Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder houdende regels omtrent terrassen Nadere regels terrassen Emmeloord Centrum

Geldend van 23-01-2019 t/m heden

Intitulé

Nadere regels voor terrassen in Emmeloord Centrum

Burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder,

gelezen het voorstel van de directeur van 18 december 2018, No. 18.0000971

overwegende dat

  • -

    er een beeldkwaliteitsplan is gemaakt voor Emmeloord Centrum;

  • -

    de ondernemers van Emmeloord Centrum het eens zijn met deze nadere regels;

  • -

    nadere regels de voorwaarden uit het verbod in artikel 2:10 lid 1 APV, concreet maken voor terrassen;

gelet op artikel 2:10, tweede lid, van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Noordoostpolder;

B E S L U I T:

vast te stellen:

Nadere regels voor terrassen in Emmeloord Centrum

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze nadere regels wordt verstaan onder:

  • a.

    APV: Algemene plaatselijke verordening gemeente Noordoostpolder;

  • b.

    horecabedrijf: een openbare inrichting zoals bedoeld in artikel 2.27 lid 1 onder a en lid 2 van de APV;

  • c.

    terras: een plaats als bedoeld in artikel 2:27 lid 1 onder b van de APV, en

  • d.

    terrasmeubilair: stoelen, statafels, tafels, parasols, terrasschermen, plantenbakken, vuilnisbakken of menuborden.

Artikel 2 Gebied

Deze nadere regels gelden voor het centrumgebied van Emmeloord. Dat is: Lange Nering Oost, Lange Nering West, Kettingplein, Kettingstraat, Korte Achterzijde, Smalle Gang en De Deel. Dit gebied staat op de kaart in bijlage 1 van deze nadere regels.

Artikel 3 Regels voor terrassen

  • 1. Een terras mag alleen aanwezig zijn als de eigenaar van de grond daar schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. En ook vaste voorzieningen, zoals grondpotten voor parasols, mogen alleen aanwezig zijn als de eigenaar van de grond daar privaatrechtelijke toestemming voor heeft gegeven.

  • 2. Langs ieder terras moet een doorgaande route van minimaal 3,5 meter breed en 4,2 meter hoog open blijven voor voetgangers en hulpdiensten. Deze ruimte moet vrij blijven van terrasschermen, bloembakken, reclameborden, afvalbakken of andere obstakels.

  • 3. Een terras mag niet breder zijn dan de breedte van de gevel van het horecabedrijf waar dat terras bij hoort.

  • 4. Een terras dat onderdeel is van een detailhandelsbedrijf, mag alleen geopend zijn als het detailhandelsbedrijf open is. Terrassen van een horecabedrijf zonder detailhandel mogen alleen open zijn tussen 08.00 uur en 24.00 uur.

  • 5. Terrassen zijn alleen toegestaan in het gebied dat als ‘deel A’ op de tekening staat.

Artikel 4 Regels voor terrasmeubilair

  • 1.

    In het gebied dat als ‘deel A’ op de tekening staat, moet het meubilair per terras:

    • a.

      uniform zijn in vormgeving;

    • b.

      van hoogwaardig duurzaam materiaal zijn (bijvoorbeeld rotan, metaal, composiet en hout);

    • c.

      van een goede samenstelling zijn, en

    • d.

      qua kleur, materiaal en verschijningsvorm passen bij het pand van het horecabedrijf waar het terras bij hoort.

  • 2.

    Een terrasscherm mag maximaal 1.80 meter hoog zijn en moet vanaf 1.20 m hoogte doorzichtig zijn.

  • 3.

    Per terras mogen twee terrasschermen worden geplaatst. Op het gebied dat als ‘deel A’ op de tekening staat, mogen deze verankerd zijn aan de grond. In andere gebieden mogen dit alleen verrijdbare schermen zijn. Uitzondering hierop is het terras bij het horecabedrijf aan de Lange Nering 101. Daar mogen de terrasschermen wel verankerd zijn.

  • 4.

    Op iedere terras mag maximaal 1 menubord staan. Deze moet in de ruimte staan die als terras wordt gebruikt. Het bord moet na sluitingstijd worden binnen gehaald.

  • 5.

    Plantenbakken mogen alleen op het terras staan als zij ondergeschikt zijn aan de terrasfunctie en op het hele terras hetzelfde zijn.

  • 6.

    Parasols mogen alleen tijdens de openingstijden op het terras staan. Alleen parasols met ingestorte voet (grondpot), mogen ook buiten de openingstijden blijven staan. Zij moeten dan wel volledig zijn ingedraaid en mogen geen gevaar vormen voor de openbare veiligheid. In de winterperiode mogen geen de parasols op de terrassen staan en ook niet op andere plaatsen in de openbare ruimte. Als een parasol niet buiten staat, moet de voet ook verwijderd zijn. Een eventuele grondpot moet met een deksel afgesloten zijn en er mogen geen houders achterblijven die boven de grond uitsteken.

