Landsverordening integriteitbevordering ministers

Geldend van 30-05-2015 t/m heden

Intitulé

Landsverordening integriteitbevordering ministers

Hoofdstuk 1. Begripsbepaling

Artikel 1

In deze landsverordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    nevenfunctie : elke functie, betaald of onbetaald, die naast het ambt van minister wordt uitgeoefend;

  • b.

    nevenwerkzaamheid : een werkzaamheid naast het hoofdberoep, welke niet als beroep is aan te merken;

  • c.

    zakelijke belangen : alle rechten – direct of indirect – die iemand heeft op opbrengsten uit ondernemingen;

  • d.

    partner : degene met wie de minister gedurende tenminste één jaar onafgebroken een gezamenlijke huishouding voert;

  • e.

    griffier : de griffier van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie of een door hem aangewezen persoon;

  • f.

    kinderen : minderjarige huwelijkse kinderen van de minister en minderjarige buitenhuwelijkse niet-erkende kinderen ten aanzien van wie de minister bij rechterlijk vonnis is veroordeeld tot het voorzien in het levensonderhoud danwel bij authentieke akte de onderhoudsplicht heeft erkend.

Hoofdstuk 2. Schriftelijke verklaringen en kennisgevingen

§ 1 Verplichting tot indiening van schriftelijke verklaringen en kennisgevingen

Artikel 2

  • 1. De minister dient bij de minister-president binnen dertig dagen na aanvaarding van zijn betrekking als minister een schriftelijke verklaring als bedoeld in het vierde lid in. De datum van ontvangst wordt onverwijld aangetekend op de in de vorige volzin bedoelde verklaring.

  • 2. De minister is gehouden de schriftelijke verklaring duidelijk, stellig en zonder voorbehoud in te vullen en te ondertekenen. Hij staat in voor de getrouwheid van het gestelde in de verklaring ten aanzien van zijn echtgenote of partner, voorzover hij daarvan op de hoogte was of behoorde te zijn.

  • 3. De echtgenote of partner van de minister is desverlangd gehouden inlichtingen aan hem te verstrekken die hij redelijkerwijs nodig heeft ter invulling van de schriftelijke verklaring.

  • 4. De schriftelijke verklaring moet ten aanzien van de minister en zijn echtgenote of partner in ieder geval het volgende behelzen:

    • a.

      een nauwkeurige omschrijving van de zakelijke belangen die zij hebben of beheren;

    • b.

      een nauwkeurige omschrijving van hun overige vermogensbestanddelen;

    • c.

      een nauwkeurige omschrijving van de aard van hun nevenfuncties en nevenwerkzaamheden;

    • d.

      de vermelding of aan hun nevenfuncties en nevenwerkzaamheden inkomsten of voordelen in welke vorm dan ook, zijn verbonden en voorzover een geldelijke vergoeding daaraan is verbonden de omvang daarvan;

    • e.

      een nauwkeurige omschrijving van de zakelijke belangen en overige vermogensbestanddelen van de kinderen.

  • 5. Ter zake van een vermogensbestanddeel, uitgezonderd een onroerende zaak, dat een drempelwaarde van NAf 20.000,-- niet te boven gaat, behoeft geen opgave te worden gedaan.

  • 6. In het vierde en vijfde lid wordt onder vermogensbestanddelen verstaan onroerende zaken, roerende zaken, op geld waardeerbare rechten alsmede vorderingen en schulden. Onder roerende zaken, genoemd in de vorige volzin, wordt verstaan alle zaken die niet onder de categorieën onroerende zaken, op geld waardeerbare rechten, vorderingen en schulden vallen.

  • 7. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, wordt het model van de schriftelijke verklaring vastgesteld.

  • 8. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kan worden bepaald dat en onder welke voorwaarden het toegelaten wordt om langs elektronische weg een schriftelijke verklaring in te dienen.

  • 9. Het eerste lid is niet van toepassing op een herbenoemde minister die aan het einde van zijn voorgaande ambtsperiode overeenkomstig artikel 5 een schriftelijke verklaring heeft ingediend mits geen wijzigingen daarin moeten worden aangebracht. In het geval dat geen wijzigingen in de schriftelijke verklaring moeten worden aangebracht, verzoekt de minister-president de griffier een afschrift van de eerder ingediende verklaring aan hem toe te zenden.

