Verordening Winkeltijden Rotterdam 2019

Geldend van 07-11-2023 t/m heden

Intitulé

Verordening Winkeltijden Rotterdam 2019

De raad van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van de raadsleden F. Achbar, C.M. Zeegers, R.A.C.J. Simons en T. Cicek van 18 oktober 2018 (18bb8353); raadsstuk 19bb15658;

gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet;

besluit vast te stellen:

Verordening winkeltijden Rotterdam 2019

Paragraaf 1 Begripsbepalingen en algemene vrijstelling

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

college:

College van burgemeester en wethouders van Rotterdam

feestdagen:

Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na 19.00 uur, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, 24 december na 19.00 uur en eerste en tweede Kerstdag;

werkdagen:

maandag tot en met zaterdag, niet zijnde feestdagen of 4 mei na 19.00 uur;

wet:

Winkeltijdenwet;

winkel:

winkel als bedoeld in artikel 1 van de wet.

Artikel 2 Algemene vrijstelling

  • 1. Voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b, van de wet vervatte verboden geldt van 08.00 tot 22.00 uur een algemene vrijstelling.

  • 2. De algemene vrijstelling, bedoeld in het eerste lid, geldt niet voor 4 mei na 19.00 uur.

Paragraaf 2 Specifieke vrijstellingen

Artikel 3 Uitbreiding koopavondenregeling

  • 1. Het college kan 10 avonden per kalenderjaar aanwijzen waarop het verbod vervat in artikel 2, eerste lid, onder c, van de wet niet geldt in de gehele gemeente of één of meerdere delen van de gemeente vanaf het op werkdagen bepaalde wettelijk sluitingsuur van 22.00 uur tot het tijdstip van sluiting 24.00 uur op dezelfde werkdag. In incidentele gevallen kan de vrijstelling worden verlengd tot 06.00 uur op de daaropvolgende werkdag.

  • 2. De vrijstelling, bedoeld in het eerste lid, wordt niet verleend indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving door de activiteit op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed.

Artikel 4 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 uur en 06.00 uur (nachtwinkels)

  • 1. Het college kan gebieden aanwijzen waar de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen en op 4 mei na 19.00 uur, niet gelden.

  • 2. Het college kan categorieën winkels en overige vormen van de detailhandel aanwijzen waarvoor de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen en op 4 mei na 19.00 uur, niet gelden.

Artikel 5 Eetwinkels (snackbars, afhaalcentra, shoarmawinkels, niet zijnde horecabedrijven)

De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden gelden niet voor winkels waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, tabak- en tabaksproducten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht op zon- en feestdagen en vanaf het op werkdagen bepaalde wettelijk sluitingsuur van 22.00 uur tot het tijdstip van sluiting genoemd in de krachtens de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 voor de desbetreffende winkel afgegeven exploitatievergunning.

Artikel 6 Bepaalde winkels

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van:

    • a.

      musea;

    • b.

      winkels waar de bedrijfsactiviteit hoofdzakelijk bestaat uit het verhuren van voorbespeelde beelddragers, mits in die winkel geen andere goederen te koop worden aangeboden of verkocht dan beelddragers, alsmede tijdschriften en catalogi, die betrekking hebben op het te huur aangeboden assortiment;

    • c.

      winkels waarin zich een restaurant of lunchroom bevindt, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het bezoeken van het restaurant of de lunchroom;

    • d.

      winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk fietsen en bromfietsen plegen te worden verkocht, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het huren van fietsen en bromfietsen.

  • 2. De in het eerste lid, onder c en d, vervatte vrijstellingen gelden niet ten aanzien van het verkopen van goederen.

Artikel 7 Straatverkoop van bepaalde goederen

  • 1. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

  • 2. Het college kan bepalen dat de vrijstelling in het eerste lid niet geldt voor de gehele gemeente of één of meerdere delen van de gemeente.

