Regeling vervallen per 01-01-2020

Traumatische gebeurtenissen tijdens het werk, protocol

Geldend van 08-01-2013 t/m 31-12-2019

Intitulé

Traumatische gebeurtenissen tijdens het werk, protocol

Traumatische gebeurtenissen tijdens het werk, protocol

Protocol traumatische gebeurtenissen tijdens het werk

Medewerkers met ervaring op het gebied van het werken met traumatische gebeurtenissen, weten dat dit werk een bijzondere emotionele belasting met zich meebrengt, met name vanwege de veelvuldige confrontatie met overledenen (volwassenen en kinderen die lang niet altijd vreedzaam zijn gestorven) en hun nabestaanden, confrontatie met onplezierige verkeersongevallen al dan niet met de dood tot gevolg alsmede overige gebeurtenissen met een bijzondere emotionele belasting.

Voor iedereen die met dergelijke emotionele en/of traumatische gebeurtenissen te maken krijgt is het nuttig en noodzakelijk dit bespreekbaar te maken en daadwerkelijk te bespreken. De vraag is met wie.

  • 1

    traumatische gebeurtenissen te bespreken met het afdelingshoofd, collega’s of andere medewerkers om je heen die een luisterend oor kunnen bieden.

  • 2

    traumatische gebeurtenissen bespreekbaar maken in een werkoverleg.

  • 3

    bij traumatische gebeurtenissen waarbij politie-agenten zijn betrokken aan te sluiten bij de bijeenkomsten die het bedrijfsopvangteam zal beleggen.

Indien bemerkt wordt dat bepaalde gebeurtenissen na enkele dagen niet langzamerhand uit het hoofd verdwijnen, is het verstandig de bedrijfsarts, de heer P.J.P. Janssens (035 - 6880300) of de bedrijfsmaatschappelijk werker, mevrouw G. Rutgerink (06-12968338) te raadplegen.Voor spoedgevallen kan contact opgenomen worden met één van de personeelsadviseurs mevrouw K. Gebuis (06-52550617), mevrouw G. Sapasuru (06-52578071), mevrouw R. de Vendt (06-10033683) of manager P&O mevrouw F. van der Giessen (06-52578070). Zonodig kunnen zij doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een (vrijgevestigd) psycholoog.

Nadrukkelijk zij vermeld dat medewerkers ook zelf een verantwoordelijkheid hebben bij het bespreekbaar maken en het bespreken van emotionele gebeurtenissen. Immers door de relatieve eenzaamheid waarin het werk wordt uitgevoerd, brengt met zich mee dat signalering maar in beperkte mate door anderen kan plaatsvinden.