Verordening Adviesraad sociaal domein gemeente Oisterwijk 2020

Geldend van 03-02-2020 t/m heden

Intitulé

Verordening Adviesraad sociaal domein gemeente Oisterwijk 2020

De raad van de gemeente Oisterwijk, gelezen het voorstel van het college d.d. 10 december 2019,

afdeling Samenleving,

raadsvoorstel nr. 19/93;

gelet op artikel 2.1.3, derde lid, van de ‘Wet maatschappelijke ondersteuning 2015’, artikel 2.10 van de Jeugdwet en artikel 47 van de Participatiewet;

besluit vast te stellen de navolgende ‘Verordening Adviesraad Sociaal Domein Oisterwijk 2020’.

Verordening Adviesraad sociaal domein gemeente Oisterwijk 2020

Artikel 1. Begrippen

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. Adviesraad: adviesraad sociaal domein gemeente Oisterwijk. Een onafhankelijke adviesraad voor het college, bestaande uit leden benoemd op basis van deskundigheid en affiniteit met de beleidsterreinen van de wet maatschappelijke ondersteuning, participatiewet en de jeugdwet.

b. Sociaal domein; activiteiten en voorzieningen met gemeentelijke uitvoeringsverantwoordelijkheid op het terrein van Wmo, Jeugdwet, Participatiewet en Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en andere onderwerpen voor zover daarmee samenhangend.

I. Wmo: de Wet maatschappelijke ondersteuning regelt een samenhangend aanbod van zorg- en welzijnsvoorzieningen die gemeenten verstrekken om mensen te ondersteunen op het gebied van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen en opvang.

II. Jeugdwet: wet die de gemeentelijke verantwoordelijkheid regelt voor het voorkomen van, de ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen en voor de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en de jeugdreclassering.

III. Participatiewet: de Participatiewet vervangt het voorgaande stelsel van Wet werk en bijstand (WWB), Wet sociale werkvoorziening en Wajong. Het doel is om zoveel mogelijk mensen met arbeidsvermogen naar werk toe te leiden, bij voorkeur naar regulier werk.

IV. Wet gemeentelijke schuldhulpverlening; in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is de gemeentelijke verplichting om inwoners met schulden te helpen vastgelegd. De gemeente is verantwoordelijk voor het armoedebeleid en de schuldhulpverlening voor inwoners.

c. Gemeente: de gemeente Oisterwijk.

d. Raad: de gemeenteraad van de gemeente Oisterwijk.

e. College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oisterwijk.

Artikel 2. De adviesraad en haar taken

Lid 1 Er is een adviesraad Sociaal Domein gemeente Oisterwijk

Lid 2

a. De adviesraad brengt gevraagd en ongevraagd inhoudelijk advies uit over voorstellen over de ontwikkeling, beleidsvoorbereiding, uitvoering, en evaluatie van het gemeentelijk beleid in het werkgebied van het sociaal domein.

b. De adviesraad signaleert leemten en knelpunten in het beleid en de dienstverlening inzake het sociaal domein. Zij brengt ook signalen uit de Oisterwijkse samenleving over het beleid en de dienstverlening over aan het college.

c. De adviesraad draagt ideeën en voorstellen aan ter verbetering van het gemeentelijk beleid, alsmede de uitvoering daarvan, die samenhangen met het sociaal domein.

d. De adviesraad adviseert niet over klachten, bezwaarschriften en andere zaken die op individuele inwoners betrekking hebben.

Artikel 3. Bevoegdheden en werkwijze

a. De adviesraad adviseert aan het college.

b. De adviezen, signalen en ideeën van de adviesraad worden schriftelijk ingediend bij het college.

c. Het college beargumenteert schriftelijk de reden waarom zij al dan niet een (gedeelte van) advies van de adviesraad overneemt en verstrekt dit schriftelijk aan de adviesraad.

d. Het advies van de adviesraad en de reactie van het college aan de adviesraad worden meegezonden met voorstellen die ter besluitvorming aangeboden worden aan de raad.

e. Er kan informatie-uitwisseling plaatsvinden tussen adviesraad en gemeenteraad vanaf het moment dat de gemeenteraad een voorstel behandelt.

