Regeling vervallen per 14-11-2013

Algemene Verkoopvoorwaarden Onroerende Zaken Gemeente Pijnacker-Nootdorp 2007

Geldend van 29-11-2007 t/m 13-11-2013

Intitulé

Algemene Verkoopvoorwaarden Onroerende Zaken Gemeente Pijnacker-Nootdorp 2007

Inleiding

Hierbij treft u aan de Algemene Verkoopvoorwaarden onroerende zaken van de gemeente Pijnacker-Nootdorp 2007 (hierna: “de Algemene verkoopvoorwaarden”). De Algemene verkoopvoorwaarden zijn opgebouwd uit de volgende vijf hoofdstukken:

  • 1.

    Definities;

  • 2.

    Algemene bepalingen;

  • 3.

    Bepalingen met betrekking tot gronduitgifte ten behoeve van woningbouw;

  • 4.

    Bepalingen met betrekking tot gronduitgifte ten behoeve van bedrijventerreinen;

  • 5.

    Bepalingen met betrekking tot gronduitgifte ten behoeve van maatschappelijke voorzieningen.

De Algemene verkoopvoorwaarden hebben als doel om bij verkoop van een onroerende zaak door de gemeente duidelijkheid en zekerheid te bieden ten aanzien van de rechten en plichten van koper en de gemeente.

Als u een onroerende zaak van de gemeente koopt, sluit u met de gemeente een koopovereenkomst. In de koopovereenkomst worden in ieder geval de zogenaamde kernbedingen opgenomen. Kernbedingen zijn bedingen die de kern van de prestaties aangeven en bevatten onder meer de namen van koper en verkoper, een beschrijving van wat verkocht wordt, de prijs en het doel waarvoor de zaak is bestemd. Daarnaast kunnen in de koopovereenkomst nog bijzondere bedingen worden opgenomen. Die bedingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op een recht van overpad of een recht van eerste koop.

De Algemene verkoopvoorwaarden maken onverbrekelijk deel uit van de koopovereenkomst. Het is daarom van belang dat u voor het ondertekenen van de koopovereenkomst kennisneemt van deze verkoopvoorwaarden.

Naast de bepalingen in de koopovereenkomst en de Algemene verkoopvoorwaarden heeft u als koper ook te maken met rechten en plichten op grond van het publiek recht. Deze rechten en plichten staan onder andere in plaatselijke regelgeving en in nationale wet- en regelgeving. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van de gemeente of de bedrijvencontactpersoon.

In de koopovereenkomst die u met de gemeente sluit staat vermeld welke hoofdstukken of bepalingen daaruit voor uw aankoop gelden. In de regel zijn de hoofdstukken 1 en 2 in hun geheel van toepassing. De bepalingen uit de hoofdstukken 3, 4 en 5 zullen, voor zover nodig en afhankelijk van de betreffende koop, van toepassing worden verklaard.

In hoofdstuk 1 zijn de definities van een aantal begrippen uit de Algemene verkoopvoorwaarden opgenomen. Om de gedefinieerde term van andere woorden in de Algemene verkoopvoorwaarden te onderscheiden wordt de gedefinieerde term veelal met een hoofdletter begonnen.

Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Na het sluiten van de overeenkomst zijn zowel de gemeente als koper gehouden alle medewerking te verlenen aan de levering van de onroerende zaak.

De akte van levering wordt op basis van de koopovereenkomst opgesteld door de notaris. De gemeente doet in de overeenkomst een voorstel voor een notaris. Tot de aanvaarding van het aanbod door de gemeente heeft u het recht om een notaris op te geven.

Hoofdstuk 1. Definities

In deze Algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder:

Algemene verkoopvoorwaarden:

De Algemene verkoopvoorwaarden onroerende zaken gemeente Pijnacker-Nootdorp 2007 die gelden bij verkoop door de Gemeente van een Onroerende zaak.

Bouwrijpe staat:

De staat waarbij de Onroerende zaak is opgeruimd, de grotere grondwerken, de aanleg van drainage, rioleringssystemen, open water, kunstwerken en bouwstraten zijn gerealiseerd

Bruikbare bouwvergunning:

Een bouwvergunning ten aanzien waarvan de bezwaartermijn van zes weken is verstreken zonder dat een bezwaarschrift is ingediend of – ingeval een bezwaarschrift is ingediend – niet tevens binnen genoemde termijn van zes weken een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend, dan wel een dergelijk ingediend verzoek is afgewezen.

Erfdienstbaarheid:

Een last, waarmee een Onroerende zaak – het dienende erf – ten behoeve van een andere onroerende zaak – het heersende erf – is bezwaard.

Gemeente:

De verkopende partij, ofwel de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Grondreserveringsovereenkomst:

De overeenkomst tussen de Gemeente en een kandidaat-koper waarbij de Gemeente zich verbindt om zich gedurende een bepaalde termijn te onthouden van verkoop van een onroerende zaak aan een derde en waarbij de kandidaat-koper zich verbindt om daarvoor een reserveringsvergoeding te betalen.

Ingebrekestelling:

Een aanmaning tot nakoming van een overeengekomen en opeisbare verplichting door middel van een aangetekend schrijven of deurwaardersexploot waarbij een redelijke termijn voor nakoming wordt gesteld.

Ingebruikneming/Aflevering:

Het moment waarop Koper voor het eerst feitelijk over de Onroerende zaak beschikt door deze te betrekken, er feitelijke werkzaamheden in of op uit te voeren of er een erfafscheiding omheen te zetten; het uitvoeren van een sonderingonderzoek of een milieukundig bodemonderzoek valt hier niet onder en kan plaatsvinden zonder dat er sprake is van Ingebruikneming/Aflevering.

