Regeling vervallen per 01-01-2011

Beleidsregels Mee[r]doen-regeling CZG Noordoostpolder

Geldend van 01-04-2010 t/m 31-12-2010

Intitulé

Beleidsregels Mee[r]doen-regeling CZG Noordoostpolder

Artikel 1. Grondslag

Op 18 december 2008 heeft de gemeenteraad de nota Mee[r]doen armoedebeleid gemeente Noordoostpolder vastgesteld. In deze nota is o.a. de Mee[r]doen-regeling CZG opgenomen. De Regeling is ingegaan op 1 januari 2009.

Artikel 2. Doelgroep

Zelfstandig wonende inwoners van de gemeente die op het moment van aanvragen:

  • 1.

    een inkomen hebben van maximaal 120% van de voor hen toepasselijke bijstandsnorm. De hier bedoelde bijstandsnorm is de norm bedoeld in artikel 5 onderdeel c van de Wet werk en bijstand én

  • 2.

    een woon-, werk- of vervoersvoorziening ontvangen op grond van de Wet maatschappelijke Ondersteuning of;

  • 3.

    een indicatie hebben voor enige vorm van hulpverlening op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten of;

  • 4.

    beschikken over een WMO indicatie voor langdurige thuiszorg of

  • 5.

    een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen op basis van 80-100% arbeidsongeschiktheid of;

  • 6.

    een arbeidsongeschiktheidsuitkering op basis van 80-100% arbeidsongeschiktheid ontvangen hebben tot de maand waarin zij 65 jaar werden of;

  • 7.

    een WWB uitkering ontvangen en om medische redenen van de verplichtingen zoals beschreven in artikel 9 lid 1 WWB zijn ontheven of;

  • 8.

    de beschikking hebben over een gehandicaptenparkeerkaart.

 

Bewoners van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en andere door de AWBZ gefinancierde instellingen, waaronder vormen van begeleid wonen, worden niet beschouwd als zelfstandig wonende inwoners.

 

Studenten die een inkomen hebben op grond van de Wet Studiefinanciering en statushouders die wonen in een door het Rijk gefinancierde opvang zijn uitgesloten van het recht op een vergoeding van de regeling Mee[r]doen CZG.

        

Vreemdelingen die rechtmatig in Nederland verblijven en een beroep kunnen doen op de Regeling Verstrekkingen Asielzoekers en anderen categorieën vreemdelingen 2005 (Rva) zijn uitgesloten van het recht op een vergoeding van de regeling Mee[r]doen CZG.

Vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven zijn eveneens uitgesloten van het recht op een vergoeding van de regeling Mee[r]doen CZG.

Artikel 3. Hoogte uitkering

Personen die behoren tot de doelgroep ontvangen een jaarlijkse forfaitaire bijdrage van € 500 per kalenderjaar.

Artikel 4. Peildatum

Als peildatum voor de beoordeling van het recht op de bijdrage geldt de datum van aanvraag, tenzij in het lopende kalenderjaar eerder een aanvraag voor een van de Mee[r]doen-regelingen is ingediend en toegekend. In dat geval is de peildatum de datum van de eerste aanvraag voor Mee[r]doen-regelingen in het kalenderjaar.

Artikel 5. Overgangsbepalingen

Met ingang van 1 januari 2009 is het Declaratiefonds Chronisch Zieken gemeente Noordoostpolder vervallen.

Belanghebbenden die in 2008 een vergoeding kregen vanuit het Declaratiefonds Chronisch Zieken maar in 2008 niet de maximale vergoeding hebben ontvangen, krijgen in 2009 automatisch een nabetaling tot het maximale bedrag van de vergoeding voor 2008.

Belanghebbende die in 2007 en 2008 een vergoeding kregen vanuit het Declaratiefonds Chronisch zieken en in 2009 een aanvraag indienen maar in verband met de nieuwe indicatiestelling geen recht meer hebben op een vergoeding, ontvangen in 2009 éénmalig een bedrag van € 250.

Artikel 6. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels.

Artikel 7. Inwerkingtreding en intrekking

Deze beleidsregel treedt in werking vanaf 1 april 2010.

De beleidsregel Mee[r]doen CZG van 8 december 2009 wordt ingetrokken per 1 april 2010.