  • 10. In geval de minister heeft nagelaten binnen dertig dagen na aanvaarding van zijn betrekking als minister een ondertekende verklaring als bedoeld in het vierde lid bij de minister-president in te dienen, informeert de minister-president onverwijld de Staten terzake.

Artikel 3

  • 1. De minister-president beslist, gehoord de minister, welke zakelijke belangen, nevenfuncties en nevenwerkzaamheden, ongewenst zijn met het oog op een goede vervulling van het ambt als minister of de handhaving van de onpartijdigheid en onafhankelijkheid of van het vertrouwen daarin.

  • 2. De minister-president wint over de te nemen beslissing, bedoeld in het eerste lid, advies in van de Raad van Advies en de Algemene Rekenkamer. Het advies wordt uitgebracht binnen twee weken na ontvangst van het verzoek van de minister-president.

  • 3. De minister is gehouden indien naar het oordeel van de minister-president ongewenste vereniging van belangen, nevenfuncties of nevenwerkzaamheden als bedoeld in het eerste lid zich voordoet de benodigde voorzieningen in zijn vermogensbeheer te treffen of de desbetreffende nevenfunctie of nevenwerkzaamheid neer te leggen. De vorige volzin is van overeenkomstige toepassing op de echtgenoot of partner van de minister.

  • 4. De minister dient binnen dertig dagen nadat de voorzieningen, bedoeld in het derde lid, zijn getroffen, een nieuwe schriftelijke verklaring als bedoeld in artikel 2, vierde lid, in bij de minister-president. Artikel 2, eerste lid tot en met het achtste lid, is van overeenkomstige toepassing.

  • 5. Ingeval een ongewenste vereniging van belangen, nevenfuncties of nevenwerkzaamheden als bedoeld in het eerste lid zich voordoet en de minister ten aanzien van het desbetreffende zakelijke belang niet de benodigde voorzieningen in zijn vermogensbeheer treft of de desbetreffende nevenfunctie of nevenwerkzaamheid niet neerlegt, informeert de minister-president onverwijld de Staten terzake.

  • 6. Wanneer de minister tevens minister-president is, wordt voor de toepassing te zijner aanzien van dit artikel telkens de Raad van Advies gelezen in plaats van de minister-president. In afwijking van de vorige volzin treedt in het geval, bedoeld in het vijfde lid, de vice-voorzitter van de Raad van Advies in de plaats van de minister-president op.

Artikel 4

  • 1. De minister legt tijdens zijn ambtsperiode zijn voornemen of dat van zijn echtgenoot of partner tot het verwerven van zakelijke belangen en het aanvaarden van nevenfuncties en nevenwerkzaamheden schriftelijk voor aan de minister-president. Artikel 3, eerste, tweede en zesde lid, eerste volzin, is van overeenkomstige toepassing.

  • 2. De minister dient binnen dertig dagen nadat hij of zijn echtgenoot of partner nieuwe zakelijke belangen heeft verworven of nevenfuncties en nevenwerkzaamheden heeft aanvaard bij de minister-president een nieuwe schriftelijke verklaring als bedoeld in artikel 2, vierde lid, in. Artikel 2, eerste lid tot en met het achtste lid en het tiende lid, is van overeenkomstige toepassing.

  • 3. De minister mag geen zakelijke belangen verwerven of een nevenwerkzaamheid of nevenfunctie aanvaarden die naar het oordeel van de minister-president ongewenst zijn. Indien de minister in strijd met het bepaalde in de vorige volzin handelt, informeert de minister-president onverwijld de Staten terzake.

  • 4. Op belangen die ontstaan door erfrecht, giften en andere inkomstenbronnen is artikel 3 van overeenkomstige toepassing.

Artikel 5

  • 1. De minister stelt de minister-president onverwijld in kennis ingeval een van de volgende feiten of omstandigheden zich na de aanvaarding van zijn betrekking als minister hebben voorgedaan en waarmede geen rekening is gehouden in zijn laatstelijk aan de minister-president ingediende schriftelijke verklaring:

    • a.

      in geval de minister een huwelijk aangaat of een samenlevingsrelatie van tenminste één jaar heeft bereikt;

    • b.

      ten aanzien van een kind waarvoor vóór de aanvaarding van de betrekking als minister geen verplichting tot het doen van opgave overeenkomstig artikel 2, vierde lid, onderdeel e, bestond.

