Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder houdende regels omtrent werving en selectie Werving- en selectiebeleid 2017

Geldend van 14-11-2017 t/m heden

Intitulé

Werving- en selectiebeleid 2017

Inleiding

1. Inleiding

Mensen, oftewel medewerkers, maken de organisatie. Het is van belang dat de juiste mensen met de passende kennis, ervaring en persoonlijkheid op de functie worden geplaatst. Passende kennis wil zeggen: op het juiste niveau. Dat kan soms een niveau zijn waarbij van een zeker groeipotentieel wordt uitgegaan. Deze medewerker kan voldoende uitdaging worden geboden aan de hand van een persoonlijk ontwikkelplan.

Het werving- en selectiebeleid gaat uit van het bieden van kansen en mogelijkheden voor medewerkers. Daar waar medewerkers hun talenten benutten, zichzelf ontplooien en hun werk met plezier doen, leidt dit tot kwalitatief goede dienstverlening en de daarbij behorende prestaties.

De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) heeft met de Stichting van de Arbeid een sollicitatiecode opgesteld. Deze sollicitatiecode sluit aan bij bestaande Europese (inclusief Nederlandse) wet- en regelgeving. De code bevat basisregels die organisaties, naar het onderdeel van de NVP, in acht nemen bij de werving- en selectie ter vervulling van vacatures.

Bij het opstellen van dit beleid is deze sollicitatiecode als uitgangspunt genomen. De sollicitatiecode is te vinden op (https://nvp-plaza.nl, 2017)

2. Maatwerk

Het uitgangspunt van dit werving- en selectiebeleid is dat het werven en selecteren voor vacatures in de organisatie maatwerk is. De leidinggevende bepaalt samen met de adviseur P&O hoe het traject eruit ziet. Het traject is afhankelijk van de aard van de functie.

3. De werving

3.1. Interne werving

Als er een geschikte (of binnen één jaar geschikt te maken) voorkeurskandidaat binnen de organisatie aanwezig is, wordt deze medewerker met voorrang geplaatst. Er ontstaat dan geen interne vacature. Een voorkeurskandidaat is een medewerker waarmee schriftelijk afspraken zijn gemaakt vanwege:

  • 1.

    re-integratie in verband met arbeidsongeschiktheid;

  • 2.

    bovenformatieve plaatsing als gevolg van bezuiniging/organisatiewijziging of

  • 3.

    loopbaanontwikkeling.

Wanneer er geen voorkeurskandidaten zijn, wordt de vacature intern een week open gesteld. De gemeente Noordoostpolder stelt haar interne arbeidsmarkt open voor de deelnemende organisaties die onze medewerkers ook als interne kandidaat beschouwen. De volgende medewerkers behoren tot interne kandidaten:

  • 1.

    ambtenaren met een tijdelijke en vaste aanstelling, werkzaam bij de gemeente Noordoostpolder, dan wel ambtenaren van organisaties die deelnemen aan SWiF; 1

  • 2.

    externen die langer dan een half jaar werkzaam zijn bij de bestuursdienst, voor zover het de ‘eigen functie’ betreft;

  • 3.

    medewerkers in dienst van Concern voor Werk.

Na overleg met het de Ondernemingsraad is het mogelijk gelijktijdig in- en extern te werven.

Bij gebleken geschiktheid gaat een interne kandidaat vóór een externe kandidaat. Een interne kandidaat, die binnen een jaar geschikt gemaakt kan worden voor de betreffende functie, gaat vóór een externe kandidaat.

3.2. Externe werving

Wanneer er geen interne kandidaten zijn, wordt de vacature opengesteld voor externe kandidaten. De advertentie vermeldt, naast de relevante kenmerken (functie-eisen, taakinhoud, aard van dienstverband enzovoort) van de vacature, de wijze van solliciteren en de sluitingsdatum van de sollicitatietermijn. Dit geldt ook voor de datum van de sollicitatiegesprekken als deze al bekend is.

Als een voorkeursbeleid ten behoeve van bepaalde groepen wordt gevoerd, wordt dit samen met de reden uitdrukkelijk aangegeven in de advertentie. Toepassing van dit voorkeursbeleid mag niet tot gevolg hebben dat er strijdigheid met wettelijke regelingen ontstaat.

