LANDSVERORDENING betreffende de publieke verkopingen van roerende goederen

Geldend van 30-04-2016 t/m heden

Intitulé

Verkopingsverordening

Artikel A

Voor de toepassing van het bij of krachtens deze landsverordening bepaalde wordt onder Inspecteur verstaan: de Inspecteur der Belastingen.

HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen

Artikel 1

  • 1. Behoudens de bepalingen van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering omtrent de verkoop bij executie en behoudens het bepaalde bij het tweede lid, zijn tot het houden van publieke verkopingen van roerende zaken, hierna te noemen: verkopingen uitsluitend notarissen bevoegd.

  • 2. Openbare verkoop in het belang van Sint Maarten van roerende zaken geschiedt door de Minister van Financiën, hierna te noemen: de minister, of een door deze aan te wijzen ambtenaar. Op een dergelijke verkoping zijn artikel 3, de woorden “de aangifte en” in artikel 6, hoofdstuk 11 en, voor zover daarin van de aangifte en de betaling van de belasting gesproken wordt, de artikelen 12 en 14 niet van toepassing.

Artikel 2

  • 1. De ambtenaar die een verkoping houdt, maakt daarvan een proces-verbaal op. Het door een notaris opgemaakte proces-verbaal is niet onderworpen aan de bepalingen van de Landsverordening op het notarisambt omtrent de vorm van de notariële akten.

  • 2. In artikel 14 vervalt de volzin: In het geval, dat een prijs niet in letters is vermeld, blijft de strafbepaling van artikel 22 van het Reglement op het notarisambt buiten toepassing.

Artikel 3

  • 1. Van elke verkoping moet door de ambtenaar, die deze zelf zal houden, op het kantoor van de Inspecteur minstens een uur vóór de aanvang een schriftelijke, gedagtekende en ondertekende aangifte worden ingeleverd, vermeldende de naam en de standplaats van de ambtenaar; de namen van degenen, namens wie het verzoek tot de verkoping zal geschieden en van de eigenaren van de zaken of in het geval van gezamenlijke verzoekers of mede-eigenaren, van één van hun; een beknopte omschrijving van de te verkopen zaken; alsmede de plaats, waar en de dag en het uur, waarop de verkoping zal aanvangen.

  • 2. De Inspecteur geeft de aangifte, na die voor “gezien” getekend te hebben, aan de ambtenaar terug.

  • 3. De aangifte wordt door de ambtenaar aan zijn proces-verbaal gehecht.

  • 4. Indien een aangegeven verkoping niet plaats heeft of een aangevangen verkoping in een tweede of verdere zitting wordt vervolgd, wordt op dezelfde wijze daarvan aangifte gedaan; de verklaring daaromtrent kan onder de eerste aangifte geschreven worden.

Artikel 4

De verkopingen moeten geschieden in tegenwoordigheid van twee getuigen, de ambtenaar bekend, meerderjarig en ingezetenen van Sint Maarten. Zij moeten de taal verstaan waarin het proces-verbaal wordt opgemaakt, kunnen lezen, hun handtekening kunnen zetten en vrij zijn van lichaamsgebreken, die hen zouden kunnen beletten waar te nemen.

Artikel 5

Het proces-verbaal van een verkoping moet behelzen:

  • 1.

    de plaats van de verkoping en de dag en het uur, waarop zij zal aanvangen;

  • 2.

    de naam en de standplaats van de ambtenaar;

  • 3.

    de voornamen, namen en woonplaatsen van de getuigen;

  • 4.

    de voornamen, namen en woonplaatsen van degenen, op verzoek van wie de verkoping plaats heeft en van de eigenaren. In het geval van gezamenlijke verzoekers of van mede-eigenaren is het voldoende één van hun aan te duiden;

  • 5.

    een beknopte aanduiding van elke verkochte zaak. Elke zodanige zaak wordt onmiddellijk op het proces-verbaal gebracht, de prijs in letters vermeld en daarachter in cijfers. De prijzen van al hetgeen voor dezelfde eigenaar of dezelfde mede-eigenaar is verkocht worden opgeteld;

  • 6.

    de dag en het uur, waarop het proces-verbaal wordt gesloten. Het proces-verbaal van elke zitting vormt een akte. Het wordt ondertekend door de ambtenaar en de getuigen.

Artikel 6

De ambtenaren van de Belastingdienst zijn bevoegd zich te begeven ter plaatse waar een verkoping wordt gehouden en zich de aangifte en het proces-verbaal te laten tonen.

Artikel 7

De bepalingen van dit hoofdstuk zijn niet toepasselijk op verkopingen bij executie van schepen, groter dan tien ton.

