Regeling vervallen per 23-12-2010

PROCEDUREVERORDENING PLANSCHADEVERGOEDING

Geldend van 23-12-2010 t/m 22-12-2010

Intitulé

PROCEDUREVERORDENING PLANSCHADEVERGOEDING

De raad van de gemeente Oegstgeest;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2003, nr.

126/03;

b e s l u i t :

vast te stellen de

PROCEDUREVERORDENING PLANSCHADEVERGOEDING

Artikel 1

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1. artikel 49

:

artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Voor zover blijkt dat een belanghebbende ten gevolge van:

a. de bepalingen van een bestemmingsplan;

b. het besluit omtrent vrijstelling als bedoeld in de artikelen 17 of 19;

c. het besluit tot het verlenen van vrijstelling ingevolge artikel 40 of van een vergunning of andere beschikking ingevolge artikel 41;

d. de aanhouding van het besluit omtrent het verlenen van een bouw- of aanlegvergunning ingevolge artikel 50, eerste lid, van de Woningwet dan wel ingevolge artikel 46, tweede lid;

e. aanwijzingen als bedoeld in artikel 37, tweede of vijfde lid;

f. het Koninklijk Besluit als bedoeld in artikel 66, schade lijdt of zal lijden, welke redelijkerwijs niet of niet geheel te zijnen laste behoort te blijven en waarvan de vergoeding niet of niet voldoende door aankoop, onteigening of anderszins is verzekerd kent de gemeenteraad hem op zijn verzoek een naar billijkheid te bepalen schadevergoeding toe. Ingeval van schade ten gevolge van de aanhouding als bedoeld onder d kan het verzoek om schadevergoeding eerst worden ingediend na de terinzagelegging van het vastgestelde bestemmingsplan;

2. commissie

:

de Schadebeoordelingscommissie als bedoeld in artikel 5 van deze verordening;

3. aanvrager plan

:

degene die een verzoek doet tot wijziging van het vigerend planologisch regime in de zin van artikel 49;

4. verzoeker

:

de belanghebbende in de zin van artikel 49, die een verzoekschrift heeft ingediend.

Artikel 2

Als een belanghebbende denkt dat hij in aanmerking komt voor een schadevergoeding op grond van artikel 49 WRO, kan hij een gemotiveerd verzoekschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 3

  • 1. Het college van burgemeester en wethouders kan, het verzoek binnen 8 weken na de ontvangst afwijzen, zonder toepassing te geven aan de artikelen 4 en volgende.

  • 2. Deze termijn kan door het college van burgemeester en wethouders éénmaal met ten hoogste 8 weken worden verlengd.

  • 3. Afschrift van een besluit, als bedoeld in het eerste lid, wordt de verzoeker zo spoedig mogelijk schriftelijk toegezonden.

Artikel 4

  • 1. Indien geen toepassing heeft plaatsgevonden van het eerste lid van artikel 3 vraagt het college van burgemeester en wethouders aan de aanvrager van een plan, onder toezending van het verzoekschrift, advies uit te laten brengen door een door de gemeente erkend deskundig adviesbureau. De kosten voor planschaderisicoanalyse zijn voor rekening van de aanvrager van een plan als bedoeld in artikel 1, ook indien er geen schadevergoeding wordt toegekend.

  • 2. Deze opdracht wordt binnen 4 weken gegeven na het verstrijken van de – eventuele verlengde - termijn van 8 weken, bedoeld in het eerste lid van artikel 3. Indien de aanvrager van een plan de opdracht aan een adviesbureau niet binnen deze termijn heeft gegeven schakelt de gemeente zelf een bureau in op kosten van de aanvrager.

  • 3. Het college kan ook aan de aanvrager van een plan vragen advies uit te laten brengen door een door de gemeente erkend deskundig adviesbureau, voordat de vrijstelling is verleend en er (nog) geen verzoekschrift(en) planschade zijn ingediend.

Artikel 5

  • 1. Als Schadebeoordelingscommissie wordt door het college aangewezen een erkend en onafhankelijk bureau dat risicoanalyses maakt.

  • 2. De leden van deze commissie zijn tot geheimhouding verplicht.

Artikel 6

  • 1. De commissie stelt zowel de verzoeker of zijn gemachtigde als wel één of meer vertegenwoordigers van de gemeente in de gelegenheid hun standpunt uiteen te zetten.

  • 2. De commissie beraadt zich hierbij, zo nodig in overleg met partijen, over de mogelijkheden, die de bepalingen van het bestemmingsplan zouden kunnen bieden tot voorkoming of beperking van de schade.

Artikel 7

  • 1. De commissie gaat allereerst na of naar haar mening de verzoeker ten gevolge van de bepalingen van het bestemmingsplan schade lijdt, die redelijkerwijze niet of niet geheel te zijnen laste behoort te blijven. Zij vermeldt het resultaat van dit onderzoek met de beweegredenen in haar rapport.

  • 2. Leidt dit onderzoek tot een bevestigende beantwoording, dan berekent de commissie de ten laste van de verzoeker blijvende schade en een billijke schadevergoeding.

Artikel 8

  • 1. De commissie adviseert in een schriftelijk rapport aan het college van burgemeester en wethouders binnen 16 weken na het besluit van het college van burgemeester en wethouders bedoeld in artikel 4.

  • 2. De commissie zendt het rapport aan burgemeester en wethouders, die het met hun advies als vertrouwelijk stuk ter kennisgeving aan de gemeenteraad sturen.

  • 3. Een afschrift van het rapport wordt door de commissie gelijktijdig aan de verzoeker toegezonden.

Artikel 9

  • 1. Binnen 8 weken, nadat de commissie het rapport, genoemd in het vorige artikel, heeft uitgebracht, beslist het college van burgemeester en wethouders. Indien het college van burgemeester en wethouders een schadevergoeding vaststelt, bepaalt zij of deze in geld dan wel op andere wijze zal worden geregeld. Tevens bepaalt zij de datum waarop de vergoeding moet zijn uitbetaald of geregeld.

  • 2. Artikel 3, derde lid is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 10

  • 1. Bij een verzoek tot planschade mag de gemeente, indien het verzoek niet is afgewezen, leges heffen voor de te maken ambtelijke uren. Voor de hoogte van deze leges wordt verwezen naar de legesverordening. De leges worden geheven per natuurlijke of rechtspersoon. Indien het verzoek tot planschade tot toekenning van een schadevergoeding leidt, komen de leges voor rekening van de aanvrager van een plan als bedoeld in artikel 1. De gemeente stort de betaalde leges aan de planschadeverzoeker terug.

  • 2. Indien er geen schadevergoeding wordt toegekend worden de leges niet aan de aanvrager van de planschade gerestitueerd.

Artikel 11

  • 1. Deze verordening kan worden aangehaald als "Procedureverordening planschadevergoeding".

  • 2. Deze verordening treedt in werking 6 weken na de dag waarop zij is gepubliceerd en een referendum hierover onherroepelijk niet is toegelaten.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Oegstgeest, gehouden op 25 september 2003.

De raad voornoemd,

voorzitter
griffier