Juridische levering:

Het ondertekenen van de Notariële akte door Partijen, gevolgd door de inschrijving daarvan in de daartoe bestemde openbare registers.

Kettingbeding:

Het beding dat Koper bij overdracht van de Onroerende zaak, op straffe van een boete, ten behoeve van de Gemeente bepaalde verplichtingen, onder gelijkbeding, aan zijn verkrijgers zal opleggen.

Koopovereenkomst:

De schriftelijke, door Partijen ondertekende overeenkomst waarbij de Gemeente zich verbindt een Onroerende zaak te leveren en Koper zich verbindt om de daarvoor verschuldigde Koopprijs te betalen.

Koopprijs:

De overeengekomen prijs voor de Onroerende zaak, zoals vermeld in de Koopovereenkomst.

Koper:

De (rechts)persoon die als zodanig vermeld staat in de Koopovereenkomst.

Kwalitatieve verplichting:

Een bij de Koopovereenkomst bedongen verplichting om iets te dulden of niet te doen ten aanzien van de Onroerende zaak, welke verplichting door inschrijving van de Notariële akte in de openbare registers, zal overgaan op derden die de Onroerende zaak of een recht tot gebruik daarop zullen verkrijgen.

Maatschappelijke voorzieningen:

De voorzieningen die een ideële en/of publieke functie dienen en waarbij de bedrijfsvoering zonder winstoogmerk plaatsvindt.

Notariële akte:

De voor Overdracht van de Onroerende zaak vereiste akte van levering.

Onroerende zaak:

De grond en/of de opstallen die het object van de Koopovereenkomst vormen waarbij deze Algemene verkoopvoorwaarden behoren.

Overdracht:

De juridische eigendomsovergang van de Onroerende zaak door inschrijving van de Notariële akte in de openbare registers.

Partijen:

De Gemeente en de Koper tezamen.

Uitwinning:

de Gemeente verzekert dat derden niet kunnen eisen eveneens een recht op de Onroerende zaak te hebben, zoals eigendom, bezit of hypotheek dat bij het aangaan van de Koopovereenkomst niet aan Koper is opgegeven.

Vervreemden:

In juridische of economische eigendom overdragen of bezwaren met zakelijke rechten.

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen

Artikel 1. Algemene verkoopvoorwaarden

  • 1.

    Indien één of meerdere bepalingen inzake een zeker onderwerp in een Koopovereenkomst afwijken van soortgelijke bepalingen in deze Algemene verkoopvoorwaarden, zijn de betreffende bepalingen in de Koopovereenkomst verbindend.

  • 2.

    Deze Algemene verkoopvoorwaarden kunnen worden aangehaald als ‘Algemene verkoopvoorwaarden onroerende zaken gemeente Pijnacker-Nootdorp 2007’.

Artikel 2. De staat van de Onroerende zaak

  • 1.

    De Onroerende zaak wordt overgedragen in de staat, waarin zij zich bevindt op het moment van de Overdracht dan wel de eerdere Ingebruikneming/Aflevering behoudens normale slijtage enz.

  • 2.

    De Onroerende zaak wordt overgedragen vrij van hypotheek, pandrechten, beslagen en inschrijvingen daarvan, onvoorwaardelijk en niet onderhevig aan welke vernietiging dan ook, doch overigens met alle daarbij behorende verplichtingen, lasten en beperkingen, in het bijzonder die uit hoofde van Erfdienstbaarheden met betrekking tot de Onroerende zaak als heersend erf, mandeligheden en Kwalitatieve verplichtingen. Koper aanvaardt uitdrukkelijk alle lasten en beperkingen kenbaar uit de openbare registers.

  • 3.

    De Onroerende zaak zal geleverd worden geheel vrij van huur, pacht, huurkoop en andere aanspraken tot gebruik, leeg en ontruimd en ongevorderd. De Onroerende zaak zal eveneens niet zonder recht of titel in gebruik zijn bij derden.

  • 4.

    De Gemeente geeft geen enkele garantie of vrijwaring, behoudens die voor:

    • -

      Uitwinning;

    • -

      het feit dat zij bevoegd is tot verkoop en Juridische levering;

    • -

      het feit dat ten opzichte van derden geen verplichtingen bestaan uit hoofde van een voorkeursrecht of optierecht.

  • 5.

    Indien het perceel nog niet kadastraal is ingemeten, worden de nieuwe grenzen voor het tekenen van de Koopovereenkomst in overleg met de kandidaat-koper door de Gemeente aangewezen. Voor zover noodzakelijk worden de grenzen ter plaatse met buizen en/of piketten aangeduid.

  • 6.

    De staat van de Onroerende zaak wordt voorafgaand aan de Juridische levering, en in geval van Ingebruikneming/Aflevering voorafgaand aan de Ingebruikneming/Aflevering, tussen Partijen vastgelegd door middel van een proces-verbaal van aflevering. Door middel van dit proces-verbaal heeft Koper zich met name overtuigd van de grenzen zoals aangewezen op grond van het vorige lid.

Artikel 3. Juridische levering

  • 1.

    De Notariële akte wordt verleden binnen twee maanden na de datum van het ondertekenen van de Koopovereenkomst.

  • 2.

