Besluit van 15 mei 2018 no. 5.13/1 van de regeringscommissaris, in plaats van de eilandsraad, tot vaststelling van de Verordening op het Afkondigingsblad

Geldend van 24-05-2018 t/m heden

Intitulé

Besluit van 15 mei 2018 no. 5.13/1 van de regeringscommissaris, in plaats van de eilandsraad, tot vaststelling van de Verordening op het Afkondigingsblad.

De regeringscommissaris voor Sint Eustatius, krachtens de Tijdelijke wet verwaarlozing Sint Eustatius handelende in plaats van de eilandsraad;

gelet op artikel 149 van de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Besluit:

vast te stellen de navolgende

Verordening op het Afkondigingsblad

Artikel 1

  • 1. Het Afkondigingsblad is het officiële publicatieblad van het openbaar lichaam. Het Afkondigingsblad wordt in de Engelse taal aangeduid als: Official Publication.

  • 2. Het wordt elektronisch uitgegeven op een algemeen toegankelijke wijze op een door het bestuurscollege aan te wijzen internetadres.

  • 3. Indien daarnaast een papieren versie wordt uitgegeven, is de elektronisch uitgegeven versie bindend.

  • 4. Als elektronische uitgifte onmogelijk is, voorziet het bestuurscollege in een vervangende uitgave.

Artikel 2

  • 1. Besluiten van het eilandsbestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden worden bekendgemaakt door opname in het Afkondigingsblad.

  • 2. Al hetgeen verband houdt met besluiten van het eilandsbestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden, wordt bekendgemaakt door opname in het Afkondigingsblad, daaronder begrepen besluiten van het eilandsbestuur tot vaststelling van het tijdstip waarop een algemeen verbindend voorschrift in werking treedt.

  • 3. In het Afkondigingsblad kunnen ook andere besluiten van bestuursorganen die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht worden bekendgemaakt. Bekendmaking geschiedt door kennisgeving van het besluit of de zakelijke inhoud daarvan.

  • 4. In het Afkondigingsblad kunnen, voor zover verenigbaar met het karakter van het Afkondigingsblad als officieel publicatieblad van het openbaar lichaam, ook andere publicaties worden opgenomen.

  • 5. Het is mogelijk berichten van het openbaar lichaam die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, uitsluitend elektronisch te verzenden door plaatsing in het Afkondigingsblad, tenzij een wettelijk voorschrift zich daartegen verzet. Onder berichten worden in elk geval verstaan: kennisgevingen van ontwerpbesluiten, besluiten, aanvragen en meldingen.

Artikel 3

  • 1. Het bestuurscollege geeft het Afkondigingsblad uit.

  • 2. In afwijking van het eerste lid geeft de gezaghebber het Afkondigingsblad uit, voor zover het betreft de bekendmaking van besluiten van de gezaghebber.

  • 3. Op het Afkondigingsblad wordt de datum van uitgifte en zo nodig ook het tijdstip van uitgifte vermeld.

  • 4. De afkondigingsbladen worden per jaar doorlopend genummerd.

Artikel 4

  • 1. Het Eilandsbesluit afkondigingsprocedure (Afkondigingsblad 2016, 3) wordt ingetrokken.

  • 2. Deze verordening kan worden aangehaald als de Verordening op het Afkondigingsblad.

  • 3. Zij treedt in werking op de dag na haar bekendmaking.

Ondertekening

Aldus besloten door de regeringscommissaris op 15 mei 2018
De regeringscommissaris,
De heer M.C.F. Franco

Toelichting op de Verordening op het Afkondigingsblad

Algemene toelichting

Volgens artikel 142 van de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna ook: WolBES) kunnen algemeen verbindende voorschriften van het eilandsbestuur pas rechtskracht krijgen, als zij zijn bekend bekendgemaakt in het afkondigingsblad van het openbaar lichaam.

Dit afkondigingsblad kan ingevolge dit artikel 142 elektronisch worden uitgegeven. Als een afkondigingsblad elektronisch wordt uitgegeven gelden, voor die wijze van bekendmaking bij en krachtens algemene maatregel van bestuur gestelde regels. Die regels zijn opgenomen in:

  • het Besluit elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden (een algemene maatregel van bestuur);

  • de Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden (een ministeriële regeling).

Beide regelingen gelden voor de decentrale overheidsorganen in Europees Nederland. Maar er is uitdrukkelijk bepaald dat zij ook gelden voor de openbare lichamen in Caribisch Nederland, als het betreffende openbare lichaam zijn afkondigingsblad elektronisch uitgeeft.

