Regeling vervallen per 01-01-2013

Regeling kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen gemeente Noordoostpolder

Geldend van 01-01-2009 t/m 31-12-2012 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2009

Intitulé

Regeling kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen gemeente Noordoostpolder

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder,

gezien het instemmende besluit d.d. 14 mei 2009 van de ondernemingsraad,

gelet op artikel 15:1:16 lid 4 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Noordoostpolder;

B E S L U I T:

vast te stellen de nadergenoemde regeling:

regeling kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen gemeente Noordoostpolder

Artikel 1. Begrippen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    De gemeente: de gemeente Noordoostpolder.

  • b.

    Eenheidsmanager: de manager van een eenheid van de bestuursdienst van de gemeente Noordoostpolder.

  • c.

    Clustermanager: de leidinggevende van een cluster van de gemeente Noordoostpolder.

  • d.

    Direct leidinggevende: de opzichter of de clustermanager die de ambtenaar rechtstreeks aanstuurt.

  • e.

    Ambtenaar: de ambtenaar in de zin van de Arbeidsvoorwaardenregeling Noordoostpolder.

  • f.

    Kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen: kleding en uitrustingsstukken, zoals veiligheidsbrillen, schoeisel en gehoorbescherming, die met het oog op de eisen van de uitoefening van zijn/haar functie aan de ambtenaar persoonlijk ter beschikking worden gesteld door de gemeente.

Artikel 2. Verstrekking en draagtijd

  • 1. De clustermanager verstrekt aan de daarvoor in aanmerking komende ambtenaren, tegen afgifte van een door de ambtenaar ondertekende verklaring, kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen in bruikleen.

  • 2. De kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen blijven te allen tijde eigendom van de gemeente.

  • 3 De clustermanager bepaalt soort, aantal en draagtijd van de kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen voor de onderscheiden categorieën functies, overigens met inachtneming van de bepalingen uit deze regeling. Een lijst van de functies met bij behorende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen wordt als bijlage 1 bij deze regeling gevoegd.

Artikel 3. Verplichtingen

  • 1. De ambtenaar is verplicht de hem/haar verstrekte kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de uitoefening van zijn functie te dragen, tenzij de ambtenaar het dragen van kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen op schriftelijk medisch advies nalaat. Hiervan doet de ambtenaar zo spoedig mogelijk mededeling aan de clustermanager.

  • 2 De clustermanager kan aan de ambtenaar ook voor de duur van bepaalde werkzaamheden of aan tijdelijke medewerkers kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, als hij dit nodig acht voor de uitoefening van de functie.

  • 3. De ambtenaar of tijdelijke medewerker volgt de aanwijzingen op, welke de direct leidinggevende geeft met betrekking tot het gebruik van de kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen.

  • 4. Ingeval van langdurige ziekte (dat wil zeggen een ziekte die langer dan een half jaar duurt) kan de clustermanager de geldende draagtijd van de kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen overeenkomstig aanpassen.

  • 5. Met uitzondering van het gebruik tijdens woon-werkverkeer is het dragen of gebruiken van kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen buiten diensttijd de ambtenaar verboden.

Artikel 4. Arbeidsrisico

  • 1. De clustermanager draagt er zorg voor dat de aangeschafte, dan wel aan te schaffen, kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan eisen ter voorkoming van arbeidsrisico, ter bescherming van veiligheid, gezondheid en welzijn van de medewerker. Het arbeidsrisico wordt bepaald op basis van een risico-inventarisatie en evaluatie.

  • 2. De medewerker is verplicht de beschikbare kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen ter voorkoming van arbeidsrisico.

Artikel 5. Vermissing, diefstal en beschadiging

  • 1. Bij vermissing, diefstal of ernstige beschadiging van de kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen informeert de ambtenaar zo snel mogelijk de direct leidinggevende. Van de ambtenaar kan betaling worden gevorderd, indien de kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen door zijn schuld of nalatigheid wordt vermist of beschadigd.

Artikel 6. Onderhoud

  • 1. De ambtenaar is verplicht de aan hem verstrekte kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen goed te onderhouden en zoveel mogelijk schoon te houden.

  • 2. Het onderhoud, herstel en het schoonhouden van de aan de ambtenaar verstrekte kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen geschiedt voor rekening van de ambtenaar.

  • 3. De clustermanager kan in bijzondere gevallen bepalen, dat de in het tweede lid bedoelde werkzaamheden voor rekening van de gemeente worden verricht. Dit kan onder andere het geval zijn wanneer kleding moeilijk te reinigen is in een gewone wasmachine, zoals bijvoorbeeld dikke winterjassen.

Artikel 7. Vervanging

  • 1. Vervanging van kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen door de gemeente vindt plaats, nadat de vastgestelde draagtijd is verstreken en de ambtenaar nog steeds kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen nodig heeft voor de uitoefening van zijn functie.

  • 2. Vervanging van kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen door de gemeente kan daarnaast voorkomen, als de clustermanager verklaart dat de te vervangen kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen voor dienstgebruik ongeschikt is geworden en niet meer door herstel in bruikbare en behoorlijke staat is te brengen.

  • 3. Bij vervanging van kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen op grond van dit artikel worden de oude te vervangen kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen ingeleverd.

Artikel 8. Inleveren kleding en beschermingsmiddelen

  • 1. Indien de ambtenaar, om welke redenen dan ook, niet langer de aan hem verstrekte kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen, waarvan de draagtijd nog niet verstreken is, behoeft te gebruiken voor de uitoefening van zijn functie, dient hij deze kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen in te leveren bij de clustermanager.

  • 2. In bijzondere gevallen kan de clustermanager bepalen dat de verstrekte kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen, waarvan de draagtijd nog niet verstreken is, in eigendom aan de ambtenaar wordt afgestaan tegen een vergoeding, waarbij de hoogte van die vergoeding wordt bepaald op een in verband met de draagtijd evenredig gedeelte van de aanschafprijs van dat beschermingsmiddel.

Artikel 9. Administratie en controle

  • 1. De clustermanager houdt de administratie bij van tijdstippen en aard van verstrekking van kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen aan individuele ambtenaren en tijdelijke medewerkers. Onderscheid wordt daarbij gemaakt tussen soort, aantallen en draagtijd.

  • 2. De clustermanager draagt zorg voor een geregelde inspectie van de verstrekte kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen en hij houdt controle op het dragen daarvan in werktijd.

Artikel 10. Sancties

  • Indien de voorschriften met betrekking tot het gebruik van kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen niet worden opgevolgd, kan de clustermanager het college voorstellen om een disciplinaire maatregelte treffen op grond van artikel 16:1:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Noordoostpolder.

Artikel 11. Hardheidsclausule

  • In de gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het college.

Artikel 12. Slotbepalingen

  • 1. Deze regeling treedt in werking met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2009.

  • 2. Deze regeling kan worden aangehaald als "Regeling kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen gemeente Noordoostpolder”

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van 1 september 2009
De secretaris, de burgemeester,