Uitvoeringsregels BASISSUBSIDIE WELZIJN, CULTUUR EN SPORT 2018 (aanpassing 2020)

Geldend van 01-01-2021 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsregels BASISSUBSIDIE WELZIJN, CULTUUR EN SPORT 2018 (aanpassing 2020)

Inhoudsopgave

1. Algemeen 2

1.1 Citeertitel 2

1.2 Opbouw 2

1.3 Subsidieplafond 2

1.4 Aanvraag indienen 2

2. Begripsbepaling 3

3. Algemeen geldende criteria 4

4. Toekenning basissubsidie 5

4.1 Subsidiecluster welzijn, cultuur en sport 5

4.2 Subsidienormen 5

5. Subsidie specifieke aangelegenheden 6

5.1 Subsidie accommodatie stichtingskosten 6

5.2 Jubileumsubsidie 6

5.3 Koningsdag 6

5.4 Dodenherdenking 6

6. Vastgestelde subsidiebedragen en -percentages 7

6.1 Subsidiebedragen en -percentages 7

6.1.1 Subsidies per categorie leden/deelnemers 7

6.1.2 Vaste subsidiebedragen 7

6.1.3 Subsidiepercentages 7

7. Bijzondere gevallen 8

8. Inwerkingtreding 8

8.1 Inwerkingtreding Uitvoeringsregels 8

8.2 Overgangsrecht / overgangsregeling 8

1. Algemeen

1.1 Citeertitel

De Algemene Subsidieverordening Oude IJsselstreek 2020 vormt de basis voor deze uitvoeringsregels basissubsidie welzijn, cultuur en sport 2018 (aanpassing 2020).

De Algemene Wet Bestuursrecht stelt (procedurele) regels voor subsidieverstrekking. De Algemene Subsidieverordening Oude IJsselstreek 2020 werkt deze (wettelijk voorgeschreven) procedurele regels nader uit voor de gemeente Oude IJsselstreek. De uitvoeringsregels basissubsidie welzijn, cultuur en sport 2018 (aanpassing 2020) vermelden nadere uitvoeringsregels die bij subsidiëring worden gehanteerd.

Deze uitvoeringsregels, als bedoeld in artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Oude IJsselstreek 2020 gemeente Oude IJsselstreek worden aangehaald als: Uitvoeringsregels Basissubsidie Welzijn, Cultuur en Sport.

1.2 Opbouw

In deze subsidieregeling wordt uitgewerkt welke organisaties in aanmerking komen voor een (jaarlijkse) basissubsidie op het gebied van welzijn, cultuur en sport.

Voor het aanvragen van een subsidie (structurele of incidentele) specifieke aangelegenheden wordt in hoofdstuk 5 aangegeven op welke manier de betreffende subsidie aangevraagd kan worden.

1.3 Subsidieplafond

De gemeenteraad stelt jaarlijks bij de besluitvorming over de begroting per cluster een subsidieplafond vast. Verenigingen, stichtingen en evenementen zijn ingedeeld in clusters. Per cluster wordt jaarlijks een subsidieplafond vastgesteld. Het subsidieplafond is het maximale bedrag dat per cluster per jaar wordt uitgegeven.

Subsidieaanvragen moeten voor 1 april van het jaar waarin subsidie wordt aangevraagd worden ingediend. Aanvragen die op of na 1 april ingediend worden, worden in principe niet in behandeling genomen. Dit betekent dat het te laat indienen van de aanvraag in principe tot gevolg heeft dat u geen subsidie ontvangt. Hier kan door het college van worden afgeweken indien binnen het betreffende cluster na afhandeling van de tijdig ingediende subsidieaanvragen nog ruimte is binnen het vastgestelde subsidieplafond. Wanneer de berekende subsidies het plafond van het betreffende cluster overschrijden, worden de berekende subsidies naar evenredigheid van de overschrijding gekort.

1.4 Aanvraag indienen

De procedure voor het aanvragen van een Basissubsidie Welzijn, Cultuur en Sport verloopt als volgt:

- De gemeente informeert verenigingen op het gebied van welzijn, cultuur en sport jaarlijks voor 1 februari over de mogelijkheid van het aanvragen van een basissubsidie.

