Regeling vervallen per 01-04-2019

Nadere regels subsidiedemontage brom- en snorfietsen 2018

Geldend van 05-12-2018 t/m 31-03-2019

Intitulé

Nadere regels subsidiedemontage brom- en snorfietsen 2018

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van de concerndirecteur van het cluster Stadsontwikkeling van 19 december 2017; kenmerk BS17/00849;

gelet op artikel 3, derde lid van de Subsidieverordening Rotterdam 2014; overwegende dat:

  • -

    de gemeente Rotterdam hard werkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit om zo de gezondheid te verbeteren en aan de Europese normen te voldoen;

  • -

    het derhalve wenselijk is de ontwikkeling en inzet van subsidie voor demontage van brom- en snorfietsen als instrument te stimuleren door onderstaande nadere regels vast te stellen;

besluit vast te stellen:

Nadere regels subsidie demontage brom- en snorfietsen 2018

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze nadere regels wordt (mede) verstaan onder:

  • a.

    college: Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam;

  • b.

    aanvrager: Een natuurlijke persoon die bij het college een aanvraag indient om in aanmerking te komen voor de gesubsidieerde sloop van een brom- of snorfiets;

  • c.

    bromfiets: voertuig met verbrandingsmotor van de voertuigcategorie L met de voertuigclassificatie L1e, L2e of L6e, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig of een motorrijtuig met beperkte snelheid;

  • d.

    snorfiets: een motorvoertuig op twee wielen met een maximale constructiesnelheid van 25 km/uur. Het betreft motorvoertuigen in scooter- dan wel brommeruitvoering. De scooter heeft kleine, brede wielen; de voeten worden tussen stuur en zadel naast elkaar geplaatst. Ook fietsen met een elektrische motor zijn onder deze groep geregistreerd, met uitzondering van de rijwielen met trapondersteuning. Wettelijk vallen alle snorfietsen onder de classificatie bromfiets;

  • e.

    e-herkenning: een gestandaardiseerd inlogsysteem waarmee bedrijven zichzelf kunnen authentiseren en autoriseren bij het online zaken doen met overheden en bedrijven. e-herkenning is gebaseerd op een afsprakenstelsel dat door de overheid en private partijen is geïnitieerd en ook wordt beheerd;

  • f.

    datum eerste toelating (DET): datum waarop de brom- of snorfiets voor het eerst in gebruik is genomen;

  • g.

    demontageverklaring: verklaring van een demontagebedrijf dat beschikt over de RDW erkenning “bedrijfsvoorraad” met het onderdeel “Online Registratie Auto Demontage”, om binnen 48 uur na tenaamstelling van het betreffende kenteken op zijn naam, de registratie van demontage van de brom- of snorfiets in het kentekenregister van de RDW te bewerkstelligen en deze melding nadien niet ongedaan te (laten) maken en tevens de verklaring dat het demontagebedrijf zich verplicht ook de bromfiets in eigen beheer te hebben.

Artikel 2 Doel van de nadere regels

De doelstelling van deze nadere regels is om te stimuleren dat Rotterdammers hun oude brom- en snorfietsen met een benzinemotor laten demonteren om in de directe leefomgeving de luchtkwaliteit te verbeteren en de geluidoverlast te verminderen, om zo een bijdrage te leveren aan het verbeteren van zowel de leefomgevingskwaliteit als de volksgezondheid.

Artikel 3 Subsidieplafond

  • a)

    Het subsidieplafond voor het verstrekken van subsidie voor de subsidiabele activiteit als bedoeld in artikel 4 bedraagt maximaal € 600.200,-.

  • b)

    De verdeling van subsidie geschiedt, met in achtneming van het subsidieplafond, op basis van de volgorde van ontvangst van de subsidieaanvragen.

Artikel 4 Subsidiabele activiteit

Op grond van deze nadere regels wordt subsidie verstrekt voor:

De demontage van een brom- of snorfiets als bedoeld in artikel 7.

Artikel 5 Aanvragen

Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 1 maart 2019 of zoveel eerder dan dat het ter beschikking gestelde budget niet meer toereikend is.

Artikel 6 Hoogte van de subsidiebij demontage brom- of snorfiets

Onderstaande bedragen geldt voor de activiteiten, zoals bedoeld in artikel 4, van deze nadere regels:

Het subsidiebedrag voor de sloop van een brom- of snorfiets als bedoeld in artikel 1, onder c en d, bedraagt € 300,-.

Artikel 7 Voorwaarden voor subsidie voor zover betrekking hebbende op artikel 4

  • 1. De subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor de demontage van een brom- of snorfiets, voor zover uit de gegevens van het kentekenregister van het RDW blijkt dat deze een DET heeft die voor 1 januari 2010 ligt.

  • 2. De brom- of snorfiets, als bedoeld in het eerste lid, moet vóór 10 oktober 2017 en onafgebroken tot het moment van de demontage op naam hebben gestaan van de aanvrager.

  • 3. De brom- of snorfiets, als bedoeld in het eerste lid van dit artikel mag niet eerder gedemonteerd zijn dan 15 januari 2018.

  • 4. De demontageverklaring is afkomstig van een door de RDW erkend demontagebedrijf.

  • 5. Per aanvrager wordt eenmalig een subsidie verstrekt.

  • 6. Per aanvrager wordt maximaal één gedemonteerde brom- of snorfiets gesubsidieerd.

  • 7. De aanvrager dient:

    • a)

      Blijkens de gegevens in het kentekenregister van het RDW vóór 10 oktober 2017 eigenaar te zijn van de brom- of snorfiets.

    • b)

      Uiterlijk vóór 10 oktober 2017 en onafgebroken tot en met de datum van binnenkomst van de subsidieaanvraag ingeschreven te staan in de gemeentelijke basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Rotterdam.