    Indien Koper niet binnen de in lid 1 gestelde termijn meewerkt aan de Juridische levering, is Koper de wettelijke rente zoals genoemd in artikel 6:119 BW of artikel 6:119a BW (handelstransacties) over de Koopprijs verschuldigd vanaf twee maanden na de datum van ondertekening van de Koopovereenkomst tot aan de datum van ondertekening van de Notariële akte.

  • 3.

    Indien Koper, na door de Gemeente in gebreke te zijn gesteld, gedurende een redelijke termijn nalatig blijft mee te werken aan de Juridische levering, dan wel één of meer andere uit deze Algemene verkoopvoorwaarden of de Koopovereenkomst voortvloeiende verplichtingen niet nakomt, is Koper een boete verschuldigd van een bedrag gelijk aan tien procent van de Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008), terwijl de Gemeente er ook voor kan kiezen nakoming en betaling van die boete te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard).”

Artikel 4. Ingebruikneming/Aflevering van de Onroerende zaak vóór de Juridische levering

  • 1.

    Koper kan de Onroerende zaak met schriftelijke toestemming van de Gemeente vóór de Juridische levering in gebruik nemen. De Koopprijs evenals omzetbelasting en eventuele rente dient in dat geval volledig in depot te zijn gegeven bij de notaris. Het in artikel 2 lid 6 genoemde proces-verbaal van aflevering dient door Partijen te zijn ondertekend.

  • 2.

    De Gemeente kan aan de vervroegde Ingebruikneming/Aflevering nadere voorwaarden stellen.

  • 3.

    Indien de Juridische levering van de Onroerende zaak om welke reden dan ook geen doorgang vindt, is Koper verplicht alle veranderingen, die door of namens Koper op of in de Onroerende zaak, tijdens de Ingebruikneming/Aflevering, zijn aangebracht, ongedaan te maken en de Onroerende zaak op zijn kosten terug te brengen in de staat waarin het zich vóór de Ingebruikneming/Aflevering bevond. Blijft Koper, na Ingebrekestelling, in gebreke, dan is de Gemeente tot ongedaanmaking en herstel bevoegd zonder dat enige vergoeding aan Koper is verschuldigd. De Gemeente is gerechtigd de daaraan verbonden kosten te verhalen op de in depot gegeven gelden. Koper heeft geen aanspraak op betaling van rente over het in depot gegeven bedrag. De Koopprijs, eventueel verminderd met de hierboven genoemde kosten, zal zo spoedig mogelijk aan Koper worden terugbetaald.

  • 4.

    De baten respectievelijk de lasten van de Onroerende zaak zijn vanaf de Ingebruikneming/Aflevering ten gunste, respectievelijk voor rekening van Koper. De zakelijke lasten met betrekking tot de Onroerende zaak, derhalve niet de gebruikerslasten, zullen op en per de dag van het ondertekenen van de Notariële akte worden verrekend.

  • 5.

    Indien door Koper grond van de Onroerende zaak wordt afgevoerd, zijn de daaraan verbonden kosten voor rekening van Koper.

  • 6.

    Het risico van de Onroerende zaak gaat op het moment van de Ingebruikneming/Aflevering over op Koper.

Artikel 5. Waarborgsom, bankgarantie, betaling

  • 1.

    Koper is ter verzekering van de nakoming van zijn verplichtingen verplicht, binnen 10 dagen na de ondertekening van de Koopovereenkomst of de Grondreserveringsovereenkomst, een bedrag van tien procent (10%), van de (voorlopig vastgestelde) Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008) inclusief de eventueel verschuldigde omzetbelasting in depot te storten bij de notaris dan wel voor dit bedrag vervangende zekerheid te stellen.

  • 2.

    De waarborgsom zal met de Koopprijs worden verrekend. Het restant van de verschuldigde Koopprijs evenals eventuele omzetbelasting en eventuele rente is verschuldigd bij het passeren van de Notariële akte.

  • 3.

    Koper mag in afwijking van het bepaalde in lid 1 van dit artikel een bankgarantie stellen ter hoogte van tien procent (10%) van de (voorlopig vastgestelde) Koopprijs inclusief de eventueel verschuldigde omzetbelasting met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008).

  • 4.

    De in lid 3 van dit artikel bedoelde bankgarantie zal na de dag van ondertekening van de Notariële akte en ontvangst door de Gemeente van de gehele Koopprijs en de daarover verschuldigde rente en omzetbelasting worden geretourneerd.

Artikel 6. Kosten, rechten en belastingen

  • 1.

    Alle kosten, rechten en belastingen met betrekking tot de Koopovereenkomst en van de Juridische levering en Ingebruikneming/Aflevering, waaronder mede begrepen de kosten van de kadastrale inmeting en de verschuldigde belasting, zijn voor rekening van Koper.

  • 2.

    Alle lasten en belastingen, welke van de Onroerende zaak worden geheven, komen vanaf de datum van ondertekening van de Notariële akte of vanaf de datum van de Ingebruikneming/Aflevering voor rekening van Koper.

  • 3.

    De betaling van de Koopprijs en de onder dit artikel bedoelde kosten, rechten en belastingen zullen geschieden via het kantoor van de notaris. Koper is verplicht al het door hem verschuldigde te voldoen voor het ondertekenen van de Notariële akte door storting op de bank- of girorekening van de notaris.

Artikel 7. Onder- en overmaat

  • 1.

    Onder- of overmaat van de Onroerende zaak verleent aan geen van Partijen enig recht, behoudens het bepaalde in lid 2 van dit artikel.

  • 2.

