Regeling vervallen per 01-01-2024

Beslisstructuur voor de keuze van inzamelmiddelen voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen bij nieuwbouw en reconstructies

Geldend van 30-11-2010 t/m 31-12-2023

Intitulé

Beslisstructuur voor de keuze van inzamelmiddelen voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen bij nieuwbouw en reconstructies

Het college van Burgemeester en Wethouders;

Gelet op de Wet milieubeheer of APV

besluit de:

  • 1.

    De beslisstructuur vast te stellen voor de keuze van inzamelmiddelen voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen bij nieuwbouw en reconstructies.

  • 2.

    Ten behoeve van Kethel Oost, Heijermans/Faassenplein, WOG Midden C, Parkweg Noord/Over het Water aan te wijzen dat de inzameling van restafval en GFT bij grondgebonden woningen via minicontainers plaats vindt.

  • 3.

    Ten behoeve van Heijermans/Faassenplein en het Geuzenplein aan te wijzen dat de inzameling van restafval bij gestapelde bouw via ondergrondse containers plaats vindt en dat de GFT inzameling bij de gestapelde bouw wegens inferieure kwaliteit van het GFT op het Heijermans/Faassenplein wordt gestaakt.

vast te stellen.

Bestuurssamenvatting

Binnen Schiedam worden op dit moment (anno 2010-2011) diverse grootschalige projecten in de buitenruimte geïnitieerd. Voorbeelden zijn de vervanging van hoogbouw door grondgebonden woningen, gebiedsophogingen en de wijksgewijze vervanging van riolering. Voor woningbouwprojecten moeten nieuwe afvalinzamelvoorzieningen worden verstrekt, bij ophoogwerken, reconstructies en grootschalige vervanging van riolering bestaat de mogelijkheid om de wijze van inzameling te actualiseren naar een modernere vorm.

Uniforme richtlijnen ten aanzien van de verstrekking van inzamelmiddelen kunnen de communicatie en de projectdoorloop positief beïnvloeden. Middels deze adviesnota worden de te hanteren criteria ten behoeve van de bepaling van de soort inzamelmiddelen vastgesteld.

Voor Kethel Oost, het Heijermansplein/Faassenplein, het Geuzenplein, Parkweg Noord/Over het water en WOG Midden C worden voorstellen gedaan betreffende de inzameling van restafval en GFT.

Aanleiding

Kethel Oost

In Kethel Oost wordt een gebiedsophoging uitgewerkt. Bewoners zijn schriftelijk op de hoogte gebracht van dit voornemen. In de brief is aangegeven dat de afdeling BOR voornemens is om de palissanderhokken te laten vervallen en deze ruimte voor andere doeleinden te bestemmen (waaronder parkeren). Omdat de bewoners in dit gebied reeds een minicontainer voor GFT hebben is het voor de hand liggend hen ook een minicontainer voor restafval te verstrekken.

In reactie hierop hebben 13 van de circa 225 bewoners een reactie gegeven ten aanzien van de wijziging betreffende de afvalinzameling. 10 bewoners geven de voorkeur voor het hanteren van de palissanderhokken, 3 huishoudens waren uitgesproken positief over het laten vervallen ervan.

Naast Kethel Oost spelen soortgelijke overwegingen ook bij de hieronder genoemde projecten:

Heijermans/Faassenplein

Op het Heijermansplein/Faassenplein zijn aan grondgebonden woningen GFT-minicontainers verstrekt, terwijl de restafvalinzameling gezamenlijk met de omringende gestapelde bouw plaats vindt door middel van wijkcontainers (gewassen grindcocons). Voor de gestapelde bouw zijn ook gewassen grindcocons aanwezig voor de inzameling van GFT. Een visuele inspectie heeft uitgewezen dat het GFT in de wijkvoorziening sterk verontreinigd is met anorganisch afval.

Voor de gestapelde bouw is het wenselijk om de restafvalinzameling ondergronds te brengen. Omdat de grondgebonden woningen reeds beschikken over een GFT-container is het voor de hand liggend om hen een minicontainer voor restafval te verstrekken. Vanwege de inferieure kwaliteit van het GFT in de wijkvoorziening wordt voorgesteld de inzameling van GFT bij de gestapelde bouw te staken. Dit betekent dat de GFT-cocons niet terug worden geplaatst na voltooiing van de reconstructie. Bewoners zijn middels een brief over deze keuze geïnformeerd. Hierop is 1 reactie ontvangen.

Geuzenplein

Op het Geuzenplein staan bovengrondse wijkvoorzieningen (gewassen grindcocons) voor restafval en GFT. Alle woningen die hier gebruik van maken zijn onderdeel van gestapelde bouw. De GFT is van goede kwaliteit.

Voor het Geuzenplein speelt een reconstructie in de zin van een opknapbeurt. Vanuit esthetisch oogpunt is het wenselijk om de bovengrondse containers voor restafval te vervangen door ondergrondse containers. Vanwege de relatief goede kwaliteit van het GFT is het wenselijk om de bovengrondse containers voor GFT terug te brengen op locatie. Er zal worden gezocht naar een ombouw die minder storend in het straatbeeld aanwezig is.

Parkweg Noord/Over het Water en WOG Midden C

Binnen de nieuwbouwprojecten Parkweg Noord/Over het water en WOG Midden C worden grote groepen grondgebonden woningen gebouwd. Bij WOG Midden C worden de grondgebonden woningen omringd door gestapelde bouw.

Bij WOG Midden C is nauwelijks sprake van gestapelde bouw.

Vanwege de voordelen die minicontainers hebben ten opzichte van ondergronds en de mogelijkheid voor deze huishoudens om op eigen perceel afval te bergen wordt voor de nieuwbouwprojecten Parkweg Noord/Over het water en WOG Midden C voorgesteld om aan de grondgebonden woningen voor de inzameling van restafval en GFT, minicontainers te verstrekken.