Het afkondigingsblad van Sint Eustatius werd tot dusverre op papier uitgegeven. Van de papieren versie wordt een PDF-scan gemaakt, die op de website van het openbaar lichaam wordt geplaatst. Zo’n PDF-scan is echter in een niet-doorzoekbaar en niet-archiefwaardig formaat. Die plaatsing voldoet dan ook niet aan de regels die op grond van de ministeriële regeling zijn vastgesteld. Daardoor kan onduidelijkheid en rechtsonzekerheid ontstaan. Publiceert het openbaar lichaam elektronisch? Zo ja, dan voldoet de uitgave niet aan de wettelijke regeling ter zake. Of is het afkondigingsblad een papieren versie, waarvan alleen maar een scan op de website wordt gezet? In de verordening is nu bepaald dat het Afkondigingsblad elektronisch wordt uitgegeven. Daarmee is deze mogelijke rechtsonzekerheid hierover weggenomen.

In de verordening is verder bepaald dat het bestuurscollege het internetadres vaststelt waarop het afkondigingsblad wordt geplaatst. In de plaats van het bestuurscollege handelende, heeft de regeringscommissaris het internetadres www.statiagovernment.com aangewezen (Besluit van 15 mei 2018, AB 2018,10). Overigens komt naar verwachting binnen afzienbare tijd een nieuwe website beschikbaar. Zo nodig kan het bestuurscollege – of de regeringscommissaris namens het bestuurscollege – dan een ander internetadres aanwijzen.

In het besluit waarbij het internetadres wordt bekendgemaakt is ook opgenomen besluiten in principe steeds zo spoedig mogelijk door de zorg van de eilandsecretaris worden bekendgemaakt. Dit houdt tevens in dat de eilandsecretaris en/of door de eilandsecretaris aan te wijzen ambtenaren dus gemachtigd zijn om de feitelijke handeling van het bekendmaken te verrichten.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1.

Artikel 1

1. Het Afkondigingsblad is het officiële publicatieblad van het openbaar lichaam. Het Afkondigingsblad wordt in de Engelse taal aangeduid als: Official Publication.

2. Het wordt elektronisch uitgegeven op een algemeen toegankelijke wijze op een door het bestuurscollege aan te wijzen internetadres.

3. Indien daarnaast een papieren versie wordt uitgegeven, is de elektronisch uitgegeven versie bindend.

4. Als elektronische uitgifte onmogelijk is, voorziet het bestuurscollege in een vervangende uitgave.

Lid 1. Om te voorkomen dat er verschillende Engelstalige benamingen in omloop komen, is bepaald dat het Afkondigingsblad in het Engels dient te worden aangeduid als “Official Publication”. Dit in navolging van Sint Maarten, dat ook deze benaming voor haar afkondigingsblad heeft vastgesteld.

Lid 2. In Europees Nederland kunnen gemeenten en provincies ervoor kiezen om hun gemeente- en provinciebladen op hun eigen website te plaatsen. Nagenoeg alle gemeenten en provincies hebben echter inmiddels gekozen voor publicatie op het landelijke internetadres www.officielebekendmakingen.nl. Dit internetadres is echter niet beschikbaar voor de afkondigingsbladen van de openbare lichamen in de Caribisch Nederland.

Het ligt voor de hand dat het internetadres van de website van het openbaar lichaam wordt aangewezen als internetadres voor de publicatie van de Afkondigingsbladen.

Lid 3. Het is denkbaar dat er ook een papieren uitgave van het Afkondigingsblad wordt uitgegeven. Het kan zich dan voordoen dat er bij vergissing een verschil is tussen de elektronische uitgave en de papieren uitgave. In dat geval is de elektronische versie bindend. In elk geval zolang er geen correctieblad is uitgegeven.

Maar iedereen kan op grond van artikel 144 van de WolBES op verzoek een papieren afschrift verkrijgen van de besluiten van het eilandsbestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden. Het ligt voor de hand dat dan een print gemaakt wordt van de elektronische uitgave, zodat in de praktijk verschillen tussen een papieren uitgave en de elektronische uitgave zich niet kunnen voordoen.

Lid 4. In bijzondere gevallen, waarin een elektronische uitgave niet mogelijk is, kan het eilandsbestuur ook op andere wijze een afkondigingsblad bekendmaken. Hoe dat dit dan moet gebeuren, is afhankelijk van de mogelijkheden die er onder die bijzondere omstandigheden nog wel zijn.

Artikel 2.

Artikel 2

1. Besluiten van het eilandsbestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden worden bekendgemaakt door opname in het Afkondigingsblad.

2. Al hetgeen verband houdt met besluiten van het eilandsbestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden, wordt bekendgemaakt door opname in het Afkondigingsblad, daaronder begrepen besluiten van het eilandsbestuur tot vaststelling van het tijdstip waarop een algemeen verbindend voorschrift in werking treedt.