Artikel 8 Begraafplaatsen

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk bloemen en planten plegen te worden verkocht en die zijn gelegen op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang van een begraafplaats, gedurende de openingstijden van die begraafplaats.

  • 2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van bloemen en planten op een begraafplaats dan wel op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang daarvan, gedurende de openingstijden van die begraafplaats.

Artikel 9 Culturele evenementen

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van gebouwen waar voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard plaatsvinden en waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen die rechtstreeks verband houden met aldaar te houden voorstellingen, uitvoeringen en evenementen plegen te worden verkocht, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

  • 2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van het ter gelegenheid van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met die voorstellingen, uitvoeringen of evenementen, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

Artikel 10 Sportcomplexen

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van sportcomplexen, waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen worden verkocht die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.

  • 2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van het in of op het terrein van sportcomplexen te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.

Artikel 11 Bejaardenoorden

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van bejaardenoorden, waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten plegen te worden verkocht.

  • 2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden gelden in of op het terrein van bejaardenoorden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten.

Artikel 12 Ziekenhuizen en verpleeghuizen

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van een winkel waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten plegen te worden verkocht, indien die winkel is gelegen op ten hoogste 250 meter van de publieksingang van een ziekenhuis of verpleeghuis en een functie vervult ten behoeve van dat ziekenhuis of verpleeghuis, vanaf een half uur voor de aanvang van de bezoektijden tot het einde daarvan.

  • 2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden van eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten, op ten hoogste 250 meter van de publieksingang van een ziekenhuis of verpleeghuis, vanaf een half uur voor de aanvang van de bezoektijden tot het einde daarvan.

Artikel 13 Stations

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van winkels, gericht op reizigers, in een gebouw ten behoeve van een knooppunt van openbaar vervoer.

  • 2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van bloemen en planten op afstand van ten hoogste 100 meter van een knooppunt van openbaar vervoer.

Paragraaf 3 Ontheffingen

Artikel 14 Openstelling van winkels in de avond en op zon- en feestdagen na 22.00 uur

  • 1. Het college kan op aanvraag in een gebied als bedoeld in artikel 2 van de Verordening op de Wijkraden 2022 voor één (avond)winkel per 15.000 inwoners ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden voor zover het de opening van winkels betreft op zondag tot en met donderdag van 22.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 22.00 uur tot 03.00 uur.

  • 2. Aan de ontheffing worden de volgende voorschriften verbonden:

    • a.

      de winkel dient in de nacht van zondag op maandag tot en met de nacht van donderdag op vrijdag gesloten te zijn tussen 1.00 uur en 6.00 uur en in de nacht van vrijdag op zaterdag alsmede de nacht van zaterdag op zondag tussen 3.00 uur en 6.00 uur;

    • b.

      de winkel dient op zon- en feestdagen gesloten te zijn van 01.00 uur tot 08.00 uur;

    • c.

      er dienen uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren te worden verkocht, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Alcoholwet.

Artikel 15 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

  • 1. Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in de artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste of tweede Kerstdag, ten behoeve van:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      het uitstallen, presenteren en verkopen van goederen.

  • 2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan in ieder geval worden verleend in geval van: incidentele productpresentaties in winkels en zalencomplexen, feestelijkheden, evenementen, veilingen, beurzen, muziekfestivals, bloemencorso's, kunstateliers en galeries.

Artikel 16 Ontheffing werkdagen na 22.00 uur voor afzonderlijke situaties

  • 1. Het college kan op aanvraag een ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, onder c, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de uren vanaf het wettelijk sluitingsuur van 22.00 uur tot 06.00 uur ten behoeve van:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      het uitstallen, presenteren en verkopen van goederen.

  • 2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan in ieder geval worden verleend in geval van: incidentele productpresentaties in winkels en zalencomplexen, feestelijkheden, evenementen, veilingen, beurzen, muziekfestivals, bloemencorso’s, kunstateliers en galeries.

