Nadere regels Verordening inspraak, burgerinitiatief, digitale meningspeiling en referenda Rotterdam 2018

Geldend van 15-06-2019 t/m heden

Intitulé

Nadere regels Verordening inspraak, burgerinitiatief, digitale meningspeiling en referenda Rotterdam 2018

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Gelezen het voorstel van de wethouder Economie, Wijken en Kleine Kernen van 21 mei 2019; registratienummer BCO/CS 3300117;

gelet op de artikel 39 van de Verordening inspraak, burgerinitiatief, digitale meningspeilingen referenda Rotterdam 2018;

overwegende, dat het college van burgemeester en wethouders nadere regels stelt over de uitvoering van de digitale meningspeiling;

besluit vast te stellen:

Nadere regels Verordening inspraak, burgerinitiatief, digitale meningspeiling en referenda Rotterdam 2018

Artikel 1 Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

college:

college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam;

cluster:

cluster als bedoeld in de artikelen 1, onder d, van de Regeling organisatie 2016;

digitale meningspeiling:

meningspeiling als bedoeld in artikel 1, onder c, van de Verordening inspraak, burgerinitiatief, digitale meningspeiling en referenda Rotterdam 2018;

stadswinkel:

door de gemeente Rotterdam beheerde locatie waar persoonlijk door burgers diensten en producten van de gemeente afgenomen worden.

Artikel 2 Uitvoering

De uitvoering van een digitale meningspeiling is belegd bij het cluster Dienstverlening van de gemeente Rotterdam.

Artikel 3 Ondersteuningsverklaringen

  • 1. Het college controleert of de aanvraag voor een digitale meningspeiling is voorzien van voldoende geldige ondersteuningsverklaringen.

  • 2. De controle, bedoeld in het eerste lid, kan steekproefsgewijs plaatsvinden.

  • 3. Het college bericht de griffier van de raad en de Commissie digitale meningspeiling voor de vergadering waarin het verzoek tot een digitale meningspeiling wordt behandeld of er voldoende geldige ondersteuningsverklaringen zijn.

Artikel 4 Termijn tussen besluit en openstelling

De termijn tussen het besluit tot het houden van een digitale meningspeiling en het begin van de openstelling van de digitale meningspeiling bedraagt ten minste drie weken.

Artikel 5 Wijze van oproeping meningspeiling

  • 1. Kiesgerechtigden worden schriftelijk opgeroepen tot het uitbrengen van een stem.

  • 2. De oproep bevat een unieke persoonlijke code die het op digitale wijze uitbrengen van een stem mogelijk maakt.

  • 3. Bij de oproep wordt kenbaar gemaakt welke Stadswinkels en welke eventuele andere stemlocaties beschikbaar zijn voor het uitbrengen van een stem. Op de stemlocaties is voldoende capaciteit voor hulp bij het uitbrengen van de stem aanwezig.

Artikel 6 Digitale stemtool

  • 1. De digitale meningspeiling wordt uitgevoerd met een digitale stemtool. Deze digitale stemtool is in beheer bij het cluster Bestuurs- en Concernondersteuning van de gemeente.

  • 2. De digitale stemtool voldoet aan de standaarden met betrekking tot informatiebeveiliging en beveiliging persoonsgegevens.

  • 3. De gegevens die vergaard worden middels de digitale stemtool worden bewaard conform de termijnen beschreven in de Archiefwet.

Artikel 7 Ambtelijke advisering

Het voorgenomen besluit tot een digitale meningspeiling, de vraagstelling voor de digitale meningspeiling, de keuze voor een gebiedsgerichte of stedelijke digitale meningspeiling alsmede de periode waarin de digitale meningspeiling plaatsvindt, wordt voorzien van ambtelijk advies door een daarvoor ter beschikking staand multidisciplinair ambtelijk team onder verantwoordelijkheid van het cluster Dienstverlening van de gemeente Rotterdam.

Artikel 8 Inzet communicatiemiddelen

  • 1. De initiatiefnemers van een digitale meningspeiling kunnen gebruik maken van communicatiemiddelen die ter beschikking staan van de gemeente Rotterdam.

  • 2. Informatieverstrekking vanuit de gemeente over de digitale meningspeiling vindt objectief plaats.

Artikel 9 Uitslag

  • 1. Het college bericht het bestuursorgaan dat heeft besloten tot een digitale meningspeiling over de uitslag ervan.

  • 2. Het college behandelt de uitslag, tot het moment dat deze door het bestuursorgaan openbaar wordt gemaakt, vertrouwelijk.

Artikel 10 Kosten meningspeiling

  • 1. De kosten voor de uitvoering van de digitale meningspeiling komen ten laste van het bestuursorgaan dat tot een digitale meningspeiling heeft besloten.

  • 2. In afwijking van het eerste lid komen de kosten voor de uitvoering van een digitale meningspeiling ten laste van de raad indien de Commissie digitale meningspeiling tot de uitvoering ervan heeft besloten.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking op 15 juni 2019.

Artikel 12 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels Verordening inspraak, burgerinitiatief, digitale meningspeiling en referenda Rotterdam 2018.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 21 mei 2019.

De secretaris,

V.J.M. Roozen

De burgemeester,

B. Wijbenga-van Nieuwenhuizen, l.b.

Toelichting

Deze nadere regels hebben als doel om voor alle uit te voeren digitale meningspeilingen zoals opgenomen in de Verordening inspraak, burgerinitiatief, digitale meningspeiling en referenda Rotterdam 2018 een uniforme werkwijze te hanteren. Vanuit diverse expertises wordt onder overall verantwoordelijkheid van het cluster Dienstverlening gezorgd voor een gedegen besluitvorming en uitvoering van de digitale meningspeiling. Het is om die reden dat alle (voorgenomen) besluiten ten aanzien van een digitale meningspeiling van ambtelijk advies worden voorzien qua afbakening van de digitale meningspeiling, qua termijn van openstelling van de digitale meningspeiling en qua vraagstelling.

Uitgangspunt is dat de meningspeiling digitaal wordt afgenomen en iedere kiesgerechtigde een schriftelijke oproeping krijgt met een unieke inlogcode. Deze wordt gebruikt om in te loggen op een door de gemeente beschikbaar gestelde en beveiligde digitale omgeving alwaar de stem uitgebracht kan worden. De schriftelijke oproeping met de unieke inlogcode wordt slechts eenmaal verstrekt. Voor hen die bijvoorbeeld geen beschikking hebben over een computer worden zogenaamde stempunten ingericht waar men met begeleiding een stem kan uitbrengen. Bij voorkeur in de stadswinkels, maar mogelijk ook op andere locaties zoals bibliotheken. Tussen het besluit tot het houden en de peiling zelf zit ten minste drie weken. Deze termijn is (minimaal) noodzakelijk voor het kunnen inrichten van de digitale stemtool, de communicatie over de digitale meningspeiling en de oproeping. De informatieverstrekking aan de burger over de digitale meningspeiling vanuit de gemeente is objectief en neutraal. Dat geldt ook als de initiatiefnemers gebruik wensen te maken van de gemeentelijke communicatiemiddelen zoals Twitter, Instagram en de gemeentelijke website.

De uitslag wordt besloten overgedragen aan het verantwoordelijk bestuursorgaan die deze uitslag vervolgens conform artikel 10 van de verordening openbaar maakt en, indien aan de orde, aan de aanvrager toezendt. De uitvoeringskosten worden ten laste gebracht van het besluitvormende bestuursorgaan.

Dit gemeenteblad 2019, nummer 67, is uitgegeven op 21 mei 2019 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)