3. In het Afkondigingsblad kunnen ook andere besluiten van bestuursorganen die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht worden bekendgemaakt. Bekendmaking geschiedt door kennisgeving van het besluit of de zakelijke inhoud daarvan.

4. In het Afkondigingsblad kunnen, voor zover verenigbaar met het karakter van het Afkondigingsblad als officieel publicatieblad van het openbaar lichaam, ook andere publicaties worden opgenomen.

5. Het is mogelijk berichten van het openbaar lichaam die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, uitsluitend elektronisch te verzenden door plaatsing in het Afkondigingsblad, tenzij een wettelijk voorschrift zich daartegen verzet. Onder berichten worden in elk geval verstaan: kennisgevingen van ontwerpbesluiten, besluiten, aanvragen en meldingen.

Lid 1. Dit eerste lid spreekt vanzelf. Het volgt direct uit artikel 142 van de WolBES, waarin immers staat dat algemeen verbindende voorschriften niet van kracht worden als zij niet bekendgemaakt zijn in het Afkondigingsblad. Het kan daarbij gaan om algemeen verbindende voorschriften van de eilandsraad of van het bestuurscollege of van de gezaghebber.

Bekendmaking door opname in het Afkondigingsblad houdt in dat de inhoud van de betreffende voorschriften in haar geheel moet worden gepubliceerd en na die publicatie voortdurend elektronisch beschikbaar moeten blijven. Een zakelijke mededeling dat er voorschriften zijn vastgesteld en dat die ter inzage liggen volstaat niet.

Ook bijlagen – zoals kaartmateriaal - moeten in hun geheel worden gepubliceerd. De enige uitzondering betreft bijlagen die zich naar hun aard niet lenen voor elektronische beschikbaarstelling. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan maquettes.

Ingevolge artikel 142 lid 4 van de WolBES wordt bij de bekendmaking van een besluit dat goedkeuring behoeft, de dagtekening vermeld van het goedkeuringsbesluit of wordt vermeld dat ingevolge artikel 10:31, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht een besluit tot goedkeuring wordt geacht te zijn genomen.

Lid 2. Al hetgeen verband houdt met besluiten van het eilandsbestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden, wordt bekendgemaakt door opname in het Afkondigingsblad. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om

  • -

    besluiten van het eilandsbestuur waarbij een algemeen verbindend voorschrift wordt ingetrokken;

  • -

    besluiten van het eilandsbestuur waarbij een algemeen verbindend voorschrift wordt gewijzigd;

  • -

    besluiten van het eilandsbestuur waarbij een algemeen verbinden voorschrift tijdelijk buiten werking wordt gesteld;

  • -

    besluiten van het eilandsbestuur waarbij de datum van inwerkingtreding van een algemeen verbindend voorschrift wordt vastgesteld, als de regeling bepaalt dat dat een nader besluit omtrent de inwerkingtreding nodig is. Als de regeling in het geheel geen bepaling omtrent de inwerkingtreding bevat, treedt zij in werking op de achtste dag na bekendmaking (artikel 145 WolBES).

Lid 3. Besluiten kunnen tot één of enkele belanghebbenden zijn gericht, zoals besluiten waarbij een vergunning wordt verleend. Maar sommige besluiten zijn niemand in het bijzonder gericht maar zijn ook geen algemeen verbindend voorschrift. Bijvoorbeeld besluiten tot het plaatsen van een verkeersbord of besluiten tot het aanwijzen van een bepaald gebied. Ook die besluiten kunnen worden bekendgemaakt in het Afkondigingsblad.

Lid 4. In het Afkondigingsblad kunnen ook andere publicaties worden opgenomen. Bijvoorbeeld een uitnodiging voor een officiële receptie door het eilandsbestuur. Of een eervolle vermelding van personen die een onderscheiding hebben gekregen. Of een overzicht van afgegeven vergunningen. Daarbij moet er wel op gelet worden dat de privacy van betrokkenen niet wordt geschonden. Namen van vergunninghouders moeten daarom in principe weggelaten worden, als het gaat om natuurlijke personen. Dit geldt ook voor namen van rechtspersonen als die herleidbaar zijn tot natuurlijke personen.

Maar publicaties moeten wel in overeenstemming zijn met het officiële karakter van het Afkondigingsblad. Zo zullen publicaties met een commercieel of partijpolitiek of een strikt persoonlijk karakter niet in overeenstemming zijn met het officiële karakter van het Afkondigingsblad.

Lid 5. De artikelen 2:14 en 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht zijn niet rechtstreeks van toepassing in Caribisch Nederland. Maar het is toch goed om rekening te houden met de gedachten die achter deze artikelen zitten. Deze artikelen zijn niet van belang in verband met de bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften. Want daarvoor geeft de WolBES een regeling en maakt de WolBES bekendmaking langs elektronische weg uitdrukkelijk mogelijk.