Artikel 17 Winkels in hotels

  • 1. Het college kan op aanvraag een ontheffing verlenen in verband met de verboden vervat in artikel 2, eerste lid, van de wet, ten behoeve van de verkoop in een winkel, gelegen in een hotel, mits een dergelijke winkel geen rechtstreekse voor het publiek bestemde ingang vanaf de openbare weg heeft.

  • 2. De ontheffing kan gelden:

    • a.

      op zon- en feestdagen, van 07.00 uur tot 24.00 uur;

    • b.

      op Goede Vrijdag en 4 mei na 19.00 uur en op overige werkdagen vanaf het wettelijk sluitingsuur tot 24.00 uur.

Artikel 18 Beslistermijn ontheffingen

  • 1. Het college beslist op een aanvraag om ontheffing binnen zes weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.

  • 2. Het college kan zijn beslissing voor ten hoogste zes weken verdagen.

Artikel 19 Algemene weigeringsgrond verlenen ontheffing

Een ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel of de plaats van de activiteit nadelig wordt beïnvloed door de voorgenomen activiteit.

Artikel 20 Intrekken of wijzigen ontheffingen

Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    verandering van omstandigheden of inzichten dit naar zijn oordeel noodzakelijk maken;

  • c.

    dit in het belang is van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • d.

    het woon- en leefklimaat of de openbare orde en veiligheid in de omgeving door de exploitatie van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel nadelig wordt beïnvloed;

  • e.

    aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • f.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn; of

  • g.

    de houder dit verzoekt.

Artikel 21 Ter inzage geven van de ontheffing

De houder van een krachtens deze verordening verleende ontheffing geeft de ontheffing onverwijld ter inzage aan personen, belast met de handhaving van de naleving van de wet en deze verordening of met het opsporen van overtredingen daarvan.

Paragraaf 4 Slotbepalingen

Artikel 22 Intrekking Verordening Winkeltijden Rotterdam 2018 en overgangsrecht

  • 1. De Verordening Winkeltijden Rotterdam 2018 wordt ingetrokken.

  • 2. Een aanwijzing van een gebied of een ontheffing die is verleend op grond van de Verordening Winkeltijden Rotterdam 2018, de Verordening Winkeltijden Rotterdam 2014 of haar voorgangers, blijft van kracht voor de periode waarvoor zij is aangewezen of verleend, met uitzondering van een ontheffing die al eerder zijn geldigheid verliest omdat deze moet worden gewijzigd of worden ingetrokken op grond van het bepaalde in artikel 20 van deze verordening.

Artikel 23 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na dagtekening van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

  • 2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden Rotterdam 2019.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 16 mei 2019.

De griffier,

J.M. van Midden

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Toelichting Verordening winkeltijden Rotterdam 2019

Algemeen

Op grond van de Winkeltijdenwet is het verboden om winkels op werkdagen voor 06.00 uur en na 22.00 uur en op zon- en feestdagen open te stellen. Gemeenten kunnen echter zelf bepalen of – en in hoeverre – zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden. In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet zijn algemene uitzonderingen op de verboden van de Winkeltijdenwet opgenomen. Deze uitzonderingen betreffen apotheken, winkels in ziekenhuizen en verpleeghuizen, winkels in een station of op een luchthaven, winkels bij benzinestations, wegrestaurants of servicestations, winkels ten behoeve van de beroepsscheepvaart en winkels die uitsluitend of hoofdzakelijk nieuwsbladen en tijdschriften verkopen.

Met deze Verordening winkeltijden Rotterdam 2019 wordt invulling gegeven aan de mogelijkheid om vrijstelling en ontheffing op de verboden van de Winkeltijdenwet te verlenen.

Wijzigingen ten opzichte van de Verordening winkeltijden Rotterdam 2018

In deze Verordening winkeltijden Rotterdam 2019 zijn wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de Verordening winkeltijden Rotterdam 2018 (hierna: VWR2018). Deze wijzigingen zien op het verruimen van de algemene vrijstelling en het schrappen van een aantal specifieke vrijstellingen, die met het verruimen van de algemene vrijstelling niet meer nodig zijn. Hieronder wordt nader ingegaan op deze wijzigingen.

