LANDSVERORDENING, houdende veiligheidsregelen in de wateren rondom Sint Maarten

Geldend van 30-05-2015 t/m heden

Intitulé

LANDSVERORDENING, houdende veiligheidsregelen in de wateren rondom Sint Maarten

Artikel 1

Het is verboden zich op of in een openbaar water zodanig te gedragen dat de veiligheid op of in het openbaar water in gevaar wordt gebracht of redelijkerwijze is aan te nemen, dat de

veiligheid op of in het openbaar water in gevaar kan worden gebracht.

Artikel 2

Het is verboden om een onderwatergeweer dat voor onmiddellijk gebruik gereed is of een dergelijk instrument, bij zich te hebben of achter te laten:

  • a.

    binnen een afstand van 50 meter van plaatsen, welke duidelijk waarneembaar worden gebruikt als bad- en zwemplaatsen;

  • b.

    op het land.

Artikel 3

Het is verboden waterskiërs achter een vaartuig aan te slepen of de waterskisport uit te oefenen op die gedeelten van de openbare wateren, die door in het belang van de orde en veiligheid op die openbare wateren, daartoe verboden zijn verklaard.

Artikel 4

  • 1. Onverminderd het bepaalde in artikel 3 is het verboden waterskiërs achter een vaartuig aan te slepen of de waterskisport uit oefenen:

    • a.

      op plaatsen waar het overige verkeer te water er ernstige hinder of gevaar van ondervindt, zulks ter beoordeling van de havenmeester;

    • b.

      op een afstand van minder dan 25 meter van aanlegplaatsen;

    • c.

      op plaatsen waar aan de oeverlijn van het water afbreuk wordt gedaan door het snelle varen van de trekboot;

    • d.

      indien naast de schipper van de trekboot zich geen tweede persoon aan boord bevindt, met zijn gezicht gekeerd naar de waterskiër(s), welke persoon ermee belast is de schipper onverwijld te waarschuwen indien zich omstandigheden voordoen, die gevaar of moeilijkheden opleveren of kunnen opleveren;

    • e.

      indien de waterskiërs niet zijn uitgerust met de nodige veiligheidsmiddelen ter voorkoming van ongevallen als gevolg van het waterskiën;

    • f.

      op plaatsen die duidelijk waarneembaar worden gebruikt als bad- en zwemplaats.

  • 2. Het bepaalde onder sub f. van het eerste lid is niet van toepassing voor zover het betreft het aanvangen en beëindigen van een waterskitocht, mits dit aanvangen en beëindigen op zodanige wijze geschiedt dat de veiligheid van personen hierdoor niet in gevaar wordt gebracht, noch aan personen daardoor overlast wordt berokkend. Het aanvangen en beëindigen van een waterskitocht dient te geschieden in een richting haaks op het strand.

Artikel 5

Her is verboden reddingsmiddelen, die voor algemeen gebruik nabij openbaar water zijn aangebracht, te gebruiken voor andere doeleinden dan voor het redden van drenkelingen.

Artikel 6

  • 1.

    • Overtreding van de in de voorgaande artikelen gestelde verbodsbepalingen wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste een maand of een geldboete van de tweede categorie.

  • 2. Indien ten tijde van het plegen van een in het eerste lid van dit artikel bedoeld feit nog geen jaar is verlopen nadat een vroegere veroordeling van de schuldige aan een gelijke overtreding onherroepelijk is geworden, of, in geval van overtreding, vrijwillig is voldaan aan de voorwaarde, door de bevoegde ambtenaar van het openbaar ministerie krachtens artikel 1:149 van het Wetboek van Strafrecht gesteld, kan hechtenis worden opgelegd tot het dubbele van het in het eerste lid gesteld maximum of kan de op het feit gestelde geldboete worden verhoogd naar de naasthogere categorie.

Artikel 7

De voorwerpen waarmee de overtreding is gepleegd kunnen voor zover zij de veroordeelde toebehoren, worden verbeurd verklaard, met uitzondering van vaartuigen.

Artikel 8

Opsporingsambtenaren als bedoeld in artikel 184 van het Wetboek van Strafvordering zijn met het toezicht op de naleving van de bepalingen van deze landsverordening belast.

Artikel 9

De bij deze verordening strafbaar gestelde feiten worden beschouwd als overtredingen.

Artikel 10

  • 1. Deze verordening kan worden aangehaald als “Watersportverordening”.

  • 2. [regelt de inwerkingtreding]

  • 3. [uitgewerkt]