Ondertekening

Vastgesteld door het college van burgemeester
en wethouders op 20 april 2010,
de secretaris de burgemeester,

Toelichting Beleidsregels Mee[r]doen-regeling CZG Noordoostpolder

Algemeen

Op 1 januari 2009 is het nieuwe armoedebeleid van de gemeente ingevoerd. Onderdeel van dit beleid is de Mee[r]doen-regeling CZG. De regeling vervangt het declaratiefonds chronisch zieken. De nieuwe regeling is een forfaitaire regeling. Daarmee erkennen wij het bestaan van verborgen meerkosten bij een chronische ziekte en/of handicap. Wij onderkennen tevens dat meedoen voor chronisch zieken en/of gehandicapten moeilijker en duurder is. Ten behoeve van de uitvoering zijn door het college deze nadere regels opgesteld.

Artikelsgewijs

1. Grondslag

Het armoedebeleid is gemeentelijk beleid dat is vastgesteld door de gemeenteraad.

2. Doelgroep

De doelgroep van het armoedebeleid wordt gevormd door inwoners van de gemeente met een inkomen tot 120% van de voor hen geldende bijstandsnorm. Voor de regeling CZG is als aanvullende voorwaarde gesteld dat betrokkene aantoonbaar chronisch ziek of gehandicapt moet zijn. Dit blijkt uit een bestaande indicatie:

  • ·

    op grond van de WMO voor een woon- en/of werk- en/of vervoersvoorziening of;

  • ·

    op grond van de AWBZ voor enige vorm van hulpverlening of;

  • ·

    een WMO indicatie voor langdurige thuiszorg, deze indicatie wordt afgegeven als iemand langer dan één jaar is aangewezen op thuiszorg of;

  • ·

    een arbeidsongeschiktheidsuitkering op basis van 80-100% arbeidsongeschiktheid of;

  • ·

    tot hun 65e een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen hebben op basis van 80-100% arbeidsongeschiktheid. Deze toevoeging is van belang om te zorgen dat volledig arbeidsongeschikten ook na hun pensionering nog recht hebben op een vergoeding of;

  • ·

    een WWB uitkering ontvangen en om medische redenen van de verplichtingen zoals beschreven in artikel 9 lid 1 WWB zijn ontheven of;

  • ·

    de beschikking hebben over een gehandicaptenparkeerkaart.

Inwoners zonder een van deze indicaties komen niet meer in aanmerking voor een vergoeding.

De regeling is gemaakt voor inwoners die zelfstandig wonen. In zijn algemeenheid behoren bewoners van AWBZ gefinancierde woonvormen hier niet bij. Net als in de oude regeling is een uitzondering gemaakt voor bewoners van verzorgingshuizen. Zij hebben wel recht op een bijdrage.

Vreemdelingen die een beroep kunnen doen op de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 zijn uitgesloten van het recht op een vergoeding. Voor deze groep is de Rijksoverheid verantwoordelijk. Het Rijk biedt voorzieningen die passen bij de status.

Vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven zijn eveneens uitgesloten van het recht op een vergoeding. Zij hebben in het algemeen geen recht op voorzieningen en het is niet de taak van de gemeente om via het armoedebeleid meedoen van deze groep te bevorderen.

3. Hoogte van de uitkering

Het jaarlijkse bedrag is vastgesteld door de gemeenteraad.

4. Peildatum

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

5. Overgangsbepalingen

Met de nieuwe regeling is de maximale vergoeding gewijzigd van € 767 per 12 maanden op declaratiebasis naar een forfaitaire vergoeding van € 500 per kalenderjaar. Daarnaast is de doelgroep aangescherpt door alleen nog gebruik te maken van indicaties. Deze wijziging leidt tot twee overgangsbepalingen.

Personen aan wie in 2008 een vergoeding is toegekend maar die nog niet volledig is uitbetaald, ontvangen een aanvulling tot de maximale vergoeding van 2008. De kosten hoeven niet meer worden aangetoond.

Personen die met de nieuwe indicatiestelling geen recht meer hebben op een vergoeding en in 2007 en 2008 wel recht hadden krijgen als zij een aanvraag indienen eenmalig een bedrag van € 250.