Regeling vervallen per 01-10-2012

Verordening inzake de winkeltijden 1996

Geldend van 10-10-2003 t/m 30-09-2012

Intitulé

De gemeenteraad; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 23 april 2003, no.    03-023;    BESLUIT:  vast te stellen de volgende

Verordening inzake de Winkeltijden 1996 (1.832.23)

Artikel 1.

Begripsbepalingen.

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet

  • b.

    feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag en tweede Kerstdag.

    Artikel 2.

    Beslistermijn.

    • 1.

      Het college van burgemeester en wethouders beslist op een aanvraag van een ontheffing binnen zes weken.

    • 2.

      Het college van burgemeester en wethouders kan de beslissing met een periode van ten hoogste vier weken verdagen.

      Artikel 3.

      Overdracht van de ontheffing.

    • 1.

      Ontheffingen op grond van artikel 6 van deze verordening zijn perceelsgebonden en overdraagbaar na verkregen toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

    • 2.

      In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

      Artikel 4.

      Intrekken of wijzigen van de ontheffing.

      Het college van burgemeester en wethouders kan een

ontheffing intrekken of wijzigen indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon -en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

  • f.

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

    Artikel 5.

    Zon- en feestdagenregeling.

    • 1.

      De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet, gelden niet op ten hoogste twaalf, door het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen, zon- en feestdagen per kalenderjaar.

    • 2.

      De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk.

      Artikel 6.

Vervallen.

Artikel 7.

Ontheffing zon- en feestdagenregeling

voor afzonderlijke situaties.

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste of tweede kerstdag, ten behoeve van:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      het uitstallen van goederen.

  • 2.

    De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen.

    Artikel 8.

    Verbod straatverkoop bepaalde goederen

    op zon- en feestdagen.

    De vrijstelling genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet geldt niet voor het complex (Darling Market) Volmerlaan 12, waaronder begrepen het gebied gelegen tussen de Treubstraat, Diepenhorstlaan, Polakweg en

    • L.

      Kleiweg.

      Artikel 9.

      Openstelling op werkdagen tussen 22.00 uur en 06.00 uur.

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen.

  • 2.

    De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

    Artikel 10.

    Toerisme.

  • 1.

    De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet gelden, in verband met de toeristische aantrekkingskracht van het evenement, niet voor het complex gelegen aan de Volmerlaan 12, sectie G nrs. 1995, 2073 en 2602 (zie bijgevoegde kaart), gedurende het gehele jaar op zondag van 9.00 uur tot 22.00 uur, met uitzondering van 4 mei en/of 24 december indien deze op een zondag vallen van 9.00 uur tot 19.00 uur en op feestdagen van 9.00 uur tot 22.00 uur, met uitzondering van eerste Kerstdag.

  • 2.

    Aan deze vrijstelling zijn de volgende voorwaarden verbonden:

    • a.

      de detailhandel zal bestaan uit de verkoop van

      • -

        in hoofdzaak - goederen die niet of nauwelijks in het dagelijkse Nederlandse detailhandelsverkeer verkrijgbaar zijn;

    • b.

      de totale voor detailhandel, ambachten en dienstverlening bestemde bedrijfsvloeroppervlakte mag niet meer bedragen dan 40% van de voor de bestemming Toeristisch-Recreatieve doeleinden in gebruik zijnde bedrijfsvloeroppervlakte, zulks met een maximum van 6.100 m2 v.v.o.

      Artikel 11.

      Nadere voorwaarden.

      Alle op grond van deze verordening te verlenen vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder extra beperkingen worden verleend en/of aan voorschriften worden gebonden.

      Artikel 12.

      Bezwaar.

      Tegen een, op grond van deze verordening genomen, besluit kan bezwaar worden gemaakt door indiening van een bezwaarschrift bij burgemeester en wethouders binnen een termijn van zes weken.

      Artikel 13.

      In werking treden.

      Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag volgende op die van haar bekendmaking.

      Artikel 14.

      Citeerartikel.

      Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening inzake de winkeltijden 1996".

      Aldus besloten door de raad van de gemeente Rijswijk in zijn openbare vergadering van 4 juni 1996, gewijzigd 3 juni 2003.

      Artikelsgewijze toelichting Verordening

      inzake de winkeltijden 1996

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de omschrijving van het begrip feestdagen is aansluiting gezocht bij artikel 2 van de wet. Koninginnedag is in de wet niet meer aangemerkt als een feestdag.

Artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

Op maximaal 12 zon- en feestdagen per jaar kan afgeweken worden van het sluitingsverbod. Burgemeester en wethouders hebben deze bevoegdheid gedelegeerd gekregen van de gemeenteraad. Voor de toepassing van het artikel kan de gemeente in afzonderlijke delen gesplitst worden, t.w. gedeelte Oud-Rijswijk tot aan de spoorbaan en een gedeelte Bogaard tot en met de spoorbaan.

Artikel 6 openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen

Vervallen.

Artikel 7 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor

afzonderlijke situaties

Het artikel is gebaseerd op artikel 4 van de wet. Het stellen van voorschriften en beperkingen is mogelijk.

Artikel 8 Verbod straatverkoop van bepaalde goederen op zon- en

feestdagen

De vrijstelling betreft het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

Artikel 9 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 uur en 06.00 uur

Voor de nachtelijke openstelling is de ontheffing het belangrijkste instrument. Per geval is dan een afweging te maken of de gewenste openstelling zich verhoudt met belangen van de woon- en leefomgeving en de openbare orde. De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen en voorschriften worden verleend.

Artikel 10 Toerisme

De grondslag van het artikel is artikel 3, derde lid, onder a van de wet.

Aan de vrijstelling worden voorwaarden verbonden, om het toeristische karakter van het concept op hoofdlijnen vast te leggen. De eerste voorwaarde geeft uiting aan het ondersteunende element in de detailhandel binnen het totale concept. De te verkopen produkten moeten een relatie hebben met het concept (= de kennismaking met en de beleving van de andere cultuur), wat betekent dat de detailhandel binnen dit concept (verzameld op de wereldmarkt) zich qua assortiment en qua diepte daarvan nadrukkelijk moet onderscheiden van iedere andere vorm van detailhandel in Nederland.

De tweede voorwaarde beperkt het aandeel detailhandel, ambachten en dienstverlening binnen het complex tot maximaal 40% van het beschikbare bedrijfsvloeroppervlak, waardoor een vaste verhouding tussen detailhandel en overige activiteiten gehandhaafd blijft. Binnen het voor detailhandel beschikbare oppervlak zal de nodige ruimte beschikbaar moeten zijn voor het uitoefenen van ambachten. De verhouding tussen ambachten en de overige detailhandels-

activiteiten bedraagt 1 : 8.

Voor wat betreft de openingsdagen van de Darling Market is gesteld dat de Darling Market vrijstelling heeft voor alle zondagen en feestdagen, met uitzondering van eerste Kerstdag.

Koninginnedag wordt in de nieuwe Winkeltijdenwet niet meer aangemerkt als een feestdag, evenals 5 mei.

Indien 4 mei en/of 24 december op een zaterdag of zondag valt dient de Darling Market na 19.00 uur gesloten te zijn, conform de regels die gelden voor de detailhandel.