Artikel 4. Samenstelling en positionering

a. De adviesraad bestaat uit inwoners van de gemeente Oisterwijk. Leden worden benoemd op basis van deskundigheid en affiniteit met de beleidsterreinen van de Wet maatschappelijke ondersteuning, Participatiewet, Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

b. Het college benoemt en ontslaat de leden van de adviesraad. De zittende leden van de adviesraad dragen inwoners voor aan het college om lid te worden van de adviesraad. Het college kan gemotiveerd afwijken van de voordracht.

c. Het lidmaatschap van de adviesraad is onverenigbaar met het lidmaatschap van de gemeenteraad, aan de raad gelieerde commissie, het college of een functie in de ambtelijke organisatie van de gemeente Oisterwijk of een gemeente waarmee de gemeente Oisterwijk een formele samenwerkingsrelatie heeft. Het lidmaatschap van de adviesraad is onverenigbaar voor werknemers en bestuurders van een onderneming of instelling die tegen betaling goederen of diensten aanbiedt verband houdend met de uitvoering van de in artikel 1 genoemde wetten.

d. Een lid van de adviesraad wordt voor 4 jaar aangesteld met een mogelijkheid om maximaal 4 jaar te verlengen.

Artikel 5. Samenwerkingsafspraken

a. Het college stelt tijdig een jaarplanning op voor het daarop volgende jaar en stelt die planning beschikbaar aan de adviesraad. Op basis van deze planning geeft de adviesraad het college aan over welke onderwerpen men wil adviseren of op een andere wijze betrokken wil zijn.

b. In overleg tussen college en de adviesraad worden afspraken gemaakt over de wijze van advisering en betrokkenheid. Indien er wijzigingen zijn op de jaarplanning wordt dit bijgesteld en een bijgestelde jaarplanning verstrekt aan de adviesraad.

c. Het college zorgt ervoor dat de adviesraad tijdig adequate informatie krijgen om de adviesfunctie te vervullen.

d. Het college of een vertegenwoordiging van het college treedt minimaal een keer per kwartaal in overleg met de adviesraad.

e. Het college wijst een ambtelijk aanspreekpunt voor de adviesraad aan.

f. Nadere samenwerkingsafspraken (waar nodig) worden schriftelijk vastgelegd tussen zowel college en adviesraad als tussen de ambtelijk contactpersoon en adviesraad.

Artikel 6. Facilitering

a. De adviesraad levert jaarlijks voor 1 november een begroting en activiteitenplan met daarin vermeld de activiteiten van de adviesraad voor het daaropvolgende jaar. De gemeenteraad stelt jaarlijks een budget beschikbaar voor de adviesraad.

b. Het maximaal beschikbar budget voor de adviesraad wordt door de gemeenteraad jaarlijks vastgesteld bij de behandeling van de (meerjaren)begroting.

c. Leden van de adviesraad ontvangen een vrijwilligersvergoeding waarover geen inkomstenbelasting hoeft te worden betaald. De hoogte van de vrijwilligersvergoeding wordt vastgelegd in de jaarlijkse begroting.

Artikel 7. Slotbepalingen

a. Het college kan voor de uitvoering van de verordening nadere regels stellen.

b. De verordening wordt aangehaald als “Verordening Adviesraad sociaal domein gemeente Oisterwijk 2020”.

c. De verordening treedt in werking op 3 februari 2020.

d. De verordening advisering sociaal domein gemeente Oisterwijk 2018 wordt ingetrokken.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Oisterwijk op

23 januari 2020

griffier, de voorzitter,

Danielle Robijns, Hans Janssen