3.3. Wervingskanalen

De adviseur P&O adviseert de leidinggevende ten aanzien van de meest succesvolle wervingskanalen voor de vacature. Bijvoorbeeld werven via een gespecialiseerd bureau, samenwerken met een uitzendbureau, gebruik maken van het (mobiliteits)netwerk en het plaatsen van advertenties in specifieke media (huis-aan-huis bladen, vakbladen, regionale en/of landelijke kranten, sociale media).

4. Reactie op sollicitatie

Nadat de sollicitant heeft gereageerd, krijgt de sollicitant een ontvangstbevestiging.

De ontvangen sollicitaties worden door een selectiecommissie beoordeeld. Uiterlijk binnen twee weken na de sluitingsdatum, ontvangt de sollicitant een bericht of hij wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Uitgenodigde sollicitanten worden geïnformeerd over met wie zij het gesprek gaan voeren, waar het gesprek plaatsvindt en wat de verwachte duur van het gesprek is.

5. Selectie

Werven en selecteren is niet alleen het kiezen van de juiste wervingskanalen en het beoordelen van de sollicitatie, maar ook de kwaliteit van het selectiegesprek is van belang. In de selectiegesprekken wordt in ieder geval over het volgende gesproken:

  • -

    opleiding/ervaring waaruit blijkt dat de kandidaat voldoet aan de functie-eisen;

  • -

    ervaring waaruit blijkt dat de kandidaat past binnen de organisatie;

  • -

    ervaring waaruit blijkt dat de kandidaat een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de organisatie en het betreffende team.

5.1. Selectieassessment

Vanaf schaal 9 wordt standaard een selectie-assessment uitgevoerd. Een psychologisch onderzoek of selectie-assessment vindt plaats door of onder verantwoordelijkheid van een psycholoog met inachtneming van de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Voordat het resultaat van het assessment wordt verstrekt aan de opdrachtgever, heeft de psycholoog toestemming nodig van de sollicitant.

5.2. Referenties

Het inwinnen van referenties van de sollicitant is een middel om te toetsen of de ervaring van de sollicitant overeenkomt met de informatie zoals deze verstrekt is bij het sollicitatiegesprek.

Voor iedere indiensttreding worden, met toestemming van de sollicitant, referenties opgevraagd (voordat er arbeidsvoorwaardelijke afspraken zijn gemaakt). Referenties kunnen worden ingewonnen bij:

  • 1.

    voormalige werkgevers,

  • 2.

    andere door de sollicitant genoemde personen en

  • 3.

    via social media/internet.

De informatie moet direct verband houden met de te vervullen vacature en mag geen onevenredige inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de sollicitant. De verkregen informatie zal, indien relevant, met de sollicitant worden besproken.

6. Arbeidsvoorwaarden

De leidinggevende en de adviseur P&O hebben samen met de te benoemen sollicitant het arbeidsvoorwaardengesprek. De afspraken, die in dit gesprek zijn gemaakt, worden vastgelegd in een afsprakenlijst. Deze afsprakenlijst wordt voordat het benoemingsbesluit wordt gemaakt, geparafeerd door de adviseur P&O en ondertekend door de kandidaat, de leidinggevende en de verantwoordelijke directeur.

7. De aanstelling

Medewerkers worden aangesteld in algemene dienst. Dit is een tijdelijke aanstelling die van rechtswege afloopt of een vaste aanstelling (dit is een aanstelling voor onbepaalde tijd). Als er specifieke persoonlijke arbeidsvoorwaardelijke afspraken zijn gemaakt, dan worden deze bevestigd in de aanstellingsbrief.

8. Klachtenbepaling

De organisatie onderzoekt klachten van de sollicitanten die van oordeel zijn dat zij onzorgvuldig, onbillijk of onjuist zijn behandeld, waarna de sollicitant gemotiveerd wordt geïnformeerd over de bevindingen van de organisatie.

Als er klachten zijn, dan wordt de directie en de Ondernemingsraad hierover jaarlijks geïnformeerd (aantal, aard en wijze van afhandeling van ingediende klachten).

Ondertekening

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders
d.d. 24 oktober 2017

Noot
1

SwiF (Samenwerken in Flevoland) Op de site www.samenwerkeninflevoland.nl worden interne vacatures open gesteld voor de gemeente Noordoostpolder, Dronten, Urk, Zeewolde en Lelystad..