Regeling vervallen per 01-01-2020

Verordening Wmo-platform gemeente Súdwest Fryslân

Geldend van 18-05-2012 t/m 31-12-2019 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2012

Intitulé

Verordening Wmo-platform gemeente Súdwest Fryslân

De raad van de gemeente Súdwest Fryslân;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 februari 2012;

b e s l u i t:

De verordening Wmo-platform gemeente Súdwest Fryslân vast te stellen.

 

Artikel 1 Doel van het Wmo-platform SWF

  • 1 Door middel van cliënten- en burgerparticipatie bijdragen aan het verbeteren van integraal gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. Dit houdt in de verbetering van de mogelijkheden tot gelijkwaardige maatschappelijke deelname van alle mensen met een functiebeperking, chronische aandoening of mensen die anderszins behoefte hebben aan maatschappelijke ondersteuning.

    Dit middels het interactief betrekken van het Wmo-platform bij de voorbereiding van het te voeren beleid, de uitvoering en de evaluatie van het gevoerde gemeentelijk beleid. Dit betreft informeren, raadplegen en om advies vragen met betrekking tot alle 9 prestatievelden van de Wmo waarbij de nadruk ligt op de prestatievelden 3, 4, 5, en 6.

  • 2 Het Wmo-platform heeft het recht gevraagd en ongevraagd advies te geven en treedt in dezen op als belangenbehartiger van alle cliënten in de gemeente.

  • 3 Het Wmo-platform streeft er naar, dat alle mensen die een beroep moeten doen op de Wmo daar optimaal gebruik van kunnen maken.

Artikel 2 Status Wmo-platform SWF

Het Wmo-platform is een onafhankelijke zelforganisatie en is officieel overleg- en adviesorgaan voor de gemeente SWF op het gebied van beleid, uitvoering en evaluatie van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Artikel 3 Samenstelling en zittingsduur Wmo-platform SWF

  • 1 Voor de samenstelling van het Wmo-platform SWF wordt verwezen naar bijlage 1 behorende bij deze verordening.

  • 2 Het Wmo-platform SWF bestaat uit maximaal 15 en minimaal 12 leden.

  • 3 3. Bij de voordracht/afvaardiging van personen naar het Wmo-platform SWF wordt er in gezamenlijk overleg naar een evenwichtige samenstelling gestreefd. Dit houdt in, dat:

    • er een onafhankelijke voorzitter en onafhankelijke secretaris zitting nemen in het Wmo-platform SWF;

    • er vanuit de 4 lokale Wmo-raden SWF 4 personen zitting nemen in het Wmo-platform SWF;

    • er vanuit de CIG (Cliëntenparticipatie Integraal Gehandicaptenbeleid) één persoon zitting neemt in het Wmo-platform SWF;

    • er vanuit de ouderenbonden één persoon zitting neemt in het Wmo-platform SWF;

    • er vanuit de overige 6 groepen (prestatievelden 1, 2, 4, 7, 8 en 9) maximaal 4 personen zitting nemen in het Wmo-platform SWF;

    • er maximaal 3 onafhankelijke deskundigen/professionals zitting nemen in het Wmo-platform SWF;

    • de voorzitter en secretaris samen met minimaal 1 en maximaal 3 leden (penningmeester en 2 algemene leden) uit het Wmo-platform SWF het dagelijks bestuur vormen.

     

  • 4 De zittingsduur is 4 jaar, deze periode kan eenmaal met 4 jaar worden verlengd.

Artikel 4 Bevoegdheden en taken Wmo-platform SWF

  • 1 Het Wmo-platform SWF brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan het college en/of gemeenteraad over het bestaande en het te ontwikkelen beleid en de uitvoering op het gebied van maatschappelijke ondersteuning.

  • 2 Het Wmo-platform SWF fungeert als contactpunt voor groepen en/of individuele personen.

  • 3 Op schriftelijk verzoek van raad of college kan het Wmo-platform SWF vertegenwoordigd zijn in overlegorganen of andere vormen van overleg, aangaande het beleid en uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Artikel 5 Dagelijks bestuur Wmo-platform SWF

  • 1 Het dagelijks bestuur wordt gevormd door een onafhankelijke voorzitter, een onafhankelijke secretaris, een penningmeester en twee algemene leden.

  • 2 De penningmeester en de beide algemene leden kiest het Wmo-platform SWF uit haar midden.

