LANDSVERORDENING houdende regelen ter uitvoering van het op 10 juni 1958 te New York gesloten verdrag over de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse scheidsrechterlijke uitspraken (Tractatenblad 1959 no. 58)

Geldend van 10-10-2010 t/m heden

Intitulé

LANDSVERORDENING houdende regelen ter uitvoering van het op 10 juni 1958 te New York gesloten verdrag over de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse scheidsrechterlijke uitspraken (Tractatenblad 1959 no. 58)

Artikel 1

  • 1. De scheidsrechterlijke uitspraken,bedoeld in het op 10 juni 1958 te New York gesloten verdrag over de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse scheidsrechterlijke uitspraken worden niet ten uitvoer gelegd, dan na een op verzoekschrift verkregen verlof van tenuitvoerlegging in de vorm, vermeld in artikel 305 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering van het Gerecht in eerste aanleg.

  • 2. Het verzoekschrift houdt tevens in de keuze van woonplaats in Sint Maarten.

Artikel 2

  • 1. Het Gerecht in eerste aanleg geeft zijn beschikking met bekwame spoed, doch niet dan na verhoor, althans behoorlijke oproeping van alle partijen in het geding waarop de scheidsrechterlijke uitspraak, waarvan de uitvoerbaarverklaring wordt verzocht, betrekking heeft.

  • 2. Het Gerecht in eerste aanleg bepaalt de dag en het uur voor het verhoor, alsmede de termijn, bij de oproepingen in acht te nemen. De oproepingen geschieden vanwege de verzoeker bij deurwaardersexploot. De verzoeker legt de bewijzen van oproeping vóór of bij het verhoor aan het Gerecht in eerste aanleg over.

  • 3. Het Gerecht in eerste aanleg kan, indien een opgeroepene niet verschijnt een nadere oproeping van deze bevelen. Hetzelfde geldt, indien een partij ten onrechte niet is opgeroepen.

  • 4. Bij onvolledigheid van de overgelegde stukken wordt de verzoeker de gelegenheid tot aanvulling gegeven.

Artikel 3

  • 1. De beschikking van de rechter is met redenen omkleed en wordt in het openbaar uitgesproken. De beschikking, waarbij het verlof van tenuitvoerlegging wordt verleend, geldt jegens alle partijen en in het gehele land.

  • 2. Ook indien van meerdere door de verzoeker opgeroepen partijen slechts één is verschenen, wordt de beschikking beschouwd als op tegenspraak te zijn gegeven.

  • 3. De rechter kan bevelen, dat de uitvoerbaarverklaring volledig gevolg heeft, niettegenstaande beroep, met of zonder zekerheidstelling.

Artikel 4

De beschikking op het verzoek is niet vatbaar voor verzet. Het middel van hoger beroep staat daartegen open binnen vier weken na de dag, waarop zij is gegeven, in geval van tegenspraak, en binnen vier weken na de dag van de betekening in geval van verstek.

Artikel 5

In geval van beroep vindt het bepaalde bij de artikelen 1 en 2 en het eerste en derde lid van artikel 3 overeenkomstige toepassing, met dien verstande, dat slechts behoeven te worden opgeroepen de oorspronkelijke verzoeker en de andere partijen, die voor de rechter zijn verschenen.

Artikel 6

Geschillen over de tenuitvoerlegging van overeenkomstig deze landsverordening uitvoerbaar verklaarde scheidsrechtelijke uitspraken worden gebracht voor de rechter van de plaats van tenuitvoerlegging.

Artikel 7

Alle stukken in Sint Maarten of in een van de andere staten, die partij zijn bij het in artikel 1 genoemde Verdrag, benodigd in procedures betreffende tenuitvoerlegging van scheidsrechterlijke uitspraken of voor behandeling van geschillen over de tenuitvoerlegging van zodanige uitspraken, zijn vrij van zegel en van de formaliteit van registratie of worden, indien deze formaliteit wordt verlangd, kosteloos geregistreerd. Ter zake van de genoemde procedures zijn geen griffierechten verschuldigd.

Artikel 8

[regelt de inwerkingtreding]