Regeling vervallen per 08-12-2018

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder houdende regels omtrent het vergroten van zwemveiligheid Beleidsregel Zwemslag

Geldend van 04-07-2018 t/m 07-12-2018

Intitulé

Beleidsregel Zwemslag

Het college van burgemeester en wethouders;

Overwegende dat het belangrijk is dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen de kans krijgen om een zwemdiploma te halen en daarmee de zwemveiligheid van kinderen uit deze doelgroep te vergroten;

gelet op de door de gemeenteraad op 19 februari 2018 vastgestelde Zwemslag;

gelet op artikel 108 van de gemeentewet;

besluit de volgende Beleidsregel Zwemslag vast te stellen.

Artikel 1 Begripsbepaling

  • 1. Gemeente: de gemeente Noordoostpolder

  • 2. Kind: ten laste komend kind van 5 tot 18 jaar en wonend in de gemeente Noordoostpolder.

  • 3. Belanghebbende: de in de gemeente Noordoostpolder wonende aanvrager die ouder/ verzorgende van het kind is.

  • 4. College: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder

  • 5. Minnelijke schuldregeling: Een schuldregeling bij de gemeentelijke kredietbank (GKB) waarbij het GKB een regeling treft met de schuldeisers van een cliënt over de aflossing van de schulden van de betreffende cliënt.

  • 6. Wsnp-regeling: Schuldregeling op grond van de Wet Sanering Natuurlijke Personen (Wsnp).

  • 7. Zelfstandige: degene die voor het inkomen afhankelijk is van het uitvoeren van activiteiten uit hoofde van een zelfstandig beroep of bedrijf.

    In deze beleidsregels worden dezelfde begripsbepalingen gebruikt als in de Algemene wet bestuursrecht en de Participatiewet, tenzij anders vermeld.

Artikel 2 Doelgroep

  • 1. Onder de doelgroep van de Zwemslag valt het kind van de belanghebbende die beschikt over een in aanmerking te nemen (gezins)inkomen tot 120% van de voor hem geldende bijstandsnorm (exclusief vakantiegeld), dan wel is opgenomen in een minnelijke schuldregeling of Wsnp-regeling.

  • 2. Het kind van een belanghebbende die zelfstandige is komt in aanmerking voor de regeling, indien de belanghebbende in de 2 jaar voorafgaand aan de peildatum gemiddeld beschikte over een in aanmerking te nemen (gezins)inkomen tot 120% van de voor hem geldende bijstandsnorm (exclusief vakantiegeld).

Artikel 3 Diplomagarantie

  • 1. Het college biedt kinderen, toegelicht in artikel 2, die niet beschikken over een zwemdiploma A of een vergelijkbaar diploma, de mogelijkheid tot het volgen van zwemlessen met een garantie op het behalen van zwemdiploma A.

  • 2. Deze diplomagarantie wordt door de gemeente afgekocht bij de deelnemende zwembaden.

  • 3. De gemeente vergoedt de kosten van de diplomagarantie direct aan de deelnemende zwembaden.

  • 4. Deze diplomagarantie is op geen enkele wijze voor (contant) geld inwisselbaar.

Artikel 4 Aanvraag en toekenning

  • 1. De Zwemslag wordt op aanvraag verstrekt.

  • 2. De Zwemslag kan alleen aangevraagd worden door een belanghebbende.

  • 3. De belanghebbende vraagt de Zwemslag aan via het daarvoor bestemde aanvraagformulier ‘Zwemslag’. Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de balie of kan worden gedownload op de website van de gemeente Noordoostpolder. Bij dit aanvraagformulier voegt de aanvrager bij het indienen de op het formulier beschreven documenten toe.

  • 4. Indien de aanvraag is toegekend ontvangt de belanghebbende een waardebon voor zwemkleding en een waardebon voor de diplomagarantie. De belanghebbende dient de waardebonnen aan bij het inschrijven van het kind bij het zwembad en bij de aanschaf van zwemkleding.

Artikel 5 Voorwaarden diplomagarantie

  • 1. De diplomagarantie is alleen van toepassing bij zwembaden waar de gemeente afspraken mee heeft gemaakt. Een lijst van de deelnemende zwembaden wordt vermeld op de website van de gemeente en tevens uitgereikt bij het toewijzen van de regeling.

  • 2. Het kind kan eenmalig bij één van de deelnemende zwembaden ingeschreven worden voor zwemlessen op basis van de Zwemslag.

  • 3. De keuze en verantwoordelijkheid voor het moment waarop de regeling wordt ingezet ligt bij de belanghebbende.

  • 4. Indien het kind het diploma nog niet behaald heeft op het moment dat het 18 jaar wordt, kan het doorgaan met zwemlessen totdat het diploma is behaald.

  • 5. De diplomagarantie is niet van toepassing in het geval dat, naar het oordeel van het zwembad, het behalen van diploma A verwijtbaar langer duurt dan noodzakelijk. Hieronder wordt in ieder geval begrepen het zonder geldige reden herhaaldelijk niet aanwezig zijn bij de lessen.

Artikel 6 Waardebon zwemkleding

  • 1. Belanghebbende krijgt voor ieder kind uit de doelgroep éénmalig een waardebon voor het aanschaffen van zwemkleding.

  • 2. De waardebon kan uitsluitend verzilverd worden onder de volgende voorwaarden:

    • a.

      De waardebon is uitsluitend bestemd voor het aanschaffen van zwemkleding.

    • b.

      De waardebon moet in één keer worden besteed.

    • c.