  • 2. De minister dient binnen dertig dagen nadat een van de feiten of omstandigheden, bedoeld in het eerste lid, zich hebben voorgedaan een nieuwe schriftelijke verklaring als bedoeld in artikel 2, vierde lid, in bij de minister-president. Artikel 2, eerste lid tot en met het achtste lid, is van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Wanneer de minister tevens minister-president is, wordt voor de toepassing te zijner aanzien van dit artikel telkens de Raad van Advies gelezen in plaats van de minister-president.

Artikel 6

De gewezen minister dient bij de minister-president binnen dertig dagen volgende op de dag waarop hij ophoudt minister te zijn een schriftelijke verklaring als bedoeld in artikel 2, vierde lid, in. Artikel 2 is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 7

De artikelen 1 tot en met 6 zijn van overeenkomstige toepassing op de gevolmachtigde minister met uitzondering van artikel 2, tiende lid, artikel 3, vijfde lid, tweede volzin, en artikel 4, derde lid, tweede volzin.

§ 2 Kennisneming, bewaren en vernietiging schriftelijke verklaringen en kennisgevingen

Artikel 8

  • 1. De schriftelijke verklaringen, bedoeld in de artikelen 2, vierde lid, 3, vierde lid, 4, tweede lid, 5, tweede lid, alsmede de kennisgevingen, bedoeld in de artikelen 4, eerste lid, en 5, eerste lid, alsmede de overige documenten, bedoeld in de artikelen 3, eerste en tweede lid, 4, eerste lid, worden terstond na ontvangst respectievelijk afdoening daarvan door de minister-president onderscheidenlijk de Raad van Advies ingediend bij de griffier.

  • 2. De griffier houdt een register. De Minister van Justitie stelt, in overeenstemming met de Raad van Ministers, een reglement voor het register op. Deze minister is verantwoordelijk voor de juiste werking ervan.

  • 3. Het register bevat slechts gegevens die noodzakelijk zijn voor het doel waarvoor het is aangelegd.

  • 4. Het register bevat in ieder geval de volgende gegevens:

    • a.

      de datum van ontvangst van de documenten, bedoeld in het eerste lid, en de naam van de minister;

    • b.

      de datum waarop de documenten, bedoeld in het eerste lid en in artikel 10 zijn vernietigd alsmede de reden voor de vernietiging daarvan;

    • c.

      de datum waarop een verzoek als bedoeld in artikel 10 is ontvangen en de datum waarop het verzoek is afgedaan.

  • 5. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kunnen op voordracht van de Minister van Justitie, in overeenstemming met de Raad van Ministers, andere eisen dan die genoemd in het vierde lid worden gesteld waaraan het register moet voldoen.

  • 6. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kan een model registratieformulier worden vastgesteld.

Artikel 9

  • 1. De griffier bewaart een schriftelijke verklaring en de daarmee samenhangende kennisgevingen, alsmede de overige documenten als bedoeld in artikel 8, eerste lid, voor de duur van vijf jaar, gerekend vanaf de datum van beëindiging van de benoemingsperiode als minister of gevolmachtigde minister. In afwijking van de vorige volzin worden bedoelde documenten langer dan de in de vorige volzin bedoelde bewaartermijn bewaard indien op de datum waarop de bewaartermijn verloopt de persoon waarop de documenten betrekking hebben nog het ambt van minister of gevolmachtigde minister bekleedt. In laatstbedoeld geval worden de betrokken documenten vijf jaar, gerekend vanaf de dag waarop zijn benoemingsperiode is verstreken, bewaard.

  • 2. De griffier vernietigt een schriftelijke verklaring en de daarmee samenhangende kennisgevingen, alsmede de overige documenten bedoeld in artikel 8, eerste lid na verloop van de bewaartermijn, bedoeld in het eerste lid.

  • 3. Met betrekking tot het bewaren en vernietigen van de documenten, bedoeld in artikel 8, eerste lid, worden op voordracht van de Minister van Justitie, in overeenstemming met de Raad van Ministers, bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, regels gesteld.