Voor zover hier van belang luiden de beide artikelen:

Artikel 2:14

(...)

2. Tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, geschiedt de verzending van berichten die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, niet uitsluitend elektronisch.

(...)

Artikel 3:42

(...)

2. (....) Elektronische bekendmaking vindt uitsluitend plaats in een van overheidswege uitgegeven blad, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald.

(...)

Uit artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht volgt dat elektronische bekendmaking van een besluit met een algemene strekking alleen mogelijk is met gebruikmaking van een officieel bekendmakingsblad. Een officiële bekendmaking kan niet met bijvoorbeeld Facebook. Het is natuurlijk wel toegestaan om naast die officiële “bekendmaking” tevens een “mededeling” te doen op andere elektronische media als dat eraan bijdraagt dat het publiek ook daadwerkelijk kennis kan nemen van het besluit.

Artikel 2:14 van de Algemene wet bestuursrecht bepaalt echter dat de verzending van berichten die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, niet uitsluitend elektronisch geschiedt. Tenzij er een andersluidende wettelijke regeling is, volstaat het dus niet dat een officieel bericht alleen langs elektronische weg wordt bekendgemaakt.

Zoals vermeld, geldt het bovenstaande alleen in Europees Nederland. Het is echter denkbaar dat een rechter zou kunnen concluderen dat een bericht van algemene strekking ook in Caribisch Nederland niet uitsluitend langs elektronische weg bekend gemaakt behoort te kunnen worden, als daarvoor geen uitdrukkelijke wettelijke grondslag bestaat.

Lid 5 beoogt een uitdrukkelijke wettelijke grondslag te bieden om berichten, die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht, uitsluitend bekend te maken door publicatie in het elektronisch uitgegeven afkondigingsblad.

In lid 5 is wel bepaald dat dit niet mogelijk is wanneer een wettelijk voorschrift zich hiertegen verzet. Er zijn wettelijke regelingen die bepalen hoe een bericht moet worden bekendgemaakt. Bijvoorbeeld door plaatsing in een ter plaatse algemeen verkrijgbaar dagblad of een publicatie in de Staatscourant. In die gevallen is er dus een wettelijk voorschrift dat zich er tegen verzet dat een publicatie alleen wordt opgenomen in het elektronisch uitgegeven Afkondigingsblad. Maar als een wettelijke regeling alleen maar bepaalt dat van een bericht algemeen kennis moet worden gegeven, dan kan lid 5 een uitdrukkelijke wettelijke grondslag bieden om met een elektronische publicatie te volstaan voor de bekendmaking van een besluit.

Artikel 3.

Artikel 3

1. Het bestuurscollege geeft het Afkondigingsblad uit.

2. In afwijking van het eerste lid geeft de gezaghebber het Afkondigingsblad uit, voor zover het betreft de bekendmaking van besluiten van de gezaghebber.

3. Op het Afkondigingsblad wordt de datum van uitgifte en zo nodig ook het tijdstip van uitgifte vermeld.

4. De afkondigingsbladen worden per jaar doorlopend genummerd.

Lid 1. Het bestuurscollege is ingevolge artikel 168 van de WolBES onder meer belast met de voorbereiding en de uitvoering van beslissingen van de eilandsraad. Het is daarmee ook verantwoordelijk voor de uitgifte van afkondigingsbladen waarin besluiten van de eilandsraad worden bekendgemaakt. Uiteraard maakt het bestuurscollege ook zijn eigen besluiten bekend.

Lid 2. Het bestuurscollege is niet belast met de uitvoering van besluiten van de gezaghebber. De gezaghebber geeft zelf uitvoering aan zijn eigen besluiten en zorgt er voor dat zijn besluiten worden bekendgemaakt.

Lid 3. In uitzonderlijke gevallen is het denkbaar dat een algemeen verbindend voorschrift meteen na zijn bekendmaking in werking treedt. In dat geval is het nodig om ook het tijdstip van uitgifte te vermelden. In die gevallen zal doorgaans ook via andere media mededeling worden gedaan van de inwerkingtreding van de nieuwe regeling.

Lid 4. Uit dit artikellid volgt dat alle afkondigingsbladen een doorlopend nummer hebben, en dat jaarlijks wordt begonnen met nummer 1.

Artikel 4

1. Het Eilandsbesluit afkondigingsprocedure (Afkondigingsblad 2016, 3) wordt ingetrokken.

2. Deze verordening kan worden aangehaald als de Verordening op het Afkondigingsblad.

3. Zij treedt in werking op de dag na haar bekendmaking.

Lid 1. Deze verordening treedt in de plaats van het Eilandsbesluit afkondigingsprocedure, zodat die regeling kan worden ingetrokken.