Onderbouwing voorstel

Keuze inzamelmiddel restafval grondgebonden woningen:

Onderscheid wordt gemaakt in wijken met een vooroorlogse, dan wel naoorlogse bebouwing. In vooroorlogse wijken komt het voor dat grondgebonden woningen een (kleine) tuin hebben of dat de onderste bouwlaag van gestapelde bouw over een tuin beschikt. In veel gevallen is er geen of onvoldoende mogelijkheid om voorzieningen op eigen perceel te bergen of deze redelijkerwijs naar de straatkant te verrijden. In de vooroorlogse wijken vindt om die reden inzameling voornamelijk plaats door middel van zakken of, voor zover geïmplementeerd, door middel van wijkvoorzieningen.

Bij eengezinswoningen in naoorlogse bouw wordt het restafval ingezameld door middel van minicontainers, behalve wanneer het aantal eengezinswoningen in het gebied klein is en er in de directe omgeving verzamelcontainers worden gebruikt. Dan heeft het aansluiten van de eengezinswoningen op een verzamelcontainer de voorkeur in verband met de logistieke efficiency (kosten en voertuigbewegingen). Dit ter beoordeling van het college van B&W.

De argumenten voor minicontainers zijn: minder restafval, bij tweewekelijkse inzameling betere afvalscheiding, bij tweewekelijkse inzameling lagere logistieke kosten, het dragen van eigen verantwoordelijkheid door de burger is beter mogelijk, geen probleem met bijplaatsingen van afval, geen beslag op openbare ruimte en geen nimby-probleem ten aanzien van de plaats van de verzamelcontainer.

De argumenten voor ondergrondse verzamelcontainers zijn: geen beslag op privé-tuin, geen probleem met ongeoorloofde stalling op openbaar gebied.

Keuze inzamelmiddel GFT grondgebonden woningen:

Bij eengezinswoningen in naoorlogse wijken wordt altijd een GFT-minicontainer uitgezet, behalve wanneer er geen opstelplaats voor de minicontainer op eigen terrein mogelijk is waarvandaan de minicontainer naar een inzamelpunt aan de openbare weg gereden kan worden. De GFT-minicontainers worden niet op verzoek teruggenomen.

In wijken met vooroorlogse bouw waar de restafvalinzameling plaats vindt door middel van wijkvoorzieningen (ondergronds dan wel halfverdiepte containers) wordt geen GFT ingezameld.

Keuze restafval meergezinswoningen

Bij nieuwbouw-meergezinswoningen wordt het restafval bij voorkeur ingezameld met een op ‘eigen terrein’ te stallen inzamelmiddel (rolcontainer) die op de betreffende inzameldag aan de openbare weg wordt aangeboden. Wanneer een eigenaar/ontwikkelaar voorkeur heeft voor een uitpandige oplossing dan wordt deze bij voorkeur door de gemeente Schiedam/IRADO in het openbaar gebied gerealiseerd (indien redelijkerwijs inpasbaar). Bij nieuwbouw zijn de volledige kosten die voortvloeien uit de plaatsing van de voorziening in de openbare ruimte voor de projectontwikkelaar (afkoopbedrag). Indien realisatie van een ondergrondse container in het openbaar gebied niet wenselijk is (o.a. vanwege ruimtegebrek) kan een container op ‘eigen terrein’ geleegd worden mits afspraken ten aanzien van de verantwoordelijkheden (o.a. schade bestrating) goed (privaatrechtelijk) worden vastgelegd. Ook in die situatie verdient het de voorkeur dat de gemeente/IRADO de container levert en plaatst. De uiteindelijke keuze hierin wordt gemaakt door het college van B&W.

Bij bestaande meergezinswoningen met inpandige opslag voor restafval kan op verzoek van gebouwbeheerder of VvE het uitpandig bergen van restafval worden overwogen.

Bij opheffing van een inpandige containerruimte in een bestaand complex worden de kosten voor 50% doorbelast aan de eigenaar.

Keuze GFT meergezinswoningen

Bij meergezinswoningen worden GFT-verzamelcontainers gehandhaafd op plekken waar deze goed (kwaliteit GFT) gebruikt worden. Het is wenselijk op deze locaties de bestaande cocons te vervangen door modernere verzamelcontainers. Bij nieuwbouw-meergezinswoningen worden geen GFT-verzamelcontainers geplaatst. Een uitzondering is mogelijk wanneer een groep bewoners nadrukkelijk om een inzamelvoorziening vraagt. Dit ter beoordeling van het college van B&W.

Bestaande GFT-verzamelcontainers bij bestaande meergezinswoningen kunnen, indien het ingezamelde GFT van onvoldoende kwaliteit is, komen te vervallen. Hiermee wordt voorkomen dat het overige GFT in het inzamelvoertuig in kwalitatieve zin verslechtert.

Vervanging van bovengrondse wijkvoorzieningen

Bij reconstructiewerken (zoals profielaanpassingen en ophoogwerken) worden bovengrondse wijkcontainers (gewassen grindcocons) bij voorkeur vervangen door ondergronds. Indien dit technisch niet haalbaar is (door ondergrondse infrastructuur) dan is de voorkeur om halfverdiepte containers te plaatsen. Deze hebben een modernere uitstraling en zijn minder ontsierend dan gewassen grindcocons. Ondergrondse containers en halfverdiepte containers kunnen desgewenst worden toegerust met toegangscontrole waarmee ongeoorloofd gebruik door de omgeving kan worden bestreden.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam voor de hen toekomende bevoegdheden d.d. 30 november 2010,
de secretaris, W.P.H. Redert
de burgemeester. W.M. Verver Aartsen