Artikel 10

  • 1. De rechter-commissaris kan, op vordering van de officier van justitie, de griffier schriftelijk verzoeken om het verlenen van inzage in of het verstrekken van een kopie van documenten, bedoeld in artikel 8, eerste lid, ten behoeve van de opsporing en vervolging van een of meer van de volgende in het Wetboek van Strafrecht omschreven misdrijven, waarvan het vermoeden bestaat dat de minister, gevolmachtigde minister, of de gewezen minister deze heeft gepleegd:

    • a.

      de misdrijven, omschreven in titel IX van het tweede boek;

    • b.

      de misdrijven, omschreven in titel X van het tweede boek;

    • c.

      de misdrijven, omschreven in de artikelen 2:184, 2:185 en 2:186;

    • d.

      de misdrijven, omschreven in titel XXII van het tweede boek;

    • e.

      de misdrijven, omschreven in de artikelen 2:294 en 2:295;

    • f.

      de misdrijven, omschreven in de artikelen 2:298, 2:299 en 2:301;

    • g.

      de misdrijven, omschreven in de artikelen 2:305, 2:306 en 2:310;

    • h.

      de misdrijven, omschreven in titel XXVI van het tweede boek;

    • i.

      de misdrijven omschreven in de artikelen 2:348, 2:349, 2:350, 2:351 en 2:355;

    • j.

      de misdrijven, omschreven in de artikelen 2:397, 2:398 en 2:399;

    • k.

      de misdrijven, omschreven in titel XXXI van het tweede boek.

  • 2. De rechter-commissaris kan, op vordering van de officier van justitie, de griffier schriftelijk verzoeken om het verlenen van inzage in of het verstrekken van een kopie van documenten, bedoeld in artikel 8, eerste lid, ten behoeve van de opsporing van een feit dat strafbaar is gesteld in artikel 15 of in de artikelen 2:184, 2:185 en 2:186 van het Wetboek van Strafrecht, waarvan het vermoeden bestaat dat de echtgenote of partner van de minister, gevolmachtigde minister of gewezen minister deze heeft gepleegd.

  • 3. Het verzoek, bedoeld in het eerste en tweede lid, bevat in ieder geval de volgende gegevens:

    • a.

      de identiteit van de persoon waarover het openbaar ministerie informatie wenst;

    • b.

      de periode waarover het openbaar ministerie informatie wenst;

    • c.

      het strafbare feit ten aanzien waarvan het vermoeden bestaat dat de persoon bedoeld in onderdeel a, heeft gepleegd;

    • d.

      de fase van het strafrechtelijk onderzoek;

    • e.

      de vorm van informatie;

    • f.

      de termijn waarbinnen aan het verzoek moet worden voldaan.

  • 4. De griffier is verplicht binnen de door de rechter-commissaris bepaalde termijn aan het verzoek, bedoeld in het eerste of tweede lid, te voldoen.

  • 5. Voor het geven van informatie, waaronder begrepen het overleggen van kopieën, worden geen kosten in rekening gebracht.

  • 6. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kunnen regels worden gesteld omtrent de verstrekking van gegevens uit het register aan het openbaar ministerie.

  • 7. De verzoeken, bedoeld in het eerste en tweede lid, worden voor de in artikel 9, eerste lid, genoemde termijn bewaard. Na verloop van de in de vorige volzin bedoelde bewaartermijn vernietigt de griffier de in de vorige volzin bedoelde verzoeken.

  • 8. De gewezen minister of gevolmachtigde minister en zijn echtgenote of partner kunnen drie weken vóór de datum waarop de bewaartermijn, bedoeld in artikel 9, eerste lid, eindigt, een schriftelijk verzoek aan de griffier doen om inzage te krijgen in de verzoeken, bedoeld in het eerste lid respectievelijk het tweede lid. De griffier beslist, gehoord de rechter-commissaris, over het in de vorige volzin bedoelde verzoek binnen twee weken na ontvangst daarvan.

  • 9. Het verzoek op inzage kan slechts worden geweigerd indien de documenten waarop het verzoek betrekking heeft gegevens omvat waarvan kennisneming door de minister of gevolmachtigde minister of zijn echtgenote of partner een voorbereidend onderzoek en daaropvolgende onderzoeken zou kunnen belemmeren.