    Is de Koopprijs in de Koopovereenkomst vastgesteld op basis van een bedrag per vierkante meter grondoppervlakte dan zal, indien na kadastrale inmeting blijkt dat er sprake is van onder- of overmaat van meer dan 5 m² van de overeengekomen oppervlakte, het verschil alsnog worden verrekend. De verrekening vindt plaats tegen het bedrag per vierkante meter grondoppervlakte waarop de Koopprijs is vastgesteld. Het recht om verrekening te vorderen vervalt 6 maanden na ontvangst van de kennisgeving van de uitmeting van het Kadaster.

Artikel 8. Bodemgesteldheid

  • 1.

    De Gemeente overlegt aan Koper alle bij haar bekend zijnde milieuhygiënische bodemkwaliteitsgegevens, die in de Koopovereenkomst nader worden gespecificeerd.

  • 2.

    Koper verklaart in de Notariële akte uitdrukkelijk bekend te zijn met de in lid 1 bedoelde gegevens en met het feit dat deze gegevens niet uitputtend kunnen zijn en dat er sprake is van een "restrisico". Aldus zijn deze gegevens bepalend voor hetgeen Koper ter zake van de bodemgesteldheid mag verwachten. Op grond hiervan staat een geval van bodemverontreiniging dat op grond van de in de Koopovereenkomst vermelde gegevens niet is geconstateerd niet in de weg aan de conclusie dat Koper geleverd heeft gekregen wat hij op grond van deze Koopovereenkomst mocht verwachten.

  • 3.

    Koper heeft het recht vóór de Juridische levering voor eigen rekening extra casu quo aanvullende onderzoeken te (laten) verrichten.

Artikel 9. Erfafscheiding

Koper is verplicht de Onroerende zaak behoorlijk af te scheiden en afgescheiden te houden van de aangrenzende grond c.q. van de openbare weg, zulks ten genoegen van de Gemeente. De kosten voor het maken, onderhouden en instandhouden van de erfafscheiding op de Onroerende zaak komen in afwijking van artikel 5:46 en 5:49 BW geheel voor rekening van Koper.

Artikel 10. Kwalitatieve verplichtingen met het oog op algemene voorzieningen en/of doeleinden

Koper is verplicht mee te werken aan de vestiging van Kwalitatieve verplichtingen met het oog op algemene voorzieningen en/of doeleinden zoals nader omschreven in de Koopovereenkomst, zonder dat de Gemeente gehouden is tot betaling van enige vergoeding ter zake. De Kwalitatieve verplichting zal in de Notariële akte worden gevestigd als Kwalitatieve verplichting zoals genoemd in artikel 6:252 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 11. Ontbinding van de Koopovereenkomst

  • 1.

    De Gemeente is bevoegd de Koopovereenkomst zonder rechterlijke tussenkomst door middel van een aangetekende brief eenzijdig te ontbinden in geval:

    • a.

      van surséance van betaling of faillissement van Koper voor de Juridische levering;

    • b.

      Koper niet overeenkomstig artikel 3 lid 1 meewerkt aan de Juridische levering, ook niet na Ingebrekestelling;

    • c.

      Koper niet voldoet aan het bepaalde in artikel 2 lid 6 en artikel 5 lid 1 en 2 ook niet na Ingebrekestelling;

    • d.

      Koper zonder de in artikel 15 van deze Algemene verkoopvoorwaarden opgenomen uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente de uit deze Koopovereenkomst voortvloeiende rechten en/of verplichtingen heeft overgedragen aan derden of de Onroerende zaak heeft vervreemd of bezwaard.

  • 2.

    Koper is bevoegd de Koopovereenkomst zonder rechterlijke tussenkomst door middel van een aangetekende brief eenzijdig te ontbinden in geval:

    • a.

      Koper, uitsluitend indien hij een natuurlijk persoon is die niet handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf, op grond van artikel 7:2 lid 2 Burgerlijk Wetboek gebruik wil maken van de ‘drie dagen bedenktijd-regeling’;

    • b.

      de Gemeente niet overeenkomstig artikel 3 lid 1 meewerkt aan de Juridische levering, ook niet na Ingebrekestelling;

    • c.

      de milieuhygiënische bodemkwaliteitsgegevens als bedoeld in artikel 8 een ernstig geval van bodemverontreiniging in de zin van de Wet Bodembescherming aan het licht heeft gebracht en Partijen voor de Juridische levering geen overeenstemming bereiken over de kosten en uitvoering van maatregelen ter opheffing van deze bodemverontreiniging;

    • d.

      Koper geen voor de financiering van de Onroerende zaak (en de daarop te realiseren bebouwing) benodigde toezegging voor een hypothecaire geldlening verkrijgt onder de bij de grote geldverstrekkende instellingen gebruikelijke voorwaarden; een beroep op de ontbindende voorwaarde kan alleen maar worden gedaan door een mededeling bij aangetekende brief aan de notaris binnen 8 dagen na de in de Koopovereenkomst vermelde datum; Koper is verplicht tot een normale inspanning ter verkrijging van de hypothecaire geldlening, bij gebreke waarvan hij geen beroep kan doen op de ontbindende voorwaarde; Koper is desgevraagd verplicht zijn inspanningen te bewijzen, en in dat verband de schriftelijke afwijzingen op tenminste drie aanvragen van een offerte bij bedoelde instellingen te overleggen, alsmede kopieën van alle stukken en informatie die hij in het kader van de hypotheekaanvraag aan de desbetreffende instellingen heeft verstrekt.

  • 3.

    Alle kosten van de ontbinding door de Gemeente zullen op de in artikel 5 lid 1 vermelde waarborgsom worden verhaald.