HOOFDSTUK II Van de Belasting

Artikel 8

Van publieke verkopingen, met uitzondering van die van schepen metende tenminste 20 kubieke meter bruto inhoud, wordt een belasting geheven van 5,5 %. De belasting wordt berekend over ronde sommen van NAƒ 10,-. Indien de som, die tot grondslag van de heffing moet strekken, niet juist een veelvoud van NAƒ 10,- bedraagt, wordt de belasting over het naast hogere veelvoud berekend. De belasting is verschuldigd over het totaal van de prijzen van de voor dezelfde eigenaar of dezelfde mede-eigenaren verkochte zaken. Bij verkopingen van niet afbetaalde onderpanden in banken van lening en bij die, welke op verzoek van ondernemers van publieke verkopingen worden gehouden, is de belasting verschuldigd over het totaal van de opbrengst volgens elke akte. De belasting moet bij de teruggave van de ter registratie afgegeven akte of vonnis worden betaald aan de Ontvanger.

Artikel 9

Schuldenaar van de belasting is degene, op wiens het verzoek de verkoping is geschied. Hij is, evenals de ambtenaar die de verkoping hield, tegenover Sint Maarten voor de belasting aansprakelijk. Indien er meer schuldenaren zijn, zijn zij hoofdelijk aansprakelijk. In het geval van verkoop bij executie van schepen is degene die de executie vervolgt verplicht uiterlijk op de voorlaatste werkdag van de termijn van registratie de verschuldigde belasting aan de griffier te betalen.

Artikel 10

De notarissen zijn niet verplicht hun diensten te verlenen wanneer de verzoeker niet vooraf voldoende zekerheid heeft gesteld voor de belasting die verschuldigd kan worden.

Artikel 11

De Landskas heeft voor de belasting recht van voorrang op de opbrengst van de verkochte zaken, gaande boven alle andere voorrechten, behalve de kosten van uitwinning.

HOOFDSTUK III Strafbepalingen

Artikel 12

Ieder, die een verkoping houdt zonder daartoe bevoegd te zijn wordt gestraft met een geldboete van de vierde categorie onverminderd zijn aansprakelijkheid voor de verschuldigde belasting.

Artikel 13

De bevoegde ambtenaar, die een verkoping houdt zonder daarvan de vereiste akte op te maken, wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie onverminderd zijn aansprakelijkheid voor de verschuldigde belasting.

Artikel 14

  • 1.

    Door de bevoegde ambtenaar die een verkoping houdt of heeft

gehouden wordt telkens een boete van de eerste categorie verbeurd:

  • a.

    indien deze geen aangifte heeft gedaan;

  • b.

    wegens niet-aanhechting van de aangifte aan diens proces-

verbaal;

  • c.

    bij overtreding van artikel 4;

  • d.

    voor elke verkochte zaak die niet op het proces-verbaal is

gebracht onverminderd diens aansprakelijkheid voor de belasting en de strafvervolging wegens valsheid in geschriften, indien daartoe gronden zijn;

  • e.

    voor elke verkochte zaak waarvan de prijs niet in letters is

vermeld; of,

  • f.

    wegens weigering van het tonen, bedoeld in artikel 6.

  • 2.

    In het geval, dat een prijs niet in letters is vermeld, blijft de

strafbepaling van artikel 22 van het Reglement op het notarisambt buiten toepassing.

  • 3.

    De bepalingen van dit artikel zijn niet toepasselijk bij verkopingen

bij executie van schepen, groter dan tien ton.

Artikel 15

Bij veroordeling tot geldboete ter zake van overtreding van deze verordening wordt geen vervangende hechtenis opgelegd.

Artikel 16

  • 1. Met de opsporing van de bij deze landsverordening strafbaar gestelde feiten zijn, naast de in artikel 184 van het Wetboek van Strafvordering bedoelde personen, belast de daartoe bij landsbesluit aangewezen ambtenaren van de Belastingdienst. Een zodanige aanwijzing wordt bekendgemaakt in de Landscourant.

  • 2. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kunnen regels worden gesteld omtrent de vereisten waaraan de krachtens het eerste lid aangewezen ambtenaren dienen te voldoen.

HOOFDSTUK IV Slotbepalingen

Artikel 17

  • 1. De Minister van Financiën is bevoegd:

    • a.

      voor zover in deze landsverordening niet anders is bepaald, bij ministeriële regeling nadere regels te geven ter uitvoering van deze landsverordening;

    • b.

      in bijzondere gevallen van dwaling of onwillig verzuim in de nakoming van de bepalingen van deze landsverordening kwijtschelding, vermindering of teruggave van belasting te verlenen.

  • 2. De Inspecteur is met de uitvoering van de beslissing van de Minister van Financiën belast.

  • 3. Tegen de beschikking van de Minister van Financiën staat voor belanghebbende binnen twee maanden na dagtekening van het afschrift van de beschikking, beroep open bij het Gerecht, bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Landsverordening op het beroep in belastingzaken.

Artikel 18

Deze verordening kan worden aangehaald als: Verkopingsverordening.

Artikel 19

[regelt de inwerkingtreding]