Strategie handhaving Drank- en Horecawet

Geldend van 01-03-2020 t/m heden

Intitulé

Strategie handhaving Drank- en Horecawet

Inleiding

Deze handhavingsstrategie geeft duidelijkheid over de hoogte van de dwangsommen en de lengte van de daarbij behorende begunstigingstermijnen die worden opgelegd bij overtredingen van de Drank- en Horecawet (verder genoemd DHW). Deze handhavingsstrategie maakt onderdeel uit van het Preventie- en handhavingsplan gemeente Nuenen.

Als gemeente zijn wij graag transparant naar onze inwoners en ondernemers. Om zo transparant mogelijk te werk te gaan hebben wij deze strategie opgesteld. De hoogte van dwangsommen voor overtredingen van de DHW en de begunstigingstermijnen die hierbij worden gehanteerd worden door het daartoe bevoegde bestuursorgaan, de burgemeester, in beleidsvorm via dit uitvoeringsbeleid vastgesteld.

In de tabellen op de volgende pagina’s zijn de hoogte van dwangsommen en de lengte van de begunstigingstermijn die de gemeente Nuenen hanteert bij het opleggen van sancties tegen overtredingen van de DHW en overtredingen van de APV die horeca-gerelateerd zijn, opgenomen.

Hoogte dwangsommen

De genoemde bedragen in de tabellen zijn een richtlijn. De boetebedragen van de bestuurlijke boetes worden in onze gemeente ook voor de last onder dwangsom aangehouden.

Looptijd last onder dwangsom

De last onder dwangsom is niet voor onbepaalde tijd. Als er na twee jaar geen overtreding meer is geconstateerd dan komt de dwangsom te vervallen. Dit wordt opgenomen in een schema en dit wordt periodiek gecontroleerd. (Na een jaar geen dwangsom te hebben verbeurd kan er een verzoek tot opheffing last onder dwangsom worden ingediend, zie artikel 5:34 lid 2 Algemene wet bestuursrecht.)

Uitvoering, handhaving & sancties

De uitvoering van handhaving en eventuele sancties gebeurt stapsgewijs. Hieronder worden de stappen van de veel voorkomende sanctie, last onder dwangsom, in chronologische volgorde weergeven.

Voor overige sancties wordt verwezen naar de onderstaande tabellen.

Stap 1: waarschuwen

Na de eerste geregistreerde overtreding volgt een waarschuwing. In deze waarschuwing staat duidelijk dat bij een tweede registratie handhavend opgetreden gaat worden. De duur van de waarschuwing is in beginsel twee jaar, afhankelijk van de situatie kan deze ook langer of korter zijn.

Stap 2a: voornemen last onder dwangsom

Na de tweede overtreding wordt er een voornemen tot het opleggen van de last onder dwangsom verstuurd. De termijn voor het indienen van een zienswijze is twee weken. Daarna wordt een besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom verstuurd.

Stap 2b: opleggen last onder dwangsom

Het besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom wordt verstuurd. Bij de eerstvolgende overtreding verbeurt de overtreder een dwangsom. De hier bedoelde bestuursrechtelijke handhaving is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen bezwaar en beroep openstaat.

Stap 3: automatisch verbeuren van de last onder dwangsom

Per geconstateerde overtreding wordt van rechtswege de last onder dwangsom verbeurd.

Stap 4: innen van dwangsom(men)

Verbeurde dwangsommen zullen worden geïnd.

Stap 5: na twee jaar geen overtreding geconstateerd, de dwangsom laten vervallen

Na een periode van twee jaar zonder geconstateerde overtredingen, komt de last onder dwangsom te vervallen. Na een periode van één jaar kan er worden verzocht om opheffing van de last onder dwangsom op grond van artikel 5:34, tweede lid, Algemene wet bestuursrecht. Zo’n verzoek wordt per geval bekeken en al dan niet toegewezen.

 

Vastgesteld en getekend op 18 februari 2020 door het bevoegd gezag, te weten de burgemeester.

        

M.J. Houben MBA,

burgemeester

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling