Standplaatsenbeleid

Geldend van 01-03-2016 t/m heden

Intitulé

Standplaatsenbeleid

Burgemeester en wethouders van Roosendaal,

Besluiten:

Vast te stellen het volgende Standplaatsenbeleid

1. Inleiding

Voor het innemen van een standplaats in de open lucht geldt een vergunningstelsel. De insteek van dit stelsel is de openbare orde en veiligheid. Gedacht kan worden aan het voorkomen en/of beperken van geluidsoverlast, stankoverlast, verkeershinder en overlast door zwerfafval. Daarnaast voorkomt een vergunningsplicht een wildgroei van het aantal standplaatsen in de openbare ruimte.

Het vergunningenstelsel is geregeld in de Apv (Algemene plaatselijke verordening) in artikel 5:18 Apv. Naast het scheppen van de vergunningsplicht, geeft de Apv ook de weigeringsgronden voor een standplaatsvergunning.

De beleidsregel maakt onderscheid in soorten standplaatsen:

  • ·

    Permanente standplaatsen:

  • ·

    Incidentele standplaatsen

De laatste wijzigingen in het standplaatsenbeleid is in 2010 geweest. Nu, in 2012, is opnieuw gekeken naar het beleid vanwege nieuwe jurisprudentie, ingekomen verzoeken van standplaatshouders voor andere locaties dan de locaties die in het beleid aangewezen waren en door vele vragen die over sampling werden gesteld. Bij de wijziging van het beleid zijn verschillende belanghebbenden betrokken en is deregulering een uitgangspunt geweest.

2 . Standplaatsenbeleid

Hieronder volgt een overzicht van het beleid dat de gemeente Roosendaal hanteert voor standplaatsen. Eerst een aantal algemene uitgangspunten en daarna een opdeling naar het soort standplaats, namelijk

  • a.

    Permanente standplaatsen

  • b.

    Incidentele standplaatsen

Voorwaarden voor gebruik van de standplaats

De standplaatshouder dient te voldoen aan de voorwaarden die aan de standplaatsvergunning zijn verbonden. Het gaat met name om voorschriften over het innemen van de standplaats, opruimen van afval, brandveiligheidsvoorschriften, voorschriften omtrent voedselbereiding, etc.

Aan de vergunninghouder wordt de verplichting opgelegd om zijn standplaats geheel of gedeeltelijk te verwijderen, wanneer dit door het college noodzakelijk wordt geacht. Te denken valt aan situaties van beheer of onderhoud van de openbare weg, ondergrondse infrastructuur, weekmarkten, evenementen, etc. De vergunninghouder verwijdert eveneens geheel of gedeeltelijk zijn standplaats wanneer de handhaving van de openbare orde en veiligheid, of enig ander openbaar belang dit naar het oordeel van het college vordert. Aanvullend aan het bovenstaande is het college bevoegd per situatie te bepalen of het noodzakelijk is, dat de standplaatshouder zijn standplaats geheel of gedeeltelijk verwijdert. De vergunninghouder wordt hieromtrent binnen een redelijke termijn geïnformeerd. Indien mogelijk, biedt het college de standplaatshouder een alternatieve locatie aan. Het college is niet aansprakelijk voor eventuele inkomstenderving of schade, ontstaan door het niet kunnen innemen van de standplaats.

Maximumafmetingen

Per standplaatslocatie gelden maximumafmetingen. Deze worden aan de standplaatsvergunning verbonden. Hierbij is gelet op de resterende vrije ruimte op het trottoir, afstand tot gevels, afstand tot de rijbaan, (brand)veiligheid, etc.

a. Permanente standplaatsen

Maximumstelsel

De gemeente Roosendaal hanteert een maximumstelsel voor de permanente standplaatsen. Door middel van een maximumstelsel wordt beoogd de openbare orde en veiligheid te beschermen. De locaties zijn getoetst door onder andere de brandweer en politie. Het maximumstelsel beoogt nadrukkelijk niet de concurrentieverhoudingen te regelen. Het maximum aantal locaties voor permanente standplaatsen bedraagt 19, zie de bijlage A voor de locaties. Er zijn een tweetal nieuwe locaties bijgekomen. De Go Stores en de Kloosterstraat in Wouw. Deze laatste locatie is er op verzoek van de winkeliers bijgekomen. De locatie Go Stores ligt op particulier terrein. Hiervoor geldt, alsmede voor de andere standplaatsen op particulier terrein, dat toestemming nodig is van de particuliere eigenaren om de standplaats in te kunnen nemen.

Per locatie kunnen tegelijkertijd maximaal twee standplaatsen worden ingenomen, mits hiervoor voldoende plaats is. In de toekomst wordt een uitbreiding van het aantal standplaatsen bekeken naar aanleiding van verzoeken van standplaatshouders. Ook dit zal natuurlijk in overleg gebeuren met de brandweer en politie. Standplaatsvergunningen kunnen ook per dag/dagdeel worden verleend.

Vergunningsduur

Permanente vergunning worden voor de duur van maximaal vijf jaar vergund. Een kortere vergunningstermijn is mogelijk. Nieuwe standplaatshouder wordt een proeftijd van drie maanden geboden. Mocht de standplaatslocatie niet voldoen aan de verwachtingen, dan kan de vergunning worden ingetrokken en hoeft niet langer precario te worden geheven.

Uitgiftestelsel

Aan een vergunning voor een standplaats worden voorwaarden gesteld over bijvoorbeeld de grootte van de wagen, openingstijden en over schoonhouden. Vanaf de inwerkingtreding van dit beleid zullen alle standplaatsvergunningen tot 1 januari 2014 verleend worden, Vanaf 1 januari 2014 zal een lotingssysteem worden ingevoerd en zullen de vergunningen conform het dan vast te stellen lotingsysteem worden vergund. De motivatie om voor een lotingssyteem te kiezen is dat dit conform de jurisprudentie het enige juiste systeem is voor de verlening van schaarse vergunningen.

Branchering

In eerder beleid werd gewerkt met branchering: per standplaats werd gekeken naar het aanbod het winkelgebied en van de overige standplaatsen. Doel was om de diversiteit in het aanbod te bewaken. In de praktijk bleek het werken met branchering echter moeilijk hanteerbaar en te zorgen voor verkeerde verwachtingen bij standplaatshouders en winkeliers. Daarom is gekozen niet meer te werken met branchering. Dit betekent bovendien een vermindering van regels.

Nutsvoorzieningen

De gemeente draagt geen zorg voor de aanleg van nutsvoorzieningen, zoals stroom en water. Indien de standplaatshouder nutsvoorzieningen wenst, kan hij dit op eigen rekening en risico laten aanleggen door een hiertoe gespecialiseerd bedrijf. Dit is in overleg met de gemeente. Voorts kan de standplaatshouder, indien hij de standplaats niet meer kan c.q. niet meer wenst te gebruiken, de kosten voor de aanleg niet verhalen op de gemeente. Eventuele overdracht aan een nieuwe standplaatshouder dient onderling te worden geregeld.

Welstand

Op grond van artikel 5:18 lid 2 sub a Apv, kan de gemeente een standplaatsvergunning weigeren, indien de standplaats op zichzelf, hetzij in verband met de omgeving niet aan de redelijke eisen van welstand voldoet. De kraam c.q. standplaats moet in ieder geval aan de onderstaande vereisten voldoen. Dit kan repressief worden getoetst.

  • ·

    goede staat van onderhoud

  • ·

    gebruik van neutrale kleuren

  • ·

    gebruik van normale, gebruikelijke materialen (geen golfplaten etc.)

  • ·

    passen in/ aansluiten bij de omgeving

Kosten

Voor het innemen van een permanente standplaats wordt precario in rekening gebracht. Van het eerder gehanteerde huurstelsel, is de gemeente afgestapt. Voor het in behandeling nemen van een standplaatsvergunning worden leges in rekening gebracht.

Daadwerkelijke inname van de standplaats

De gemeente wil dat de standplaatshouder zijn standplaats daadwerkelijk inneemt. Wanneer dit niet het geval is, en de plaats gedurende een periode van drie maanden leeg is, kan de vergunning worden ingetrokken. Dit is mogelijk op grond van artikel 1:6 sub d Apv. Reden is dat sommige standplaatsen alleen uit concurrentieoverwegingen worden aangevraagd. Vervolgens maakt de houder niet daadwerkelijk gebruik van de plaats. Dit is niet toegestaan, de standplaatsen zijn hier niet voor bestemd. De voorwaarde van daadwerkelijke inname wordt in de vorm van een voorschrift aan een standplaatsvergunning verbonden.

b. Incidentele standplaatsen

Onder de noemer “incidentele standplaatsen” vallen een aantal tijdelijke standplaatsen die erg verschillend van aard zijn. Genoemd kunnen worden de oliebollenkraam, kerstbomenverkoop, koek- en zopie kramen etc. Deze standplaatsen kennen elk hun eigen problematiek en behoeven een specifieke benadering. Ook voor incidentele standplaatsen geldt dat op standplaatsen op particulier terrein, de eigenaren van het terrein toestemming moeten verlenen om de standplaatsen in te kunnen nemen.

Kraam bij eigen onderneming

Indien wordt voldaan aan de voorwaarden van de nadere regels plaatsing uitstallingen op openbare wegen gebaseerd op artikel 2:10 van de Apv is het toegestaan binnen twee meter van de gevel van het bedrijfspand van de eigen onderneming een uitstallling/kraampje te plaatsen. Eén voorwaarde is dat de winkelier alleen spullen mag verkopen in de kraam uit zijn eigen assortiment. Indien de kraam/uitstalling buiten de twee meter van de gevel wordt geplaatst zal een standplaatsvergunning aangevraagd moeten worden.

Incidentele verkoopstandplaatsen in de binnenstad (binnen de Ring)

Om verstoring van de openbare orde en veiligheid en overbelasting van de binnenstad te voorkomen, kunnen er in de binnenstad geen incidentele verkoopstandplaatsen worden ingenomen. Voor de winkeliers in de binnenstad wordt hierop een uitzondering gemaakt. De winkeliers kunnen één keer per kwartaal een verkoopstandplaats innemen in verband met een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard, direct voor of naast hun winkel. Gedacht kan worden aan een verkoopstandplaats in het kader van:

  • ·

    Carnaval;

  • ·

    Pasen;

  • ·

    Moederdag;

  • ·

    Hemelvaartsdag;

  • ·

    Vaderdag;

  • ·

    Pinksteren;

  • ·

    Uitverkoop;

  • ·

    Kerstmis;

  • ·

    Opening bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard.

Voor het innemen van de verkoopstandplaats, voor zover deze op gemeentegrond wordt ingenomen, wordt precariorecht geheven.

V erkoopstandplaatsen buiten de binnenstad

Bij incidentele standplaatsen voor de verkoop van detailhandelsgoederen buiten de binnenstad, kan worden gedacht aan een oliebollenkraam, kerstbomenverkoop, koek en zopie kramen, etc.

Hierbij dient te worden opgemerkt dat incidentele verkoopstandplaatsen die in het kader van een evenement op het evenemententerrein worden ingenomen, zoals foodkramen gedurende de carnaval en de kermis en de oliebollenkraam bij de ijsbaan, niet onder deze beleidsnota vallen (voor zover deze onderdeel uitmaken van het evenement en op het evenemententerrein worden ingenomen). De standplaatsen die deel uitmaken van de weekmarkten vallen eveneens buiten bereik van deze beleidsnota.

De locaties worden in overleg met de gemeente bepaald. In principe worden alleen standplaatsen toegestaan in de nabijheid van winkelcentra. Afhankelijk van de aard van de standplaats kan voor een andere locatie gekozen worden. Bijvoorbeeld een koek en zopie kraam mag alleen in de nabijheid van een schaatsvijver of –water ingenomen worden.

De maximale vergunningsduur bedraagt een maand per jaar, verlenging is in overleg met de gemeente mogelijk.

Voor het innemen van de verkoopstandplaats, voor zover deze op gemeentegrond wordt ingenomen, wordt precariorecht geheven

Toekenning incidentele vergunningen

Per gebied kunnen meerdere incidentele plaatsen worden verleend. De gemeente heeft geen beleid voor het aantal toegestane standplaatsen, mits geen strijdigheid ontstaat met de openbare orde en veiligheid In de uitzonderlijke gevallen dat er meerdere gegadigden voor één specifieke standplaats zijn, zal er eerst geprobeerd worden via overleg met de aanvragers tot een oplossing te komen. Lukt dit niet, dan zal door middel van loting worden bepaald aan wie de standplaats wordt toegewezen

Sampling

Voorheen werd gewerkt met samplingstandplaatsen. Dit leidde tot klachten van sommige winkeliers en tot vervuiling van de openbare ruimte. Daarom is gekozen de samplingstandplaats af te schaffen.

Sampling (het uitdelen van gratis produkten in de binnenstad) blijft wel toegestaan, mits er vooraf een ontheffing voor wordt aangevraagd en alleen als sampling al lopend plaatsvindt. Er wordt niet meer uitgedeeld vanaf één plaats. Bij de bevoorrading van de samplers moet rekening gehouden worden met het Roosendaalse autoluwe binnenstad beleid. De karren of wagens ter bevoorrading dienen dan ook te worden gestald in een parkeervak of parkeergarage.

