Verlofregeling gemeente Oldambt

Geldend van 01-01-2010 t/m heden

Intitulé

Verlofregeling gemeente Oldambt

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt;gelet op hoofdstuk 6 van de CollectieveArbeidsvoorwaardenregeling/Uitwerkingsovereenkomst (CAR-UWO);gelet op het gestelde in artikel 160 Gemeentewet;gelet op de instemming van de Ondernemingsraad d.d………………B e s l u i t e n:Tot vaststelling van de navolgendeVerlofregeling gemeente OldambtLuidende als volgt:

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze regeling wordt verstaan onder:1. MedewerkerDe ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR-UWO.2. Volledige betrekkingEen betrekking waarbij de arbeidsduur maximaal 1836 uur per jaar omvat en de formelearbeidsduur 36 uur per week bedraagt (artikel 1:1 lid 1 sub k van de CAR-UWO).

Artikel 2 Basis vakantieverlof

  • 1 In afwijking van het gestelde in artikel 6:2 van de CAR-UWO lid 1 bedraagt het vakantieverlof voor een medewerker met een volledige betrekking 165,6 vakantie-uren per kalenderjaar. Voor deeltijd medewerkers geldt een aantal uren naar rato van de deeltijdfactor.

  • 2 Medewerkers in functies waarin regelmatig onregelmatig wordt gewerkt of die regelmatig bereikbaarheids-, beschikbaarheids- of consignatiediensten draaien komen in aanmerking voor 14,4 uur extra basisverlof op basis van artikel 6:2:1 CAR-UWO. (Onder ‘regelmatig onregelmatig’ wordt verstaan, dat een medewerker op minimaal 60 werkdagen per jaar onregelmatig moet werken, dus buiten de vastgestelde werktijden).

  • 3 Bij het opnemen van (vakantie)verlof wordt het aantal uren afgeschreven, dat de medewerker op de betreffende dag(en) zou moeten werken.

  • 4 Een medewerker die gedurende het kalenderjaar wordt aangesteld of ontslagen heeft naar rato recht op vakantieverlof.

Artikel 3 Overgangsbepaling leeftijds- en dienstjaren

Een medewerker die in 2009 diensttijd- of leeftijdsverlofdagen heeft en op het moment van vaststellen van deze regeling een aanstelling heeft, behoudt het recht op deze dagen. Het aantal dagen waarop de medewerker in 2009 recht heeft, gemaximeerd tot dit aantal en zaldus niet meer stijgen,tenzij de CAO hierover anders bepaalt. Voor medewerkers die (nog) geen recht hebben op deze dagen of na de datum van vaststelling in dienst treden bij de gemeente, geldt dat zij geen recht hebben op verhoging van vakantieverlof op grond vanleeftijd en/of diensttijd.

Artikel 4 Opname verlof

  • 1 De vakantie wordt verleend door de direct leidinggevende, op verzoek van de medewerker.Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de medewerker en met de belangen van de bedrijfsvoering.

  • 2 Indien niet aan de wensen van de medewerker tegemoet gekomen kan worden en betrokkenen komen zelf niet tot een aanvaardbare oplossing, dan neemt de gemeentesecretaris een beslissing.

  • 3 De direct leidinggevende is in uitzonderingsgevallen bevoegd tot het nemen van een beslissing op afwijkende individuele verlofaanvragen (bijvoorbeeld voor een lange buitenlandse reis van bv. 2 maanden of langer).

  • 4 Per kalenderjaar kunnen maximaal 5 verplichte verlofdagen door de werkgever worden aangewezen. Hierover dient overeenstemming met de ondernemingsraad bereikt te worden.

Artikel 5 Niet opgenomen vakantie-uren

  • 1 Indien de medewerker met een volledige betrekking in een kalenderjaar zijn opgebouwde vakantie-uren geheel of gedeeltelijk niet heeft opgenomen om een reden als genoemd in artikel 6:2:6 CAR-UWO en het aantal niet genoten vakantie-uren niet meer dan 40 uur bedraagt, worden deze vakantie-uren automatisch overgeboekt naar het volgende kalenderjaar zonder dat de medewerker een verzoek daartoe hoeft te doen. Voor deeltijdmedewerkers geldt een aantal uren naar rato van de deeltijdfactor.

  • 2 Eind 2010 mogen, in afwijking van lid 1 nog maximaal 60 uren worden meegenomen naar het volgende jaar.Vanaf 2011 bedraagt het aantal uren maximaal 40.

  • 3 Wanneer de medewerker meer uren dan in lid 2 genoemd, wil overschrijven dan dient hij/zij hiervoor een gemotiveerd verzoek in, bij de direct leidinggevende. De direct leidinggevende neemt hierover binnen 4 weken een beslissing.

  • 4 Het bepaalde in lid 1, 2 en 3 van dit artikel geldt met in achtneming van artikel 6:2:6 lid 3 CAR-UWO. Op basis van dit artikel wordt in een volgend jaar niet meer opgenomen dan 1,5 maal het aantal vakantie-uren op basis van artikel 6:2:1 CAR-UWO, tenzij op het verzoek van de medewerker, in overleg met de direct leidinggevende hiervan wordt afgeweken.

Artikel 6 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan het college van burgemeester en wethouders in individuele gevallen een bijzondere voorziening treffen. In alle overige gevallen dient de ondernemingsraad te worden gehoord.

Artikel 7 Intrekking oude regelingen

De geldende regels m.b.t. verlof in de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten en bij de I.G.S.D.-Oldambt en de I.B.O.- Oldambt worden per 1 januari 2010 ingetrokken.

Artikel 8 Inwerkingtreding

  • 1 Deze regeling kan worden aangehaald als “Verlofregeling gemeente Oldambt”.

  • 2 Deze regeling treedt -na behoorlijk te zijn bekendgemaakt- met ingang van 1 januari 2010 in werking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt d.d………2010.De secretaris, De burgemeester,H.J.J.Groothuis M. Zijlstra