Regeling vervallen per 01-01-2021

Uitvoeringsregeling voor het vaststellen van de maatstaf voor leges omgevingsvergunningen, bouwactiviteiten

Geldend van 22-12-2012 t/m 31-12-2020

Intitulé

Uitvoeringsregeling voor het vaststellen van de maatstaf voor leges omgevingsvergunningen, bouwactiviteiten

Uitvoeringsregeling voor het vaststellen van de maatstaf voor leges omgevingsvergunningen, bouwactiviteiten

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oud-Beijerland;

gelet op

  • -

    artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    het bepaalde in artikel 11 van de geldende Legesverordening, en

  • -

    titel 2 van de tarieventabel behorende bij de geldende Legesverordening;

B E S L U I T:

vast te stellen de volgende

Uitvoeringsregeling voor het vaststellen van de maatstaf voor leges omgevingsvergunningen, bouwactiviteiten

Inleiding

Op grond van de Legesverordening bestaan de leges voor een omgevingsvergunning, bouwactiviteiten uit een percentage van de bouwkosten van het betreffende bouwplan. De bouwkosten vormen daarmee de maatstaf om de leges te kunnen vaststellen. Om te kunnen bepalen welke grondslag moet worden gebruikt, wordt de aanvrager van een vergunning verzocht om een opgave van de bouwkosten van het bouwplan te geven. Om de aannemelijkheid van deze opgave te kunnen toetsen wordt gebruik gemaakt van de actuele Taxatieboekjes en Rekenprogramma:

  • -

    (Her)bouwkosten woningen,

  • -

    (Her)bouwkosten bedrijfspanden,

  • -

    (Her)bouwkosten agrarische gebouwen,

  • -

    TaxaRom Online Woningen, allen uitgegeven door Sdu Uitgevers.

Deze taxatieboekjes en het rekenprogramma maken het mogelijk om voor ieder bouwplan te bepalen hoe hoog de gemiddelde/normale bouwkosten zijn. In het navolgende wordt deze uitkomst de normberekening genoemd. Omdat de normberekening een weergave van de gemiddelde/normale bouwkosten is, zal de opgave van de bouwkosten hier in de regel iets van afwijken. Binnen bepaalde, hieronder aangegeven, grenzen is dit acceptabel. Bij een grotere afwijking zal op basis van een meer gedetailleerde toetsing moeten worden bepaald of de opgave van de bouwkosten aannemelijk is.

Artikel 1 Bepaling hoogte leges

Ten aanzien van het vaststellen van de maatstaf gelden de volgende regels:

  • 1.

    Indien de opgave van de bouwkosten € 3.000.000 of meer inhoudt, wordt een voorlopige aanslag opgelegd, waarna de toetsing zal plaatsvinden.

  • 2.

    Als maatstaf voor de berekening van de leges wordt de opgave van de bouwkosten gebruikt tenzij de opgegeven bouwkosten meer dan 10 % afwijken van de normberekening.

  • 3.

    Indien de onder lid 1 bedoelde opgave van de bouwkosten minder dan 10 % afwijkt van de normberekening, wordt een definitieve aanslag vastgesteld, onder verrekening van de voorlopige opgelegde aanslagen.

  • 4.

    Indien de afwijking van de normberekening groter is dan 10 % of indien bij de aanvraag geen opgave van de bouwkosten wordt gedaan, wordt de aanvrager verzocht om een onderbouwde opgave van de bouwkosten. Dit wil zeggen dat de opgave dient te worden aangeleverd zoals beschreven in NEN 2631.

  • 5.

    De termijn voor het aanleveren van en onderbouwing van de opgegeven bouwkosten bedraagt vier weken.

  • 6.

    Indien niet of niet tijdig wordt gereageerd op het verzoek om een onderbouwde opgave van de bouwkosten, worden de leges berekend op grond van de normberekening en bij definitieve aanslag vastgesteld.

De alsnog aangeleverde dan wel nader onderbouwde gegevens worden, indien tijdig aangeleverd, wederom getoetst aan de normberekening. Indien de afwijking van de normberekening te groot blijft, dat wil zeggen meer dan 10 %, wordt een inhoudelijk oordeel gegeven over de aannemelijkheid van de opgave. Voor de toetsing van de alsnog aangeleverde dan wel nader onderbouwde gegevens gelden de volgende regels:

  • 7.