  • 4.

    Indien Ingebruikneming/Aflevering vóór de Juridische levering heeft plaatsgevonden en Koper roept op juiste gronden het recht op ontbinding van de Koopovereenkomst in, dan blijft het risico van de Onroerende zaak op Koper rusten tot het moment waarop de Koopovereenkomst is ontbonden.

Artikel 12. Aansprakelijkheid

Indien in de aanhef van de Koopovereenkomst meerdere Kopers zijn opgenomen, zijn deze ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de Koopovereenkomst.

Artikel 13. Vrijwaring schade aan derden

  • 1.

    Koper is aansprakelijk voor schade aan kabels en leidingen met toebehoren van derden bij de uitvoering van (bouw)werkzaamheden. Koper is verplicht op zijn kosten voorzieningen te treffen ter voorkoming van schade aan kabels en leidingen met toebehoren van derden.

  • 2.

    Koper verklaart:

    • a.

      de Gemeente te vrijwaren voor alle schade die voortvloeit uit het niet of niet geheel voldoen aan de in lid 1 van dit artikel genoemde verplichting;

    • b.

      de Gemeente te vrijwaren voor alle kosten verband houdende met het herstel van kabels en leidingen alsmede aansluitleidingen en toebehoren van derden.

Artikel 14. Boetebeding

  • 1.

    Bij niet-nakoming van enige verplichting, anders dan die als vermeld in de artikelen 3, 19, 22, 23, 27, 28 en 34 voortvloeiende uit de Koopovereenkomst en onderhavige Algemene verkoopvoorwaarden, verbeurt Koper, na Ingebrekestelling en na verloop van de daarin gestelde termijn, ten behoeve van de Gemeente een onmiddellijk opeisbare boete van één procent (1%) van de Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008) voor iedere maand dat de verboden toestand duurt, op welk bedrag de door de Gemeente ter zake van de wanprestatie te lijden schade wederzijds onveranderlijk wordt bepaald;

  • 2.

    Naast het gestelde in lid 1 van dit artikel behouden de Gemeente en Koper het recht om bij niet-nakoming van de Koopovereenkomst voortvloeiende verplichting in rechte nakoming te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard).

  • 3.

    In bijzondere gevallen kan de Gemeente van één of meer bepalingen ontheffing verlenen.

Artikel 15. Overdracht rechten door Koper aan derden

Koper mag vóór de Juridische levering niet zonder uitdrukkelijke schriftelijke voorafgaande toestemming van de Gemeente de uit deze Koopovereenkomst voortvloeiende rechten en/of verplichtingen overdragen aan derden. Onder overdracht aan derden wordt mede verstaan: overdracht van de onderneming van Koper; overdracht van aandelen van de onderneming van Koper dan wel van de onderneming die de feitelijke macht over Koper uitoefent; en vervanging van de aandeelhouders of van de vennoten van Koper dan wel van de rechtspersoon die de feitelijke macht over Koper uitoefent.

Artikel 16. Nakoming Koper

Koper staat er voor in dat de uit de Koopovereenkomst voortvloeiende verplichtingen tot een bepaald gedrag, handelen of nalaten, eveneens zullen worden nageleefd of nagekomen door tot dezelfde ondernemingsgroep behorende feitelijk of juridisch gelieerde vennootschappen.

Artikel 17. Toepasselijk recht

De Koopovereenkomst en deze Algemene verkoopvoorwaarden worden bij uitsluiting beheerst door Nederlands recht.

Alle geschillen, van welke aard ook, waaronder begrepen de geschillen die slechts door één der Partijen als zodanig worden beschouwd, welke naar aanleiding van deze Koopovereenkomst tussen Partijen mochten ontstaan, zullen in eerste aanleg bij uitsluiting worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement ’s-Gravenhage, tenzij Partijen ter zake van die geschillen arbitrage overeenkomen.

Artikel 18. Indexering

De bedragen genoemd in de artikelen 3, 5, 14, 19 en indien van toepassing verklaard 22, 23, 27 en 31 worden jaarlijks per 1 januari, voor het eerst per 1 januari 2009, geïndexeerd op basis van het prijsindexcijfer van het CBS, CPI alle huishoudens, 2006 = 100.

Artikel 19. Kettingbeding met boetebepaling

Koper is verplicht en verbindt zich tegenover de Gemeente, die dit voor zich aanvaardt, het bepaalde in de artikelen 9, 14, 18 en indien van toepassing verklaard 21, 22, 23, 24, 26, 27, 28 en 31 evenals dit artikel van de Algemene verkoopvoorwaarden bij Overdracht van het geheel of een gedeelte van de Onroerende zaak, evenals bij de verlening daarop van een beperkt recht, aan de nieuwe eigenaar of beperkt gerechtigde op te leggen en in verband daarmee, om het in gemelde artikelen in de Notariële akte of notariële akte van vestiging van een beperkt recht woordelijk op te nemen, zulks op verbeurte van een direct opeisbare boete van dertigduizend euro (€ 30.000,--) (prijspeil 1-1-2008) ten behoeve van de Gemeente, met bevoegdheid voor deze laatste om daarnaast nakoming en/of de eventueel meer geleden schade te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard). De boete is verschuldigd door het enkele feit van niet-nakoming of overtreding van het bepaalde in het desbetreffende artikel, zonder dat Ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst zal zijn vereist.