  • 8. De aanvrager legt een demontageverklaring over.

Artikel 8 Aanvraag tot subsidieverlening

  • 1. De aanvraag voor subsidieverlening voor de demontage van een brom- of snorfiets als bedoeld in artikel 4 onder moet worden ingediend bij het college.

  • 2. Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Een aanvraag om subsidieverlening is volledig indien:

    • a.

      de subsidieaanvrager gebruik maakt van het door of namens het college vastgestelde aanvraagformulier;

    • b.

      het aanvraagformulier door de aanvrager volledig en naar waarheid is ingevuld;

    • c.

      alle benodigde gegevens en bescheiden, die zijn opgenomen in het aanvraagformulier (o.a. demontageverklaring), zijn bijgevoegd.

  • 3. Indien niet is voldaan aan de voorwaarden als bedoeld in het eerste en/of tweede lid van dit artikel, wordt de subsidieaanvraag geweigerd.

Artikel 9 Betaling

De subsidie wordt direct bij verlening vastgesteld. Binnen zes weken na het besluit tot subsidievaststelling wordt de subsidiebijdrage uitbetaald.

Artikel 10 Inwerkingtreding

De nadere regels treden in werking op 15 januari 2018 na dagtekening van het Gemeenteblad waarin deze worden geplaatst, en vervallen op 1 april 2019.

Artikel 11 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels subsidie demontage brom- en snorfietsen 2018.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 19 december 2017.

De secretaris,
C.M.Sjerps
De burgemeester,
A.Aboutaleb

Toelichting

Achtergrond en aanleiding

Rotterdam werkt hard aan het verbeteren van de luchtkwaliteit om zo de gezondheid te verbeteren en aan de Europese normen te voldoen. De meeste maatregelen zijn gericht op schoner autoverkeer. Het aandeel van brom- en snorfietsen in de totale Rotterdamse verkeersuitstoot is over het geheel bezien beperkt, maar op het niveau van de directe leefomgeving (zoals het fietspad) ondervinden veel mensen hinder van de uitstoot van NO2, fijn stof en roet. Recent onderzoek van de GGD laat zien dat ongeveer 25% van de luchtverontreiniging op fietspaden van brom- en snorfietsen afkomstig is. Daarnaast kunnen ze geluidoverlast veroorzaken en klagen mensen over onveilig rijgedrag.

Met het verstrekken van een subsidie voor de demontage van een brom- of snorfiets met een Datum Eerste Toelating voor 1 januari 2010 worden particuliere eigenaren gestimuleerd hun brom- of snorfiets te laten demonteren.

Inhoudelijke aspecten van de nadere regels

Deze nadere regels richten zich op de demontage van bromfietsen van voor 1 januari 2010. Deze bromfietsen stoten namelijk relatief veel stikstof(di)oxiden, fijn stof en elementair koolstof uit. Particulieren die een brom- of snorfiets laten demonteren komen in aanmerking voor subsidie.

Looptijd van de nadere regels

De nadere regels vervallen op 1 januari 2019. De laatste volledige aanvraag kan worden ingediend tot en met 1 december 2018 of zoveel eerder dan het beschikbare subsidiebudget op is.

Hoogte van de subsidie

De hoogte van de subsidie is 300 euro per gedemonteerde brom- of snorfiets. Een aanvrager kan voor de demontage van één brom- of snorfiets subsidie aanvragen.

Wanneer wordt subsidie verstrekt?

Om te garanderen dat het om Rotterdamse brom- en snorfietsen gaat, moet de aanvrager vóór 10 oktober 2017 en onafgebroken tot en met de datum van binnenkomst van de subsidieaanvraag ingeschreven staan in de gemeentelijke basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Rotterdam en dient het kenteken van de bromfiets vóór 10 oktober 2017 en onafgebroken tot het moment van de sloop op naam hebben gestaan van de aanvrager. Per aanvrager wordt voor maximaal één brom- of snorfiets subsidie verstrekt.

De gedemonteerde brom- of snorfiets moet voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • -

    de brom- of snorfiets moet een Datum Eerste Toelating hebben voor 1 januari 2010;

  • -

    de gedemonteerde brom- of snorfiets moet een voertuig zijn met verbrandingsmotor van de voertuigcategorie L met de voertuigclassificatie L1e, L2e of L6e, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig of een motorrijtuig met beperkte snelheid;

  • -

    De aanvrager dient een kopie van een geldige demontageverklaring (vernietigingsbewijs) te overleggen. Het gecertificeerde demontagebedrijf meldt de demontage vervolgens via het Online Registratie Auto Demontage (ORAD) programma van de RDW.

Procedurele aspecten van de nadere regels

Bij de aanvraag moet de brom- of snorfiets reeds gedemonteerd zijn. Uit klantvriendelijkheid en om teleurstellingen te voorkomen kan een potentiële aanvrager via de website http://www.rotterdam.nl/subsidies door het invoeren van de/het kenteken(s) controleren of de brom- of snorfiets in aanmerking komt voor subsidie. Subsidie wordt na demontage aangevraagd bij de gemeente Rotterdam. De benodigde formulieren worden via http://www.rotterdam.nl/subsidies ter beschikking gesteld. Een aanvraag wordt pas in behandeling genomen als alle vragen in het aanvraagformulier zijn beantwoord, de bijlagen zijn bijgeleverd en het formulier ondertekend is ingediend bij de gemeente. Het is dus in het belang van de aanvrager om in één keer een complete aanvraag in te dienen. Alleen complete aanvragen tellen immers mee in de volgorde van behandeling en voor het beschikbare budget.

Dit gemeenteblad 2018, nummer 2, is uitgegeven op 12 januari 2018 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)