  • 7.

    Het plaatsen of gebruiken van een tapinstallatie, keukenapparatuur of andere kookbenodigdheden op het terras is niet toegestaan.

  • 8.

    Een terras mag niet worden voorzien van een permanente of semipermanente overkapping, zoals een partytent. Een uitzondering hierop geldt voor het gebied dat als ‘deel A’ op de tekening staat. En voor het terras bij het horecabedrijf aan de Lange Nering 101. Hier zijn schermen en overkappingen wel toegestaan. Voor ‘deel A’ geldt daarbij de voorwaarde dat de schermen en overkappingen voldoende uniform van uitvoering zijn en qua kleurstelling op elkaar afgestemd. Reclamevoering op de schermen en overkappingen mogen alleen bestaan uit het logo, de naam of beide van het betreffend horecabedrijf.

  • 9.

    Vlonders zijn niet toegestaan.

Artikel 5 Intrekken oude regelingen

  • 1. De Nadere regel voor horecaterrassen ter uitvoering van artikel 2:10 lid 2 van de Algemene plaatselijke verordening Noordoostpolder 2009, vastgesteld op 27 oktober 2009, wordt ingetrokken.

  • 2. De Beleidsregel ingevolge artikel 4:81 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht voor het verlenen van ontheffingen voor horecaterrassen in het winkelcentrum van Emmeloord, vastgesteld op 27 oktober 2009, wordt ingetrokken.

Artikel 6 Overgangsrecht

  • 1. Terrassen die al aanwezig waren toen deze nadere regels in werking traden en waarvoor toen een ontheffing was verleend of overeenkomst was afgesloten, mogen blijven.

  • 2. Terrasschermen die al aanwezig waren toen deze nadere regels in werking traden, en die met een vergunning zijn geplaatst, mogen blijven staan.

  • 3. De bestaande vlonder op perceelnummer NOP00AZ12029, die aanwezig was toen deze nadere regels in werking traden, mag blijven zolang hij veilig en bruikbaar is.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking op 1 januari 2019.

Artikel 8 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als: “Nadere regels terrassen Emmeloord Centrum”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van Burgemeester en wethouders op 18 december 2018.
De burgemeester,
De secretaris,

Bijlage 1 Kaart van het gebied waar deze nadere regels voor gelden

afbeelding binnen de regeling

Toelichting Bij de Nadere regels voor terrassen in Emmeloord Centrum

ALGEMENE TOELICHTING

Deze nadere regels beschermen de beeldkwaliteit van Emmeloord Centrum

Het centrum van Emmeloord wordt opgeknapt. Samen met bewoners en ondernemers zijn plannen gemaakt om het centrum mooi en aantrekkelijk te houden. Terrassen zijn onderdeel van het centrum. Zij maken het centrum aantrekkelijk en levendig of juist vol en rommelig. Bovendien staan zij op openbare grond, waar ook anderen dingen gebeuren. Op die grond staan bankjes, bomen, afvalbakken etc. En voetgangers, marktkramen of hulpdiensten moeten er goed gebruik van kunnen maken. Daarom heeft het college afspraken over de terrassen gemaakt met de ondernemers van Emmeloord Centrum. De regels beschermen vooral de beeldkwaliteit die hoort bij de variant die de bewoners kozen tijdens het open planproces.

afbeelding binnen de regeling

Deze nadere regels maken de regels uit de APV duidelijker

Onze Algemene plaatselijke verordening (artikel 2:10, lid 1, APV) verbiedt mensen om dingen op de openbare weg te zetten die:

  • 1.

    gevaar of schade kunnen veroorzaken of lastig zijn voor het beheer en onderhoud van die plek;

  • 2.

    niet voldoen aan de redelijke eisen van welstand, of

  • 3.

    het openbare gebruik van die plek belemmeren.

In deze nadere regels maken wij deze ruime begrippen concreet voor terrassen. Dat helpt de ondernemers in Emmeloord Centrum, omdat zij dan duidelijk weten wat wel en niet mag. Artikel 2:10, lid 2, van onze APV geeft juridisch de ruimte om nadere regels voor terrassen te stellen. Het gaat dus om een invulling van het verbod uit lid 1. Dit betekent dat het ook alléén een invulling is voor de manier waarop terrassen aan de drie voorwaarden van het verbod getoetst worden (1. geen gevaar, schade of belemmering voor beheer, 2. voldoen aan redelijke eisen van welstand en 3. geen belemmering voor het gebruik van de plek).

