Havenatlas Schouwen-Duiveland 2013

Geldend van 22-06-2013 t/m heden

Intitulé

Havenatlas Schouwen-Duiveland 2013

toelichting

Algemeen

De havenverordening Schouwen-Duiveland 2013 is op 30 mei 2013 vastgesteld door de gemeenteraad. Volgens artikel 3.1 stelt het college van Burgemeester en wethouders een havenatlas vast. De havenatlas geeft plaatsen aan waar de verschillende categorieën van vaartuigen ligplaats mogen innemen of hebben. De plaatsen worden aangegeven op kaarten per havengebied. De Havenverordening beoogt de openbare orde en veiligheid in de havens te beschermen door middel van het voeren van een ligplaatsregime. In de havenatlas staan op schrift gestelde voorschriften om onveilige situaties te voorkomen en een duidelijk inzicht te verschaffen in waar welke categorie van vaartuigen mogen liggen.

Havenatlas

Wij werken met een havenatlas omdat het niet efficiënt is om voor deze vaartuigen elke keer ligplaatsvergunning af te moeten geven, Op grond van de vastgestelde havenatlas kunnen pleziervaartuigen, (zeilende) bedrijfsvaartuigen, passagiersschepen en vissersschepen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming binnen de voor hen aangewezen gedeelten van de havens een ligplaats innemen als wordt voldaan aan de voorschriften van de havenatlas. Uit de havenverordening volgt dat vergunning is vereist voor woonboten en veerboten. Woonboten en veerboten mogen geen ligplaats innemen zonder expliciete vergunning van Burgemeester en wethouders. Het afmeren van vaartuigen in een gedeelte dat in de havenatlas niet voor het betreffende vaartuig is aangewezen is verboden.

Dubbele bestemming

Om een zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de havens zijn in de havenatlas een aantal plaatsen dubbel bestemd. Op de kaarten staan hier meerdere nummers die met een streep van elkaar gescheiden zijn. Dit wil zeggen dat in eerste instantie ligplaats wordt gegeven aan het eerstgenoemde en indien deze ligplaats niet wordt benut daarvoor, deze mag worden ingenomen door het categorie vaartuig dat daarna is vermeld.

Rechtskarakter havenatlas

De havenatlas is een nader besluit ter uitvoering van de Havenverordening en kan worden aangemerkt als een algemeen verbindend voorschrift.  

Relatie havenatlas-Bestemmingsplannen

De havenatlas kan niet op een lijn worden gesteld met een bestemmingsplan. De Havenverordening beoogt het belang van orde en veiligheid in de havenatlas en de openbare wateren te beschermen. Uit jurisprudentie volgt dat de Havenverordening met bijbehorende havenatlas naast het bestemmingsplan kan functioneren. “De strekking van die verordening staat er niet aan in de weg, dat bij een beslissing op een verzoek tot het innemen van een ligplaats mede wordt bezien of de gewenste locatie uit een oogpunt van ruimtelijke ordening voor dat doel aanvaardbaar is, aangezien de ruimtelijke ordening van de gemeentelijke wateren en de wijze waarop de orde van deze wateren wordt gehandhaafd, overeenkomsten en parallellen kunnen vertonen”, aldus de Afdeling Bestuursrechtspraak (uitspraak dd 25 september 2002, zaak 200202092/1). In een andere uitspraak (arrondissementsrechtbank dd 9 oktober 2001) sprak de bestuursrechter dit al uit en doorstond de Havenverordening de juridische toets aan artikel 72 Wet Ruimtelijke Ordening.

Voorschriften behorende bij de havenatlas Schouwen-Duiveland 2013

Artikel 1

Het aantal zeilende bedrijfsvaartuigen dat naast elkaar mag worden afgemeerd aan de steiger aan ’t Luitje in de haven van Zierikzee, bedraagt maximaal 3.

Artikel 2

De afstand tussen de boegen of boeg/steven van pleziervaartuigen, bedrijfsvaartuigen, veerboten en visserschepen bedraagt minimaal twee meter.

Artikel 3

1.In het gedeelte van de havens dat in de havenatlas meerdere nummers heeft gekregen, wordt in eerste instantie ligplaats gegeven aan eerstgenoemde categorie van vaartuigen.

2. Indien de eerstgenoemde categorie van vaartuigen de betreffende ligplaats niet inneemt, kan ligplaats worden gegeven aan de categorie van schepen welke daarna is vermeld.

Artikel 4

Op een vluchtplaats mag maximaal 2 x 48 uur gratis afgemeerd worden, hierna wordt havengeld berekend. Bij herhalingsbezoek binnen 14 dagen wordt havengeld berekend.

 

Kaarten behorende bij de havenatlas Schouwen-Duiveland 2013

Kaart 1 : haven Brouwershaven

Kaart 2 : Vissers- en Reparatiehaven Bruinisse

Kaart 3 : Vluchthaven Bruinisse Kaart 4 : haven Den Osse

Kaart 5 : haven Zierikzee

Kaart 6 : haven De Val Zierikzee  

Legenda havenatlas Schouwen-Duiveland 2013

  • 1.

    Vaste ligplaatsen pleziervaartuigen

  • 2.

    Passantenligplaats voor pleziervaartuigen

  • 3.

    Vaste ligplaatsen pleziervaartuigen in combinatie met passantenligplaats pleziervaartuigen

  • 4.

    Vaste ligplaatsen bedrijfsvaartuigen

  • 5.

    Passantenligplaats voor bedrijfsvaartuigen

  • 6.

    Vaste ligplaatsen zeilende bedrijfsvaartuigen

  • 7.

    Passantenligplaats voor zeilende bedrijfsvaartuigen

  • 8.

    Vaste ligplaatsen vissersschepen

  • 9.

    Ligplaats voor vaartuigen met cultureel maatschappelijke functie

  • 10.

    Winterligplaats

  • 11.

    Bedrijfswater (water gehuurd door bedrijf)

  • 12.

    Loswal

  • 13.

    Vluchtplaats

  • 14.

    Aanmeerplaats dienstvaartuig

  • 15.

    Wachtsteiger brug

Bijlage Kaart 1: haven Brouwershaven

afbeelding binnen de regeling

Bijlage Kaart 2: Vissers- en Reparatiehaven Bruinisse

afbeelding binnen de regeling

Bijlage Kaart 3: Vluchthaven Bruinisse

afbeelding binnen de regeling

Bijlage Kaart 4 :  haven Den Osse

afbeelding binnen de regeling

Bijlage Kaart 5: Zierikzee

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

Bijlage Kaart 6 :  haven De Val Zierikzee  

afbeelding binnen de regeling