Ook dient de aanvrager de rommel na afloop op te ruimen. Gebeurt dit niet dan kunnen de kosten worden verhaald bij diegene die de ontheffing heeft aangevraagd en verantwoordelijk is voor de samplingactiviteit. Ook wordt dan geen ontheffing meer verleend voor nieuwe samplingactiviteiten. Op die manier kan het opruimen van achtergelaten rommel door de gemeente in rekening worden gebracht bij de aanvrager.

Tijdens evenementen zijn flyeren en sampling niet toegestaan, behalve als het door of namens de organisatie zelf wordt uitgedeeld.

Bijzondere (diensten)standplaatsen in de binnenstad

Bij deze categorie kan worden gedacht aan standplaatsen met een bijzonder karakter, zoals een gehoorbus, bloedsuikertest, consumententests van goederen, kookbus, etc. Het gaat hier steeds om vernieuwende concepten. Het betreft geen produktenverkoop, alleen de levering van diensten. Deze standplaatsen worden aan de hand van het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt” uitgegeven. Buiten de ring is geen beleid ontwikkeld voor deze categorie. De bijzondere (diensten)standplaats kan alleen worden ingenomen op de locatie Markt ter hoogte van de westelijke zijde van het het beeld de “Tullepetaon”. De maximale vergunningsduur bedraagt één week. Elke aanvrager mag maximaal één keer per maand een bijzondere (diensten)standplaats innemen.

Gelet op het commerciële oogmerk van deze standplaatsen, wordt er per gebruikte vierkante meter gemeentegrond precariorecht geheven.

3. Standplaatsen op particuliere grond

Voor zover een openbare, in de open lucht gelegen plaats in particuliere eigendom wordt gebruikt om een standplaats in te nemen, is het vergunningstelsel van artikel 5:18 Apv eveneens van toepassing. Artikel 5:19 Apv bepaalt bovendien, dat het de rechthebbende op een perceel, verboden is toe te staan dat daarop zonder vergunning van het college een standplaats wordt of is ingenomen. Standplaatsen op particuliere grond vallen eveneens onder deze beleidsnota. Het is, in het kader van de openbare orde en veiligheid en de openbare gezondheid, van belang, dat deze standplaatsen aan dezelfde regels als standplaatsen die op gemeentegrond worden ingenomen, voldoen. Daarnaast kan er, indien een privé-eigenaar eigen, tegenstrijdige eisen zou mogen stellen aan de standplaats, sprake zijn van misbruik van het eigendomsrecht en strijd met het algemeen belang. De gemeente is niet bevoegd om voor het innemen van een standplaats op particuliere grond huur in rekening te brengen of precariorecht te heffen. Uiteraard worden voor het in behandeling nemen van de vergunningaanvraag wel leges in rekening gebracht. De aanvrager moet bij de aanvraag de schriftelijke toestemming van de grondeigenaar overleggen.

Deze regeling vervangt de regeling vastgesteld op 18 september 2012.

Deze beleidsregel treedt in werking de dag waarop de Algemene plaatselijke verordening, vastgesteld op 18 februari 2016, in werking is getreden.

Ondertekening

Aldus besloten door burgemeester en wethouders van Roosendaal op 5 januari 2016,
De secretaris, De burgemeester,

Bijlage A Locaties permanente standplaatsen

  • 1.

    winkelcentrum Tolberg

  • 2.

    winkelgalerij Kroevenlaan/ President Kennedylaan

  • 3.

    winkelcentrum Lindenburg

  • 4.

    winkelcentrum Dijkcentrum

  • 5.

    winkelgebied St. Josephstraat/ Norbartlaan

  • 6.

    winkelgebied Dr. Schaepmanlaan

  • 7.

    Kalsdonk (nader te preciseren in relatie tot verdere centrumontwikkelingen Kalsdonk)

  • 8.

    winkelcentrum Rembrandtgalerij

  • 9.

    winkelgebied Kerkplein te Nispen

  • 10.

    winkelgebied Omgang te Wouw

  • 11.

    Herelsestraat te Heerle (Kerkplein)

  • 12.

    centrum te Wouwse Plantage

  • 13.

    Moerstraatseweg te Moerstraten (voor de school)

  • 14.

    Rosada (particulier terrein)

  • 15.

    Kadeplein (uitsterfbeleid)

  • 16.

    Nieuwe Markt, ter hoogte het monument St. Jan de Doper (alleen ijs- verkoop)

  • 17.

    Meubelboulevard Oostplein (particulier terrein)

  • 18.

    Go Stores (maximaal 1)

  • 19.

    Kloosterstraat Wouw