Beleidsregel handhaving bouwvoorschriften Het Groene Kwadrant

Geldend van 01-05-2009 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel handhaving bouwvoorschriften Het Groene Kwadrant

Geconstateerd is dat op het recreatiepark Het Groene Kwadrant de bouwvoorschriften van het bestemmingsplan worden overtreden.

Er bestaat behoefte aan een rechtsgrond op basis waarvan geconcludeerd kan worden of tot handhaving wordt overgegaan. Op grond van de beginselplicht is de gemeente in principe gehouden om op te treden tegen onrechtmatige situaties. Pragmatisch gezien is het lastig om op te treden tegen alle overtredingen die plaatsvinden op het grondgebied van de gemeente Noordoostpolder. Er zullen daarom altijd prioriteiten moeten worden gesteld.

In het geval van het (gedeeltelijk) afzien van handhaving vergt dit een zorgvuldige en transparante democratische besluitvorming. Er worden hierbij afwegingen gemaakt tussen direct en strikt maatregelen nemen of een meer pragmatische toepassing van de regelgeving waarmee een overgangssituatie wordt gecreëerd.

Het wordt niet haalbaar geacht om alle geconstateerde overtredingen in een keer op te pakken. Dit komt mede doordat het aanpakken van alle overtredingen een enorm beslag zal gaan leggen op de organisatie. Eveneens weegt mee dat in het verleden is nagelaten om te handhaven. Hoewel recreanten nooit te verstaan is gegeven dat niet gehandhaafd zou worden heeft dit de indruk kunnen wekken dat niet gehandhaafd zou worden. Door te handhaven was de situatie meer onder controle gebleven.

Door het ongemoeid laten van de oude overtredingen via een gedoogkader wordt de ruimte gecreëerd om de recente overtredingen op te pakken en voor de toekomst de zaak onder controle te houden.

In juni 2007 is er al voor gekozen om een verruiming van de bouwvoorschriften van het bestemmingsplan mogelijk te maken een keuze gemaakt om niet alle overtredingen aan te willen pakken.

Door juist te kiezen voor een uitsterfconstructie wordt gekozen voor het bewandelen van een middenweg. Daarbij wordt voorkomen dat investeringen die zijn gedaan door eigenaren, hoewel clandestien, ongedaan moeten worden gemaakt.

Door de bouwmogelijkheden niet te verruimen middels een wijziging van het bestemmingsplan wordt voorkomen dat de percelen juist nog meer volgebouwd kunnen worden. Door voor deze gedoogconstructie te kiezen wordt dus op de langere termijn een situatie gecreëerd die ruimtelijk en planologisch wenselijker is.

In april 2006 heeft een uitgebreide inventarisatie plaatsgevonden zodat op heldere wijze vast kan worden gesteld of al dan niet in strijd met het gedoogkader overtredingen worden begaan. Hiermee wordt voorkomen dat gehandhaafd moet worden op basis van summiere, onzekere gegevens die niet volledig duidelijk zijn. Door voor april 2006 te kiezen wordt ook voor de recreanten op transparante wijze duidelijkheid verschaft.

Daartoe wordt uitgegaan van de van deze beleidsregel deel uitmakende inventarisatielijst en de achterliggende plattegronden en foto’s.

B E S L U I T

De beleidsregel handhaving bouwvoorschriften Het Groene Kwadrant vast te stellen:

1

  • 1.

    gedogen van de situatie zoals aanwezig in april 2006 en gedocumenteerd door de gemeente;

  • 2.

    voor de exacte peildatum wordt uitgegaan van exacte situatie zoals vastgelegd op de opnamedatum;

  • 3.

    dat aan een chalet onderhoud mag worden gepleegd;

  • 4.

    dat het verbouwen en/of vergroten van een chalet is toegestaan mits het binnen de voorschriften van het bestemmingsplan past;

  • 5.

    dat het nieuw bouwen van een chalet niet onder deze beleidsregel valt, maar moet voldoen aan de voorschriften van het bestemmingsplan;

  • 6.

    dat het overdragen van een chalet is toegestaan, rechtsopvolging is daarmee toegestaan;

  • 7.

    over te gaan tot handhaving in die gevallen waarin de regels van het bestemmingsplan worden overtreden en de overtreding niet binnen het gedoogkader valt.

2

De inwerkingtreding van deze beleidsregel vaststellen op 1 mei 2009.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 21 april 2009 door
het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, de burgemeester,