Artikel 2 Algemene vrijstelling

In de VWR2018 was in artikel 2 een algemene vrijstelling van de verboden van de Winkeltijdenwet opgenomen:

  • -

    op zondag en feestdagen van 12.00 uur tot 22.00 uur voor detailhandelvoorzieningen;

  • -

    op zondag en feestdagen van 11.00 uur tot 22.00 uur voor verkoopactiviteiten bij evenementen;

  • -

    op zondag en feestdagen van 08.00 uur tot 12.00 uur voor de gebieden met een bijzondere recreatieve toeristische aantrekkingskracht: Hoek van Holland Strand en Rotterdam Centrum.

Met deze nieuwe verordening is dit gewijzigd in één algemene vrijstelling voor winkels op zondag en feestdagen van 08.00-22.00 uur. Dit betekent dat niet alleen de winkeliers in Hoek van Holland Strand en Rotterdam Centrum op zondagochtend hun winkel open kunnen stellen, maar ook alle andere winkeliers in Rotterdam. Hiermee geldt er dus een uniforme regeling op zondag en feestdagen voor de gehele stad, zonder uitzonderingsgebieden.

De verruiming van de winkelopeningstijden op zondag past bij de toeristische aantrekkingskracht van Rotterdam. In 2011 is de toeristische aantrekkelijkheid van de gemeente Rotterdam onderzocht en de resultaten zijn gepresenteerd in de nota Stedelijk toerisme 2011. Uit deze nota blijkt dat Rotterdam een echte toeristische stad is. Aangezien toeristisch-recreatieve attracties in Rotterdam over de hele stad verspreid liggen, is het vanzelfsprekend dat Rotterdam als toeristisch gebied wordt beschouwd. Het past in deze lijn om openstelling ook voor winkels buiten Hoek van Holland Strand en Rotterdam centrum mogelijk te maken.

De nota Stedelijk Toerisme 2011 concludeert dat de opening van winkels op zondagen een positief effect heeft op de werkgelegenheid en de Rotterdamse economie. Naast een economische impuls aan de wijken levert de zondagopenstelling ook een bijdrage aan de leefbaarheid. Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de toeristische aantrekkelijkheid van Rotterdam is gewijzigd ten opzichte van 2011.

De algemene vrijstelling ziet op de zondagen en de in artikel 1 van deze verordening genoemde feestdagen. 4 mei na 19.00 uur valt niet onder het begrip ‘feestdag’. Om te voorkomen dat de algemene vrijstelling ook betrekking heeft op 4 mei na 19.00 uur wanneer 4 mei op een zondag valt, is het tweede lid aan artikel 2 toegevoegd. Voor 4 mei na 19.00 uur geldt het verbod tot winkelopenstelling dus onverkort, tenzij in deze verordening in specifieke gevallen anders wordt bepaald.

Artikelen 3 tot en met 7 Specifieke vrijstellingen

De specifieke vrijstellingen uit de artikelen 3 tot en met 7 van de VWR2018 blijven bestaan in de artikelen 3 tot en met 7 van deze verordening. Artikel 3 betreft de mogelijkheid voor winkeliers om een nightshopping evenement te organiseren. Het college kan maximaal 10 keer per jaar een vrijstelling verlenen voor heel Rotterdam of een specifiek gebied. Artikel 4 biedt het college de mogelijkheid om vrijstellingen te verlenen voor nachtwinkels in bepaalde gebieden of categorieën winkels.

Winkels waar in hoofdzaak producten en maaltijden worden bereid die worden afgehaald en niet ter plekke worden genuttigd, vallen onder de Winkeltijdenwet. Zij mogen beperkte zitplaatsen hebben volgens de regeling vergunningsvrije inrichtingen (koffiehoekjes). Als afhaalwinkels na 22.00 uur geopend willen zijn, moeten zij een exploitatievergunning aanvragen. Met artikel 5 is geregeld dat de eetwinkels geopend mogen zijn tot de openingstijden die in die exploitatievergunning zijn bepaald.

