Landsverordening vervolging politieke gezagdragers

Geldend van 10-10-2010 t/m heden

Intitulé

Landsverordening vervolging politieke gezagdragers

Artikel 1

In deze landsverordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    politieke gezagdrager: de minister of het Lid van de Staten;

  • b.

    Hof: het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, in raadkamer.

Artikel 2

Vervolging van een van misdrijf verdachte politieke gezagdrager vindt slechts plaats na een bevel tot vervolging van het Hof, op vordering van de procureur-generaal.

Artikel 3

Indien de vordering niet tot de kennisneming van het Hof behoort, verklaart het Hof zich onbevoegd.

Artikel 4

Is de procureur-generaal kennelijk niet ontvankelijk in zijn vordering, dan kan het Hof zonder nader onderzoek de procureur-generaal niet ontvankelijk verklaren.

Artikel 5

Het Hof beslist niet alvorens de verdachte te hebben gehoord, althans behoorlijk daartoe te hebben opgeroepen, behoudens in de gevallen bedoeld in de artikelen 3 en 4.

Artikel 6

  • 1. De verdachte is bevoegd zich door een raadsman te doen bijstaan.

  • 2. De verdachte is niet verplicht op de vragen, hem in raadkamer gesteld, te antwoorden. Hiervan wordt hem, voordat hij wordt gehoord, mededeling gedaan. De mededeling wordt in het proces-verbaal opgenomen.

Artikel 7

De voorzitter van het Hof staat, behoudens in het geval van artikelen 3 en 4, de verdachte en zijn raadsman toe van de op de zaak betrekking hebbende stukken kennis te nemen, indien daarom wordt verzocht. Kennisneming geschiedt op de wijze door de voorzitter te bepalen. De voorzitter kan, ambtshalve of op de vordering van de procureur-generaal, bepaalde stukken van kennisneming uitzonderen in het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de opsporing of vervolging van strafbare feiten of op zwaarwichtige gronden aan het algemeen belang ontleend.

Artikel 8

Het horen van de verdachte kan ook aan één der leden van het Hof worden opgedragen.

Artikel 9

  • 1. Indien de procureur-generaal ontvankelijk is en het Hof van oordeel is dat vervolging moet plaatshebben, beveelt het Hof dat de vervolging zal worden ingesteld ter zake van het feit waarop de vordering betrekking heeft of van het feit zoals het Hof dat in zijn bevel heeft omschreven.

  • 2. Het Hof kan het geven van zodanig bevel ook weigeren op gronden aan het algemeen belang ontleend.

  • 3. In alle andere gevallen wijst het Hof de vordering af.

  • 4. Alvorens te beslissen kan het Hof, indien het nader onderzoek wenselijk oordeelt, de stukken in handen van de rechter-commissaris stellen onder aanduiding van het onderwerp en de omvang van het onderzoek en, zo nodig, van de wijze waarop dit zal zijn in te stellen. Artikel 359, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering is van toepassing.

Artikel 10

De artikelen 38 tot en met 42 van het Wetboek van Strafvordering met betrekking tot de behandeling in raadkamer zijn op deze landsverordening van toepassing.

Artikel 11

  • 1. Het Hof beslist zo spoedig mogelijk en bij een met redenen omklede beschikking.

  • 2. Van elke beschikking zendt de griffier onverwijld een afschrift aan de procureur-generaal en de verdachte.

Artikel 12

Indien het Hof een bevel tot vervolging van een van misdrijf verdachte politieke gezagdrager heeft gegeven, geschiedt de vervolging door de procureur-generaal of door een door hem aan te wijzen ander lid van het openbaar ministerie.

Artikel 13

De leden van het Hof die over het bevel hebben geoordeeld, nemen noch in eerste aanleg, noch in hoger beroep, deel aan de berechting.

Artikel 14

Deze landsverordening is alleen van toepassing op een vervolging van een politieke gezagdrager wegens een misdrijf dat is begaan na de inwerkingtreding van de Staatsregeling.

Artikel 15

  • 1. Deze landsverordening kan worden aangehaald als: Landsverordening vervolging politieke gezagdragers.

Memorie van toelichting Landsverordening vervolging politieke gezagdragers

Memorie van toelichting Landsverordening vervolging politieke gezagdragers

Translation of the National ordinance prosecution of political authorities

Translation of the National ordinance prosecution of political authorities

Translation of the Explantantory Memorandum of National ordinance prosecution of political authorities

Translation of the Explantantory Memorandum of National ordinance prosecution of political authorities