Beleidsregel van de gemeenteraad van de gemeente Oostzaan houdende regels omtrent horecalocaties

Geldend van 12-12-2018 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel van de gemeenteraad van de gemeente Oostzaan houdende regels omtrent horecalocaties

Aanleiding

Binnen de gemeente Oostzaan zijn er een aantal horecalocaties waar bijzondere regels gelden. Deze situaties worden beschreven in onderstaande beleidsregels. Daarnaast is het wenselijk om door de gemeenteraad aanvullende regels voor een exploitatievergunning vast te stellen.

Relevante wetgeving

Drank- en horecawet

Wet milieubeheer

Algemeen Plaatselijke Verordening

Drank- en horecaverordening

Beleidsregels voor specifieke horecalocaties

Sporthal Oostzaan

De kantine van de sporthal in Oostzaan heeft een andere bestemming gekregen, namelijk de bestemming sportcafé. Hierdoor kan het horecabedrijf commercieel worden uitgebaat. Vanuit de Gezondheidsnota is het uitgangspunt dat alcohol en sport ongewenst is en dan met name sterke drank. De gemeenteraad heeft op 23 april 2018 de gewijzigde Drank- en horecaverordening vastgesteld. In de Drank- en horecaverordening is een bepaling opgenomen die het verbied om sterke drank te schenken in relatie tot sportactiviteiten. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat tijdens feesten en partijen van persoonlijke aard wel sterke drank kan worden geschonken en tijdens de sportactiviteiten niet. De sporthal zelf heeft een aanvullende bestemming gekregen waardoor het mogelijk wordt 12 per jaar onder bepaalde voorwaarden een evenement te organiseren.

Tennisvereniging ‘t Twiske

De kantine van de tennisvereniging ’t Twiske wordt beheerd door een pachter. Deze pachter heeft een commerciële drank- en horecavergunning door zijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel als B.V. Een horecaondernemer met een commerciële vergunning mag sterke drank schenken. In de wijziging van de drank- en horecaverordening 2018 is opgenomen dat er bij sport gerelateerde activiteiten alleen zwak-alcoholische dranken mogen worden geschonken. Dit houdt in dat de pachter, die een commerciële vergunning heeft, geen sterke drank meer mag schenken. In het geval van de uitbating van de kantine van de tennisvereniging is er sprake van een bijzondere situatie. De pachter moet omzet maken die bij een commerciële uitbating past.

De burgemeester heeft de mogelijkheid om af te wijken van de bepalingen in de drank- en horecaverordening. In het geval van de tennisvereniging ’t Twiske krijgt de pachter toestemming om sterke drank te schenken. Wel blijft het schenken van alcoholhoudende dranken beperkt tot de venstertijden zoals opgenomen in artikel 5 lid 1a van de Drank- en horecaverordening. Ook mag er geen alcoholische drank worden geschonken tijdens sportactiviteiten van minderjarigen.

Exploitatievergunning

De verplichting tot een exploitatievergunning voor een horecabedrijf is opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). In de exploitatievergunning worden sluitingstijden, het terras en het vertrek van bezoekers bijvoorbeeld geregeld. Bepalingen in de vergunning moeten ervoor zorgen dat de overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast is voor het verlenen van een exploitatievergunning een positieve uitkomst van een Bibob onderzoek noodzakelijk. Het is bekend dat horecaondernemingen snel kunnen wisselen van uitbater. Om het kaf van het koren te scheiden, krijgt een nieuwe horecaondernemer eerst een vergunning voor de duur van 1 jaar. Na dit jaar wordt beoordeeld of de ondernemer een exploitatievergunning voor onbepaalde tijd krijgt.

Horecagelegenheden in ‘t Twiske

Thans is beleidsvorming aan de orde met betrekking tot de horeca in ’t Twiske. De hieruit voortvloeiende beleidsregels zullen later dit jaar aan de gemeenteraad ter vaststelling worden voorgelegd.

Deze beleidsregels zijn vastgesteld door de gemeenteraad van Oostzaan op 1 oktober 2018.

Deze beleidsregels treden in werking op 15 oktober 2018.

Ondertekening