Hoofdstuk 3. Bepalingen met betrekking tot gronduitgifte ten behoeve van woningbouw

Artikel 20. De staat van de Onroerende zaak

In afwijking van het bepaalde in artikel 2 lid 1 zal, ingeval de Onroerende zaak is bestemd voor woningbouw, de Ingebruikneming/Aflevering geschieden in Bouwrijpe staat.

Artikel 21. Voorwaarden bouwplan

Koper dient binnen 4 maanden na ondertekening van de Koopovereenkomst een definitief en ontvankelijk bouwplan in te dienen bij de Welstandscommissie en de afdeling Stedenbouw, dat voldoet aan het (in de Koopovereenkomst nader te omschrijven) beeldkwaliteitplan, het bestemmingsplan en het uitwerkingsplan.

Artikel 22. Bebouwingsplicht

  • 1.

    Koper is verplicht om binnen de in de Koopovereenkomst genoemde termijn, een ontvankelijke bouwvergunningsaanvraag bij de Gemeente in te dienen.

  • 2.

    Binnen 2 maanden na het aanwezig zijn van een Bruikbare bouwvergunning moet met de bouw op de Onroerende zaak een aanvang zijn gemaakt; indien daartoe aanleiding bestaat, kan deze termijn door de Gemeente onder voorwaarden worden verlengd. Indien niet binnen de, eventueel verlengde, termijn wordt gestart met de bouw, is Koper zonder nadere Ingebrekestelling in verzuim en verbeurt hij een boete van 10% van de Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008) te vermeerderen met de daarover verschuldigde omzetbelasting, onverminderd het recht van de Gemeente om nakoming te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard).

  • 3.

    Koper is verplicht om binnen twee jaren na de datum van ondertekening van de Notariële akte de te stichten bebouwing te hebben voltooid en gebruiksklaar te hebben gemaakt; indien daartoe aanleiding bestaat, kan deze termijn door de Gemeente onder voorwaarden worden verlengd. Indien de te stichten bebouwing niet binnen de, eventueel verlengde, termijn voltooid en gebruiksklaar is, is Koper zonder nadere Ingebrekestelling in verzuim en verbeurt hij een boete van 10% van de Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008) te vermeerderen met de daarover verschuldigde omzetbelasting, onverminderd het recht van de Gemeente om nakoming te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard).

  • 4.

    Zolang er door Koper niet is voldaan aan de in artikel 21 en dit artikel vermelde verplichtingen, mag Koper niet zonder toestemming van de Gemeente de Onroerende zaak Vervreemden, verpachten of verhuren. Aan de toestemming kunnen voorwaarden worden verbonden. Bij niet naleving van dit verbod verbeurt Koper een boete van 10% van de Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008) en is de Gemeente tevens bevoegd om in rechte nakoming van het verbod te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard).

Artikel 23. Sanctie op niet voldoen aan de bouwverplichtingen in artikel 22 lid 2 en 3

  • 1.

    Indien Koper niet of niet tijdig voldoet aan het bepaalde in artikel 22 lid 2, terwijl de Juridische levering van de grond wel al plaatsgevonden heeft, of niet of niet tijdig voldoet aan het bepaalde in artikel 22 lid 3, is Koper verplicht om de Onroerende zaak op eerste vordering van de Gemeente aan haar terug te leveren tegen een geldsom gelijk aan de Koopprijs als vermeld in de Koopovereenkomst. Daartoe zal Koper in de Notariële akte de notaris reeds voor alsdan machtigen om namens Koper het perceel grond terug te leveren aan de Gemeente.

  • 2.

    Op de Koopprijs zal bij wijze van betaling van de boete en vergoeding van de kosten, schade en rente – behoudens vrijstelling – door de gemeente een gedeelte, zijnde 15 procent van de Koopprijs met een minimum van zevenhonderdvijftig euro (€ 750,--) (prijspeil 1-1-2008), worden ingehouden en aan de Gemeente vervallen, terwijl bovendien voor eventueel door Koper of in opdracht van Koper door derden verrichtte werken c.q. werkzaamheden generlei vergoeding van de Gemeente kan worden gevorderd.

  • 3.

    De kosten als gevolg van het ontbinden van de Koopovereenkomst, waaronder de notariskosten ten behoeve van de teruglevering van de Onroerende zaak komen geheel voor rekening van Koper.

  • 4.

    Koper is verplicht binnen een door de Gemeente te bepalen termijn op zijn kosten zorg te dragen voor het in de oorspronkelijke staat terugbrengen van de Onroerende zaak, zoals bedoeld in artikel 2 lid 6, bij gebreke waarvan een en ander door de Gemeente op kosten van Koper zal geschieden. De door de Gemeente gemaakte kosten zullen alsdan worden ingehouden op de aan Koper terug te betalen Koopprijs.

  • 5.

    De Gemeente is bevoegd de Koopovereenkomst zonder rechterlijke tussenkomst door middel van een aangetekende brief eenzijdig te ontbinden in geval Koper niet voldoet aan het bepaalde in artikel 22 lid 2 en 3.

Artikel 24. Parkeren

Koper verbindt zich tegenover de Gemeente om gelijktijdig met het gereedkomen van de bebouwing op de Onroerende zaak voor zijn rekening een van de openbare weg af met auto’s toegankelijke parkeerplaats aan te leggen en in stand te houden. Hoofdstuk 4. Bepalingen met betrekking tot gronduitgifte ten behoeve van bedrijventerreinen

Artikel 25. De staat van de Onroerende zaak

In afwijking van het bepaalde in artikel 2 lid 1 zal, ingeval de Onroerende zaak is bestemd ten behoeve van bedrijventerreinen, de Ingebruikneming/Aflevering geschieden in Bouwrijpe staat.

