Regeling vervallen per 13-12-2014

Subsidieregel 14. Advies en ondersteuning (1ste wijziging 2011)

Geldend van 13-12-2014 t/m 12-12-2014

Intitulé

Subsidieregel 14. Advies en ondersteuning (1ste wijziging 2011)

Subsidieregel 14. Advies en ondersteining (1ste wijziging 2011)

Programma

Maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Product

Wmo informatie en advies

Doelstelling

De zelfredzaamheid en maatschappelijke deelname van inwoners bevorderen door informatie en advies te verstrekken en kortdurende en lichte ondersteuning te leveren aan inwoners met een beperking, een chronisch psychisch probleem en een psychosociaal probleem bij keuzes op diverse levensterreinen.

Subsidievorm

Jaarlijkse en eenmalige subsidie

Subsidienorm

1. Een regionale bijdrage van 3% van de jaarlijkse kosten voor beheer en onderhoud van de regionale digitale sociale kaart met inachtneming van het subsidieplafond.

2. Een redelijke bijdrage in de kosten van het collectief vervoer voor mensen met een beperking, een chronisch psychisch probleem en mensen met een psychosociaal probleem, met inachtneming van het subsidieplafond.

3. Een redelijke bijdrage voor een Hospice voor palliatieve ondersteuning in de regio Zaanstreek, gerelateerd aan werkelijke kosten en/of regionale samenwerkingsafspraken met inachtneming van het subsidieplafond.

4. Een redelijke bijdrage in de kosten van:

- algemeen maatschappelijk werk;

- slachtofferhulp;

- vluchtelingenhulp;

- het servicepunt Oostzaan;

met inachtneming van het subsidieplafond.

Subsidiecriteria

1. Activiteiten die vallen onder noemer collectief vervoer, waarbij het vervoer laagdrempelig is en geschikt is voor mensen met een beperking, een chronisch psychisch probleem en mensen met een psychosociaal probleem en zoveel als mogelijk georganiseerd wordt met vrijwilligers.

2. Activiteiten die vallen onder de noemer algemeen maatschappelijk werk, waarbij:

- Activiteiten bestaan uit het verstrekken van informatie en advies over het hulpaanbod bij psychosociale problemen;

- Activiteiten bestaan uit professionele maatschappelijke (1e lijns-) ondersteuning voor elke inwoner uit Oostzaan met psychosociale problemen;

- Activiteiten bestaan uit doorverwijzing van mensen met diepgaander en langdurige problematiek naar specialistische hulp;

- Spreekuren worden gehouden in Oostzaan.

3. Activiteiten die vallen onder de noemer slachtofferhulp, waarbij:

- Activiteiten bijdragen aan het vergroten van de psychosociale redzaamheid van slachtoffers van een (mogelijk) strafbaar feit of verkeersongevallen of hun sociale omgeving;

- Activiteiten bestaan uit het organiseren van preventie-activiteiten;

- Het opvangen van en het bieden van hulp en begeleiding aan inwoners die slachtoffer van een misdrijf zijn en hun sociale omgeving.

4. Activiteiten die vallen onder de noemer vluchtelingenhulp, waarbij:

- De activiteiten zich richten op inwoners van Oostzaan met een vluchtelingen- of migrantenverleden, en hun gezinsleden;

- De activiteiten bestaan uit een aanbod van informatie, advies, begeleiding en doorverwijzing bij vragen op het vlek van maatschappelijke voorzieningen, verblijfsstatus en daaraan gerelateerde juridische zaken en op sociaal-emotioneel vlak;

5. Activiteiten die vallen onder de noemer servicepunt Oostzaan, waarbij:

- In het servicepunt worden in ieder geval de volgende diensten aangeboden: onafhankelijke cliëntondersteuning en coördinatie van praktische ondersteuning bij het regelen van hulp en preventief en vriendschappelijk huisbezoek.

- De coördinator van het servicepunt neemt plaats in het netwerkoverleg met de OVER-gemeenten, de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening, de Stichting Hulpdienst Oostzaan en de consulenten Wmo.

- Het servicepunt is klantvriendelijk en deskundig.

- Activiteiten die vallen onder de noemer beheer en onderhoud regionale digitale sociale kaart, waarbij de gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland gezamenlijk kunnen beschikken over een actuele gebruiksvriendelijke sociale kaart, die via websites van gemeenten (frontoffices) informatie kan geven over instellingen actief op het gebied van wonen, welzijn, zorg, werk, opvoeding, onderwijs, arbeid en gezondheid.

Verdeelregels

Voor jaarlijkse subsidies:

In onderstaande volgorde:

a. Eerst de reguliere aanvragen.

b. Als het subsidieplafond niet voldoende is om de bestaande rechten te honoreren, worden de berekende subsidies bepaald naar de verhouding van het plafond ten opzichte van de berekende subsidies.

c. Als het subsidieplafond nog voldoende is: de tussentijdse aanvragen op volgorde van binnenkomst

Voor eenmalige subsidies:

Op volgorde van binnenkomst.

Ingangsdatum

Deze specifieke subsidieregel is van toepassing op subsidies vanaf 2011.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 9 mei 2011.
E.H.M. Ouwehand-Brussel P.J. Möhlmann
griffier voorzitter