Het begrip ‘welstand’ maken wij voor de terrassen concreet door samenhang te zoeken in:

  • -

    de positionering (voorkeur voor horeca & terrassen op het horecaplein en terughoudend omgaan met horeca & terrassen op overige plaatsen in Emmeloord Centrum);

  • -

    de vormgeving van de terrassen (maximale afmetingen en hoogte etc), en

  • -

    de materialen en kleurstelling van het terrasmeubilair (afstemming in kleuren en materialen van tafels, stoelen, parasols, luifels etc).

Het Beeldkwaliteitsplan Emmeloord Centrum geeft hier goede aanknopingspunten voor.

 

Het begrip ‘welstand’ wordt vaak gebruikt in regels voor bouwwerken. Het gaat dan over het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk. Terrassen zijn geen bouwwerken (behalve soms een terrasscherm o.i.d.). Daarom is onze welstandsnota ‘Ruimte voor kwaliteit en welstandsvrijheid!’ niet bruikbaar voor terrassen. Het is ook niet leidend of limitatief voor de uitleg van de voorwaarde ‘voldoen aan de redelijke eisen van welstand’ zoals bedoeld in het verbod uit de APV.

  

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

  

Artikel 1 zorgt dat de begrippen aansluiten bij de APV

 

Deze nadere regels gaan over terrassen. En over regels uit de APV. Voor deze uitleg is het handig als de begrippen zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Want het gaat over uitleg in een juridische context. En daarin is de letterlijke betekenis vaak belangrijk.

  

Artikel 2 bepaalt dat deze regels alleen over Emmeloord Centrum gaan

 

Emmeloord Centrum wordt ontwikkeld. Het wordt opgeknapt en zijn aparte plannen voor gemaakt, zoals een beeldkwaliteitsplan en een stedenbouwkundig plan. Daarin staan ook aanbevelingen voor terrassen (zie tekst in het kader hiernaast). Daarom willen wij de beeldkwaliteit en de bruikbaarheid van Emmeloord Centrum beschermen. Dat doen wij met deze regels.

 

In de andere gebieden waar terrassen (kunnen) zijn, zoals de dorps- en wijkcentra, speelt dit niet. Daarom worden daar geen regels voor gesteld. Want ons uitgangspunt is deregulering: alleen regels stellen waar dat nodig is. Dit past ook bij de geest van de Omgevingswet.

 

De schaal van Emmeloord Centrum is anders dan die van andere gebieden. Er zijn meer terrassen en ook meer bezoekers. Dit geeft eerder verstoring of conflictsituaties dan in gebieden waar bijvoorbeeld maar één terras is en waar alleen de bezoekers van die horecagelegenheid komen. Ook om die reden stellen wij deze nadere regels wel voor Emmeloord Centrum en niet voor de andere gebieden.

  

Artikel 3 gaat over de plek van het terras

 

Lid 1 vraagt toestemming van de grondeigenaar om misverstanden te voorkomen

De terrassen in Emmeloord Centrum staan op grond waarvan de gemeente eigenaar is. Daarom heeft de ondernemer, naast deze regels, ook privaatrechtelijke toestemming van ons nodig. Die twee sporen zijn niet altijd duidelijk. Daarom stelt artikel 3 dat er toestemming van de grondeigenaar moet zijn. Die toestemming regelen wij met een overeenkomst. Daarin staan bijvoorbeeld afspraken over (huur)tarieven en over de oppervlakte waar het terras mag staan. Die huurovereenkomsten maken wij met de Beleidsregel terrassen op gemeentegrond.

 

Lid 2 houdt ruimte vrij voor voetgangers en hulpdiensten

Er moet voldoende ruimte overblijven voor winkelende voetgangers. Inclusief hun kinderwagens, rollators etc. En natuurlijk ook om hulpdiensten erdoor te laten als dat nodig is. De maat (3,5 meter breed, 4,2 meter hoog) is een gangbare maat die daarvoor ook in andere situaties wordt aangehouden.

   

Lid 3 stelt een maximale breedte voor een rustig straatbeeld en een eerlijke verdeling

Een terras hoort bij een horecabedrijf. Daarom is het logisch dat de horecaondernemer zijn terras direct bij zijn bedrijf zet. Maar het terras hoeft niet breder te zijn dan dat bedrijf. Het beeldkwaliteitsplan adviseert om een maximale breedte te stellen. Bovendien kan de ondernemer in het pand ernaast, ook best wensen hebben om de ruimte voor zijn/haar pand te gebruiken.

 

Lid 4 geeft duidelijkheid over de tijd waarop het terras open mag zijn

Voor de terrassen die bij winkels horen, sluit deze regel aan bij de openingstijden van die winkel. Voor de terrassen die bij de ‘echte horecabedrijven’ horen, sluit deze regel aan bij de openingstijden die voorheen via de ontheffing werden voorgeschreven.