Artikel 6 Relatie met lokale Wmo-raden SWF

  • 1 De lokale Wmo-raden SWF zijn extra ogen en oren in de maatschappij en voeden het Wmo-platform SWF met lokale signalen en informatie over de uitvoering van de Wmo. Dit houdt in, dat er minimaal 6x per jaar informatie-uitwisseling (informatie en advies) plaatsvindt tussen de lokale Wmo-raden SWF en het Wmo- platform SWF. Dit vindt in principe plaats in de vergaderingen van het AB.

  • 2 De lokale Wmo-adviesraden hebben algemene kennis van alle Wmo prestatievelden, maar specialiseren zich waar mogelijk op verschillende deelterreinen van de Wmo.

Artikel 7 Werkwijze Wmo-platform SWF

  • 1 Het Wmo-platform SWF komt minimaal 6x per jaar bijeen en adviseert het college gevraagd en ongevraagd over Wmo-beleid en -uitvoering.

  • 2 Mocht er vervolgens een collegebesluit worden genomen, dat afwijkt van de zienswijze van het Wmo-platform SWF, dan krijgt het platform hiervan een gemotiveerd bericht. Wanneer het een afwijkend collegeadvies aan de raad betreft dan krijgt het platform hiervan eveneens een gemotiveerd bericht en wordt de (afwijkende) zienswijze van het platform aan de raad meegedeeld.

  • 3 Er wordt door het Wmo-platform SWF minimaal 2x per jaar in samenwerking met de gemeente SWF een zogenaamde Grote Groep georganiseerd. Dit is een bijeenkomst voor de achterban van het Wmo-platform SWF waarin een bepaald (actueel) Wmo-thema vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht.

Artikel 8 Faciliteiten

Het college zorgt er voor, dat het Wmo-platform SWF en de lokale Wmo-raden SWF kunnen beschikken over de middelen die noodzakelijk zijn om de in deze verordening geformuleerde taken te kunnen uitvoeren. Dit betreft:

a. Ten behoeve van de leden van het Wmo-platform SWF en de lokale Wmo-raden SWF jaarlijks een financiële vergoeding van € 12.000,- voor het betalen van de onkosten, presentiegelden, kosten van deskundigheidsbevordering, organiseren Grote Groep en bezoeken van relevante Wmo bijeenkomsten.

b. Vergaderruimte.

c. Het Wmo-platform SWF heeft één ambtenaar als aanspreekpunt. Deze wordt in onderling overleg tussen het platform en gemeente SWF aangewezen om vergaderingen van het dagelijks bestuur en de voltallige vergadering van het platform bij te wonen en daar waar nodig ondersteuning te verlenen.

d. Relevante informatie; dit houdt in dat aan de leden van het Wmo-platform SWF één exemplaar van de volgende stukken ter beschikking wordt gesteld:

- Wmo-verordening en Wmo-beleidsregels.

- Kadernota Wmo en integraal beleidsplan Wmo.

- Overige informatie die van belang is voor het optimaal functioneren van platform.

 

Artikel 9 Overgangsbepaling

  • 1 Voor een tijdelijke periode wordt het Wmo-platform SWF uitgebreid met maximaal 2 vertegenwoordigers per gemeente vanuit de gemeentelijke Wmo-raden in Lemsterlân, Littenseradiel en Gaasterlân-Sleat.

  • 2 De gemeenten Lemsterlân, Littenseradiel en Gaasterlân-Sleat stellen hiervoor jaarlijks elk een financiële vergoeding beschikbaar van € 1.000,-. Deze bijdragen worden in mindering gebracht op de financiële vergoeding van de gemeente SWF (zie artikel 8a).

  • 3 In deze overgangssituatie wordt nog de naam Regionaal Wmo platform Zuidwest Friesland gebruikt.

Artikel 10 Slotbepaling

In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet met betrekking tot beleid en uitvoering op het gebied van maatschappelijke ondersteuning beslist het college na overleg met het platform.

Artikel 11 Inwerkingtreding nieuwe en intrekking oude verordeningen

  • 1 De volgende verordeningen worden met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 ingetrokken:

    - de verordening Regionaal Platform Wmo Zuidwest Friesland van 18 december 2007;

    - de verordening Wmo-adviesraad Wûnseradiel van 26 mei 2008;

    - de verordening lokale adviesraad Wmo 9 september 2008 Nijefurd;

    - de verordening lokale Wmo-adviesraad Bolsward van 27 mei 2008.

     

  • 2 Deze verordening treedt in werking op 5 april 2012 en werkt terug tot en met 1 januari 2012.

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening Wmo-platform gemeente Súdwest Fryslân.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 22 maart 2012
 
drs. H.H. Apotheker
 
,
voorzitter.
 
mr. I. Wietsma-Warnaar
 
, plaatsvervangend griffier.