Artikel 26. Voorwaarden bouwplan

Tenzij deze verplichting al op grond van een aan de Koopovereenkomst voorafgegane Grondreserveringsovereenkomst is nagekomen, dient Koper binnen 4 maanden na ondertekening van de Koopovereenkomst een definitief bouwplan in te dienen bij de Welstandscommissie en de afdeling Stedenbouw, dat voldoet aan het (in de Koopovereenkomst nader te omschrijven) beeldkwaliteitplan, het bestemmingsplan en het uitwerkingsplan.

Artikel 27. Bebouwingsplicht

  • 1.

    Tenzij deze verplichting al op grond van een aan de Koopovereenkomst voorafgegane Grondreserveringsovereenkomst nagekomen is, is Koper verplicht om binnen 5 maanden na ondertekening van de Koopovereenkomst, een ontvankelijke bouwvergunningsaanvraag bij de Gemeente in te dienen.

  • 2.

    Binnen 2 maanden na het aanwezig zijn van een Bruikbare bouwvergunning moet met de bouw op de Onroerende zaak een aanvang zijn gemaakt; indien daartoe aanleiding bestaat, kan deze termijn door de Gemeente onder voorwaarden worden verlengd. Indien niet binnen de, eventueel verlengde, termijn wordt gestart met de bouw, is Koper zonder nadere Ingebrekestelling in verzuim en verbeurt hij een boete van 10% van de Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008) te vermeerderen met de daarover verschuldigde omzetbelasting, onverminderd het recht van de Gemeente om nakoming te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard).

  • 3.

    Koper is verplicht om binnen twee jaren na de datum van ondertekening van de Notariële akte de te stichten bebouwing te hebben voltooid en gebruiksklaar te hebben gemaakt; indien daartoe aanleiding bestaat, kan deze termijn door de Gemeente onder voorwaarden worden verlengd. Indien de te stichten bebouwing niet binnen de, eventueel verlengde, termijn voltooid en gebruiksklaar is, is Koper zonder nadere Ingebrekestelling in verzuim en verbeurt hij een boete van 10% van de Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008) te vermeerderen met de daarover verschuldigde omzetbelasting, onverminderd het recht van de Gemeente om nakoming te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard).

  • 4.

    Zolang er door Koper niet is voldaan aan de in artikel 26 en dit artikel vermelde verplichtingen, mag Koper niet zonder toestemming van de Gemeente de Onroerende zaak Vervreemden, verpachten of verhuren. Aan de toestemming kunnen voorwaarden worden verbonden. Bij niet naleving van dit verbod verbeurt Koper een boete van 10% van de Koopprijs met een minimum van vijfhonderd euro (€ 500,--) (prijspeil 1-1-2008) en is de Gemeente tevens bevoegd om in rechte nakoming van het verbod te vorderen (de werking van artikel 6:92 BW is uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard).

  • 5.

    Bij het plaatsen of doen plaatsen van gebouwen en van afrasteringen is Koper verplicht om met de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente overleg te plegen over controle van de situering daarvan binnen de overeengekomen grenzen van de Onroerende zaak.

  • 6.

    Koper is verplicht om zijn bouwplan te realiseren binnen de grenzen zoals deze vanwege de Gemeente in het terrein zijn aangeduid.

Artikel 28. Sanctie op niet voldoen aan de bouwverplichtingen in artikel 27 lid 2 en 3

  • 1.

    Indien Koper niet of niet tijdig voldoet aan het bepaalde in artikel 27 lid 2, terwijl de Juridische levering van de grond wel al plaatsgevonden heeft, of niet of niet tijdig voldoet aan het bepaalde in artikel 27 lid 3, is Koper verplicht om de Onroerende zaak op eerste vordering van de Gemeente aan haar terug te leveren tegen een geldsom gelijk aan de Koopprijs als vermeld in de Koopovereenkomst. Daartoe zal Koper in de Notariële akte de notaris reeds voor alsdan machtigen om namens Koper het perceel grond terug te leveren aan de Gemeente.

  • 2.

    Op de Koopprijs zal bij wijze van betaling van de boete en vergoeding van de kosten, schade en rente – behoudens vrijstelling – door de Gemeente een gedeelte, zijnde 15 procent, worden ingehouden en aan de Gemeente vervallen, terwijl bovendien voor eventueel door Koper of in opdracht van Koper door derden verrichtte werken c.q. werkzaamheden generlei vergoeding van de Gemeente kan worden gevorderd.

  • 3.

    De kosten als gevolg van het ontbinden van deze Koopovereenkomst, waaronder de notariskosten ten behoeve van de teruglevering van de Onroerende zaak komen geheel voor rekening van Koper.

  • 4.

    Koper is verplicht binnen een door de Gemeente te bepalen termijn op zijn kosten zorg te dragen voor het in de oorspronkelijke staat terugbrengen van de Onroerende zaak, zoals bedoeld in artikel 2 lid 6, bij gebreke waarvan een en ander door de Gemeente op kosten van Koper zal geschieden. De door de Gemeente gemaakte kosten zullen dan worden ingehouden op de aan Koper terug te betalen Koopprijs.

  • 5.

    De Gemeente is bevoegd de Koopovereenkomst zonder rechterlijke tussenkomst door middel van een aangetekende brief eenzijdig te ontbinden in geval Koper niet voldoet aan het bepaalde in artikel 27 lid 2 en 3.