  

Artikel 4 beschermt de beeldkwaliteit door regels voor het terrasmeubilair

 

In het Beeldkwaliteitsplan ‘Centrumplan Emmeloord’ (aug 2017) staan adviezen voor terrassen. Een deel daarvan gaat over het terrasmeubilair. De adviezen helpen bij een goede beeldkwaliteit voor het centrumgebied.

 

Lid 1 vraagt om passend en duurzaam meubilair voor uniformiteit en duurzaamheid

Uniformiteit en duurzaamheid zijn aanbevelingen voor terrassen uit het beeldkwaliteitsplan. Uniformiteit geeft een rustiger straatbeeld. En duurzaam meubilair helpt om een rommelig straatbeeld te voorkomen.

 

Lid 2 en 3 vragen lage en open terrasafscheidingen om de ruimte open te houden

Maximale afmetingen en transparantie van schermen zijn aanbevelingen voor terrassen uit het beeldkwaliteitsplan. Het zorgt ervoor dat de ruimte open blijft. De maat van maximaal 1.80 m hoog is een acceptabele maat. De terrasbezoekers zitten dan beschut.

 

Ook de regel dat er maximaal twee schermen per terras mogen staan, is gekozen als acceptabele hoeveelheid. Zo kan een terras vanuit de meeste windrichtingen worden afgeschermd (de gevel van het horecapand en de twee schermen).

afbeelding binnen de regeling

 

De Deel mag uitgroeien tot horecaplein. Dat is gekozen in de variant uit het open planproces. Daarom past het om daar meer terrassen met vaste schermen toe te staan. Daar is/wordt ook bewust ruimte voor geboden bij de inrichting van De Deel. In de overige straten van het centrum is dat anders. Daar is minder ruimte en zijn bovendien geen nieuwe horecabedrijven toegestaan in het bestemmingsplan. Daarom moeten de schermen daar verplaatsbaar zijn, zodat zij ’s winters en buiten de (winkel)openingstijden weggehaald kunnen worden. Het Kettingplein is een uitzondering. Daar zit één horecabedrijf op een plek met veel wind (Lange Nering 101). Om die reden mag dat bedrijf daar wel vaste schermen.

 

Lid 4, 5 en 6 beperken parasols, plantenbakken en menuborden in aantal en in tijd

Hoe minder losse dingen, zoals parasols, plantenbakken en menuborden, hoe rustiger het straatbeeld. Bovendien kunnen dit soort objecten gevaar opleveren (bijv. omwaaien) of vandalisme uitnodigen als zij onbeheerd buiten blijven staan.

 

Lid 7 verbiedt kookinstallaties voor de veiligheid en een rustig straatbeeld

Bij Emmeloord hoort een prettig en compact centrum. Dat past bij de schaal van de stad en daar is voor gekozen in het open planproces. De ruimte voor terrassen is beperkt en wij willen het straatbeeld rustig en overzichtelijk houden, zeker in de Lange Nering. Daarom willen wij terrassen alleen als verblijfsruimte, niet als een verlengstuk van de productieruimte van het horecabedrijf. Want is een andere vorm van ruimtegebruik (veiligheidsrisico’s, geurhinder).

 

Lid 8 regelt overkappingen en zonneschermen

Overkappingen en zonneschermen zijn vaste (of bijna vaste) voorzieningen. Die passen op De Deel omdat dat plein zich mag ontwikkelen tot een horecaplein. In de andere straten van het centrum is dat niet zo. Daar is minder ruimte voor horeca en terrassen. Zowel fysiek als in het bestemmingsplan.

 

Lid 9 stelt een uitsterfconstructie voor vlonders

Vlonders zijn permanente voorzieningen. Zij kunnen niet weggehaald worden op de momenten dat het terras niet in gebruik is. Dat is een belemmering voor het gebruik en beheer van de ruimte. Bovendien kunnen vlonders glad zijn door regen. Dat is onveilig en niet prettig. Daarom willen wij geen nieuwe vlonders in Emmeloord Centrum.

  

Artikel 5, 6, 7 en 8 regelen de juridische formaliteiten

 

Artikel 5 zorgt dat de oude regels worden ingetrokken.

 

In artikel 6 staat het overgangsrecht. Sommige bestaande zaken passen niet bij de nieuwe wensen. Terrassen buiten het horecaplein bijvoorbeeld. En ook de bestaande vlonder. In de gesprekken met de ondernemers en tijdens de themabijeenkomst met het college is ervoor gekozen om die zaken te laten bestaan, zolang zij er zijn.

 

Juridische stukken zoals dit document, hebben een citeertitel en een datum waarop zij geldig worden. Deze dingen staan in artikel 7 en 8.