Regeling vervallen per 01-06-2012

Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder

Geldend van 01-12-2010 t/m 31-05-2012

Intitulé

Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder

De raad van de gemeente Noordoostpolder,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 september, no. 16420-1;

gelet op artikel 12 lid 2 van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw)

overwegende dat het wenselijk is de volgorde te regelen waarop personen, die geïndiceerd zijn voor de Wsw en geen dienstbetrekking hebben aanvaard, in aanmerking worden gebracht voor een dienstbetrekking;

B E S L U I T:

de volgende verordening vast te stellen:

Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder

Artikel 1. Begripsomschrijving

  • 1. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      de Wet: de Wet sociale werkvoorziening;

    • b.

      ingezetene: Inwoner van de gemeente Noordoostpolder met een Wsw indicatie.

  • 2. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).

Artikel 2. Wachtlijst

  • 1. De NV Concern voor Werk beheert per gemeente die deelneemt aan de Gemeenschappelijke Regeling IJsselmeergroep een wachtlijst.

  • 2. Deze wachtlijst bevat een overzicht van ingezetenen die geïndiceerd zijn, geen dienstbetrekking hebben als bedoeld in hoofdstukken 2 en 3 van de Wet en beschikbaar zijn om een dergelijke dienstbetrekking te aanvaarden.

Artikel 3. Volgorde van plaatsing

  • 1. De wachtlijst wordt verdeeld in twee groepen:

    • a.

      ingezetenen tot 27 jaar;

    • b.

      ingezetenen van 27 jaar en ouder.

  • 2. De volgorde waarop de ingezetenen die op de wachtlijst zijn geplaatst, voor een dienstbetrekking als bedoeld in de hoofdstukken 2 en 3 van de wet in aanmerking komen, wordt bepaald door de volgorde waarop zij op de wachtlijst zijn geplaatst op grond van datum indicatiestelling.

  • 3. Bij plaatsing wordt beurtelings een deelnemer van wachtlijst a en een deelnemer van wachtlijst b geplaatst.

  • 4. Bijzondere omstandigheden van een individuele ingezetene op de wachtlijst kunnen voor het college van burgemeester en wethouders bij wijze van uitzondering aanleiding zijn om af te wijken van de vorige leden van dit artikel.

Artikel 4. Slotbepalingen

  • 1.

    In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet met betrekking tot wachtlijstbeheer beslist het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder.

  • 2.

    Deze verordening treedt met ingang van 1 december 2010 in werking en kan worden aangehaald als Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2010.

  • 3.

    De verordening Plaatsingsbeleid sociale werkvoorziening Noordoostpolder als vastgesteld 26 juni 2008 wordt met ingang van 1 december 2010 ingetrokken.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering
van 11 november 2010.
de griffier, de voorzitter,

Nota-toelichting

Op 1 januari 2008 is de herziene Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in werking getreden. Hierbij is de regie en sturing op de Wsw nadrukkelijker in handen gelegd van gemeenten. Door de raad is de keuze gemaakt een verordening op te stellen voor wachtlijstbeheer.

-Plaatsingsbeleid

De Wet sociale werkvoorziening biedt de gemeente de mogelijkheid om Wsw-geïndiceerde met voorrang te plaatsen. Hierdoor kan geïnvesteerd worden in bepaalde doelgroepen. De verordening mag er niet toe leiden dat bepaalde groepen feitelijk geen kans meer hebben om geplaatst te worden op een Wsw-plaats. In de verordening Plaatsingsbeleid die is vastgesteld in juni 2008 is opgenomen dat plaatsing gebeurt volgens het FIFO-systeem (First in- First out), met uitzondering van direct te plaatsen personen tot 28 jaar. Door de keuze voor deze doelgroepenprioritering maakte de gemeente gebruik van de mogelijkheid om aansluiting te vinden bij het lokale beleid ten aanzien van sociale zaken en werkgelegenheid waarbij de uitkeringsduur van personen tot 28 jaar zoveel mogelijk moet worden beperkt. In de praktijk betekent deze keuze echter dat personen van 28 jaar en ouder niet meer worden geplaatst. Dat is een ongewenste situatie die bovendien in strijd is met de wet.

Met deze nieuwe verordening blijft er een mogelijkheid om jongeren tot 27 jaar versneld te plaatsen en ook mensen van 27 jaar en ouder te plaatsen.

De leeftijdsgrens voor jongeren is verlaagd van 28 naar 27 jaar. Deze grens sluit aan bij andere voorzieningen voor jongeren als de wet WIJ en de mogelijkheden van het actieplan jeugdwerkloosheid.

Volgorde van plaatsing

Om te zorgen dat iedereen op de wachtlijst in aanmerking kan komen voor een dienstbetrekking en jongeren tot 27 jaar toch voorrang krijgen wordt de wachtlijst gesplist. Er ontstaat een wachtlijst a met jongeren tot 27 jaar en een wachtlijst b met personen van 27 jaar en ouder. De werkwijze bij plaatsing is dan

  • 1.

    nummer 1 van wachtlijst a

  • 2.

    nummer 1 van wachtlijst b

  • 3.

    nummer 2 van wachtlijst a

  • 4.

    nummer 2 van wachtlijst b

enzovoort