  • 10. Het verzoek, bedoeld in het achtste lid, wordt na verloop van de bewaartermijn van de documenten waarop het verzoek betrekking heeft vernietigd.

§ 3 Beveiligingsmaatregelen voor het register

Artikel 11

  • 1. De griffier treft maatregelen ter beveiliging van de in het register opgenomen gegevens. Deze maatregelen houden tenminste voorzieningen in tegen:

    • a.

      beschadiging of verloren gaan van de gegevens als gevolg van brand of andere calamiteiten dan wel als gevolg van kwaadwillige handelingen of onachtzaamheid van derden of eigen medewerkers;

    • b.

      onbevoegde wijziging van de gegevens;

    • c.

      ontvreemding van de gegevens;

    • d.

      kennisneming van de gegevens door onbevoegden.

  • 2. De Minister van Justitie kan aanwijzingen omtrent de beveiliging van het register geven.

Hoofdstuk 3. Besluitvorming

Artikel 12

  • 1. Onverminderd artikel 35 van de Staatsregeling neemt de minister in de vergaderingen van de Raad van Ministers geen deel aan de besluitvorming over:

    • a.

      zaken die zijn nevenwerkzaamheden en nevenfuncties raken;

    • b.

      zaken die zakelijke belangen die hij beheert raken;

    • c.

      zaken waarin hij als vertegenwoordiger is betrokken; of

    • d.

      zaken die de belangen raken van de echtgenote of partner, zijn bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad.

  • 2. De minister draagt een te zijner beslissing staande zaak, indien een geval als bedoeld in het eerste lid zich voordoet, aan de Raad van Ministers voor besluitvorming over, waarbij de minister is uitgesloten van deelname aan die besluitvorming.

  • 3. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op de gevolmachtigde minister voor wat betreft het uitbrengen van een raadgevende stem in de Raad van Ministers ten aanzien van onderwerpen welke tot zijn bemoeienis behoren. De gevolmachtigde minister onthoudt zich tevens van het uitbrengen van advies aan de minister-president, indien een geval als bedoeld in het eerste lid zich voordoet.

Hoofdstuk 4. Bijzondere bepaling

Artikel 13

Een ieder die betrokken is bij de uitvoering van deze landsverordening en daarbij de beschikking krijgt over gegevens waarvan hij het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden, en voor wie niet reeds uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift ter zake van die gegevens een geheimhoudingsplicht geldt, is verplicht tot geheimhouding daarvan, behoudens voor zover enig wettelijk voorschrift hem tot bekendmaking verplicht of uit zijn taak bij de uitvoering van deze landsverordening de noodzaak tot bekendmaking voortvloeit.

Hoofdstuk 5. Strafbepalingen

Artikel 14

De gevolmachtigde minister die handelt in strijd met artikel 12, derde lid, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

Artikel 15

De echtgenote of partner van de minister of gevolmachtigde minister die op grond van artikel 2, derde lid, gehouden is inlichtingen te verstrekken en daarbij opzettelijk in strijd met bedoelde gehoudenheid inlichtingen in strijd met de waarheid geeft of iets verzwijgt wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

Artikel 16

De gewezen minister of gevolmachtigde minister die niet binnen de gestelde termijn voldoet aan de ingevolge artikel 6 gestelde verplichting wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

Artikel 17

  • 1. Degene die de bij artikel 13 opgelegde geheimhouding opzettelijk schendt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of een geldboete van de vijfde categorie.

  • 2. Geen vervolging heeft plaats dan op klacht van hem, te wiens aanzien de geheimhouding is geschonden.

Artikel 18

De in de artikelen 14 tot en met 17 bedoelde strafbare feiten zijn misdrijven.

Hoofdstuk 6. Slotbepalingen

Artikel 19

Deze landsverordening kan worden aangehaald als: Landsverordening integriteitbevordering ministers.

Memorie van toelichting Landsverordening Integriteitsbevordering Ministers

Memorie van toelichting Landsverordening Integriteitsbevordering Ministers

Translation of the National Ordinance Promotion of the Integrity of Ministers

Translation of the National Ordinance Promotion of the Integrity of Ministers

Translation of the Explanatory Memorandum of the National Ordinance Promotion of the Integrity of Ministers

Translation of the Explanatory Memorandum of the National Ordinance Promotion of the Integrity of Ministers