Regeling vervallen per 31-08-2018

Beleidsregels inzake verwijdering van inboedels bij woningontruiming

Geldend van 01-05-2006 t/m 30-08-2018

Intitulé

Beleidsregels inzake verwijdering van inboedels bij woningontruiming

Burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden;

Gelet op artikel 4:81 Algemene Wet Bestuursrecht,

Mede gelet op artikel 2.1.5.1 APV Reusel - De Mierden, artikel 125 Gemeentewet en afdeling 5.3 Algemene Wet Bestuursrecht,

besluiten de volgende beleidsregels vast te stellen:

Beleidsregels inzake verwijdering van inboedels bij woningontruiming

  • 1.

    Zodra de gemeente op de hoogte is gesteld van een ontruiming, wordt aan de huurder en verhuurder een mededeling gestuurd waarin wordt gewezen op het vermoeden van een voorgenomen overtreding van artikel 2.1.5.1 APV en waarin bekend wordt gemaakt dat het college in voorkomend geval voornemens is op te treden door middel van bestuursdwang.

  • 2.

    Indien het tot daadwerkelijke ontruiming komt, wordt er een besluit tot preventieve bestuursdwang genomen. Aan de huurder en tevens aan de verhuurder, de opdrachtgever van de ontruiming die het in haar macht heeft de overtreding te voorkomen, wordt een bestuursdwangbeschikking gericht.

  • 3.

    Wanneer de deurwaarder gaat ontruimen bepaalt een taxateur de waarde van de aanwezige boedel. Wanneer de totale waarde lager is dan € 1.000,- wordt de boedel afgevoerd naar de stortplaats. Hiertoe wordt, indien mogelijk, een afstandsverklaring door de eigenaar (huurder) getekend. Ook goederen die bederfelijk zijn, worden vernietigd. Bij een waarde van € 1.000,- of meer worden de zaken meegevoerd en opgeslagen. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt dat, indien mogelijk, in afschrift wordt verstrekt aan de eigenaar van de boedel. Het rapport van de taxateur dient hierbij als hulpmiddel. Daarnaast worden foto’s gemaakt van meegevoerde en opslagen zaken.

  • 4.

    Indien na de gegunde termijn (een uur na het aanvangstijdstip van de ontruiming) de overtreder niet heeft voldaan aan de in de preventieve bestuursdwangaanschrijving opgelegde last, gaat de gemeente feitelijk handelen. Wanneer zaken worden meegevoerd en opgeslagen, draagt de daarvoor aangewezen verhuizer zorg voor het afvoeren en opslaan van op de openbare weg geplaatste goederen die hiervoor in aanmerking komen.

  • 5.

    Wanneer de eigenaar zich meldt om de goederen op te halen, dient hij de kosten van bestuursdwang te voldoen. Indien na 13 weken de goederen niet zijn opgehaald dient conform artikel 5:30, derde lid Algemene Wet bestuursrecht te worden besloten wat er met de boedel moet gebeuren (verkoop, vernietiging, overdracht om niet). De kosten dienen dan op de overtreder verhaald te worden. Op grond van jurisprudentie wordt de verhuurder als overtreder aangemerkt.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van 25 april 2006.
Burgemeester en wethouders van Reusel–De Mierden,
de secretaris, de burgemeester,
Drs. L.J.M. Bertens I. de Jong-van den Heuvel