      De eventuele restantwaarde wordt niet uitbetaald aan de belanghebbende;

    • d.

      Wanneer de waarde van de zwemkleding hoger is dan de waarde van de waardebon, betaalt de ouder/verzorger zelf het verschil;

    • e.

      De waardebon is niet inwisselbaar voor (contant) geld;

    • f.

      Voor zover de zwemkleding bij de winkel geretourneerd kan worden, wordt geen geld teruggeven;

Artikel 7 Terugvordering

De diplomagarantie en waardebon voor zwemkleding kunnen worden teruggevorderd indien de aanvrager onjuiste of onvolledige inlichtingen heeft verstrekt en dit heeft geleid tot het ten onrechte verlenen van de diplomagarantie en waardebon.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na de dag van bekendmaking.

Artikel 9 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregel Zwemslag.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder in de vergadering van 17 april 2018,

Ondertekening

De secretaris,
De burgemeester,

Toelichting Beleidsregel Zwemslag

Algemeen

Als onderdeel van het armoedebeleid heeft de gemeente Noordoostpolder de Zwemslag ingesteld. Via de regeling krijgen kinderen een diplomagarantie voor zwemdiploma A die de gemeente bij deelnemende zwembaden afkoopt.

Voor de komst van de Zwemslag konden kinderen uit gezinnen met een laag inkomen de waardebonnen van de meedoenregeling gebruiken om zwemlessen te volgen. De bijdrage uit de meedoenregeling was in de praktijk niet voldoende om alle zwemlessen die nodig zijn voor zwemdiploma A te kunnen volgen. De Zwemslag vervangt de meedoenregeling voor deelname aan zwemlessen voor zwemdiploma A. De meedoenregeling kan nog wel gebruikt worden voor zwemlessen ter voorbereiding op zwemdiploma B of C.   

Artikelsgewijs

Artikel 1 Begripsbepaling

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.

Artikel 2 Doelgroep

De Zwemslag is bedoeld voor:

  • Kinderen van 5 tot 18 jaar uit gezinnen die wonen in de Noordoostpolder met een inkomen tot 120% van de toepasselijke bijstandsnorm.

  • Kinderen van ouders die een minnelijk schuldhulpverleningstraject of een Wsnp-traject volgen. De ouders/verzorgers van deze groep hebben vaak een inkomen boven de gestelde inkomensgrens, maar een besteedbaar inkomen dat onder de gestelde inkomensgrens ligt. Na aftrek van de vaste lasten en schuldaflossingen houden deze ouders/verzorgers vaak niet voldoende geld over om de zwemlessen van hun kinderen te kunnen betalen. De regeling is daarom ook voor kinderen uit deze groep toegankelijk.

  • Kinderen van ouders die werken als zelfstandige met een inkomen tot maximaal 120% van de toepasselijke bijstandsnorm. Hierbij wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen in de 2 jaar voorafgaand aan de peildatum. Een ‘risico’ is dat het inkomen van de ouders na de peildatum in relatief korte tijd weer boven de inkomensgrens uitkomt, omdat het inkomen sterker fluctueert dan van mensen in loondienst. We kunnen dit risico niet volledig uitsluiten. De verwachting is dat dit in de praktijk nauwelijks voorkomt.

  • Kinderen van statushouders die wonen in een door het Rijk gefinancierde opvang worden uitgesloten van deze regeling, omdat zij (nog) niet officieel woonachtig zijn in de gemeente Noordoostpolder.

 

Artikel 3 Diplomagarantie

De gemeente heeft afspraken gemaakt met zwembaden over een diplomagarantie. De gemeente koopt de kosten van het zwemdiploma A af bij de zwembaden. De ouders of verzorgers van een kind ontvangen dus zelf geen bijdrage. Belanghebbenden hebben geen recht op een resterende vergoeding wanneer de daadwerkelijke kosten na het moment van het behalen van het zwemdiploma lager zijn dan de vergoeding die de gemeente aan het zwembad heeft betaald.

 

Artikel 4 Aanvraag en toekenning

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.

Artikel 5 Voorwaarden diplomagarantie

Een belanghebbende kan een kind eenmalig bij één van de deelnemende zwembaden inschrijven voor zwemlessen op basis van de Zwemslag. De diplomagarantie kan niet opnieuw worden aangevraagd als een kind overstapt naar een ander zwembad.

 

De zwembaden ontvangen een vaste vergoeding per kind. De hoogte van de vergoeding is gebaseerd op de gemiddelde kosten voor het behalen van zwemdiploma A. De gemeente maakt afspraken over de hoogte van de vergoeding met de zwembaden. De afspraken hierover staan in een overeenkomst tussen de gemeente en de zwembaden.

 

Wanneer een kind regelmatig afwezig is, heeft het kind langer nodig om zijn zwemdiploma te halen. Het zwembad krijgt in die situatie te maken met extra kosten die niet worden vergoed. Om deze situatie zoveel mogelijk te voorkomen geldt er een inspanningsverplichting voor ouders/verzorgers en hun kinderen. De gemeente communiceert hierover met de ouders/verzorgers.

 

De zwembaden monitoren het verzuim van de kinderen. Indien er sprake is van herhaaldelijk verzuim dat leidt tot aanzienlijke vertraging in het behalen van het diploma, stelt het zwembad de gemeente hiervan op de hoogte. De gemeente kan op basis van dit signaal contact opnemen met de ouders/verzorgers en hen aanspreken op de inspanningsverplichting.

Artikel 6 Waardebon zwemkleding

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.

Artikel 7 Terugvordering

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.

Artikel 9 Citeertitel

Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.