    De leges worden berekend op grond van de onderbouwde opgave van de bouwkosten en bij definitieve aanslag vastgesteld indien:

    • a.

      de onderbouwde opgave niet meer dan 10 % afwijkt van de normberekening of;

    • b.

      de onderbouwde opgave van de bouwkosten aannemelijk is,

  • 8.

    De leges worden op basis van de normberekening middels een definitieve aanslag vastgesteld indien de onderbouwde kosten niet aannemelijk zijn of meer dan

    • -

      10 % afwijken van de normberekening.

  • 9.

    De leges worden op basis van de onderbouwde opgave van de bouwkosten middels een definitieve aanslag vastgesteld indien de onderbouwde opgave weliswaar aannemelijk, maar niet volledig is.

Artikel 2 Inwerkingtreding en citeertitel

1.Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de

bekendmaking.

2.Dit besluit wordt aangehaald als: “Uitvoeringsregeling voor het vaststellen van de maatstaf voor leges omgevingsvergunningen, bouwactiviteiten”.

Oud-Beijerland, d.d. 17 december 2012

het college van burgemeester en wethouders,

de secretaris, de burgemeester

J.Brouwer K. Tigelaar

De beleidsregel in schema

Opgave bouwkosten

Voorlopige aanslag op grond opgave indien bouwkosten hoger zijn dan € 3.000.000.

Kengetallen toets I

Afwijking niet groter dan 10 %

Afwijking groter dan 10 %

Definitieve aanslag op grond van de opgave

Verzoek onderbouwing

Onderbouwing tijdig aangeleverd ?

Ja

Nee

Kengetallen toets II

Definitieve aanslag op grond normberekening

Onderbouwig aannemelijk of afwijking niet groter dan 10%

Onderbouwing aannemelijk maar niet compleet

Onderbouwing niet aannemelijk of afwijking groter dan -10 %

Definitieve aanslag op grond opgave

Definitieve aanslag op grond normberekening

Toelichting onderdeel bepaling hoogte leges van de beleidsregel

  • 1.

    De normberekening berust op de gemiddelde kosten van een bouwwerk. Een kleine afwijking van deze kosten is dan ook normaal. Een afwijking tot 10 % van de normberekening wordt als normaal gezien.

  • 2.

    Het is mogelijk dat een grotere afwijking van de normberekening terecht wordt opgegeven. Om dit te kunnen vaststellen is inzicht nodig in de onderliggende berekening van de bouwkosten. Het vragen van een opgave van de bouwkosten conform NEN 2631 maakt het mogelijk om te beoordelen of de weergave van de bouwkosten aannemelijk is.

  • 3.

    De termijn van vier weken komt overeen met de wettelijke termijn die een aanvrager heeft om een niet ontvankelijke aanvraag aan te vullen. Het niet opgeven van de bouwkosten is overigens strijdig met de indieningvereisten.

  • 4.

    Ingeval niet of niet tijdig een onderbouwing wordt aangeleverd wordt voor het bepalen van de leges uitgegaan van de normberekening.

  • 5.

    Op basis van de onderbouwde opgave wordt beoordeeld of de aanslag op basis hiervan kan worden opgelegd. Is de afwijking normaal, dan wil zeggen wijkt deze maximaal 10 % af van de normberekening, of aannemelijk dan kan de opgave dienen als maatstaf. De beoordeling van de aannemelijkheid is een inhoudelijk oordeel.

  • 6.

    Aanvragen die meer dan -10 % afwijken van de normberekening kunnen geen reële weergave van de bouwkosten zijn. Het is niet aannemelijk om tegen dergelijke lage kosten bouwwerken te realiseren die voldoen aan de geldende regelgeving. In dat geval wordt voor het bepalen van de leges uitgegaan van de normberekening.

  • 7.

    Voor een opgave van de bouwkosten die weliswaar aannemelijk maar niet compleet is, wordt op basis van de normberekening een definitieve aanslag opgelegd.

Oud-Beijerland, 17 december 2012