Regeling vervallen per 01-01-2012

Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en Bijstand

Geldend van 01-03-2005 t/m 31-12-2011

Intitulé

Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en Bijstand

De raad van de gemeente Renswoude.

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 januari 2005.

besluit

vast te stellen de navolgende

Verordening Cliëntenparticipatie Wet Werk en Bijstand

Artikel 1

  • 1. Alle begrippen die in deze verordening gebruikt worden en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (WWB) en de Algemene wet bestuursrecht(Awb).

  • 2. In deze verordening wordt verstaand onder:

    • a.

      wet: de Wet werk en bijstand (WWB), de wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte werkloze Werknemers dan wel de wet Inkomensvoorziening Oudere gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;

    • b.

      college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude;

    • c.

      belanghebbende: persoon die een uitkering heeft aangevraagd dan wel ontvangt op grond van de wet; indien het een gehuwde (of daarmee gelijkgesteld) betreft wordt onder belanghebbende elk van de echtgenoten verstaan.

Artikel 2

Burgemeester en wethouders nodigen alle belanghebbenden tenminste 1 maal per jaar uit voor een bijeenkomst om in overleg van gedachten te wisselen over het beleid en uitvoering van de wet.

Artikel 3

De uitnodiging als bedoeld in artikel 2 gaat vergezeld van de mededeling dat cliënten zelf onderwerpen op de agenda kunnen plaatsen en van de mededeling omtrent de wijze waarop dat kan plaatsvinden en voor welke datum.

Artikel 4

Na de datum, bedoeld in artikel 3, wordt de definitieve agenda van de bijeenkomst vastgesteld en aan de alle belanghebbenden toegezonden, zo nodig vergezeld van een toelichting op de agendapunten.

Artikel 5

Burgemeester en wethouders dragen er zorg voor dat tijdens de bijeenkomst voldoende deskundig personeel aanwezig is om de aanwezige zo nodig te kunnen informeren.

Desgewenst wordt informatie na de bijeenkomst schriftelijk aan de aanwezigen gezonden.

Artikel 6

De vergadering wordt voorgezeten door een lid van het college of een door het college aangewezen ambtenaar. Burgemeester en wethouders zorgen voor de verslaglegging.

Artikel 7

Wanneer tenminste 5 belanghebbenden daarom gezamenlijk schriftelijk vragen, beleggen burgemeester en wethouders binnen redelijke termijn een bijeenkomst voor alle belanghebbenden.

Wanneer de meerderheid van de aanwezigen op een bijeenkomst daaraan behoefte hebben wordt een nieuwe bijeenkomst belegd indien na deze vergadering nog informatie als bedoeld in de laatste volzin van artikel 5 wordt geleverd.

Artikel 8

Burgemeester en wethouders zenden het verslag aan alle belanghebbenden. Indien in de vergadering adviezen dan wel voorstellen of verzoeken aan het college zijn gedaan, doet het college bij de toezending van het verslag mededeling van hetgeen het college daaromtrent heeft besloten.

Artikel 9

In de gevallen waarin deze verordening niet voorziet beslissen burgemeester en wethouders.

Artikel 10

Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening cliëntenparticipatie WWB gemeente Renswoude” en treedt in werking op 1 maart 2005.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van 1 februari 2005,
de voorzitter, de griffier,

Nota-toelichting

Algemeen

Op grond van de Wet werk en bijstand is de gemeente verplicht in een verordening een aantal aangelegenheden te regelen omtrent cliëntenparticipatie.

Gelet op de schaal van de gemeente Renswoude is een eenvoudige en uitvoerbare methode bedacht, die minimaal voldoet aan de wettelijke eisen. Wanneer de praktijk behoefte laat zien aan meer activiteiten, belemmert deze verordening dat niet, als maar minimaal wordt voldaan aan wat in de verordening is opgenomen. Dit betekent dat in e praktijk meer kan gebeuren.

Hiertoe zal dan echter het initiatief van de cliënten zelf noodzakelijk zijn.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1

Alleen de begrippen die niet in de wet staan vermeld worden hier gedefinieerd.

 

Artikel 2

De wet laat de gemeente vrij om de methode te kiezen over de cliëntenparticipatie.

Gezien de schaal van Renswoude is een bijeenkomst met alle cliënten met een periodieke uitkering uitvoerbaar. Allen dienen dan ook uitgenodigd te worden.

Deze uitnodiging dient zodanig tijdig plaats te vinden dat her vervolg, indienen van agendapunten en vaststelling en verzending van de definitieve agenda niet in het gedrang komt.

 

Artikel 3

De wet vereist dat in de verordening wordt geregeld de wijze waarop de cliënten punten op de agenda kunnen plaatsen.

 

Artikel 4

Om de bevoegdheid bedoeld in artikel 3 niet illusoir te maken dienst vervolgens tijdig een definitieve agenda te worden opgesteld. De eventuele toelichting op de agenda is ten dele het voldoen aan de wettelijke bepaling dat de leden van het overleg worden voorzien van adequate informatie.

 

Artikel 5

Ook dit artikel is ter voldoening aan de wettelijke plicht om de betrokkene voldoende informatie te verschaffen. De tweedevolzin is opgenomen omdat het niet ondenkbaar is dat de aanwezigen informatie wensen welke niet terstond kan worden geleverd.

 

Artikel 6

Dit artikel wijst voor zich.

 

Artikel 7

In dit artikel wordt geregeld hoe gewerkt moet worden wanneer de cliënten behoefte hebben aan een overleg. Ook is geregeld hoe gewerkt moet worden wanneer tijdens een bijeenkomst blijkt dat er, na ontvangst van nadere informatie,  behoefte is aan verder overleg.

 

Artikel 8

Alle aanwezigen zullen het verslag ontvangen, maar het is natuurlijk voor alle cliënten van belang om te weten wat er besproken is en wat het college naar aanleiding daarvan heeft besloten. Dit kan ook de betrokkenheid bij volgende bijeenkomsten vergroten.

 

 

Artikel 9

Deze bepaling spreekt voor zich.