoostpolder

De raad van de gemeente Noordoostpolder,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 december 2002, no. 15766-1;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

B E S L U I T:

vast te stellen de volgende

Subsidieregeling voor het groot onderhoud van kerktorens in de gemeente Noordoostpolder.

Artikel 1. begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    kerktoren: bouwwerk van grote hoogte in verhouding tot de doorsnede, boven andere gebouwen uitstekend, behorende bij een kerkgebouw, hetzij alleenstaand, hetzij als onderdeel ervan;

  • b.

    kerkgebouw: gebouw, dat in gebruik is (geweest) bij een religieuze groepering;

  • c.

    kosten: de werkelijk gemaakte en door burgemeester en wethouders goedgekeurde kosten van groot onderhoud aan kerktorens;

  • d.

    uurwerk: het zich in de kerktoren of kerk bevindende mechamiek en de op de toren afleesbare wijzerpla(a)t(en).

Artikel 2. Subsidiabele kosten.

  • 1. Op grond van deze regeling wordt ten behoeve van iedere in de gemeente Noordoostpolder aanwezige kerktoren en uurwerk een subsidie toegekend in de kosten van groot onderhoud.

  • 2. Onder groot onderhoud wordt in deze regeling verstaan:

    • a.

      alle onderhoudswerkzaamheden en voorzieningen met betrekking tot de kerktoren tot opheffing van bouwtechnische gebreken die het normale onderhoud te boven gaan;

    • b.

      overige voorzieningen, het normale onderhoud te boven gaand, die voor de instandhouding van de toren noodzakelijk zijn, waaronder risicoverrekening loon-materieel/prijsstijgingen en honorarium architect inzake dagelijks toezicht;

    • c.

      schilderwerk vanaf EUR 2.500,00 (inclusief BTW);

    • d.

      alle werkzaamheden en voorzieningen die het normale jaarlijkse onderhoud aan het uurwerk te boven gaan. Door aanvrager dient aangetoond te worden dat er jaarlijks onderhoud aan het mechamiek van het uurwerk is gepleegd gedurende de drie jaren voorafgaande aan de aanvraag.

Artikel 3. Subsidiehoogte

Een subsidie bedraagt 50% van de kosten, en kan maximaal EUR 25.000,00 (inclusief BTW bedragen).

Artikel 4. Zakelijk gerechtigde

Een subsidie in het kader van deze regeling wordt uitgekeerd aan degene, die ingevolge de kadastrale leggers krachtens het recht van bezit of enig ander zakelijk recht het genot heeft van de kerktoren, waarvoor subsidie is aangevraagd.

Artikel 5. Aanvraag

Een aanvraag om subsidie dient door de in artikel 5 bedoelde zakelijk gerechtigde bij burgemeester en wethouders te worden ingediend tenminste vier maanden voor het tijdstip waarop met de werkzaamheden voor groot onderhoud wordt begonnen.

Artikel 6. Over te leggen bescheiden

  • 1. Bij een aanvraag om subsidie moeten worden overgelegd in tweevoud:

    • a

      een technische beschrijving met tekening(en) van de uit te voeren werkzaamheden;

    • b

      duidelijk gespecificeerde offertes van tenminste 2 verschillende bedrijven met vermelding van hoeveelheden en eenheidsprijzen.

  • 2. Aanvragen waarbij de in het eerste lid genoemde bescheiden niet of onvolledig worden overgelegd, worden niet in behandeling genomen.

Artikel 7. Beslissing

Op grond van de overgelegde bescheiden en een eventueel bij deskundigen in te winnen beoordelen burgemeester en wethouders of aan aanvrager een subsidie kan worden verleend.

Artikel 8. Voorschotten

Burgemeester en wethouders kunnen al naar gelang de vordering van de werkzaamheden op aanvraag voorschotten uitkeren tot maximaal 90% van het bedrag dat is genoemd in de beschikking tot subsidieverlening.

Artikel 9. Onvoorziene werken

  • 1. Indien in de geaccepteerde offerte een bedrag voor onvoorziene werken is opgenomen mogen alleen na goedkeuring door burgemeester en wethouders de kosten van die werken worden bestreden welke bij de goedgekeurde uit te voeren werkzaamheden passen, hetzelfde karakter dragen en voor een goede uitvoering/oplevering van het werk noodzakelijk zijn.

  • 2. Als aan het bepaalde in het eerste lid niet wordt voldaan, blijven de desbetreffende kosten bij de subsidievaststelling buiten beschouwing.

Artikel 10. Begrotingsoverschrijding

Overschrijdingen van de begroting, veroorzaakt door prijsstijgingen, gebruik van meer materialen, meerwerk etc. behoeven vooraf de goedkeuring van burgemeester en wethouders om voor kostenvergoeding in aanmerking te komen.

Artikel 11. Vaststelling subsidie

  • 1. Burgemeester en wethouders stellen na ontvangst van gespecificeerde nota's door aanvrager, de hoogte van de subsidie vast.

  • 2. De in lid 1 genoemde nota's moeten worden toegezonden binnen drie maanden na beëindiging van de werkzaamheden.

Artikel 12. Meldingsplicht

Degene, die voor een subsidie op grond van deze regeling in aanmerking komt is verplicht:

  • a.

    aan burgemeester en wethouders de data van aanvang en oplevering van de werken mee te delen;

  • b.

    er voor zorg te dragen, dat de door burgemeester en wethouders aangewezen personen vrije toegang tot de toren hebben.

Artikel 13. Intrekking subsidie

Bij niet-naleving van één van de in deze regeling vermelde voorwaarden kan, indien daartoe aanleiding bestaat, het subsidie geheel of gedeeltelijk worden ingetrokken, terwijl reeds uitbetaalde bedragen geheel of gedeeltelijk kunnen worden teruggevorderd.

Artikel 14. Uitsluitingen

Geen aanspraak op een gemeentelijk subsidie kan worden gemaakt:

  • a.

    voor het plegen van groot onderhoud aan de eventueel in de kerktorens aanwezige luid- en uurwerken;

  • b.

    voor kosten voortvloeiende uit aan kerktorens te plegen groot onderhoud, dat een gevolg is van het niet periodiek plegen van normaal te achten onderhoud, dit ter beoordeling van burgemeester en wethouders, waardoor er sprake is van achterstallig onderhoud;

  • c.

    indien op grond van enige andere door burgemeester en wethouders aan te wijzen regeling aanspraken kunnen worden ontleend voor subsidie in de kosten van groot onderhoud.

Artikel 15. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als "Subsidieregeling groot onderhoud kerktorens Noordoostpolder 2002".

Artikel 16. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 15 maart 2003, met ingang van welke dag wordt ingetrokken de "Subsidieregeling groot onderhoud kerktorens Noordoostpolder 1980", vastgesteld bij raadsbesluit van 24 april 1980.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van
23 januari 2003.
De griffier, de voorzitter,