- De daarvoor benodigde aanvraagformulieren zijn jaarlijks per 1 februari digitaal beschikbaar via de website van de gemeente.

- De aanvraag van een (jaarlijkse) basissubsidie dient jaarlijks vóór 1 april ingediend te worden.

- Subsidieaanvragen die niet of niet volledig binnen de daarvoor geldende termijn zijn ingediend, worden in principe niet in behandeling genomen.

- De aanvraag van een basissubsidie dient (digitaal) te zijn ondertekend door het bij de aanvrager daarvoor bevoegde orgaan en dient tenminste de volgende informatie te bevatten:

* Algemene gegevens van de subsidieaanvrager;

* De goedgekeurde en door de algemene ledenvergadering vastgestelde jaarrekening (staat van baten en lasten én de balans) over het meest recente afgesloten boekjaar;

* De door de algemene ledenvergadering goedgekeurde en vastgestelde begroting over het lopende boekjaar;

* Een adequate beschrijving van de activiteiten die de aanvrager tijdens het subsidiejaar ontplooit.

* De ledenlijst van de vereniging, waarop tenminste wordt vermeld: naam, geboortedatum en woonplaats. Leden tot 18 jaar en leden vanaf 18 jaar dienen door de aanvrager separaat gespecificeerd te worden.

De algemeen geldende peildatum voor de ledenlijst is 1 januari van het jaar waarin subsidie aangevraagd wordt.

* Een specificatie van de contributieregeling c.q. eigen-bijdrage-regeling, zoals door de subsidieaanvrager wordt gehanteerd in het jaar waarin subsidie aangevraagd wordt.

* Andere gegevens die naar oordeel van de subsidieverstrekker van belang zijn om tot een besluit over de subsidieaanvraag te komen en om de hoogte van de eventuele subsidie te kunnen vaststellen.

2. Begripsbepaling

College

Waar in deze uitvoeringsregels wordt gesproken over het college wordt bedoeld het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek.

Subsidie:

Waar in deze uitvoeringsregels gesproken wordt over subsidie wordt bedoeld de aanspraak op financiële middelen door een bestuursorgaan verstrekt met het oog op uitvoering van bepaalde activiteiten door de aanvrager, anders dan een betaling voor aan het bestuursorgaan geleverde diensten.

Subsidieplafond:

Waar in deze uitvoeringsregels gesproken wordt over subsidieplafond wordt bedoeld een bedrag zoals benoemd in artikel 4:22 van de Algemene wet bestuursrecht.

Subsidie per lid

Waar in deze uitvoeringsregels wordt gesproken over een subsidie per lid per jaar dient dit lid:

• een lid te zijn dat actief en structureel deelneemt aan de kernactiviteit van de vereniging.

• 18 jaar of ouder te zijn op de geldende peildatum.

De subsidie per lid is in geen geval hoger dan een vastgesteld percentage van de door het lid opgebrachte contributie, terwijl de subsidie per lid ook niet hoger kan zijn dan het vastgestelde subsidiebedrag per lid.

Subsidie per jeugdlid

Waar in deze uitvoeringsregels wordt gesproken over een subsidie per jeugdlid per jaar dient dit lid:

• een lid te zijn dat actief en structureel deelneemt aan de kernactiviteit van de vereniging.

• jonger te zijn dan 18 jaar op de geldende peildatum.

De subsidie per jeugdlid is in geen geval hoger dan een vastgesteld percentage van de door het jeugdlid opgebrachte contributie, terwijl de subsidie per jeugdlid ook niet hoger kan zijn dan het vastgestelde subsidiebedrag per jeugdlid.

Subsidie per lid gehandicaptensport

Waar in deze uitvoeringsregels wordt gesproken over een subsidie per lid gehandicaptensport wordt bedoeld een vastgesteld bedrag voor actieve leden van een regionale gehandicaptensportvereniging, woonachtig in de gemeente Oude IJsselstreek, die door een chronische functiebeperking niet zelfstandig kunnen deelnemen aan de activiteiten van een reguliere sportvereniging en waarvoor extra voorzieningen noodzakelijk zijn.