Artikel 6 betreft vrijstelling voor musea, winkels die voorbespeelde beelddragers verhuren, winkels die toegang bieden tot een restaurant of lunchroom en winkels waar fietsen en bromfietsen verhuurd worden.

Artikel 7 betreft straatverkoop van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

Artikelen 8 tot en met 13 Specifieke vrijstellingen

In de artikelen 8 tot en met 13 VWR2018 (in deze verordening ook de artikelen 8 tot en met 13) is de zinsnede ‘voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur’ komen te vervallen. Met het vervallen van deze zinsnede geldt de vrijstelling op het verbod uit de Winkeltijdenwet voor deze specifieke winkels niet alleen niet op zondag, feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, maar ook op werkdagen niet. Het betreft hier bijvoorbeeld bloemenwinkels bij begraafplaatsen, winkels bij culturele evenementen, goederenverkoop in sportcomplexen en winkels in bejaardenoorden, ziekenhuizen en verpleeghuizen en stations.

De artikelen 14 tot en met 17 VWR2018 zijn komen te vervallen. Nu het door de algemene vrijstelling al mogelijk is voor winkels om op zondag en feestdagen open te zijn van 08.00 tot 22.00 uur, is er geen noodzaak meer te voorzien in specifieke vrijstellingen voor winkels ten tijde van de Eerste Heilige Communie, tijdens Allerheiligen en Allerzielen, tijdens de ramadan en tijdens een kermis.

Artikelen 14 tot en met 21 Ontheffingen

De ontheffingsmogelijkheden uit de artikelen 18 tot en met 25 VWR2018 zijn gelijk gebleven (artikelen 14 tot en met 21 in deze verordening).

Als winkels voor 06.00 uur of na 22.00 uur open willen zijn, moet hiervoor op grond van artikel 14 een ontheffing worden aangevraagd. Deze ontheffingen kunnen incidenteel of permanent worden verleend. Om de druk op de openbare orde en veiligheid beperkt te houden en om te zorgen voor een goede spreiding van de avondwinkels, kan er per 15.000 inwoners per gebied één ontheffing verleend worden.

Op grond van de artikelen 15 en 16 kunnen incidentele ontheffingen verleend worden bij incidentele productpresentaties in winkels en zalencomplexen, feestelijkheden, evenementen, veilingen, beurzen, muziekfestivals, bloemencorso’s, kunstateliers en galeries op werk-, zon- en feestdagen. Deze opsomming is niet-limitatief.

Artikel 17 biedt voor winkels in een hotel ruimere mogelijkheden dan de algemene vrijstelling van artikel 2.

Op grond van artikel 18 heeft het college een termijn van zes weken om te beslissen op een aanvraag voor een ontheffing. De beslistermijn kan door het college met zes weken worden verlengd.

Artikel 19 geeft een algemene grond voor het weigeren van een ontheffing, namelijk indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel of de plaats van de activiteit nadelig wordt beïnvloed door de voorgenomen activiteit.

Artikel 20 geeft gronden voor het intrekken of wijzigen van ontheffingen.

Op grond van artikel 21 is de houder van een ontheffing verplicht de ontheffing ter inzage te geven aan de personen die belast zijn met de handhaving van de naleving van de Winkeltijdenwet en deze verordening.

Artikel 22 Intrekking Verordening Winkeltijden Rotterdam 2018 en overgangsrecht

Met deze verordening wordt de VWR2018 ingetrokken. Een aanwijzing van een gebied of een ontheffing die is verleend op grond van de VWR2018 of haar voorgangers blijft op grond van artikel 22 van kracht voor de periode waarvoor zij is aangewezen of verleend. Dit geldt uiteraard niet indien de ontheffing al eerder haar geldigheid verliest.

Dit gemeenteblad 2019, nummer 66, is uitgegeven op 21 mei 2019 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)