Artikel 29. Aanvraag milieuvergunning/melding artikel 8.40 Wet milieubeheer

Indien het op de Onroerende zaak te stichten bedrijf onder toepassing van de Wet milieubeheer valt, dient Koper, tenzij deze verplichting op grond van een aan de Koopovereenkomst voorafgegane Grondreserveringsovereenkomst al nagekomen is, bij de Gemeente een melding op grond van artikel 8.40 Wet milieubeheer, danwel een aanvraag voor het verkrijgen van een milieuvergunning, in te dienen.

Artikel 30. Planologische procedures

De Gemeente zal zich binnen de daarvoor geldende publiekrechtelijke kaders zoveel als redelijkerwijs van haar kan worden verlangd, inspannen de benodigde planologische procedures en het verlenen van de benodigde bouwvergunning af te ronden, terwijl Koper daaraan, zoveel als mogelijk, medewerking zal verlenen.

Artikel 31. Parkeerruimte op eigen terrein

  • 1.

    Koper is verplicht, overeenkomstig de geldende parkeernormen, zorg te dragen voor voldoende parkeerruimte op eigen terrein voor personeel, bezoekers en daarmee gelijk te stellen personen. Hiertoe verbindt Koper zich tegenover de Gemeente om gelijktijdig met de bebouwing voor haar rekening van de openbare weg af met auto’s toegankelijke parkeervoorziening(en) aan te leggen en in stand te houden.

  • 2.

    Bij niet nakoming van de verplichting tot het aanleggen en/of in stand houden van bedoelde parkeervoorziening(en) is Koper aan de Gemeente een boete verschuldigd van zeshonderd euro (€ 600,--) (prijspeil 1-1-2008) voor elke dag dat Koper in gebreke is.

Artikel 32. Weigering van vereiste toestemming

Bij weigering van de krachtens de artikelen in dit hoofdstuk vereiste toestemming ontstaat geen aanspraak op schadevergoeding.

Hoofdstuk 5. Bepalingen met betrekking tot gronduitgifte ten behoeve van Maatschappelijke voorzieningen

Artikel 33. Doel

  • 1.

    De Onroerende zaak is bestemd voor het maatschappelijke doel zoals nader omschreven in de Koopovereenkomst.

  • 2.

    Koper is verplicht de Onroerende zaak in stand te houden overeenkomstig de bestemming zoals bedoeld in lid 1 van dit artikel; Koper mag de bestemming zoals aangegeven in lid 1 van dit artikel niet veranderen.

Artikel 34. Verkoopregulerende bedingen

Koper mag de Onroerende zaak niet Vervreemden aan een organisatie of bedrijf dat niet het doel heeft zoals bedoeld in lid 1 van artikel 37 op straffe van een direct opeisbare boete van een bedrag gelijk aan twintig procent van de geïndexeerde Koopprijs. De Koopprijs wordt jaarlijks geïndexeerd per 1 januari op basis van het prijsindexcijfer, reeks alle huishoudens (2006=100), zoals dit wordt gepubliceerd door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) (maand september).

Artikel 35. Antispeculatiebeding

  • 1.

    Indien Koper de Onroerende zaak binnen tien jaar na zijn verkrijging vervreemdt is hij verplicht aan de Gemeente te betalen een bedrag:

    • a.

      dat gedurende het eerste jaar na vervreemding gelijk is aan het verschil tussen de opbrengst van de Onroerende zaak met bebouwing en een bedrag gelijk aan de som van de oorspronkelijke Koopprijs van de Onroerende zaak en van de oorspronkelijke bouwkosten, deze bouwkosten vermenigvuldigd met een breuk, waarvan de teller het indexcijfer aangeeft voor de bouwkosten, laatstelijk bekend op het tijdstip van de Overdracht van de Onroerende zaak en waarvan de noemer aangeeft het indexcijfer van de bouwkosten, laatstelijk bekend op het moment waarop de bebouwing gereed kwam;

    • b.

      Voor het tweede jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald negentig procent (90%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil;

    • c.

      Voor het derde jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald tachtig procent (80%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil;

    • d.

      Voor het vierde jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald zeventig procent (70%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil;

    • e.

      Voor het vijfde jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald zestig procent (60%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil;

    • f.

      Voor het zesde jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald vijftig procent (50%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil;

    • g.

      Voor het zevende jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald veertig procent (40%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil;

    • h.

      Voor het achtste jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald dertig procent (30%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil;

    • i.

      Voor het negende jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald twintig procent (20%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil;

    • j.

      Voor het tiende jaar moet aan de Gemeente worden terugbetaald tien procent (10%) van het onder lid 1 sub a bedoelde verschil.

  • 2.

    Op de kosten die na het gereedkomen in of aan de bebouwing zijn aangebracht, onderhoud daaronder niet begrepen, is het met betrekking tot de bouwkosten bepaalde van overeenkomstige toepassing. Indien bij vervreemding van de Onroerende zaak met bebouwing voor het berekenen van de overdrachtsbelasting een hoger bedrag wordt aangehouden dan de in de desbetreffende Notariële akte genoemde Koopprijs, wordt het hogere bedrag als opbrengst van de Onroerende zaak met bebouwing beschouwd. Onder bouwkosten worden verstaan de aanneemsom, de kosten van meerwerk en het bedrag wegens renteverlies tijdens de bouw. Onder het indexcijfer van de bouwkosten wordt verstaan het globale indexcijfer van bouwkosten van woningen, gepubliceerd in het Statistisch Bulletin van het Centraal Bureau voor de Statistiek.