3. Algemeen geldende criteria

Alle organisaties die op basis van deze Uitvoeringsregels Basissubsidie Welzijn, Cultuur en Sport voor subsidie in aanmerking wensen te komen, voldoen tenminste aan de volgende criteria

De aanvrager:

1. beschikt over rechtspersoonlijkheid.

2. beschikt over volledige rechtsbevoegdheid.

3. is statutair gevestigd in de Gemeente Oude IJsselstreek.

4. organiseert naar oordeel van het college voldoende activiteiten (op het gebied van meedoen, ontmoeten, bewegen en ontspannen) in de gemeente Oude IJsselstreek.

5. dient naar oordeel van het college een redelijke financiële bijdrage te vragen van haar leden c.q. deelnemers.

6. is aangesloten bij een landelijk, provinciaal of regionaal erkend overkoepelend orgaan, voor zover een dergelijk orgaan aanwezig is.

7. heeft naar oordeel van het college voldoende leden die woonachtig zijn in de gemeente Oude IJsselstreek.

8. opereert zonder winstoogmerk.

9. is door het college aangewezen als zijnde subsidiabel.

Koepelorganisaties en clustering:

Indien een “vereniging” zonder eigen rechtspersoonlijkheid onderdeel uitmaakt van een koepelorganisatie of (sport)clustering, kan het alsnog een basissubsidie aanvragen, als:

• de aanvrager van de basissubsidie voldoet aan de criteria opgenomen in hoofdstuk 3 (met uitzondering van punt 4 en punt 5, dit geldt wel voor het onderdeel waarvoor subsidie wordt aangevraagd)

• de kernactiviteiten van het onderdeel waarvoor basissubsidie aangevraagd wordt, vallen onder de categorie-verenigingen zoals benoemd in hoofdstuk 4.1

De aanvraag wordt in behandeling genomen als de volgende informatie wordt aangeleverd:

Van de aanvrager:

• Algemene gegevens van de subsidieaanvrager;

• De goedgekeurde en door de algemene ledenvergadering vastgestelde jaarrekening (staat van baten en lasten én de balans) over het meest recente afgesloten boekjaar;

• De door de algemene ledenvergadering goedgekeurde en vastgestelde begroting over het lopende boekjaar;

Van het onderdeel waarvoor de aanvrager basissubsidie aanvraagt:

• Een adequate beschrijving van de activiteiten die van het onderdeel waarvoor subsidie wordt aangevraagd tijdens het subsidiejaar ontplooit.

• Een begroting van het onderdeel waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

• De ledenlijst van het onderdeel waarvoor subsidie wordt aangevraagd, waarop tenminste wordt vermeld: naam, geboortedatum en woonplaats. Leden tot 18 jaar en leden vanaf 18 jaar dienen door de aanvrager separaat gespecificeerd te worden.

• De algemeen geldende peildatum voor de ledenlijst is 1 januari van het jaar waarin subsidie aangevraagd wordt.

• Een specificatie van de contributieregeling c.q. eigen-bijdrage-regeling van het onderdeel waarvoor subsidie wordt aangevraagd, zoals door de subsidieaanvrager wordt gehanteerd in het jaar waarin subsidie aangevraagd wordt.

• Andere gegevens die naar oordeel van de subsidieverstrekker van belang zijn om tot een besluit over de subsidieaanvraag te komen en om de hoogte van de eventuele subsidie te kunnen vaststellen.

4. Toekenning basissubsidie

4.1 Subsidiecluster welzijn, cultuur en sport

De volgende organisaties maken onderdeel uit van het cluster ‘basissubsidie welzijn, cultuur en sport’ en komen, indien zij voldoen aan de gestelde criteria en vereisten, in aanmerking voor een basissubsidie:

- binnensportverenigingen

- buitensportverenigingen

- gehandicaptensportverenigingen

- zangverenigingen

- muziekverenigingen

- toneelverenigingen

- carnavalsverenigingen

- oudheidkundige verenigingen

- (volks)dansverenigingen

- ouderenverenigingen

- vrouwenverenigingen

- gemeentelijke afdelingen De Zonnebloem

- EHBO-verenigingen

- jeugdverenigingen/scouting

- overige verenigingen die kernactiviteiten ontplooien gericht op het ontmoeten, meedoen, bewegen en ontspannen van de leden

4.2 Subsidienormen

Subsidiabele verenigingen uit het cluster ‘basissubsidie welzijn, cultuur en sport’ komen in aanmerking voor de volgende subsidienormen:

• Subsidie per lid

• Subsidie per jeugdlid

Regionale gehandicaptenorganisaties

Regionale gehandicaptenorganisaties komen alleen in aanmerking voor de volgende subsidienorm:

• Subsidie per lid gehandicaptensport

5. Subsidie specifieke aangelegenheden

Voor organisaties die voldoen aan de gestelde criteria in deze Uitvoeringsregels Basissubsidie Welzijn, Cultuur en Sport bestaan de volgende subsidiemogelijkheden voor specifieke aangelegenheden:

5.1 Subsidie accommodatie stichtingskosten

Aan organisaties die opgenomen zijn in deze uitvoeringsregels (hoofdstuk 4) en waarvoor het gemeentebestuur van oordeel is dat zij een verantwoordelijkheid heeft in de realisatie van een specifieke verenigingsaccommodatie kan een accommodatie stichtingskostensubsidie worden toegekend in de door het college aanvaarde stichtingskosten.

• De subsidie bedraagt een vastgesteld percentage van de werkelijke, door het college aanvaarde, stichtingskosten.

Toekenning van de accommodatie stichtingskostensubsidie is afhankelijk van de door het college gestelde prioriteiten met betrekking tot de wenselijkheid om een accommodatie te realiseren en van de door de gemeenteraad bepaalde financiële ruimte en prioriteiten.

Onder stichtingskosten worden verstaan: grondkosten, bouwkosten, aansluitkosten, architectkosten en directiekosten.

Een verzoek om een accommodatie stichtingskostensubsidie dient vóór 1 mei in het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de bouwwerkzaamheden plaatsvinden te worden ingediend. De aanvraag is tenminste voorzien van:

- een beschrijving van nut en noodzaak van de voorgenomen bouwwerkzaamheden;

- een omschrijving van het bouwplan, inclusief bouwtekeningen;

- een representatieve bouwbegroting, onderbouwd met offertes;

- een aan de investering gerelateerd, onderbouwd dekkingsplan;

- De goedgekeurde en vastgestelde jaarrekening (staat van baten en lasten én de balans) over het meest recente afgesloten boekjaar;

- Een prognose van baten en lasten, waarmee de aanvrager aantoont dat ook na de bouwwerkzaamheden meerjarig een sluitende exploitatiebegroting wordt overlegd;

- Een samenvatting van het onderzoek naar samenwerking tussen organisaties en/of gebruik van bestaande gebouwen/locaties.

5.2 Jubileumsubsidie

Ingeval van een 10-, 20-, 30-, 40-, 60-, 70-, 80-, 90-jarig jubileum (of even zoveel jaren boven de honderd jaar) kan aan organisaties die actief zijn op het brede terrein van welzijn, cultuur en sport een jubileumsubsidie worden toegekend ter hoogte van een vastgesteld bedrag.

Ingeval van een 25-, 50-, 75-, of 100-jarig jubileum (of even zoveel jaren boven de honderd jaar) kan aan organisaties die actief zijn op het brede terrein van welzijn, cultuur en sport een jubileumsubsidie worden toegekend ter hoogte van een vastgesteld bedrag.

Een verzoek om jubileumsubsidie dient tenminste 4 weken van tevoren te worden ingediend bij het college. Een uitnodiging gericht aan het college voor het bijwonen van eventuele jubileumactiviteiten wordt beschouwd als een aanvraag jubileumsubsidie.

5.3 Koningsdag

Ten behoeve van de Oranjefeesten op Koningsdag kan aan de organisatie een vastgesteld subsidiebedrag worden toegekend per deelnemend, schoolgaand kind in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar, woonachtig in de gemeente Oude IJsselstreek. Subsidieaanvragen dienen achteraf, op basis van het werkelijk aantal geregistreerde, deelnemende kinderen, aangevraagd te worden.

5.4 Dodenherdenking

Per kern kan jaarlijks een bedrag beschikbaar worden gesteld als er door een organisatie op 4 mei een programma ten uitvoer wordt gebracht, met inachtneming van het vastgestelde maximumbedrag per kern. Het subsidiabele programma moet aanvullend zijn op reguliere activiteiten in het kader van dodenherdenking.

6. Vastgestelde subsidiebedragen en -percentages

6.1 Subsidiebedragen en -percentages

De in de Uitvoeringsregels Basissubsidie Welzijn, Cultuur en Sport genoemde subsidiebedragen en -percentages zijn als volgt vastgesteld:

6.1.1 Subsidies per categorie leden/deelnemers

Subsidie per lid/deelnemer € 35,--

Subsidie per jeugdlid/jeugddeelnemer € 35,--

Subsidie per lid gehandicaptensport € 65,--

6.1.2 Vaste subsidiebedragen

10-jarig jubileum of een veelvoud daarvan € 75,--

25-jarig jubileum of een veelvoud daarvan € 100,--

Per deelnemend kind Koningsdag € 1,--

Dodenherdenking € 110,--

6.1.3 Subsidiepercentages

Subsidie accommodatiestichtingskosten 30%

Percentage subsidie ten opzichte van eigen bijdrage jeugdlid 50%

Percentage subsidie ten opzichte van eigen bijdrage lid 20%

7. Bijzondere gevallen

In bijzondere gevallen, met name in gevallen dat toepassing van de uitvoeringsregels voor een of meer belanghebbenden onevenredig zou zijn in verhouding tot de met de uitvoeringsregels te dienen doelen, kan worden afgeweken van de Uitvoeringsregels Basissubsidie Welzijn, Cultuur en Sport.

De subsidiëring kan worden geweigerd en/of ingetrokken indien het college van oordeel is dat de organisatie onvoldoende actief is op het terrein waarvoor zij subsidie ontvangt.

Organisaties die voor het eerst een beroep doen op een subsidie komen hiervoor slechts in aanmerking als de betreffende organisatie voldoet aan de gestelde criteria en als (het activiteitenaanbod van) de organisatie naar oordeel van het college aanvullend is op het reeds bestaande voorzieningenniveau.

In gevallen waar deze regeling niet in voorziet, beslist het college.

8. Inwerkingtreding

8.1 Inwerkingtreding Uitvoeringsregels

De uitvoeringsregels basissubsidie welzijn, cultuur en sport Oude IJsselstreek treden met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2021.

8.2 Overgangsrecht / overgangsregeling

De bestaande overgangsregeling, zoals hieronder beschreven, voor de overgang van 2017 naar 2018 blijft gehanteerd.

Om de overgang naar de nieuwe situatie geleidelijk te laten verlopen, wordt een overgangsregeling gehanteerd. Met deze overgangsregeling worden de financiële effecten van de nieuwe subsidieregeling welzijn, cultuur en sport gefaseerd doorgevoerd. Hiermee worden organisaties die een gewijzigd subsidiebedrag ontvangen in staat gesteld gefaseerd (in drie stappen) te wennen aan de lagere dan wel hogere subsidie.

De overgangsregeling ziet er als volgt uit:

• Organisaties die er door de effecten van deze uitvoeringsregels per saldo op achteruit gaan in vergelijking met de beschikte subsidie 2017 ontvangen op basis van de overgangsregeling:

- In 2018 als aanvullende ‘overgangsbijdrage’ 2/3 deel van het verschil tussen de subsidie 2017 en de subsidie 2018.

- In 2019 als aanvullende ‘overgangsbijdrage’ 1/3 deel van het verschil tussen de subsidie 2017 en de subsidie 2019.

• Bij organisaties die er door de effecten van deze uitvoeringsregels per saldo op vooruit gaan in vergelijking met de beschikte subsidie 2017 wordt op basis van deze overgangsregeling:

- In 2018 2/3 deel van het verschil tussen 2017 en 2018 in mindering gebracht op het te beschikken subsidiebedrag.

- In 2019 1/3 deel van verschil tussen 2017 en 2019 in mindering gebracht op het te beschikken subsidiebedrag.

• Met ingang van 1 januari 2020 vervalt het overgangsrecht en vindt de subsidiëring geheel conform de Uitvoeringsregels Basissubsidie Welzijn, Cultuur en Sport plaats.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door:

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek,

Mevrouw Marijke Verstappen, secretaris

De heer Otwin van Dijk, burgemeester